בדקנו והשווינו - WiseBuy

שתף באמצעות:

נכנסים לכושר: מבחן שעוני הספורט הגדול

אם התחלתם לרוץ או לרכוב על אופניים, כנראה שיש לכם אותו על היד או שהוא בדרך לשם – השעון הספורטיבי. בדקנו 4 דגמים בולטים וגילינו מי הטוב ביותר
02.01.2019 | גיא שחר
מהפכת המחשוב הלביש, בראשם השעונים החכמים, לא באמת הייתה מהפכה. השוק מוצף בשעונים חכמים שיודעים להיות שלוחה מצוינת לסמארטפון ולעיתים לתפקד באופן עצמאי מלא – ללא תלות בסמארטפון, אבל זמני סוללה בעייתיים, מסכים קטנים ועלויות נוספות כשגם ככה יש את הסמארטפון ביד כל היום גרמו להם לחלחל לחיים שלנו באופן חלקי בלבד. עם זאת המשתמשים הנאמנים ביותר שעבורם מחשוב לביש הוא חלק מאורח החיים ועשוי לחולל שיפור של ממש הם חובבי הספורט בכל הרמות, כשעבור המקצוענים מדובר כבר בהכרח.


שעוני הספורט שונים משעונים חכמים סטנדרטיים במספר הבדלים עיקריים; לרוב שעוני הספורט הסטנדרטיים אין מסך מגע והם נשלטים באמצעות לחצנים מיושנים, המסכים שמים דגש על נראות יותר מאשר איכות וישנו דגש על חיישני זיהוי הדופק מה שמתבטא לעיתים בעובי מוגדל או בבליטה חריגה.

ישנם גם קווי דמיון; שעוני הספורט ישדרו לכם התראות מהסמארטפון באמצעות רטט והתראה על המסך, חלקם אף יראו את התוכן באופן שיספק את יצר הסקרנות שלכם אבל התלות בסמארטפון או במחשב קיימת ומקטינה את הצד ה"חכם" של השעונים.
כדי לבחור בשעון המוצלח בחבורה ערכנו מבחנים שונים שעזרו לנו להכריע מי המנצח הגדול מבין המתחרים בהם מקצועיות, נוחות, חוויית השימוש והתאימות וכמובן מחיר מול תועלת. יש לציין שעבור חלק מהמשתמשים מבחן אחד עשוי להכריע ולהיות בעל משמעות גדולה מהשאר אך אנחנו שקללנו את סך הנתונים כדי לבחור מנצח אחד.

Suunto Spartan Trainer Wrist HR
שעון המולטיספורט של סונטו הושק בישראל בסוף 2017 כשהדגש בו הוא חיישן דופק מתקדם שאינו דורש רצועת חזה וכמובן תמיכה במעל 80 ענפי ספורט שונים כולל שחייה – ענף ההתמחות של סונטו. השעון של סונטו הפינית מגיע עם מסך צבעוני (לא מגע) ברזולוציה של 218X218 שנשלט באמצעות 5 לחצנים פיזיים ועוביו הכללי הוא 15.7 מ"מ. הגרסה שקיבלנו לבדיקה היא משולבת המתכת והיא החסונה בחבורה – עמידות לעומק של 50 מטרים בצלילה, רצועה מחוזקת, מסך עמיד מסוג קריסטל מינראלי ומסגרת מתכת שעושה רושם שתעמוד בנפילות חזקות אם כי אינה בולטת מעל המסך ותשמור עליו במקרה של מכה ישירה. השעון מגיע עם GPS מובנה למדידת מהירות, קצב ומרחק, סוללה שאמורה להספיק ל-10 ימים ותמיכה ב-15 שפות שאינן עברית. המשקל עומד על 66 גרם לגרסה עם מסגרת המתכת שקיבלנו או 56 לגרסה הרגילה.



Polar m430
השעון של פולאר נחת בישראל באוגוסט של השנה שעברה וגם הוא שם דגש על פעילות ספורטיבית ומדידת דופק מדויקת ללא צורך ברצועת חזה. הוא שוקל 51 גרם ועוביו 12 מ"מ, הוא מעוצב באופן פשוט למדי עם גוון אחיד ומסך מעט שקוע נגד פגיעות ישירות. המסך בגודל של פחות מאינץ' ע"פ מדידות שלנו (אין נתון רשמי) ומגיע ברזולוציה נמוכה של 128X128 בשני גוונים שנראים טוב באור יום אבל מספקים ממשק פשוט יחסית וממוקד מדדים עיקריים – כל אלו נשלטים באמצעות 5 לחצנים משני צידי המסך. הפולאר מגיע עם GPS מובנה ואפליקציה עם ממשק נעים ומזמין שיתן לכם פידבקים חיוביים כדי להחדיר בכם מוטיבציה להמשיך ולהשתפר. האפליקציה וההתמצאות בשעון נוחים אך לא תורגמו לעברית.



שיאומי Amazefit Pace
למבחן צירפנו את השעון שהוא היחיד בחבורה שמוגדר באמת שעון חכם. השעון של שיאומי הושק בסוף 2016 וכיאה למותג סיני בכלל ושיאומי בפרט, הוא מגיע עם תג מחיר נמוך יחסית אבל באיכות מרשימה. השעון של שיאומי הוא למעשה השעון של "חואמי" – חברה בבעלותה של שיאומי. הוא מגיע עם מסך צבעוני עגול בגודל 1.34 אינץ' ולחצן פיזי בודד, ברזולוציה של 300X320 שנראית פחות טוב מהשאר באור יום מלא ומתחבר לאפליקציית הכושר של שיאומי – Mi Fit או לאפליקציה ייעודית שנקראת Amazefit Watch שבשתיהן אפשר לקבל את אותם נתונים כמו דופק ממוצע, נתוני שינה ונתוני כושר כמו צעדים, מרחק, דופק וכו'. השעון מגיע עם שבב GPS מובנה, WIFI, 4 גיגה בייט זיכרון פנימי לאכסון (כולל מוסיקה שאפשר לשמוע ללא תלות בטלפון, סוללה של 280 מיליאמפר שאמורה להספיק לחמישה ימי שימוש ועמידות למים בתקן IP57. לשעון ממשק עצמאי נוח מאוד ואיכות שמציבה אותו כאופציה מצוינת בתחום השעונים החכמים.



Garmin Forerunner 35
השעון של גארמין הוא הקליל בחבורה באופן מורגש – 37.3 גרם בלבד כאשר עוביו 13.3 מ"מ. המסך מגיע בגודל של 0.93 אינץ' ברזולוציה של 128X128 פיקסלים נמוכים וצג דו-גווני שנראה מעולה באור יום ובזמן פעילות אך גם כאן מתפשר על חוויית השימוש באופן שוטף ומתמקד בפעילות בלבד. גארמין הם היחידים במבחן שלנו שהשקיעו בהתאמה לשוק הישראלי המקומי בממשק ובתמיכה מלאה בעברית – יתרון גדול כשמדובר במבחן שנעשה בשוק הישראלי. הוא מגיע עם 4 לחצני שליטה פיזיים שמאפשרים גישה נוחה לכלל הפונקציות במכשיר. למרות שכאן מדובר בלחצן אחד פחות מהשניים הראשונים, לא מדובר בחיסרון בהתמצאות בממשק השעון עצמו אלא ביתרון שיתגלה בהמשך. גם האפליקציה שמתקשרת עם השעון פשוטה ותורגמה לחלוטין לעברית. הסוללה אמורה להחזיק עד 9 ימים או 13 שעות בזמן פעילות עם GPS.

את כל השעונים בדקנו במשך מספר ימים בזמן פעילות, מנוחה ושינה כדי לחוות את כל מה שיש להם להציע.



מבחן המקצועיות
ההגדרה המדויקת יותר של המבחן הראשון שלנו היא עד כמה אתם מקצועיים ורוצים לקבל יותר מהשעון שלכם. במבחן זה התעלמנו לרגע משאר הפרמטרים כמו נוחות וממשק משתמש כדי להבין מי מהשעונים הוא המקצועי ביותר שיתאים לאלו שהספורט עבורם הוא יותר מתחביב. כל יצרן בוחר להתמקד בנקודה מסוימת שמעניקה לו יתרון תחרותי. כשאנו מסתכלים על מקצועיות אנו דנים במכלול האפשרויות שכל שעון מציע לספורטאים – תמיכה בענפים שונים, מעקב ובקרה על המשתמש ואף מתן מוטיבציה לשיפור והתייעלות. בסעיף זה המנצח שלנו הוא השעון הספורטיבי של סונטו – הוא תומך במספר הרב ביותר של פעילויות כולל תמיכה בריבוי ענפי כושר בו זמנית (מולטיספורט). שבב ה-GPS אמנם אינו מושלם ותומך רק ברשת ה-GPS האמריקאית לעומת האחרים שתומכים גם ב-GLONASS הרוסית, אך במרבית המקרים לא תיתקלו בבעיה מורגשת. המבנה החסון שלו חזק משמעותית מהאחרים, למרות שמדובר במשקל גבוה יותר סביר שהדבר יתבטא בעמידות גבוהה יותר לאורך זמן. ממשק השעון לא מצטיין והאפליקציה (שאמורה להתעדכן בקרוב משמעותית) תדרוש מכם להתאמץ כדי לגלות היכן הדברים החשובים עבורכם אבל בסופו של יום, לאחר עקומת למידה קלה, השעון והאפליקציה יספקו לכם את הנתונים המקצועיים ביותר מתוך החבורה שבחרנו למבחן. עבור אלו שמעוניינים בשעון כדי לשחות – השעון של סונטו הוא זה שתרצו על היד.

המקצועי:
סונטו ★★★★★
פולאר ★★★★
גארמין ★★★★
שיאומי ★★★



מבחן הדיוק
כולם מצהירים על אינספור יכולות בשעון הספורטיבי שלהם אבל גם לחיישני הדופק והניווט יש איכויות שונות ורמות דיוק שונות אותן בדקנו. כשמדובר במדידת דופק – כל השעונים משתמשים באותה שיטה למדידת דופק – נורות לד ירוקות בשעון שמאירות את כלי הדם שעוברים מתחת לעור שלנו ומסייעות לחיישן לזהות את תנועת הדם בהם. רמת הדיוק נקבעת על פי הנורות הנ"ל אך גם על פי סוג וטיב החיישן עצמו ובסוף באמצעות התוכנה שמחברת הכל. בסעיף זה הדגש היה לא רק בסוג החיישן אלא גם באופן די פשוט במספר נורות הלד שהשעון משתמש בהן וזה מה שעזר למנצח במבחן הנ"ל השעון של פולאר. דגם ה-m430 בנוי היטב כאשר 6 נורות מקיפות את החיישן שממוקם ממש במרכז ודואגות להאיר היטב את כלי הדם עבור החיישן. בצמוד אליו וברמת דיוק גבוהה ואף זהה נמצא השעון של סונטו שאמנם משתמש בתי נורות לד בלבד אך החיישן בטכנולוגיית Valencell והמבנה מסייעם לקבל תוצאות מקצועיות.

זיהוי דופק אינו עניין חדש וחיישנים כאלו מוצבים כיום בצמידים פשוטים ובסמארטפונים יוקרתיים כאחד, זו הסיבה שבשגרה ובמנוחה כלל השעונים תפקדו טוב והראו דופק מדויק אך בזמן אימון כשזזים בלי הרף והשעון "רוקד" על הזרוע היציבות והדיוק הגבוהים ביותר נקבעו על ידי השעון של פולאר שהציג יציבות ודיוק גבוהים מהשאר. בבדיקה סימולטנית במנוחה עם כלל השעונים סונטו היה צמוד מאוד לפולאר ואחריו עם דיוק נמוך יותר הגיע גארמין שדילג בין תוצאות . למקום הרביעי הגיע השעון שהוא לא ספורטיבי ברמ"ח חיישניו – שיאומי. מעבר לדיוק הנחות לוקח לו זמן ארוך משמעותית לספק תוצאה יציבה אך כאשר הוא מתייצב הוא מראה דופק יחסית מדויק. בפעילות ספורטיבית הוא מתפקד פחות טוב מהאחרים בעיקר המבנה השטוח של החיישן שאמנם נראה טוב בשעון ותורם לעובי הנאה אך מתפקד פחות טוב בשטח.

המדויק:
פולאר ★★★★★
סונטו ★★★★★
גארמין ★★★★
שיאומי ★★★



נוחות על היד
לא שריצה היא הדבר הכי נוח שיש, אבל אם כבר יצאנו לריצה נרצה ששאר הפרמטרים יפריעו לנו כמה שפחות. באופן כללי שעונים שמיועדים למדוד דופק לא יהיו נוחים כמו שעונים רגילים מהסיבה הפשוטה שהלחץ של השעון על הזרוע חשוב כדי למדוד דופק בצורה מדויקת יותר,והבליטה של החיישן הופכת את הסיפור לאפילו נוח פחות. אז איך בכל זאת מפריעים לנו פחות? עם יותר אוורור ופחות משקל. בסעיף המשקל והנוחות על הזרוע השעון הנבחר הוא ה-Forerunner 35 של גארמין – 37 גרמים הם על גבול הזניחים, משטח קטן יותר על היד (כלומר פחות מקום הצטברות לזיעה) ורצועה עם נעילה פשוטה שמסייעת לה להישאר במקום בכל זמן נתון מעניקים לגארמין את תואר הנוח ביותר.

אחריו מגיע השעון של פולאר שהרצועות שלו סופר-מאווררות, במקום פס חורים אחד יש לו שלושה פסי חורי שמחדירים המון אוויר ליד אך המבנה המונו-בלוק שלו הופך אותו למעט פחות נוח מהגארמין אם כי עדיין נוח מאוד. השניים הצמודים הם השעון של שיאומי והסונטו כמובן כאשר לשיאומי יש יתרון עם המשטח השטוח שלו אך הדבר בא, כאמור על חשבון דיוק מדידת הדופק בריצה. הסונטו שהמסך שלו עגול יושב היטב על הזרוע, אך ההשקעה בחומרים עמידים ודחיסה של טכנולוגיה מתוחכמת גררו משקל גבוה יותר ונוחות נמוכה יותר. בסעיף זה יש להוסיף לשיקול את ענף הספורט – התוצאות נכונות לענפים הנפוצים ביותר – ריצה ואופניים אך בשחייה המצב משתנה לכן אנו ממשיכים לשים דגש על שיקול דעת בבחירת שעון כושר.

הנוח:
גארמין ★★★★★
פולאר ★★★★
שיאומי ★★★★
סונטו ★★★



עמידות
שלא כמו שעונים המיועדים ליופי או נוחות, לשעוני הספורט צפויים חיים לא פשוטים. עמידות במים, זיעה מלוחה, נפילות, עצים, שמש ועוד הופכים את האתגר למסובך עבור החברות שמתכננות אותם. מהארבעה שבדקנו המנצח, על פי המבנה ואיכות החומרים, הוא השעון של סונטו. הרצועות של סונטו מחוזקות ומחוברות במספר נקודות עגינה כולל ברגים, הגוף מרגיש חסון והגרסה שקיבלנו כוללת חיזוק ברזל שאמנם שוקל יותר אבל יהווה פיתרון טוב לאלו מכם שנוטים לשבור גאדג'טים. החיסרון של הסונטו, כפי שציינו מוקדם יותר, הוא שהמסך שלו נמצא בקו אחד עם מסגרת המתכת לעומת האחרים שם יש מגרעת קטנה, מה שעשוי להיות סכנה אך המסך עצמו עשוי מחומרים עמידים יותר וסביר פחות שיישבר. אמנם לא לקחנו פטיש ובדקנו את הנתונים לפרטים, אבל התחושה והמבנה של הסונטו דיברו בעד עצמם במבחן הנ"ל.

העמיד:
סונטו ★★★★★
גארמין ★★★★
פולאר ★★★★
שיאומי ★★★

מבחן חוויית השימוש
אחרי שעברנו את המקצועיות והדיוק הגיע הזמן לנוחות שלא מתיישרת עם שאר הפרמטרים. נוחות השימוש כוללת את ההתמצאות בממשק השעון עצמו ובאפליקציה – כלומר כמה נסתבך אם נרצה למצוא פונקציה פשוטה כמו הדופק שלנו. השעון הנוח ביותר במבחן זה הוא השעון של גארמין. המסך הפשוט והמינימליסטי שלו נראה מעולה גם בשמש ישירה והפונקציות שלו נגישות יותר למשתמשים ממוצעים. נוסף לכך הוא היחיד שתומך בעברית מלאה כולל התראות ויציג לכם על המסך, בעברית תקנית, את ההתראות שקיבלתם בסמארטפון כמו שאף שעון אחר מהנבדקים לא יציג. גם האפליקציה שלו נעימה מאוד לשימוש, תומכת בעברית מלאה ופונקציונאלית למשתמש הממוצע שרוצה מדדים שגרתיים. אחת הדרכים להבין מי היה הנוח ביותר לשימוש שוטף הייתה לתת למשתמשים לגלות היכן רואים את הדופק ועל פי משך הזמן שלקח למשתמשים חדשים הבנו מי הצטיין ומי הסתבך. גם כאן הגארמין התבלט, אחריו היה השעון של פולאר, אחריו שיאומי ובסוף השעון של סונטו.

בסעיף זה ראינו את הריחוק בין המקצועיות שלעתים באה על חשבון הנוחות. מבחינת נוחות כללית האמייזפיט של שיאומי היה נוח מאוד וזאת בזכות העובדה שיש לו מסך מגע ונוחות השימוש שלו מתבססת על זה, אך המסך שלו לא בהיר מספיק וביום שמשי תתקשו לזהות את הכתוב. למקום השלישי הגיע השעון של פולאר שגם הוא נהנה ממסך מצוין לפעילות, אפליקציה נוחה ומעניקת מוטיבציה והתממשקות נוחה למחשב ולאפליקציה הניידת. למקום האחרון הסעיף זה הגיע סונטו בו הנראות באור יום פחות טובה משל הגארמין והפולאר, והממשק בו מסובך בגלל ריבוי אפשרויות. גם האפליקציה של סונטו טעונת שיפור אך מהיבואן נמסר לנו שעתידה לצאת אפליקציה נוחה יותר לשימוש בעתיד הקרוב.

הממשק הנוח ביותר:
גארמין ★★★★★
פולאר ★★★★
שיאומי ★★★★
סונטו ★★★

לכל אחד יש מחיר
אומרים שקל יותר לרוץ עם כיסים ריקים אז כאן כל השעונים עשויים לעזור. היקר שבחבורה הוא השעון של סונטו שמיובא לישראל על ידי "דוגית". הגרסה שבדקנו עולה 1,700 שקלים כאשר הגרסה הבסיסית, ללא חיזוקי המתכת, עולה 1,400 שקלים. אחריו השעון של פולאר שנמכר באופן רשמי על ידי "אגנטק" במחיר של 1,300 שקלים, במקום השלישי מתברג השעון של גארמין שמיובא לישראל על ידי חברת "רונלייט" במחיר של 1,000 שקלים והזול שבחבורה הוא השעון החכם של שיאומי הסינית שמיובא לישראל על ידי היבואן הרשמי "המילטון" במחיר של 700 שקלים.

המחיר המשתלם:
שיאומי: ★★★★★
גארמין ★★★★
פולאר ★★★
סונטו ★★



בשורה תחתונה
את ההכרעה במבחן השעונים הגדול בחרנו על פי חוויית השימוש שלנו בהיבטים המקצועיים שנבחנו לעיל. נשים רגע את המבחן שלנו בצד, עולם הספורט כל כך מגוון והצרכים של כל אחד משתנים באופן דרמטי למדי לכן על כל אחד להפעיל שיקול דעת לפני בחירת השעון החכם שיתאים לצרכים שלו. פרמטרים נוספים שנתקלנו בהם הם תאימות לשירותים קיימים כמו Strava, Runkeeper וכו' בהם משתמשים אינספור ישראלים, לכן אם שיטות המעקב שלכם מתבססות על שירות כזה או אחר, עליכם לוודא מראש ששעון הכושר שלכם מסתנכרן עם אותו שירות כך שלא תאבדו מידע קיים.

בשקלול הציונים זכה השעון Garmin Forerunner 35 בתואר הקנייה המשתלמת ביותר, אך מבחינתנו שעון הספורט הטוב ביותר הוא ה-Suunto Spartan trainer Wrist HR.