בדקנו והשווינו - WiseBuy

שתף באמצעות:

מבחן מסכי גיימינג 144Hz

ככל שתעשיית הגיימינג צומחת, כך גם הציוד ההיקפי הייעודי עבורה. בדקנו שלושה מסכי Full HD המציגים תמונה בקצב מהיר של 144 הרץ וגילינו מי מהם הוא הטוב ביותר
01.01.2019 | שחר שושן

במבחן בדקנו שלושה מסכי מחשב ייעודיים לגיימינג, בכך הם תומכים בתצוגה בתדר 144 הרץ ובטכנולוגיית FreeSync של AMD. המסכים מציגים תמונה באותה רזולוציה אך הם בגדלים שונים. אסוס 27 אינץ', לנובו 24.5 אינץ וסמסונג 24 אינץ'. מפרט המחשב שבו המסכים נבדקו מכיל Intel i5 8600K, לוח אם Asus Z370H וכרטיס מסך Asus Vegas 56 ותודה לאסוס על השאלת הרכיבים לבדיקה.


במבחן: Lenovo Legion Y25f | Samsung C24FG73FQM | Asus Rog Strix XG27VQ



איכות התמונה

טיב התמונה במסכי מחשב נמדד באופן שונה מאוד מזה שאנחנו רואים בטלוויזיות, שכן רוב מה שמוצג על המסך הוא לאו דווקא וידאו אלא תכנים מאוד מגוונים, וביניהם טקסט שחור על רקע לבן, כנהוג באתרי אינטרנט.


במסכים של לנובו ואסוס, איכות התמונה דומה למדי. הם מתמודדים עם טקסט בצורה סבירה למדי, כשהרזולוציה הנמוכה למדי ביחס לגודל שלהם - 1920x1080 לא משאירה הרבה פוטנציאל חדות. בלנובו התצוגה הרגישה לא חדה במיוחד למרות שהמסך עצמו אינו גדול במיוחד, בסמסונג המצב נראה הרבה יותר טוב, ואילו באסוס - המסך הגדול ביותר במבחן, הרגשנו כאילו אנחנו רואים את הפיקסלים עצמם גם ממרחק סביר מהמסך. אין לנו ספק שרזולוציית FHD נמוכה מדי למסך מעל 24 אינץ' בעיקר כי יושבים כל כך קרוב אליו בצורה טבעית.




לרגע חשבנו שאיכות התמונה הנמוכה ביותר נמצאת במסך של סמסונג אבל אז הבטנו שוב במסך של לנובו וגילינו שדווקא אצלהם יש את רמת הצבע הכי פחות נאמנה למציאות, את חוסר החדות הכי מובהק, אך זווית הצפייה עדיין עדיפה על זו של סמסונג שבה הטיה קלה הצידה מגלה גוונים מעוותים.


אף אחד מהמסכים הללו לא תומך ב-HDR, בעוד שישנם משחקים שכן תומכים בנושא כך שזה פרקטי במידה כלשהי. מצד שני, חשוב לזכור ש-HDR הוא סעיף שמייקר משמעותית את עלות הרכישה כך שהיעדר תמיכה בתכונה הספציפית הזאת היא החלטה שהיא יותר כלכלית ולנו אישית זה לא היה כל כך חסר.




במסך של סמסונג נתקלנו בבעיות בהצגת צבעים כהים, שם הופיעו רעשים שהפריעו מאוד לצפייה, משהו שלא קרה בלנובו או אסוס. בלנובו הרגשנו שלא משנה איזה מצב תמונה נבחר, הוא תמיד יהיה מעט בעייתי. בכך, משחקים נראו טוב מאוד, אך כשרצינו סתם לבהות בשולחן העבודה של ווינדוס 10, תמונת הרקע נראתה שרופה וחשוכה. כשהתאמנו את התצוגה לתמונת הרקע והפעלנו משחק,  שוב חוסר הגמישות הוצג ונדרשנו לשנות ידנית את מצב התצוגה רק כדי לראות בצורה טובה את מה שהוצג אותו זמן. 


באסוס לעומת זאת, קיבלנו תמונה מאוזנת, עשירה בצבעים והכי חשוב - מאוזנת. אותו איזון מוריד את המתח מהשימוש במסך, והופך את ההתעסקות במצבי התצוגה לאופציונלי, ולא למטלת חובה.\




ממשק ניהול 

אם יש משהו שכל המסכים שאי פעם בדקנו בהיסטוריה היו בינוניים בו, זה ממשק ניהול התצוגה המובנה במסך. אותו ממשק מאפשר לשנות את הגדרות התמונה כמו בהירות, ניגודיות ובמסכי גיימינג, גם לעבור בין הגדרות מוכנות מראש למשחקי FPS, מירוצים ואסטרטגיה. כל הגדרה כזו משנה את פרופיל התמונה כדי להיטיב עם ז'אנר המשחקים הרלוונטי. למשל הגדרת FPS למשחקי יריות מגוף ראשון, ירימו את הצללים ויבהירו את התמונה באופן כללי, כך שאם יש דמות שמסתתרת במקום חשוך, תוכלו לראות אותה טוב יותר.


להבדיל משלט הטלוויזיה, שם הווליום תמיד משמאל והערוצים תמיד מימין ולא באמת צריך להביט בשלט כדי לדעת מה לעשות, במסכי מחשב הכפתורים אינם ברורים מאליהם וזו אחת מנקודות התסכול הכי גדולות. 




בלנובו ישנו מערך של שישה כפתורים סטנדרטיים הנמצאים בצד ימין מקדימה, דרכם ניתן לגשת לממשק הבסיסי, כשהשליטה עצמה אינה אינטואיטיבית בעליל, ומבלבלת למדי. בסמסונג המצב משמעותית טוב יותר. ישנם שלושה כפתורים בתחתית המסך, כשעל מסגרת התמונה עצמה יש מעל הכפתורים שלושה אייקונים של עיגול ההולך ומתמלא, מה שזה אמור להיות, כשהכפתור הימני מכבה את המסך ושני הכפתורים השמאליים מחליפים בין שני מצבי משחק מותאמים אישית, המוצגים על המסך במעין דשבורד ובו תקציר קצת הרענון, מצב התמונה, הפעלת Free sync וכדומה. את בקרת התמונה עצמה מבצעים דרך ג'ויסטיק המובנה בחלק האחורי בצד ימין, ודרכו אפשר לגשת בקלות ובלי להתבלבל ישירות לכל הפונקציות השונות.


באסוס מספר הפונקציות הוא הגבוה ביותר, שכן בו ניתן לא רק להגדיר את מצבי התמונה, אלא גם לשלוט באפקט התאורה. לחברת אסוס יש תכונה שנקראת Aura שנמצאת בכל סדרת הגיימינג שלה - ROG ובה ניתן להגדיר מצבי תאורה למעין טבעת אור צבעונית שנמצאת בחלקו האחורי של המסך, ובנוסף ישנו לוגו מואר בתחתית המסך, כך שהוא מאיר כלפי השולחן. האם זה מוסיף משהו לאיכות התמונה? אפילו לא קצת, אך גיימרים מושבעים שרוצים שעמדת המשחק שלהם, מה שנקרא - ה-Set Up יהיה הכי מפונפן שיש, ישמחו לאפקטים האלה.


להבדיל משאר המוצרים תומכי התאורה של אסוס, כאן לא ראינו אפשרות לסנכרן בין תאורת המסך לבין שאר הרכיבים כמו מקלדת, עכבר ואוזניות.




ישנם ארבעה כפתורים בחלק האחורי הימני של המסך. אותם כפתורים אומנם מוסתרים אך הם בנויים כך שיש בהם מגרעת בדיוק בגודל האצבע כך שכל לאתר אותם. מעל ארבעת הכפתורים ישנו ג'ויסטיק שדרכו קל מאוד לנווט בין כל הפונקציות. הממשק עצמו ברור ונוח לשימוש כשלטעמנו הוא היה הכי פחות מתסכל והכי מלא תכונות מכולם. אחת האופציות היותר מוכוונות גיימינג של המסך הזה היא הצגת טיימר בפינת המסך. אותה אופציה מיועדת לשחקני אסטרטגיה שלרוב מתזמנים מהלכים. ישנן אופציות נוספות כמו הצגת כוונת על המסך או ה-FPS שאנחנו לא בטוחים כמה זה שימושי לאורך זמן, אך את כל התכונות האלה אפשר להפעיל דרך תוכנה ייעודית בשם Asus GameBar שלא הצלחנו להתקין. 


מבחינתנו הממשק של אסוס היה המקיף, והברור ביותר לשליטה. הוא תסכל אותנו הכי פחות והכיל הכי הרבה פונקציות והיה הקל ביותר לשליטה.




מהירות התגובה

קצב רענון התמונה בכל המסכים הוא 144 הרץ וכולם תומכים ב-Free Sync - טכנולוגיה המאפשרת להציג את התמונה בבת אחת ולא ברענון המתחיל מלמעלה ויורד למטה כפי שהוא פועל בדרך כלל. אותו רענון סטנדרטי גורם לאפקט "קריעה" במסך, בכך במצבי תנועה מהירה, החלק העליון של המסך משתנה אך החלק התחתון עוד לא התעדכן, וזה מוריד מחוויית המשחק. עד כה הייתה אפשרות להפעיל פונקציה שנקראת V-Sync ישירות מתוך המשחק וללא תלות בסוג המסך, והיא לרוב גרמה להאטה דרמטית בקצב הפריימים כך שהיא לא הייתה פתרון מוצלח. כעת עם התמיכה ב-Free Sync שמחייבת גם כרטיס מסך תומך של AMD, אפשר להגיע לקצב רענון גבוה ללא קריעות ובלי מאמץ מיותר מצד כרטיס המסך.




בעוד שכל המסכים תומכים באותו תדר תצוגה ובאותה טכנולוגיה, היה זה דווקא המסך של אסוס שנתקלנו איתו בבעיות במשחק Cities Skylines, ובו הופיע הבהוב מטריד על המסך שנעלם ברגע שהפעלנו את ה-V-Sync. אותה תופעה התקיימה רק במשחק הזה מבין כל אלו שבדקנו, אך זה לא אומר שהיא לא תחזור במשחקים אחרים. באותה מידה אגב היא יכולה להיות חד פעמית.

בכל שאר המסכים לא נתקלנו באף בעיה בכל הקשור לקצב רענון. קל מאוד להתרגל לקצב פריימים גבוה שכזה. קחו בחשבון שאתם צריכים כרטיס מסך שלא רק תומך בתדר תצוגה שכזה, אלא מסוגל להריץ את אותו משחק שאתם רוצים בקצב פריימים גבוה, אחרת לא כל כך תיהנו מקצב הרענון הגבוה.


שמחנו לגלות שגם בשימוש רגיל במחשב, יש ל-144 הרץ ביטוי, שכן אפילו דבר בסיסי כמו גלילה באתרי אינטרנט או הזזת חלון מצד לצד, הופיעה בצורה חלקה ונעימה לעין, ולא מרצדת או מקרטעת.


זווית צפייה, ואפשרויות הטיה

את כל הדגמים ניתן לסובב על צירם ימינה ושמאלה, להטות אותם מעלה ומטה ולהניע אותם אנכית. עם זאת רק הדגם של אסוס אינו מסתובב אנכית כך שניתן לצפות בו רק לרוחב.




הדגמים של סמסונג ואסוס מציגים זווית צפייה של 178 מעלות, ואילו הלנובו מציע 170 מעלות רוחב ו-160 גובה (שזה רלוונטי כי הוא מסתובב על צירו) עוד הבדל הוא שהדגמים של סמסונג ואסוס הם קעורים ואילו הלנובו הוא מסך שטוח. זווית הצפייה הבינונית של לנובו על הנייר יכלה להיות הבעייתית ביותר, אך בפועל דווקא המסך של סמסונג היה זה שהציג הכי הרבה עיוותים בצבע ובתמונה בזמן צפייה מהצד. עם זאת, דוווקא הדגם של סמסונג נראה טוב יותר כשהוא במצב אנכי לעומת הדגם של לנובו.


בסופו של דבר, המסך של אסוס מכיל את זווית הצפייה הנרחבות ביותר, כשהתצוגה הקמורה (1800R בדיוק כמו  סמסונג) מקיפה את שדה הראייה ושואבת את השחקן פנימה.




יציאות וחיבורים

המסך השופע ביותר בכניסות ויציאות הוא זה של לנובו. עליו תמצאו שלושה שקעי USB A - אחד מאחורה ושניים בצד עם תמיכה ב-USB Always On כך שניתן להמשיך לטעון איזה מכשיר שתרצו גם כשהמחשב כבוי. כניסות הווידאו הן אחת HDMI ואחת  DP1.2. גימיק שמאוד אהבנו היה מוט מתקפל בצד שמאל של המסך שעליו ניתן להניח את האוזניות. ממש טאץ' נחמד.


בסמסונג החיבורים 2 כניסות HDMI, אחת DP ויציאת אוזניות. בדגם זה אין חיבור USB כלשהו. באסוס שבה היה הכי קשה לחבר היות והמסך לא מסתובב, יש 2 כניסות HDMI, אחת Display Port, אחת DVI ויציאת אוזניות. לאסוס אין רמקולים מובנים ואילו לשאר יש והם בינוניים בדיוק כמו שאתם חושבים שהם.


סיכום

היות והמסכים של לנובו וסמסונג הם כמעט באותו גודל ונמכרים במחיר דומה ואילו האסוס נמכר בכאלף שקל יותר, אנחנו נתייחס אליו בנפרד שכן, אלף שקל זו תוספת משמעותית למחיר. הסמסונג והלנובו הם מסכים בינוניים למדי באיכותם. למעשה זה מרגיש כאילו שתי החברות יחד החליטו בנפרד לקחת את המסך הכי סטנדרטי ורגיל שלהם, להוסיף לו 144 הרץ ולשווק אותו כמסך גיימינג. הם לא מרהיבים בצבעים, לא מפתיעים בחדות אך דבר אחד הם עושים מצויין וזה להציג תמונה בקצב רענון גבוה. 144 הרץ הוא תוספת מעולה לכל גיימר שרוצה לשפר את זמן התגובה שלו, ולכל עובד משרד שהתעייפו לו העיניים בגלל תצוגה מרצדת. מבין השניים, נוכל לומר שהמסך המשתלם ביותר הוא זה של סמסונג ולא כי הוא כל כך נעלה מעל זה של לנובו, אלא כי האחרון מצליח להיות איכשהו פחות טוב ממנו.




עבור תוספת של כאלף שקל תקבלו דיוק גבוה יותר בצבעים, זווית צפייה טובה יותר, אפקטים של תאורה ושליטה נרחבת בתמונה. אם לסובב את המסך לא קריטי עבורכם, אז ה-Asus Rog Strix XG27VQ הוא מסך הגיימינג FHD ב-144 הרץ הטוב ביותר במבחן זה.

שחר שושן - עורך ראשי

מומחה מחשבים, טלפונים סלולריים, ציוד צילום טלוויזיות ומוצרי אודיו
שחר שושן הוא עורך האתר ומנחה ערוץ היוטיוב הרשמי של Wisebuy. בן 39, נשוי ואב לשניים. ביומיום מנהל את האתר, עורך את חדשות הטכנולוגיה, כותב סקירות ויוצר סרטונים. בעבר כתב ב-ynet דיגיטל ומנחה את הפודקאסט LowBattery בנושאי טכנולוגיה.