בדצמבר 2016 הסירה הממשלה את הדרישות הכבדות שחסמו רבים מלהתקין פאנלים סולאריים בביתם ולהתחיל לייצר חשמל. כעת שישנו פטור מלא ממס, האם זה משתלם לרצף את הגג בפאנלים סולאריים ולייצר חשמל בעצמכם?
עד כה, מי שרצה לייצר חשמל בעצמו על גג ביתו הפרטי, נאלץ לשלם מס הכנסה, ארונה, היטל השבחה להפוך לעוסק מורשה ולנהל ספרים, וכל זה כדי לחסוך בחשמל. בסוף 2016 הועברה החלטה לתת פטור מכל הסעיפים האלה כשישנה מכסה של עד 24 אלף שקל הכנסה מייצור החשמל. מעבר לכך עליכם לשלם מס הכנסה.
צילום: מירו מדיה
פאנלים סולאריים קיימים כבר על גגות בתי ישראל והם מיועדים לחימום המים בדוד והם מסוג שונה מאלו המסוגלים לייצר חשמל. כדי לייצר חשמל יש להשתמש בפאנלים פוטו-וולטאים שממירים את אנרגיית השמש לחשמל לכל דבר.
אפשר להרוויח מזה, אבל לא ממש
להבדיל ממה שזה נשמע, הכוונה בהתקנת פאנלים סולאריים על גג הבית היא לא שאתם יורדים מרשת החשמל ופועלים עצמאית, אלא שאתם הופכים להיות יצרן חשמל עצמאי. בביתכם יותקן מונה מסוג "מונה נטו לצריכה עצמית" שסופר לא רק את צריכת החשמל בבית אלא גם את הייצור שלו.
חברת חשמל מציעה שני מסלולים להפיכת הפאנלים הסולאריים שלכם למשתלמים כלכלית. הראשונה תאפשר לכם לקבל נקודות זכות על כל קילו וואט שאתם מייצרים, בכך, אם צרכתם 15 אלף קוט"ש וייצרתם 14 אלף, תשלמו רק על ההפרש. אם ייצרתם 20 אלף, יש לכם 5,000 קוט"ש זכות בחברת חשמל שתישמר לזכותכם למשל 24 חודשים. לאור העובדה שבארץ יש לפחות ארבעה חודשי חורף, צריך להביט בייצור החשמל הסולארי כמשהו שנתי ולא חודשי, כך שבחודשי הקיץ יהיה לכם עודף ובחודשי החורף שבהם תייצרו באופן טבעי פחות חשמל, תוכלו להתקזז מול חברת חשמל על חשבון חודשי הקיץ.
צילום: מירו מדיה
ומה אם תרצו לקבל כסף? ובכן חברת החשמל מציעה לכם גם את זה, אך למרות שאתם משלמים 55 אגורות לכל קילו ואט, חברת חשמל תשלם לכם כ-27 אגורות לכל קילו ואט ,שזו עלות הייצור. נכון לעכשיו אם תחתמו על הסכם כזה הוא יהיה תקף לעשר שנים בלבד. בנוסף, נזכיר כי תקנות מס ההכנסה כרגע מגבילות את היכולת של אדם פרטי להרוויח מייצור חשמל בביתו לעד 24 אלף שקל בשנה.
להתקין רק מה שצריך
ניקח לדוגמה גג טיפוסי של 100 מטר רבוע שיכול לייצר 17 אלף קילו וואט לשנה. אם תבחרו במסלול של נקודות זכות, תקבלו חשמל בשווי של 9350 שקלים. סכום נאה שיכול לכסות את כל עלות החשמל השנתית של הבית. אם תבחרו במסלול שבו תקבלו רק כסף, תרוויחו על אותה שנה 4590 שקל. ולא, לא ניתן לעבוד במסלול נקודות זכות עד לשלב שבו כיסיתם את הצריכה ומשם להרוויח כסף.
החשבון הזה מלמד אותנו נקודה חשובה והיא לא להתפתות להתקין יותר פאנלים ממה שצריך, כדי לא ליצור הוצאה מוגזמת שלא תכסה את עצמה לעולם. שכן אם תתקינו פאנלים שמייצרים כפול מהחשמל שאתם צריכים, ותלכו על נקודות זכות, לעולם לא תצרכו חשמל באותו שיעור והכסף הזה יתבזבז.
צילום: מירו מדיה
בשוק ישנם כאלה הבוחרים ללכת על המסלול הכספי היות ושיעור ההחזר שלו נמוך בכמעט מחצית מנקודות הזכות, יקח כפול זמן להחזיר את ההשקעה, כלומר 16 שנים לאותה כמות פאנלים. עם זאת, נציין כי אלו שמחזיקים מספר בתים תחת שמם, יכולים לאחד את נקודות הזכות כל עוד חשבון החשמל הוא על אותו שם, כלומר לא דירות מושכרות.
ומה עם מבנים משותפים?
בעוד שההתקנה היא אפשרית מבחינה טכנית, מבחינת הרגולציה אין אפשרות להפוך את הבניין המשותף ליישות שיכולה להרוויח כסף, לפחות לא מהתחום הזה. ההיגיון הבריא אומר שהתקנה של פאנלים שכאלה יכולה לממן את החשמל המשותף של הבניין והעודף, אם קיים, יוכל לממן את ועד הבית. אך כמו תמיד, הטכנולוגיה מקדימה את הרגולציה.
פנה דרומה
את הפאנלים אפשר להתקין על גגות שטוחים או רעפים, כשהם צריכים לפנות דרומה ולהיות פנויים ממכשולים המטילים צל. כל התהליך מתחילתו ועד סופו אורך בין 6-8 שבועות, כשההתקנה בפועל אורכת כיומיים. שאר הזמן מיועד לעמידה בדרישות של חברת החשמל המלווה כל התקנה, ומעמידה תנאים בהתאם.
כמה חשמל אפשר לייצר
לצורך החישוב ניקח גג בגודל של 100 מטר רבוע. "כל 10 מ"ר של פאנל יכול לייצר כקילו וואט שעה", כך אומר לנו דני דנן, מנכ"ל אנרפוינט העוסקת בהתקנת פאנלים סולאריים שכאלה. בית פרטי צורך חשמל בעלות שנתית של כעשרת אלפים שקלים, ומערכת של 100 מטר רבוע המייצרת 10 קילו וואט, תספק בשנה בין 16,500 ל-17,500 קילו וואט שעה. אם תכפילו את הממוצע, למשל 17 אלף קוט"ש בעלות החשמל שהיא 55 אגורות לקוט"ש, התוצאה היא שאתם מייצרים חשמל בשווי 9350 שקל בשנה.
צילום: מירו מדיה
דבר איתי בכסף
עלות המערכת היא כ-70 אלף שקל לגודל הזה, והמחיר משתנה בהתאם למורכבות המערכת ולקושי ההתקנה. עלות השירות היא בין 600-1000 שקל לשנה, כשהחברה מנטרת מרחוק את תפקוד הפאנלים, ומגיעה בהתאם לתקלות אם יתרחשו. את הפאנלים בכל מקרה צריך לשטוף בין 3-6 פעמים בשנה, כשעלות שטיפה היא 250-300 שקל לכל פעם. אורך חיי הפאנלים הוא 25 שנה. לאחר מכן יש להחליפם.
על פי החישוב הזה, ניתן להחזיר את ההשקעה תוך פחות משמונה שנים. אז אם כך, למה לא כל אחד כאן מצפה כל פיסת נדל"ן שיש לו בפאנלים סולאריים?
ייתכן וזה כי לא מדובר בהכנסה של ממש, אלא בהיעדר הוצאה. בעוד שאנשים אוהבים לראות את כספם נשאר בכיס, הם אוהבים עוד יותר לראות אותו נכנס אל הכיס. אך כפי שאנחנו רואים, כל עוד המבנה שלכם עומד בתנאים, מדובר בעסקה משתלמת לאורך זמן.