מערכות בית חכם השתנה מהותית בעשור האחרון. את מקומם של ארונות התקשורות החליפו האבים - רכזת קטנה בגודל של דיסק המתחברת לאינטרנט, ובמקום תשתיות יקרות - תקני אלחוט כמו ZigBee המאפשר לכל התקן לא רק לקלוט אותות אלא להעביר אותם הלאה. מערכת כזו ממש היא ה-פיליפס Hue - אוסף של נורות ומנורות חכמות המתקשרות אחת עם השנייה דרך תקן זיגבי, כשכולן ניתנות לשליטה דרך אפליקציה וחיישנים פיזיים.
תודה ל-Top Audio על השאלת המכשירים לסקירה.
צעד ראשון בבית חכם
בסקירה זו בדקנו את ערכת הבסיס של החברה הכוללת שלוש נורות, גשר ושלט רחוק, ובנוסף פס לדים חכם ומנורת שולחן חכמה. הנורות הרגילות שזמינות כרגע בישראל של Hue מגיעות עם הברגה מסוג E27 רגילה, E14 צרה, GU10 לספוטים כשישנן מנורות שולחניות ייעודיות ופסי לדים. אנחנו בטוחים שכמונו גם אתם חושבים על להתקין תאורה חכמה בבית, אך אתם לא מעוניינים דווקא בגופי תאורה שיש להם הברגה לנורות בגודל רגיל, אלא משהו יותר מעוצב. מהיבואן Top Audio מוסרים לנו שבעתיד הקרוב מאוד יכנסו לישראל מנורות מעוצבות לתקרה שמכילות את כל הטכנולוגיה הרגילה של Hue כך שלא חייבים לרכוש מנורה עם הברגה רגילה. בנוסף, ישנה תאורה חיצונית לגנים ומרפסות שכבר זמינה בארץ.
לכל גופי התאורה ישנה אפשרות לשליטה בעוצמת התאורה כשישנם דגמים המסוגלים להאיר בגוון אחד, גווני לבן וצהוב או צבעוני. מערכת זו מחייבת שימוש בגשר אחד המשמש כמרכזיית תקשורת ושליטה לכל המערכת אך הוא מעלה את המחיר ההתחלתי.
את מערכת Philips Hue כבר בדקנו בעבר והיא הייתה מאוד מוצלחת כבר אז, אך השיפור המשמעותי ביותר מבחינתנו הוא הרחבת יכולות החיבור של המערכת לשירותי צד ג' - חברים של HUE כפי שהחברה קוראת להם. בנוסף למערכת IFTTT המוכרת שעובדת עם HUE עוד מהגרסה הקודמת, ישנו חיבור לשלט החכם Logitech Harmony, חיבור לתרמוסטט של Nest, למערכת Smart Things של סמסונג, Xfinity ו-Vivint. במקביל תוכלו להגדיר את התאורה להגיב למה שקורה במשחקי מחשב מסוימים דרך Razer Chroma. המטרה היא למקסם את יכולות המערכת ולהגדיל את השילוב שלה, ובמיוחד אהבנו את זה שפיליפס מבינה שהיא לא הולכת לייצר או להגדיר את כל מה שאולי תתקינו בבית החכם שלכם, כך שהתאימות מעלה את ערך הנורה מסתם גוף תאורה לרכיב חשוב בבית החכם.
הכל נמצא בתרחישים
על מערכת Hue ניתן לשלוט דרך אפליקציה ייעודית לאנדרואיד ו-iOS המאפשרת גישה לכל הפונקציות השונות וההתאמה לשירותים החיצוניים, רק קחו בחשבון שאם אתם רוצים גישה מחוץ לבית עליכם להירשם באפליקציה של החברה. קחו בחשבון שבעוד שניתן להפעיל את כל הפונקציות מרחוק, את התיכנות יש לעשות דרך רשת ה-WiFi הספציפית שאליה הגשר מחובר. זה אומר שאם יש לכם מספר רשתות בבית, האפליקציה עדיין תתחבר מרחוק ותשלח אתכם להתחבר ל-SSID שאותו היא מזהה כבית, אפילו שאתם טכנית באותה רשת.
את הנורות ניתן לקבץ לחדרים ולשלוט בהם יחד או לחוד, ולטעמנו אחת הפונקציות הפרקטית ביותר היא האפשרות ליצור תרחישים שונים. בכך תוכלו להגדיר מה קורה עם נורות או חדרים מסוימים כשאתם קמים או הולכים לישון או מה קורה אם אתם יוצאים מהבית או בדיוק חוזרים. בנוסף אפשר להגדיר תרחישים ידניים על בסיס זמן וכל זאת בנוסף לתרחישים הנשלטים על ידי אפליקציות אחרות.
באפשרות התזמונים המובנית באפליקציה של Hue יש מגבלה מיותרת שתסכלה אותנו. אם תבקשו להגדיר פונקציה מסוימת על שעת השקיעה, למשל להדליק אורות במרפסת, האופציה היחידה לכיבוי תהייה בזריחה. אבל אם תבקשו להדליק את האור בשעה מסוימת, תוכלו לכבות אותו בשעה מסוימת אחרת. למה אי אפשר להגדיר שיידלק בשקיעה וייכבה ב-23:30? באפליקציית Home Kit למשל כל פעולה היא תרחיש נפרד, כלומר ההדלקה היא תרחיש אחד, והכיבוי הוא תרחיש אחר.
אותה אפליקציית Home Kit של אפל מגיעה מובנית בגרסתה הרלוונטית החל מ-iOS 11, דרכה ניתן להגדיר פונקציות דומות וגם לשלוט בתאורה דרך סירי. זו מאפשרת לא רק לראות את מצב הנורות אלא גם את מצב החיישנים, אם תחליטו לרכוש כאלה. חיישן אחד שבדקנו מסוגל לאתר תנועה ואף למדוד את הטמפרטורה ואת עוצמת האור סביבו. הוא מופעל על ידי סוללת AAA שמגיעה כלולה בפנים ואמורה להחזיק כשנה של שימוש, כששיטת ההתקנה קסמה לנו במיוחד. היא מתבססת על בורג אחד בודד שאליו החיישן מתמגנט, כך שניתן להזיז אותו למיקום אחר בקלות או סתם לבטל אותו פיזית ולא דרך התוכנה.
החיישן מסוגל לזהות את עוצמת התאורה ולפעול לפיה, וזו לטעמנו מהות האינטליגנציה של בית חכם. הוא לא רק מגיב לכפתורים, אלא לסביבה. את החיישן הגדרנו להדליק תאורה מעל פינת האוכל, כך שבכל פעם שהגענו לאזור האור נדלק אוטומטית, אך לאחר השעה 11 בלילה, עוצמת האור עברה למצב שינה כך שהיא הייתה חלשה ביותר ולא העירה אף אחד. שימוש מאוד פרקטי בחיישן כזה יכול להיות בחדר שירותים או במסדרון.
כמו בשאר הסיטואציות גם כאן אופציית האוטומציה מגיעה למגבלה שלה. בכך ניתן להגדיר שהאור יידלק כשהוא מזהה תנועה, אפשר להגדיר מה עוצמת התאורה מתוך תוכניות מוגדרות מראש בהתאם לשעה, ואחרי כמה זמן ייכבה. מה שלא ניתן לעשות זה להגדיר מה קורה אם התקן אחר מדליק את האור. במקרה זה, הדלקנו את האור בעזרת האפליקציה, אך ברגע שחיישן התנועה זיהה תנועה, ההגדרה משתנה לתזמון המובנה שלו, כך שהאור כבה אוטומטית.
ביצועי החיישן היו לא חד משמעיים אך נעו בין טוב לבין מצוין, כשהוא הצליח לזהות אותנו בחשכה בצורה עקבית, אך כל פעם ממרחק אחר. לחילופין, ייתכן והוא זיהה אותנו מוקדם יותר אך התקשורת הייתה איטית אך מבחינתנו זה לא משנה כי התוצאה הייתה שהאור לעיתים נדלק מעט באיחור.
בערכה הבסיסית שקיבלנו לבדיקה מגיע גם שלט רחוק שלו מתקן חיבור לקיר שניתן להדביק, להבריג או להצמיד למשטח מתכתי דרך המגנט המובנה. דרכו ניתן לשלוט בפונקציות הבסיסיות של האור, במקביל לאפליקציה. לטעמנו שלט פיזי שמתפקד כמו מתג אור לכל דבר הוא תוספת פרקטית שכן הדלקה וכיבוי של האור זה לא משהו שצריך עבורו טלפון, בוודאי לא כזה שמוגן באבטחה ביומטרית.
התקנה פשוטה. לפעמים
כשרוכשים ערכה, הנורות מגיעות מחוברות מראש לגשר כך שההתקנה פשוטה ביותר ולא אורכת יותר מהזמן הדרוש לחבר את מה שצריך לחשמל. לעומת זאת, אם קניתם את הנורות בנפרד תצטרכו לחבר אותן ידנית דרך האפליקציה של Hue, ובמידה והן לא ימצאו אוטומטית יש להגדיר אותן בצורה עוד יותר ידנית, שבה יש להזין את המספר הסידורי המודפס על הנורה.
עובד גם בגינה
בנוסף לתאורה הפנימית פיליפס מציעה גם תאורת גינה חכמה המגיעה עם דירוג IP65 כך שאפשר להרגיש בנוח להשאיר אותה בחוץ כמו כל נורת גינה אחרת, כשהיא מתחברת למערכת כמו כל נורה אחרת. הערכה מגיעה כמנורה בודדת שאותה בדקנו או בסט של שלוש המחוברות אחת לשנייה בשרשור ואל שקע חשמל יחיד.
בערכה שבדקנו ישנה תושבת המאפשרת התקנה על הקיר או לכל משטח אחר שתרצו להבריג אותה אליו, ובנוסף יתד עם עמוד הגבהה מתפרק כך שאפשר לשתול אותה כמו תאורת גינה רגילה. על ספק הכוח המוגן יש חורים להברגה לאלו שרוצים להתקין את המערכת מעל הרצפה, כשאורך הכבל בין התקע לספק הכוח עומד על 1.5 מטר, ממנו נמתחים עוד 2 מטר כבל מוגן ושם ניתן לחבר את הנורה. בנוסף ישנו בערכה כבל הארכה באורך 5 מטר המתחבר לכבל באורך 60 סנטימטר הקיים במנורה עצמה. בסך הכל אפשר להרחיק אותה מהשקע בכתשעה מטרים, תלוי בהתקנה שלכם.
פיליפס החכימה בכך שהיא מספקת גם פתרון חוץ המתבסס על המערכת שלה, שכן אדם המבקש לשדרג את כל מערך התאורה בביתו, יחפש פתרון מלא לכל האופציות, ולא ירצה מערכות שונות לאזורים שונים.
במקביל לדגמים הספורים שכבר הגיעו לארץ, יש לחברה מגוון רחב מאוד של תאורת חוץ המיועדת להתקנה על קירות המבנה או על שבילים סלולים. נכון לעכשיו תוכלו למצוא ערכה של מנורה עם שנאי לשתילה במחיר של 690 שקל ואם תרצו להרחיב את המערכת, תוכלו לרכוש בנפרד רק מנורה בלי שנאי ב-469 שקל. הערכה עם שלוש המנורות תעלה 1,590 שקל.