חדשות WiseBuy

שתף באמצעות:

שובו של החריץ

החריץ (Notch) שהופיע באייפון X לראשונה בשנה שעברה, הפך מדבר מוזר ומשונה, למכנה המשותף בסמארטפונים של 2018. למה זה קרה ומדוע כולם מעתיקים מאפל גם את הדברים הפחות טובים?
12.04.2018 | תום רוזנשטרום

בכל הנוגע לחידושים והמצאות, אין ספק שחברת אפל היא הקטר המניע של כל אלו. אם ניקח כמה צעדים אל העבר, נוכל לראות כי כבר בשנות ה-90 היא הציגה מחשב AIO הכולל בתוכו גם מסך וגם את יחידת העיבוד. לאחר מכן, המפץ הגדול ב-2007 שבר את כל החוקים שהיו בעולם הסלולר, וגרם למלכה הפינית נוקיה לרדת מנכסיה, ולתור אחרי משקיעים סיניים.


כך קרה, שבמקום כפתורים ולחצנים, האייפון הראשון הציג מסך מגע, אך לא כזה שהיה מוכר ממחשבי הכף יד (פאלם), אלא מסך חד, עשיר בגוונים, תומך במולטי טאץ' (ריבוי אצבעות) ובמחוות של צביטה ושחרור. לאחר מכן, ניתן למצוא חידושים בדמות אוזניות וכבלים בצבע לבן במקום צבע השחור ששלט עד אז, שימוש בחומרים יוקרתיים כמו זכוכית ומתכת, להבדיל מהפלסטיק הזול שהיה בתעשייה. בעצם, יריבתה סמסונג, יישמה את תורת החומרים האיכותיים רק כמה שנים לאחר מכן, עם השקת הגלקסי 6.



אם נתקדם בשנים, נוכל לסמן את חיישן טביעות האצבע שהופיע במכשיר האייפון S5, ביטול שקע האוזניות המסורתי (3.5 מ"מ), שימוש בחיבור לכבל התומך בשני כיוונים (לעומת מיקרו USB שבו נדרש לשים לב כיצד מחברים אותו והיכן השיניים – למטה או למעלה), וכמובן האוזניות האיירפוד שיצרו שוק חדש של אוזניות אלחוטיות זעירות. בגזרת המצלמה, אציין כי האייפון 7 פלוס היה המכשיר הראשון שהציע אפקט בוקה (טשטוש הרקע במצב פורטרט), ורק לאחר מכן שאר החברות החלו לצייד את מערכי הצילום בטלפונים באפשרות זו. ועוד לא דיברנו על האימוג'י האישי שקפץ לביקור בגלקסי 9...

בספטמבר 2017, כחצי לאחר השקת המכשירים אייפון 8 ואייפון 8 פלוס, אפל חגגה לעשור לאייפון הראשון, והשיקה אייפון חדש בשם X לציון עשור לאייפון הראשון. אומנם מסכו שמהווה 83% משטח החזית מגיע ביחס של 19.5 על 9, אך זהו אינו חידוש, כיוון שהגלקסי 8 וה-G6 של LG כבר הציגו בתחילת 2017 את המסכים ביחס החדש.

החידוש המהותי בעיצוב האייפון X היה החריץ בחלק העליון של המסך (Notch). גבות רבות הורמו בנוגע לעיצוב החלק העליון, והפס השחור באמצע. בתוך הפס השחור נמצאים חיישנים רבים, מצלמת סלפי וכמובן אפרכסת לשמע השיחות, כיוון שאם שכחתם, זהו התפקיד הראשון של האייפון – שיחות טלפון.



בכך, המסך אינו מלבן מושלם, אלא בעל צורה משונה, עם צלע עליונה בעל מגערת ואינה ישרה. בהמשך לכך, לפחות בהתחלה, מסך זה גרר בעיות מסוימת בהצגת תוכן והרצת אפליקציות, כיוון שהמפתחים לא היו מוכנים לחידוש שכזה. למשל, אם במכשיר הגלקסי 8 מעוניינים לצפות בסרט, הוא יציג תמונה על כל המסך. באייפון X ניתן לבחור אם לצמצם את השוליים ליחס תמונה סטנדרטי יותר (ובכך לקבל שוליים שחורים דקיקים באזור העליון של המסך) או לפרוס את הסרט לכל אורך המסך, תוך פשרה באזור החריץ. הפשרה היא אובדן של פיקסלים ולעיתים גם של תוכן מוצג, כיוון שהצלע העליונה אינה ישרה, אלא כוללת את אותו חלק שבו יושבים החיישנים והמצלמה.

דבר זה הביא מספר מפתחים לפתח אפליקציה שתעלים את החריץ במסך הבית. מה שאותה אפליקציה עושה, היא בעצם משחירה את כל המסך בחלק העליון של המסך, כדי ליצור אשליה אופטית של צלע ישרה, ומעבירה את השעון, פס הקליטה וההתראות לצדדי המסך. עם זאת, כאשר הדעות חלוקות לגבי חשיבות ה- Notch והאם הוא עונה על צורך או על פן שיווקי, היצרניות האחרות העתיקו את עיצוב החריץ, כך שגם הפעם, בפעם המי-יודע-כמה, אפל השיקה עיצוב חדשני, שזוכה תוך כמה חודשים להעתק כמעט מושלם. 

מכשיר ה-G7 של LG, שטרם הוכרז, כבר נושא בחלקו העליון את אותו חריץ מוכר, וזאת לאחר התלבטויות רבות של LG ופנייה ללקוחות בשאלה, האם לשלב את החריץ במכשיר החדש או לאו. העתק של ה- Notch ע"י LG מראה כי גם יצרניות גדולות וחשובות חוטאות בעיצוב לא מקורי, הכל כדי למשוך עוד לקוחות.



חברת אסוס הטיוואנית, הגדילה לעשות והשיקה את מכשיר הזנפון 5, תוך שהיא משווה ללא בושה את מסכו של האייפון X למסכו של הזנפון 5, כאשר היא קוראת לראשון "מכשיר הפירות", ומתהדרת בגודל ויחס מסך גדול יותר. לזכותה אציין כי החריץ אצלה קטן וצר באופן דרמטי מזה שנמצא באייפון. אבל רגע! ההעתק לא נעצר רק בחזית המכשיר – מעבר לגבו מציג העתק דומה גם בעיצוב מערך הצילום – צד שמאל, מערך אנכי (אחת מתחת לשנייה), ומבזק דו גווני השוכן מתחת למצלמות, מעניקים ללקוחות מוגבלי התקציב אייפון X עם מערכת אנדרואיד.




חברת וואווי השיקה בסוף חודש מרץ את סדרת ה-P20, שמהווה המשך לסדרת המכשירים משנה שעברה. גם בסדרה זו, החריץ במסך מופיע בקצה העליון של המסך, אך וואווי עיצבה אותו בצורה דקה וצרה ככל הניתן, כדי לאפשר לשטח המסך לגדול, דבר המנצנץ בקטלוג המכשיר, עם יחס מסך מוזר מעט – 18.7 על 9. אגב, גם בסדרה זו ניתן להעלים את החריץ תוך הגדרה פשוטה במסך ההגדרות של המכשיר - העלמתו מבוצעת כך שהיא משחירה את כל החלק העליון של המסך, ובכל מתקבל מסך הדומה למכשיר המייט 10 של החברה. מערך הצילום המשולש בגב המכשיר מציג סידור דומה לאייפון X – לכל חיישן קומה משל עצמו, במקום העיצוב ב-P10, שם המצלמות שכנו אחד לצד השנייה.






מלבד סדרת ה-P, וואווי מתכננת להשיק את סדרת הנובה (E3) שפונה לשוק הבינוני, עם חריץ במסך, ובכך היא הראשונה שמשיקה מכשירים המיועדים לשוק הבינוני עם חריץ במסך, כאשר עד כה רק מכשירי דגל זכו לפריבילגיה הזו.


חברת וואן פלוס אישרה לאתר The Verge כי במכשיר הוואן פלוס 6 החדש של החברה, ישולב חריץ במסך, כזה שדומה באופן מחשיד... לאייפון X. בתוך ההודעה, שיצאה מפי המנכ"ל, שזורה לה תמונה המציגה כיצד המסך של המכשיר החדש יראה, תוך חריץ קטנטן במרכז העליון של המסך. המנכ"ל נימק את הבחירה ב- Notch ככזו שמיטיבה עם הלקוחות ומעניקה יותר שטח מסך, אך ניתן לדמיין כי וואן פלוס לא רצתה להישאר מאחור בכל הנוגע לעיצוב, והבינה שבתחום עיצוב המכשירים חייבים להעתיק כדי להישאר מעודכנים. אגב וואן פלוס 6, זה יתמוך במחוות של החלקת האצבע כמו באייפון X כדי לסגור אפליקציות או לעבור בין אחת לשנייה.


חברת ZTE הסינית לקחה את ה-Notch אל הקיצון, והכריזה על האייסברג (קרחון), הכולל בתוכו שני חריצים! כל אחד בקצוות המסך – תחתון ועליון. בתוך החריצים שוכנים להם רמקולים סטריאו, בעליון אפרכסת ומצלמה, וניתן לשער כי בתחתון ימצא כפתור או חיישן טביעות אצבע. נימוקה של ZTE לשילוב שני חריצים הוא הרצון למכשיר סימטרי, מעוצב ואסתטי.



אם חשבתם שרק היצרניות עוסקות ב-Notch, טעות בידיכם. דיווחים ושמועות עוסקים בכך שמערכת האנדרואיד החדשה שתצא (P), תתמוך בחריצים, כך שהיא תוכל להציג תוכן על גבי המסך, תוך התחשבות בחריץ שמסתיר חלק מהתוכן עקב הצורה המוזרה של המסך.

קל לראות שבין כל רשימת היצרניות, בולטת יצרנית אחת שאינה משתתפת בחגיגת החריצים, זוהי כמובן היריבה המרה סמסונג. סמסונג טרם, וככל הנראה בעתיד הקרוב, לא תציג מכשיר חדש עם חריץ במסך, על אף שהיא לא פעם ולא פעמיים העתיקה מחברת התפוח עיצוב או טכנולוגיות. ככל הנראה, המשפט והסכסוך שהיה בין השתיים גרם לה לחזור אל שולחנות הפיתוח במקום להעתיק ולחקות. עם זאת, כפי שניתן למצוא בגלקסי 9, האימוג'י האישי מהווה העתק בינוני בלבד לאפשרות האימוג'י האישי באייפון X.



המבקרים והעיתונאים מבקרים את העתקת החריץ, כך שמעצבי ומפתחי המכשירים הלכו בעקבות הזרם העיצובי, בלי לחשוב האם הדבר נחוץ או שימושי, והתעסקו בפן העיצובי במקום לפתח טכנולוגיות חדישות, שכן בשנים האחרונות, מלבד שיפורים קטנים במצלמה ובמערכת, טרם ראינו חידוש כמו צריכת וחיי סוללה משובחים, או שילוב של חידושים אחרים.

תום רוזנשטרום - כתב חדשות וסוקר מקצועי

מומחה תחום סלולר, מחשבי PC וציוד היקפי
תום רוזנשטרום נמנה על צוות הכתבים והסוקרים של WiseBuy מתחילת שנת 2017. בן 28, מתגורר בקריית אונו וסטודנט למדעי המדינה ויחסים בינלאומיים באוניברסיטה הפתוחה. משרתו העיקרית היא מנהל פרויקטים ותוכן בסוכנות דיגיטל למיתוג ברשת, ובעבר עבד בתעשייה האווירית לישראל.