סקירת wisebuy - Palm Pro: הבטחה ממומשת חלקית
- קטן ודק יחסית לז'אנר
- מקלדת מלאה
- מסך מגע
- Wi-Fi עם מקש גישה ייעודי
- GPS מובנה
- איכות שמע טובה בשיחות
- סוללה חזקה
- תמיכה בדואר בדחיפה
- עיצוב עדכני ונאה
- שקע 3.5 מ"מ לאוזניות
- אטי ונוטה לקפוא ולהתקע
- חריר Reset מתחת מכסה הסוללה
- מקלדת קטנה מדי
- מסך דוהה באור יום
- איכות שמע בינונית בהאזנה למוזיקה
- מצלמת 2 מגה פיקסל מיושנת
Treo Pro הוא על הנייר סמארטפון עסקי מרשים, עם כל תכונה שאפשר לחפש: מסך מגע, מקלדת מלאה, קישוריות מתקדמות ועוד. בפועל הוא פחות מוצלח; אם על חולשותיו בתחום המולטימדיה יכולנו לסלוח, הרי שממערכת ההפעלה הבעייתית והמקלדת הלא פרקטית קשה להתעלם. יתרונו הגדול של Treo Pro הוא במידותיו הקטנות; למי שהגודל חשוב לו במיוחד הוא עשוי להתאים.
חברת פאלם הוותיקה ששלטה בעבר ביד רמה בשוק מחשבי כף היד, מתכננת קאמבק מפואר עם ה-Pre שלה, שנחשב להבטחה גדולה. בינתיים היא ממשיכה לשחרר דגמים מסדרות קודמות, ומוסיפה להם עיצוב חדש לגמרי ועדכני מאוד. על מערכת ההפעלה המקורית שלה פאלם ככל הנראה מוותרת, והמכשירים החדשים (למעט ה-Pre שזוכה למערכת הפעלה ייחודית וחדשה לחלוטין) מצויידים במערכת ההפעלה Windows Mobile 6.1 מבית Microsoft. Palm Treo Pro שהושק לאחרונה ברשת פלאפון הוא הגרסה העסקית של פאלם, ומשלב גוף זעיר ותכונות עסקיות מתקדמות.
מבחינה חיצונית Treo Pro כמעט ולא מזכיר את הדגמים הקודמים והמגושמים של החברה. הוא בורך בגוף זעיר, דק ומהודר בגימור שחור מבריק, עם מסך מגע ריבועי ומקלדת QWERTY מלאה. המפרט הטכני מרשים גם הוא. יש כאן מעבד Qualcomm במהירות 400MHz, 128MB זיכרון פנימי ו-100MB זיכרון פנוי למשתמש, עם אפשרות להרחבה באמצעות כרטיס Micro-SD ל-עד 8GB, מסך 2.5 אינטש, מקלדת מלאה, טלפוניה ב-4 רשתות GSM וגלישה סלולרית בדור 3.5
(HSDPA), תקשורת אלחוטית Wi-Fi, אינפרה אדום ו-Bluetooth A2DP, מקלט A-GPS מובנה ומצלמת 2 מגה פיקסל.
איכות השמע בשיחות טובה מאוד וכך גם העוצמה. הרמקול היחיד ממקום מאחורי גריל בגב המכשיר מצד שמאל, והוא מפיק עוצמה סבירה ואיכות טובה למדי, אך כששוחחנו עם הספיקר פועל התלונן הצד השני שאנחנו נשמעים אטומים ומרוחקים גם כשדיברנו ממרחק של חצי מטר ופחות מהמכשיר. לשימוש בתוך הבית או המשרד הספיקר יעשה את העבודה, אבל תתקשו לנהל אתו שיחה ברכב תוך כדי נסיעה.
בנגינת מוזיקה מפיק הרמקול הבודד עוצמה גבוהה משציפינו, ואיכות טובה. שמחנו מאוד למצוא בתחתית המכשיר שקע סטנדרטי (3.5 מ"מ( לאוזניות, תכונה לא שגרתית בסמארטפון עסקי שכזה. אוזניות הכפתור נוחות, אבל איכות השמע בינונית לכל היותר. גם באוזניות איכותיות יותר שחיברנו קיבלנו איכות דומה, כך שלא היינו מייעדים את המכשיר כנגן המוזיקה שלנו.
ביחס לסמארטפונים מסוגו, ובהתחשב במקלדת המלאה, Treo Pro הוא מכשיר קטן ודק מאוד. למרות החזות הקלילה משקלו דווקא נכבד יחסית, 133 גרם, אך עם המבנה השטוח והרחב מעט שלו הוא נוח בכיס הז'קט או המכנסיים. גם האחיזה במכשיר טובה ונוח להצמיד אותו לאוזן, אך יש לנו בעיה עם הגימור המבריק והחלקלק שלו שגורם לתחושה מיוזעת וקצת לא נעימה – שלא לדבר על כמויות טביעות האצבע שהוא סופח אליו במהירות.
כנהוג במכשירי פאלם, מסך המגע ריבועי ולא מלבני כמו ברוב המכשירים, אך מה שהיה מותאם במדויק למערכת ההפעלה המקורית של פאלם לא תמיד מוצלח ב-WM6. הרזולוציה טובה, 320X320 והמסך נראה חד וברור. צבעי המסך טובים בסך הכל אם כי לא חיים במיוחד, והבהירות שלו טובה. מחוץ לבית המסך דוהה מאוד גם ביום מעונן, ומאפשר שימוש בסיסי בלבד.
מתחת למסך נמצאים מקשי החיוג וניתוק העגולים, אחד מכל צד, וביניהם 4 מקשי חומרה ומקש ניווט חמש-כיווני, עגול גם הוא. מקש הניווט הוא בעצם טבעת כסופה המקיפה את המקש המרכזי, והוא נוח לשימוש ומגיב היטב. מקשי החומרה הם מהיתרונות שפאלם מציעה במכשיר הזה על פני טלפונים מבוססי WM אחרים, והם מאפשרים גישה מהירה לפונקציות שכיחות: לתוכנת הדואר, ליומן, לתפריט ה"התחל" ולמקש OK. המקשים עצמם אינם מוגבהים מהמשטח שסביבם אלא מוטמעים במשטח עצמו. שני המקשים התחתונים מגיבים היטב, אך העליונים לא נוחים במיוחד וקצת צמודים מדי לאלה שמתחתם.
המקלדת המלאה עשויה 4 שורות של מקשי פלסטיק שקופים עם רקע שחור, מלבד מקשי הספרות הלבנים. הסידור הוא QWERTY, כלומר מקביל למקלדת רגילה – לפחות בשפה האנגלית; בעברית מצאנו כמה חריגות כמו האותיות ת' ו-ף' שנדדו לצד שמאל העליון של המקלדת, לצד האות ק'. מקש הרווח גדול ונוח, יש מקש ייעודי לנקודה, שני מקשי Shift וכדומה. מקש לבן ריק משמש למעבר בין השפות או למעבר לספרות. הבעיה עם המקלדת היא הגודל שלה: בגלל גודל המכשיר הקטן מוזערו מקשי המקלדת באופן שמקשה על השימוש בהן, למרות ההפרדה הסבירה בין המקשים. למעשה, לא פעם מצאנו את עצמנו מנסים להקיש על אות באמצעות הציפורן. ועדיין, אין ספק שמקלדת מלאה מקלה על הקלדה ארוכה של מיילים או מסרים מיידיים, למרות החסרונות שלה.
בימין המכשיר יש עינית לקישורית אינפרה-אדום (מי משתמש בזה?), ומעליה מקש שימושי מאוד שמקפיץ את תפריט ה-Wi-Fi, לגישה מהירה לרשתות אלחוט. הבעיה היא שהמקש לא בולט כלל מעל לפני השטח וצריך להתאמץ קצת כדי ללחוץ עליו. בצד שמאל של המכשיר נמצאים מקשי העוצמה, ומקש להפעלת המצלמה (בלחיצה ארוכה). המקשים צרים וארוכים, ונוחים ללחיצה. בתחתית המכשיר נמצא שקע Micro-USB לטעינה ולסינכרון, ולצדו שקע 3.5 מ"מ לאוזניות. בראש המכשיר נמצא מקש הפעלה וכיבוי ומעבר למצב המתנה, ולצדו מתג הסטה שמעביר באופן מהיר את המכשיר למצב רטט ובחזרה למצב צלצול. אגב, מקש ההפעלה וכיבוי לא באמת מכבה את המכשיר, גם לא בלחיצה ארוכה; כל שתוכלו הוא לכבות את הטלפון שבמכשיר, בעוד הוא ממשיך לפעול ולתפקד כמחשב כף-יד. לכבות אותו לגמרי פשוט בלתי אפשרי, וברגע שהסוללה נכנסת למקומה המכשיר מופעל מיידית.
החריץ לכרטיס הזיכרון מתחבא מתחת מכסה הסוללה – לא נגיש במיוחד, גם לאור העבודה שצריך להפעיל מעט כוח כדי לפתוח את המכסה, אך לפחות הוא תומך בהחלפה חמה (כשהמכשיר פועל).
מערכת ההפעלה במכשיר היא כאמור Windows Mobile 6.1. בפאלם כמעט ולא התערבו במערכת, למעט כמה אפליקציות קטנות כמו מנהל יישומים בגישה מהירה בראש המסך, שמאפשר סגירה של תוכניות פתוחות, וכן תוכנות למצלמה ולקישורית ה-Wi-Fi. מעבר לכך הממשק כולו הוא של WM6. הצד החיובי הוא שזו מערכת עשירה למדי שתומכת בהתקנת יישומים מצד שלישי. הצד השלילי, המשמעותי לצערנו, הוא שמערכת ההפעלה לא מתנהגת במכשיר הזה כמו מערכת הפעלה בוגרת ובשלה. פעם אחר פעם חווינו תקיעות, קריסות של תוכנות ואטיות על כל צעד. רוצים דוגמאות? בבקשה: לרשימת אנשי הקשר המתנו 5 שניות, לתפריט ההגדרות – 3 שניות, לדפדפן Opera Mobile – 12 שניות, ועוד כהנה וכהנה. חריר האיתחול (Reset) מתחבא מתחת מכסה הסוללה, זכר אירוני לדגמים הישנים של פאלם שמערכת ההפעלה שלהם היתה יציבה כסלע ולא נזקקה לאתחולים. במכשיר הזה נאלצנו פעם אחר פעם לפרק את גב המכשיר כדי לאתחל את המכשיר לאחר שנתקע.
מבחינת תוכנות ויישומים המכשיר מצויד היטב; יש בו סט תוכניות אופיס, נגן מוזיקה ווידיאו, דפדפן אינטרנט IE, תוכנת מסרים מידיים Meseenger, קורא PDF, תוכנת גיבוי מצוינת, תוכנת Google Maps, לוח שנה, הערות, משימות וכדומה. את רשימת התוכנות תוכלו להרחיב בעצמכם ולהוריד תוכנות מתאימות, כמו דפדפן Opera, נגני מוזיקה וכדומה.
Treo Pro כולל מקלט GPS, ואת תוכנת הניווט של פלאפון. בדקנו את ביצועי המקלט עם התוכנה החינמית Waze, וקיבלנו אות לוויין כעבור כ-3 דקות ארוכות. בתוכנת Navigator של פלאפון שמשתמשת בתכונת ה-A-GPS מתקבל אות יציב בין רגע.
בערכת המכשיר תמצאו זוג אוזניות, כבל USB שמשמש גם ככבל למטען, כרטיס MicroSD בנפח
2GB עם מתאמים ל-SD ול-MiniSD, דיסק עם הוראות הפעלה ומדריך מקוצר בעברית. את תוכנת הסינכרון ActiveSync לא טרחו לצרף לערכה, ואם אתם משתמשי XP תאלצו להוריד אותה בעצמכם מהאינטרנט.
Treo Pro הוא מכשיר עסקי מוצהר, ויכולות המולטימדיה שלו די דלות. מצלמת ה-2 מגה פיקסל מיושנת, ללא מיקוד אוטומטי או פלאש. תוכנת המצלמה יחסית עשירה משציפינו, וכוללת אפקטים שונים, זירות צילום, מצב רצף, פיצוי חשיפה וכדומה. מהירות התגובה של המצלמה אטית מאוד (כ-2 שניות מהלחיצה ועד הצילום עצמו), וגם התפריטים שלה איטיים להחריד. המצלמה מסוגלת גם לצלם סירטוני וידיאו בפורמט 3gp וברזולוציה מקסימלית של 352X288.
איכות התמונות דווקא לא גרועה כמו שחשבנו; באור יום ואפילו בתוך הבית הוצאנו כמה תמונות לא רעות בכלל, עם חדות טובה וצבעים סבירים. בתאורה פחות אופטימלית קיבלנו לרוב תמונות מרוחות ומגורענות, ואין במכשיר פלאש שיציל את המצב. איכות סירטוני הוידיאו גרועה, כפי שחשבנו.
נגן המוזיקה במכשיר הוא Windows Media Player בגרסתו הניידת. זהו נגן לא מתוחכם או נוח במיוחד, ואינו כולל למשל שיפורי שמע כלשהם, אבל תוכלו להשתמש במקומו בנגן מוזיקה טוב יותר שתתקינו בעצמכם.
Treo Pro מספק את הפלטפורמה, אבל לא את היישום: ניתן לגלוש במהירות טובה דרך הקישורת הסלולרית, בדור 3.5, וגם לגלוש ברשתות אלחוטיות עם קישורית ה-Wi-Fi שלו, אבל הדפדפן IE המובנה לא טוב ולא נוח. הוא מציג דפים מורכבים בבלגן מוחלט, ולמרות שהוא עולה במהירות גבוהה, הוא הולך ונעשה אטי עם הגלישה. הדבר הראשון שעשינו היה להוריד ולהתקין את הדפדפן המצוין Opera Mobile, ששיפר פלאים את חוויית הגלישה ונתן לנו ליהנות מיכולות האינטרנט המתקדמות של המכשיר.
Treo Pro מאפשר קבלה ושליחה של דואר אלקטרוני, כולל תמיכה בקבצים מצורפים, וכן ישנה תמיכה בדואר בדחיפה על ידי שרת Microsoft. תוכנת הדוא"ל נוחה לשימוש ומאפשרת הגדרה זריזה וקלה של החשבון.
את המכשיר ניתן לסנכרן עם המחשב וה-Outlook באמצעות תוכנת ActiveSync, שאינה מצורפת לערכת המכשיר אך ניתן להורידה בחינם מאתר מייקרוסופט.
Treo Pro מצויד בסוללת ליתיום-יון בהספק נכבד של 1500mAh. בשימוש ממוצע החזיקה אצלנו הסוללה מעמד במשך כמעט יומיים, וזהו זמן סוללה מצוין בשביל סמארטפון עם קישוריות זוללות סוללה. למי שמרבה לקבל ולשלוח דואר בדחיפה הזמן הזה יתקצר כמובן, אבל עדיין תוכלו לקבל לפחות יום עבודה מלא.
איכות הבנייה של Treo Pro טובה מאוד. הוא עשוי כולו כמקשה אחת, ללא חלקים נעים או רופפים, והוא השאיר עלינו רושם של מכשיר חזק שישרוד מכות ונפילות ללא בעיה. הגימור המבריק שלו נאה אמנם אבל מתכסה במהירות בטביעות אצבעות.