Lenovo X301: פנטסטי, גם המחיר

שתף באמצעות:

סקירת wisebuy - Lenovo X301: פנטסטי, גם המחיר

הטוב
  • משקל נמוך יחסית לגודל
  • נוחות שימוש כללית מצוינת
  • מקלדת פנטסטית
  • נורת LED לעבודה בחושך
  • מתאם לכרטיס SIM
  • ערכת תוכנות עשירה
  • חיי סוללה ארוכים
  • איכות בנייה משובחת ואבטחה גבוהה
הרע
  • כונן SSD בנפח מועט
  • סט חיבורים דל, אין קורא כרטיסים
בשורה התחתונה

חיית ביצועים הוא לא, אבל כשזה מגיע לנוחות – ThinkPad X301 הוא אחד המחשבים הנוחים והמהנים לשימוש שבנמצא. עם מקלדת מעולה, שני התקני הצבעה נוחים, מסך שניתן לעבוד אתו באור יום, איכות בנייה משובחת ובעיקר עם עובי דקיק ומשקל של פחות מקילו וחצי למרות המסך הגדול למדי – מדובר בהחלט במחשב אידיאלי לניידות גבוהה. עם זאת, זהו מחשב פרימיום  שגם מתומחר בהתאם, ואם אתם לא מנהלים או אנשי עסקים סביר להניח שתסתפקו בדגם אחר שיעלה לכם מחצית ואף שליש מחירו.

הקדמה

גל מחשבי ה-Netbook שהציף אותנו לאחרונה כמעט והשכיח מאתנו שיש גם מחשבים אולטרה-ניידים עם יכולות מחשוב נורמליות ואף טובות. אחרי ה-X300 של לנובו, שהתחרה ראש בראש עם ה- MacBook Air של אפל, שבה לנובו ומזכירה לנו שיש דבר כזה – מחשב דקיק וקל משקל עם ביצועים טובים ונוחות שימוש מוקפדת.

X301 מסדרת ThinkPad הוא ההמשך הישיר של קודמו ה-X300, עם מעטפת ומראה חיצוני זהים אך עם שיפורים מתחת למכסה המנוע: מעבד וכרטיס מסך מתקדמים יותר, זיכרון DDR3 במקום DDR2, כונן קשיח בנפח גדול יותר ועוד. אם נרד לפרטים, נמצא במפרט מעבד Intel Core 2 Duo SU9400 במהירות שעון של 1.4GHz עם ערכת השבבים Mobile GS45 Epress, זיכרון DDR3 1066MHz בנפח 2 או 3GB, כונן קשיח SSD בנפח 64 או 128GB, מסך בגודל 13.3 אינטש עם תאורת LED אחורית, כרטיס גרפי Intel GMA 4500MHD, תקשורת אלחוט
 
Wi-Fi ו-Bluetooth, מתאם לתקשורת סלולרית, מצלמת רשת וחיבור DisplayPort הדיגיטלי החדש למסך חיצוני.

עיצוב המחשב תואם לרוח סדרת ThinkPad, דהיינו – שחור ומרובע, אך הוא דקיק להפליא, וכפי שיודעים חובבי הסדרה הוא גם שופע חן ייחודי. חדי העין יבחינו בכמה וכמה שיפורים קטנים שעושים אותו לנאה יותר מקודמיו, כמו מיקום הרמקולים ותאורת מקש ה-ThinkVantage הכחלחלה.

מצלמת רשת
מצלמה זעירה ברזולוציה של 0.3 עד 2 מגה פיקסל, שנמצאת בחלק מהמחשבים הניידים מעל המסך. המצלמה מאפשרת ביצוע שיחות וידיאו באמצעות תוכנות שונות (כמו Skype). חלק ממצלמות הרשת המובנות מסתובבות על ציר של 180 מעלות, וחלקן מצוידות בתכונות נוספות כגון מעקב אחרי פני המצולם, אפשרות להוספת אפקטים ועוד.  

ביצועים (35%)

9

כדי להשיג משקל נמוך, פעולה קרירה וביצועי סוללה גבוהים, צויד הדגם הזה במעבד ULV, כלומר Ultra Low Voltage. המעבד (SU9400 מסדרת Penryn 3M) מיוצר בטכנולוגיית 45 ננומטר החדשנית, אך אינו מיועד לפעולות כבדות אלא בעיקר לפעלה יומיומית רגילה.

יחד עם 2GB זיכרון DDR3 שבדגם שבדקנו, מספק X301 יכולות מחשוב טובות מאוד לרוב השימושים. ראשית נציין שלמערכת ההפעלה Vista Business לקח זמן רב יחסית לעלות. כשהמחשב היה מוכן לפעולה הוא הריץ תוכנות משרדיות שונות, נגן מוזיקה וסרטי וידאו ב-720p ללא בעיה, והתמודד לא רע גם עם תוכנת פוטושופ כולל עבודה עם פילטרים כבדים וזוללי משאבים. כשבדקנו את יכולותיו בתחום ריבוי המשימות הבחנו שהוא נוטה למקסימום קיבולת הזיכרון ויכולות המעבד שלו, אך בדרך כלל הצליח לנווט בשלום בין הדפדפן עמוס הטאבים, נגן המוזיקה, תוכנת מעבד התמלילים ופוטושופ בצורה משביעת רצון. בהפעלה של סרט HD במקביל חלה ירדה בביצועים והחלו קפיצות משמעותיות בסרט גם כששאר התוכנות רק נכחו ברקע מבלי להריץ יישומים כלשהם, אך בוידיאו בהפרדה רגילה לא הבחנו בהפרעות כלשהם.

המאיץ הגרפי, GMA 4500MHD, אמנם טוב יותר מה-Intel X3100 שהיה בדגם הקודם, אך  עדיין חלש למדי ויתאים בעיקר למשחקים מלפני שנתיים שלוש (למי שמתכון בכלל לשחק עם מחשב עסקי שכזה), ולפעולות בסיסיות בתוכנות תלת מימד כמו Autodesk או Sketchup.

אחת הנקודות המרשימות לגבי ה-X301 היא הפעולה השקטה והקרירה למופת שלו. גם בעבודה ממושכת מאוד לא ניכרה כל התחממות במשטח המקלדת העליון, והחלק התחתון התחמם בצורה זניחה לגמרי. את זאת ניתן לזקוף כמובן למעבד החסכוני ולכונן ה-SSD שפליטת החום שלהם קטנה ביותר.

X301 מספק יכולות מחשוב טובות מאוד לרוב השימושים. בתחום ריבוי המשימות הבחנו שהוא נוטה למקסימום קיבולת הזיכרון ויכולות המעבד שלו, אך בדרך כלל הצליח לנווט בשלום בין הדפדפן עמוס הטאבים, נגן המוזיקה, תוכנת מעבד התמלילים ופוטושופ בצורה משביעת רצון

מעבד
המעבד הוא יחידת החישוב והבקרה המרכזית של המחשב. המעבדים הנפוצים כיום למחשבים ניידים הם אלה מסדרת Core i החדשה של אינטל (i3, i5, i7 ) או מעבד דומה מבית AMD, לפי החלוקה הבאה: מעבדי i3 כפולי הליבה של אינטל או מעבדי Athlon II X4 מבית AMD מיועדים לשימושים יום יומיים, כגון גלישה, שימושי מולטימדיה קלים ובינוניים ויישומים פשוטים.   מעבדי  i5 של אינטל ו Phenom II X4 של AMD שכוללים ארבע ליבות, מיועדים לשימושים כבדים יותר.   מעבדי i7 שכוללים עד 8 ליבות משמשים לתוכנות עריכה, גרפיקה, תלת ממד ולריבוי משימות, כאשר i7 Extreme מיועד כבר לגיימרים מושבעים.לאלה, ולמי שרוצה את המילה האחרונה בתחום המעבדים, מומלץ לבחור מעבד בארכיטקטורת Ivy Bridge.   מי שמחפש פתרונות זולים יותר, ובמידה שהמחשב מיועד לשימושים קלים, יכול לשקול מעבדים מסדרות קודמות, דוגמת אינטל Core 2 Quad ו-AMD Phenom – סדרת מעבדים בעלי ארבע ליבות (או 3 בחלק מדגמי Phonem), ולמקרה שכל שקל נחשב, ניתן לשקול מעבד מדגמי core 2 duo. אבל מומלץ ללכת על i3 לפחות כדי להבטיח לעצמכם מחשב שישמש אתכם לאורך זמן.

איכות התצוגה (15%)

9

ל-X301 מסך בגודל 13.3 אינטש עם תאורת LED אחורית ורזולוציה גבוהה של 900X1440 בציפוי מט, שגורמת למסך הקטן יחסית להיראות נהדר וחד. בהירות המסך המקסימלית מצוינת הודות לנורות ה-LED, ואם תרצו תוכלו להחשיך אותו כמעט לחלוטין ולחסוך הרבה בצריכת החשמל.  איכות המסך באופן כללי מצוינת, אך הבחנו ששהוא נוטה לקרר מעט את התמונה ולהציג גוונים כחלחלים (דבר הניתן לשיפור באמצעות כוונון פרופילי הצבע). זוויות הצפייה שלו סבירות ותו לא.

כשיצאנו אתו החוצה בצהרי היום, התרשמנו מאוד מיכולת ההתמודדות של המסך עם תאורה סביבתית גבוהה. באזורים מוצלים הוא הציג תצוגה בהירה מאוד שאפשרה המשך עבודה נוחה במיוחד ואפילו הצבעים נראו מצוין. גם בשמש ישירה המסך המשיך לתפקד היטב ויכולנו להמשיך לעבוד עם המחשב ללא קושי. גימור המסך אינו מבריק ולכן הוא גם אינו מחזיר השתקפויות מהסביבה.

רזולוציה
הרזולוציה קובעת את מידת חדות התמונה ואת רמת הפירוט שלה, והיא נמדדת במספר הפיקסלים שמרכיבים את המסך או את התמונה השלמה. הפיקסלים הם נקודות זעירות המסודרות לאורך ולרוחב התמונה או מסך התצוגה. לדוגמה, רזולוציה של 1024x768 משמעותה שיש 1024 פיקסלים אופקיים ו-768 פיקסלים אנכיים. ככל שהמדדים גבוהים יותר כך התמונה תהיה מפורטת וחדה יותר. רזולוציות של מחשב מתחלקות לשני סוגים עיקריים ומצוינות בדרך כלל באותיות המייצגות את מספר הפיקסלים של המסך. הסוג הראשון הוא רזולוציה המקובלת במסך ביחס גובה-רוחב 4:3: SVGA: 800x600 XGA: 1024x768 SXGA: 1280x1024 SXGA+: 1400x1050 UXGA: 1600x1200   הסוג השני הוא רזולוציה המקובלת ביחס גובה רוחב 16:9, האידיאלי לצפייה בסרטים ולהצגת תוכני HD:  WXGA: 1280x800 WXGA+: 1440x900 WSXGA+: 1680x1050 WUXGA: 1920x1200  

ניידות ונוחות השימוש (25%)

9

מבחינת ממדים, ראינו כבר מחשבי 13.3 אינטש קטנים מה-X301, אך מנגד הוא אחד המחשבים הקלים והדקים שיש. עוביו 2.5 ס"מ בחלקו העבה ביותר, ומשקלו 1.32 ק"ג בלבד, מה שעושה אותו לנוח וקל מאוד לנסיעות.

כמחשב מנהלים יוקרתי (ויקר להחריד), וכנצר לשושלת ThinkPad המכובדת, גם X301 מצטיין באיכות בנייה יוצאת מן הכלל ובנוחות שימוש מרבית. ניתן לראות זאת כבר ממכסה המסך עם הציפוי הנעים למגע, ומנוריות הבקרה החיצוניות שעליו. פתיחת המחשב קלה באמצעות התופסן היחיד שנמצא בצד ימין.

ה-X301 הוא אחד המחשבים הקלים והדקים שיש. עוביו 2.5 ס"מ בחלקו העבה ביותר, ומשקלו 1.32 ק"ג בלבד, מה שעושה אותו לנוח וקל מאוד לנסיעות. הוא מצטיין באיכות בנייה יוצאת מן הכלל ובנוחות שימוש מרבית


 


על המקלדות של מחשבי ThinkPad אין צורך להרחיב את הדיבור, המוניטין שלהן מדברים בעד עצמם. נספר אם כן בקצרה שזו מקלדת מצוינת, גדולה, נוחה במיוחד עם טקסטורת מקשים מדויקת ותגובה אחידה לכל שטח המקלדת. המקשים מרווחים כראוי, מסומנים היטב, שקטים ובאופן כללי תענוג להקליד עליהם. מקש ה-Enter גדול ובצבע כחול המבדל אותו מהשאר, מקש ה-Shift הימני ארוך במיוחד ואפילו מקשי החצים לא קטנים מדי. מקשי PageUP, PageDown, Home וכו' קיבלו מקום נוח מעל מקשי הספרות. הטענה היחידה שלנו כנגד המקלדת היא מקומו של מקש ה-FN, הקיצוני משמאל שגרם לנו להתבלבל בינו למקש ה-Ctrl, אבל ניתן להסתגל לעניין. קצה משטח המקלדת מעוגל מעט ואינו חד, כך שנוח להניח עליו את כפות הידים בעת ההקלדה.

המקלדת מצוינת, גדולה ונוחה עם טקסטורת מקשים מדויקת. המקשים מרווחים כראוי, מסומנים היטב, שקטים ותענוג להקליד עליהם. הטענה היחידה שלנו היא מקומו של מקש ה-FN, הקיצוני משמאל שגרם לנו להתבלבל בינו למקש ה-Ctrl, אבל ניתן להסתגל לעניין


 


מעל למקלדת יש מספר מצומצם של מקשים ייעודים: מקשי עוצמה והשתקה ומקש ThinkVantage עם תאורה אחורית כחולה נאה. לחיצה על המקש מובילה לתפריט שליטה על פרמטרים שונים במחשב, כמו ביצועים, צריכת חשמל, תקשורת אלחוטית ומולטימדיה.

גם כאן כמו בכל דגמי הסדרה יש שני התקני הצבעה, משטח ה-TouchPad המדויק והנוח (גם אם הקטן למדי), עם מקשי העכבר הגדולים והנוחים שלו, וכפתור ההצבעה האדום שהפך לסימן ההיכר של הסדרה (ומיוצג גם כנקודה אדומה בלוגו) – ה-TrackPoint. מי שלא אוהב את המשטח הרגיל עשוי ליהנות מהכפתור הזה, שמאופיין בטקסטורה מחוספסת וברמת דיוק טובה. מתחת למקש הרווח נמצאים המקשים שלו, שהם גדולים ורחבים ועשוייים עם חלק אחורי גבוה מעט, כך שהם נגישים היטב לאגודלים. ביניהם נמצא מקש המשמש לגלילה.

כמו בכל דגמי הסדרה יש שני התקני הצבעה, משטח ה-TouchPad המדויק והנוח (גם אם הקטן למדי), עם מקשי גדולים ונוחים, וכפתור ההצבעה האדום שהפך לסימן ההיכר של הסדרה  – ה-TrackPoint. מי שלא אוהב את המשטח הרגיל עשוי ליהנות מהכפתור הזה


 


את הרמקולים תמצאו במיקום מעט לא שגרתי – בשתי הפינות של האזור הקדמי של משטח המקלדת, קרוב למשתמש. עוצמת ואיכות השמע ברמקולים טובה משציפינו, אם כי הרמקול הימני אצלנו צרצר מעט ברמת שמע גבוהה.

מי שייקח אתו את המחשב לחו"ל יוכל לנצל את מתאם התקשורת הסלולרית שבו, שמאפשר הכנסת כרטיס SIM וגלישה ברשת דור 3.5; בארץ למרבה הצער לא תוכלו עדין לנצל את הפונקציה הזו בגלל תקנות משרד התקשורת. בנוסף המחשב ניתן לרכישה גם עם מקלט GPS פנימי (אופציונלי).

דווקא מסט החיבורים התאכזבנו. לא רק שהוא סטנדרטי (כמעט) לגמרי, גם אין אפילו קורא כרטיסים או ExpresCard. בצד ימין ישנה הכנה לכונן אופטי דקיק, שלא היה קיים בדגם שבדקנו אך זמין לרכישה, בשמאל – 2 שקעי USB רחוקים כיאות זה מזה וכן כניסת מיקרופון ויציאת אוזניות בקרבת המשתמש. בחלק האחורי מצאנו שקע USB נוסף, שקע הטעינה, שקע תקשורת RJ-45  לרשת חוטית, חיבור VGA אנלוגי למסך חיצוני וגם חיבור DisplayPort, החיבור הדיגיטלי החדש שעתיד להחליף את ה-HDMI והחיבור היחיד שחורג מהסטנדרט במחשב הזה. גם מתג ההפעלה והכיבוי של תקשורת האלחוט נמצא מאחור.

כונן אופטי
רכיב במחשב שבאמצעותו ניתן לקרוא ולאחסן מידע במדיה חיצונית כגון CD או DVD. יש כוננים המיועדים לקריאה בלבד וכאלה המיועדים לקריאה ולכתיבה רב פעמית (צורב). מומלץ לרכוש מחשב נייד עם כונן צורב, ורצוי שיהיה זה כונן DVD. ברוב הניידים מותקן כונן צורב.

משך פעולת סוללה (15%)

10

את X301 תוכלו לרכוש עם שני סוגי סוללות: 3 תאים ו-6 תאים כסוללה ראשית. ניתו להצטייד בסוללה נוספת בת 3 תאים ולהתקינה במקום הכונן האופטי. אנחנו קיבלנו סוללה ראשית בת 3 תאים וסוללה נוספת בת 3 תאים. לפי הצהרת היצרן המחשב מסוגל להגיע למשך פעולה של עד 6.5 שעות עם סוללת 6 תאים, ועד 4.3 שעות עם סוללת 3 התאים. אגב, כדי להאריך עוד יותר את זמן הפעולה ניתן לרכוש סוללת 3 תאים נוספת שמחברת למחשב באותו חלל שבו אמור להיות הכונן האופטי.

בבדיקה שערכנו, שכללה שימוש אינטנסיבי למדי – האזנה למוזיקה, כשעה של צפייה בוידיאו, גלישה באינטרנט (חוטי) ותוכנות אופיס, הצלחנו להשיג זמן סוללה מרשים ביותר של 4 שעות וחצי בדיוק, וזה עוד כשבהירות המסך כוונה למקסימום.

עמידות ואבטחה (10%)

10

איכות הבנייה של ה-X301 היא לא פחות ממשובחת. השלדה עשויה סיבי פחמן, חומר חזק מאוד אך גם קל משקל, ומכסה המסך עשוי סגסוגת מגנזיום. גם המכסה החיצוני וגם משטח המקלדת הפנימי מצופים חומר נעים למגע.  ציר המסך יציב וחזק וכך גם החיבורים השונים; וגם כונן ה-SSD נטול החלקים הנעים מוסיף לבטיחות המחשב.

מבחינת אבטחת מידע מצויד המחשב בשבב אבטחה  TPM 1.2, קורא טביעת אצבע ביומטרי, הצפנת דיסק מלאה ונעילה מרחוק, בנוסף לסט תוכנות עשיר שכולל גם תוכנות אבטחה שונות.

משקל
משקלם של מחשבים ניידים משתנה בין הדגמים והסוגים השונים ונע בין 900 גרם ל-4 ק"ג. המשקל מושפע בעיקר מגודל המסך (שמשפיע על גודל המחשב כולו), אך גם מהכונן הקשיח, מרכיבי הבנייה של המעטפת וגורמים נוספים.למחשב שנועד לנשיאה וניידות גבוהה כדאי לבחור במחשב במשקל של עד 2 ק"ג, ולמחשב שנועד להיות תחליף שולחני המשקל פחות עקרוני וניתן לרכוש גם מחשב כבד יותר.