Dell XPS L502X : כלבויניק

שתף באמצעות:

סקירת wisebuy - Dell XPS L502X : כלבויניק

הטוב
  • ביצועים מצוינים
  • מסך Full HD נהדר
  • רמקולים טובים
  • מקלדת מצוינת עם תאורה אחורית
הרע
  • מאוורר רועש
  • ניידות מוגבלת
  • סידורי אבטחה מינימליים
בשורה התחתונה

מדובר במחשב כלבויניק שמתאים לכל משימה, ויש לו את הכלים להתמודד בקלות יחסית עם כל דבר –  החל מסרטים, דרך תוכנות עיבוד כבדות וכלה במשחקים שמנצלים את כל יתרונותיו. מצד שני הגודל והמשקל שלו הופכים אותו ללא אידיאלי לנשיאה ולניידות. המחשב יתאים למי שרוצה לקבל פתרון מחשוב שלם וצריך לנייד אותו לעיתים רחוקות. סטודנטים שרוצים תחנת עבודה טובה ומקיפה שניתן לנייד במידת הצורך ימצאו אותו שימושי ומוצלח; גם בתור מחשב יחיד בבית הוא יכול להתאים כתחנת משחקים, הרצת סרטים ועבודה.

הקדמה

L502X הוא חלק ממשפחתXPS  של Dell, המיועדת לשימוש ביתי מתקדם (לעומת סדרת Inspiron המיועדת לשימוש בסיסי). הוא יכול לתפקד כמחשב גיימינג לא רע, וגם כמחשב מולטימדיה מעולה הודות למסך המצוין שלו ורמקולי ה-JBL שמובנים בו. הוא אינו בולט בניידות גבוהה, אך מפצה על כך בעצמת עיבוד רצינית.

הדגם שבדקנו, המוכר גם בשם הדגם Dell XPS 15, מגיע עם מעבד Core-i7 2630QM, 8GB זיכרון DDR3 במהירות 1333MHz, ערכת שבבים Intel HM67 הכוללת מאיץ גרפי Intel HD, מאיץ גרפי נוסף של Nvidia GeForce GT540M, מסך בעל תאורת לד ייחודית  בגודל 15.6 אינטש, כונן קשיח בנפח 750GB, צורב DVD (ניתן לרכוש גם עם Blu-Ray), קישורית Bluetooth 3.0, מצלמת אינטרנט HD וקורא כרטיסים.

המחשב מגיע עם מערכת ההפעלה Windows 7 Home Premium בגרסת 64 ביט.

64 ביט
טכנולוגיית מעבדים שהולכת והופכת לסטנדרט, המאפשרת מרחב זיכרון גדול יותר מאשר בטכנולוגיה מהדור הקודם (32 ביט) - ולמעשה תומכת ביותר מ-4GB זיכרון, ובכך משפרת ומאיצה את ביצועי המחשב. מעבדי 64 ביט יכולים לבצע מספר גדול יותר של פעולות בכל מחזור שעון ולאחסן מידע רב יותר ממעבדי 32 ביט. בנוסף הם מסוגלים לנהל כמות עצומה של זיכרון בצורה מהירה וחלקה בהרבה ממעבדי 32 ביט. למעבדי 64 ביט יש יתרון חשוב בחישובים וביישומים גראפיים מורכבים.חומרת 64 ביט מסוגלת לתמוך "לאחור" בתוכנות שנכתבו בקוד של 32 ביט, אך יעילותה הרבה היא בעבודה עם תוכנה שנכתבה במקור ל-64 ביט, כמו גרסה של מערכת ההפעלה ויסטה.

ביצועים (35%)

9.5

בגזרת הביצועים, אין עוד הרבה לאן לטפס מהדגם הזה במחשבים ביתיים. מקור כוחו הראשי של המחשב הזה הוא מעבד Core i7 מסדרת הדור השני (Sandy bridge) המיוצר בליתוגרפיית 32 ננומטר, מכיל 4 ליבות במהירות של 2GHz הניתנות להמהרה עד ל-2.9 GHz. הוא כולל זיכרון מטמון בנפח 6MB וכולל 8 נימים. תומכים במעבד העוצמתי הזה 8GB של זיכרון מהיר וצמד מעבדים גרפיים – האחד Nvidia GeForce GT540M בעל מעבד עצמאי במהירות 1344MHz ו-2GB זיכרון GDDR5, ולצדו מאיץ גרפי משולב Intel HD שמגיע כחלק מהצ'יפסט. הנוכחות של המאיץ של אינטל היא לדאוג לשגרת המחשב: גלישה, עבודת אופיס האזנה למוזיקה או צפייה בסרטים לרוב נעשית באמצעותו. כשנדרש כוח עיבוד גרפי רציני יותר, המאיץ הנפרד והחזק נקרא לעבודה ומשתלט על העניינים, למשל, בעת עיבוד תמונות או וידיאו, או בעת משחק במחשב. הדילוג הזה בין המאיצים מאפשר לחסוך מעט בחיי סוללה בזמן שגרה, אך הוא לא תמיד פועל בצורה החלקה ביותר ונתקלנו במעט בעיות בהפעלה של תוכנות מסוימות. ניתן לשחק עם ההגדרות ולקבוע איזה מאיץ יפעיל איזו תוכנה – למקרים בעייתים בהם המחשב טועה בהחלטה.

כצפוי מהמפרט הזה, הוא כמעט נעלב ממה שביקשנו ממנו לעשות. גלישה מרובת דפדפנים, סרטי HD ב-720p או 1080p הוא יכול להריץ עם ליבה אחת קשורה מאחורי הגב. המעברים בין החלונות חלקים, כמו גם הרצת הסרטים ידנית. גם מבט לתגובת המעבד להרצה של סרטים מגלה שהוא משתמש ב-11% בממוצע מיכולותיו. בקיצור, לא זה הקש שישבור אותו. גם שילובים של יצירת תמונות פנורמיות בפוטושופ והרצת סרטים במקביל לא דורשים יותר מ20% מיכולות העיבוד שלו – והכל נעשה בזריזות מופלאה.

אפילו תוכנות "זוללות" משאבים כמו Solidworks טסות על המחשב כמו היו לא יותר משולה המוקשים. כשניסינו עליו משחקים כבדים יותר, כמו Battlefield3, כבר נרשמה התעוררות משמעותית והורגש שהמחשב התחיל לעבוד. המשחק פועל מצוין, ברמת פירוט גבוהה – אם כי כאן ניכר שהמחשב עובד. במקרים כאלו, בהם המחשב מתאמץ למשימה כזו או אחרת, קורים שני דברים באופן מיידי – המחשב מתחמם מאוד בעיקר במרכזו ובפינתו השמאלית (הליבות מגיעות ל-60 מעלות) והמאוורר שלו מעלה הילוך ומתחיל לעבוד ברעש עז. תחת מאמץ כזה הוא נשמע כמעט כמו שואב אבק קטן.

מדד חווית המשתמש של חלונות נתן למחשב ציון סביר של 5.9, במבדק PCmark05 הוא קיבל ציון מרשים בהרבה של 8454.

מעבד
המעבד הוא יחידת החישוב והבקרה המרכזית של המחשב. המעבדים הנפוצים כיום למחשבים ניידים הם אלה מסדרת Core i החדשה של אינטל (i3, i5, i7 ) או מעבד דומה מבית AMD, לפי החלוקה הבאה: מעבדי i3 כפולי הליבה של אינטל או מעבדי Athlon II X4 מבית AMD מיועדים לשימושים יום יומיים, כגון גלישה, שימושי מולטימדיה קלים ובינוניים ויישומים פשוטים.   מעבדי  i5 של אינטל ו Phenom II X4 של AMD שכוללים ארבע ליבות, מיועדים לשימושים כבדים יותר.   מעבדי i7 שכוללים עד 8 ליבות משמשים לתוכנות עריכה, גרפיקה, תלת ממד ולריבוי משימות, כאשר i7 Extreme מיועד כבר לגיימרים מושבעים.לאלה, ולמי שרוצה את המילה האחרונה בתחום המעבדים, מומלץ לבחור מעבד בארכיטקטורת Ivy Bridge.   מי שמחפש פתרונות זולים יותר, ובמידה שהמחשב מיועד לשימושים קלים, יכול לשקול מעבדים מסדרות קודמות, דוגמת אינטל Core 2 Quad ו-AMD Phenom – סדרת מעבדים בעלי ארבע ליבות (או 3 בחלק מדגמי Phonem), ולמקרה שכל שקל נחשב, ניתן לשקול מעבד מדגמי core 2 duo. אבל מומלץ ללכת על i3 לפחות כדי להבטיח לעצמכם מחשב שישמש אתכם לאורך זמן.

איכות התצוגה (15%)

9

Dell XPS L502x מצויד במסך 15.6 אינטש בעל תאורת LED (מסוג B+RG) וברזולוציה נהדרת של 1920X1080.
המסך הזה פשוט נהדר. התמונה עשירה בפרטים וצבעים מלאי חיים, והכל בחדות מצוינת של
Full HD. הרזולוציה הגבוהה מאפשרת לדחוס ב-15.6 אינטש הרבה יותר פרטים, ועבודה עם שני חלונות במקביל מעולם לא היתה קלה יותר על מחשב נייד.

הגימור של המסך אמנם מבריק, אך התאורה שלו עוצמתית כל כך שכמעט לא סובלים מהשתקפויות. למעשה, בעצמתה המלאה התאורה חזקה דיה כדי לסנוור את המשתמש בחדר מואר היטב. כל זה נכון במבט הניצב במדויק למסך. מספיקה הסטה קלה יחסית של המבט כדי להתחיל להבחין בשינוי קל בגוונים. ביותר מ-45 מעלות לאחד הצדדים התמונה כבר תיראה אדמדמה למדי.

עיצוב המחשב מגביל את פתיחת המסך לזווית של כ-110 מעלות – כך שלא ניתן לעבוד עם המחשב במקומות ללא שולחן מבלי לפגוע באיכות הצפייה.

המסך פשוט נהדר. התמונה עשירה בפרטים וצבעים מלאי חיים. הרזולוציה הגבוהה מאפשרת לדחוס ב-15.6 אינטש הרבה יותר פרטים, ועבודה עם שני חלונות במקביל מעולם לא היתה קלה יותר על מחשב נייד

רזולוציה
הרזולוציה קובעת את מידת חדות התמונה ואת רמת הפירוט שלה, והיא נמדדת במספר הפיקסלים שמרכיבים את המסך או את התמונה השלמה. הפיקסלים הם נקודות זעירות המסודרות לאורך ולרוחב התמונה או מסך התצוגה. לדוגמה, רזולוציה של 1024x768 משמעותה שיש 1024 פיקסלים אופקיים ו-768 פיקסלים אנכיים. ככל שהמדדים גבוהים יותר כך התמונה תהיה מפורטת וחדה יותר. רזולוציות של מחשב מתחלקות לשני סוגים עיקריים ומצוינות בדרך כלל באותיות המייצגות את מספר הפיקסלים של המסך. הסוג הראשון הוא רזולוציה המקובלת במסך ביחס גובה-רוחב 4:3: SVGA: 800x600 XGA: 1024x768 SXGA: 1280x1024 SXGA+: 1400x1050 UXGA: 1600x1200   הסוג השני הוא רזולוציה המקובלת ביחס גובה רוחב 16:9, האידיאלי לצפייה בסרטים ולהצגת תוכני HD:  WXGA: 1280x800 WXGA+: 1440x900 WSXGA+: 1680x1050 WUXGA: 1920x1200  

ניידות ונוחות השימוש (25%)

8.5

המחשב הזה בבירור לא נועד לניידות רבה. מדובר במחשב במשקל ממוצע (2.78 ק"ג עם סוללת 6 תאים, 2.96 עם סוללת 9 תאים). הדגם שנבדק צויד בסוללת 9 תאים, כזו הבולטת מגוף המחשב כלפי מטה ומעמידה אותו בשיפוע מול המשתמש. זווית העבודה הזו, בצירוף זווית ציר המסך המוגבלת גורמות לכך שלא באמת תרצו להזיז את המחשב מהשולחן שלכם. גם העובי שלו, 3.81 ס"מ, יחד עם המשקל שלו ושל המטען הלא קטן (עוד כחצי קילוגרם) יגרמו לכך שהמחשב הזה לא יצא הרבה מהבית.

המעטפת החיצונית שלו בצבע אפור מטאלי נאה, אם כי נוטה לאסוף לכלוך קצת מהר מדי. הפאנל הפנימי שסביב המקלדת כהה מעט יותר ובעל גימור מוברש יפה למדי.

עובי המחשב, יחד עם המשקל שלו ושל המטען יגרמו לכך שהמחשב הזה לא יצא הרבה מהבית. המעטפת החיצונית שלו בצבע אפור מטאלי נאה, אם כי נוטה לאסוף לכלוך קצת מהר מדי

מקשי המקלדת (שאינה מקלדת מלאה – ללא פד ספרות) בצבע אפור גם הם, מופרדים היטב זה מזה, בעלי פינות מעוגלות ונוחים מאוד ללחיצה. ההקלדה שקטה למדי, מבלי שהמקשים יהיו רכים מדי ללחיצה. לא נרשמו כפתורים שונים בגודלם או תצורתם מהמקובל, פרט אולי לנורת CapsLock שנמצאת על הכפתור עצמו וזוהרת בלבן כשזה לחוץ. המקלדת כולה מוארת מלמטה באור נורות LED לבן  שנדלק אוטומטית כשמקלידים. התאורה חביבה ומאפשרת הקלדה נוחה גם בחדרים חשוכים.

שורת כפתורי ה-F היא בעלת פונקציונליות כפולה בעזרת לחצן ה-Fn הצבוע כתום. כרגיל, ניתן לשלוט בווליום המחשב, בנגני מולטימדיה, בהירות המסך, הפעלת רשת אלחוטית ונעילת משטח העכבר.

מעל המקלדת נמצאים עוד 4 כפתורים ייעודיים. במרכז נמצא כפתור פיזי להפעלת המחשב, מימינו שורת נוריות חיווי ולצידן 3 לחצני מגע: כפתור שליטה במולטימדיה השולט בווליום הרמקולים והמיקרופון ובתצורת השמיעה המבוקשת (מוזיקה, סרטים, משחקים, שליטה באקולייזר ובעוצמת הבס והטרבל וכדומה), כפתור קיצור ייעודי אותו ניתן לתכנת לאיזה שימוש שרוצים (כמו הפעלת תוכנה ספציפית למשל), וכפתור ללוח בקרה קטן המאפשר שליטה בשלל פרמטרים (רשת אלחוטית, Bluetooth, בהירות מסך, עצמת תאורת המקלדת, תכנית חשמל וכיוצא בזה).

משטח העכבר גדול למדי ונוח לשימוש. הוא שקוע מעט ומוקף טבעת כסופה המפרידה אותו מסביבתו. המשטח מחוספס קלות ובעל פידבק מצוין. ישנה תמיכה מועטה במחוות רב-מגע, שימוש בשתי אצבעות לגלילה או הגדלה והקטנה של עמודים; לא יותר מזה, וחבל. בחלק התחתון נמצאים שני כפתורים פיזיים גדולים ואלגנטיים. הכפתורים רכים מעט אך לא בצורה הפוגעת בשימוש.

מקשי המקלדת מופרדים היטב זה מזה ונוחים מאוד ללחיצה. ההקלדה שקטה למדי ויש למקלדת גם תאורה אחורית לבנה. משטח העכבר גדול למדי ונוח לשימוש

אחת התוספות המשמעותיות בדגם הזה של Dell היא הרמקולים. המחשב מצויד במערכת 2.1 מובנית מתוצרת JBL. ישנם צמד רמקולים במיקום השגרתי מצדי המקלדת, וסאבוופר קטן שמסתתר בתחתית המחשב. אלמלא הסמל של JBL בחזית קשה היה לנחש שיש הפתעה נעימה כזו. הסאונד מהמחשב טוב בהרבה מהניידים הממוצעים, הרמקולים חזקים מאוד ובעלי צליל עמוק ואיכותי. הסאבוופר אמנם כמעט ואינו מורגש בתפקוד הכללי שלהם, וניסיון להגביר את הבסים ידנית גורר תגובות צורמות, אך צמד הרמקולים הצדיים עושה עבודה מצוינת ונהננו להאזין למוזיקה וסרטים דרכם. כנראה שמחשב רועש כמו זה נזקק למערכת סאונד חזקה בהתאם.

למחשב סט חיבורים נאה הכולל 2 חיבורי USB 3.0, חיבור eSATA משולב USB 2.0,  חיבור רשת RJ45, יציאת HDMI 1.4, שתי יציאות אוזניות (אחת משולבת S/PDIF), כניסת מיקרופון ואף הופתענו לגלות Mini-display port. מימין המחשב נמצא כונן אופטי, ובחזית ממוקם קורא כרטיסים. בעת שימוש בסוללת 9 תאים, הגישה לקורא הכרטיסים אינה נוחה במיוחד כיוון שהמחשב מונח בזווית, אך לא מדובר בעניין קריטי.

למחשב סט חיבורים נאה הכולל בין היתר חיבורי USB 3.0, חיבור e-SATA, יציאת HDMI 1.4 ואףMini-display port. ניתן לרכוש את המחשב עם כונן בלו-ריי

מעל המסך נמצאת מצלמת רשת ברזולוציית 2 מגה פיקסל, ולצידה מיקרופון יחיד. למחשב נלוות התוכנה Dell webcam שמאפשרת הוספת אפקטים למיניהם בעת הצילום. מהניסיונות שלנו, המצלמה אינה איכותית במיוחד ורוב התמונות שהופקו רעשו וסבלו מעיוותי צבע. נראה שהמצלמה תהיה שימושית יותר לשיחות וידיאו.

ל- XPS 502x מצורפות מספר תוכנות מובנות של Dell שממלאות מספר תפקידים, ביניהם גיבוי מקומי ומקוון, צילום עם אפקטים ועדכונים שונים. המעניינת מכולן היא Dell stage שמאפשרת סנכרון מלא בין תיקיות על גבי מספר מכשירים של Dell, גם מחשבים וגם סמארטפונים וטאבלטים. התוכנה מאפשרת שיתוף על בסיס רשת משותפת או באמצעות אחסון מבוסס ענן.

מצלמת רשת
מצלמה זעירה ברזולוציה של 0.3 עד 2 מגה פיקסל, שנמצאת בחלק מהמחשבים הניידים מעל המסך. המצלמה מאפשרת ביצוע שיחות וידיאו באמצעות תוכנות שונות (כמו Skype). חלק ממצלמות הרשת המובנות מסתובבות על ציר של 180 מעלות, וחלקן מצוידות בתכונות נוספות כגון מעקב אחרי פני המצולם, אפשרות להוספת אפקטים ועוד.  

משך פעולת סוללה (15%)

8

המחשב סופק עם סוללת 9 תאים בעלת הספק של 90 וואט-שעה. ללא ציפיות מיוחדות מהסוללה, קיבלנו זמן מחזור ממוצע בסך הכל. דל מצהירה על זמן סוללה ארוך מאוד של 8 שעות ו-29 דקות, אך בפועל מתברר שהיא אופטימית במיוחד וכנראה מתייחסת לתנאי מעבדה לא ריאליים.

בבדיקה שלנו המחשב החזיק מעמד בדרך כלל כ-3 שעות עבודה רצופות, בבהירות בינונית וללא מוזיקה. מצד אחד זהו זמן לא רע בשביל מחשב עם מפרט כזה, ומצד שני ביחס להיצע הכללי בשוק אין פה פריצת דרך מיוחדת, מה גם שזו סוללת 9 התאים הגדולה יותר.

את המחשב תוכלו לרכוש גם עם סוללת קטנה יותר בת 6 תאים, שלרוב נמכרת עמו כסטנדרט, ומספקת מן הסתם זמן פעולה קצר יותר.

עמידות ואבטחה (10%)

8.5

איכות הבנייה והחומרים ב- XPS 15 טובים למדי. גב המסך ומקום מנוחת הידיים עשויים מתכות שנראות איכותיות. גוף המחשב קשיח יחסית, אם כי צדו הימני מתכופף מעט תחת לחץ מתון. חיבור המסך לגוף המחשב איתן והמסך אינו נרעד מהזזת גוף המחשב. יחד עם זאת, הוא גם אינו קשה מדי לפתיחה.

הסדרי האבטחה של המחשב הזה, המיועד לשימוש ביתי, כוללים חריר למנעול קנסינגטון ותוכנת Dell data safe שאחראית על גיבוי מקומי או ברשת.