סקירת wisebuy - טלפון סלולרי Nokia 8.1 נוקיה
- מסך PureDisplay חד ובהיר
- יכולות צילום מצויינות בשוק הביניים
- ממשק משתמש נקי כחלק מסדרת Android One
- ביצועים מאכזבים בכל החזיתות
- כפתורים רכים ולא נוחים להקשה
- רצועות פלסטיק זולות כחלק מהמסגרת
בשנים האחרונות מנסה מותג נוקיה לחדור בחזרה לשוק המובייל הבינלאומי, זאת באמצעות מתן רישיון לפיתוח, ייצור ושיווק מוצרי המובייל של המותג לחברה חדשה וצעירה בשם HMD Global. אחרי התחלה מדשדשת למדי, שכללה מוצרים שלטעמנו לא בדיוק עמדו בקו אחד מול המתחרים כמו גם תמחור גבוה למדי, נראה שמתחולל שינוי משמעותי וחיובי בפעילות החברה.
ה-Nokia 8.1 מסמל מבחינתנו שינוי חיובי באסטרטגיית המותג. חרף הרצון הנראה למתג את החברה כיצרנית פרימיום כפי שהייתה נוקיה בימים עברו, HMD Global והיבואנית המקומית החלו בשינוי אסטרטגיית התמחור כך שמוצרי המותג יוכלו להתחרות מול אחת מן השחקניות הבולטות בשוק הישראלי, הלא היא שיאומי. מלבדה, תאלץ נוקיה להתחרות גם מול מותג סמסונג, שסדרת גלקסי A האחרונה בפיתוחו מנסה לקבל את תהילתה בשוק הביניים הודות לתמחור נמוך באופן יחסי ופיצ'רים מתקדמים.
בהתאם לכך, הנוקיה 8.1 מגיע לשוק עם מפרט לא רע בכלל (על הנייר) עבור סמארטפון ביניים, שם דגש על אחת מנקודות התורפה בשוק: יכולות הצילום, וזמין לרכישה עם אחריות היבואן הרשמי לשנתיים במחיר שמתחיל מכ-1,249 שקלים (חרף מחיר מומלץ של 1,599 שקלים). אז האם נוקיה מצליחה לשחזר את התהילה, לפחות בשוק הביניים? לקחנו את ה-Nokia 8.1 לבדיקה - וזה מה שחשבנו.
נוקיה 8.1 ממשיך בפעילות המוכרת של שלל היצרניות בשוק הביניים. הוא כולל רמקול מונו יחיד שמשולב בחלקו התחתון מימין, כשבחלקו העליון, בחריץ הלא כה קטן שבמסך, משולבת אפרכסת שיחות צרה. בזירת האודיו מבצע הסמארטפון עבודה ממוצעת מבלי להפתיע - לא לטובה ולא לרעה.
עוצמת האודיו המקסימלית שהצלחנו להפיק מהרמקול הראשי הייתה טובה וגבוהה, כאשר האיכות הייתה ממוצעת לחלוטין, אם כי בזמן שעוצמת הווליום כוונה למקסימום אף ראינו את הסאונד הופך למעט מתכתי. אפרכסת השיחות עשתה עבודה טובה גם כן, עם עוצמה גבוהה ואיכות מספקת לביצוע שיחות באופן שוטף. בנוקיה לא ממהרים לוותר על שקע האוזניות, ובדופן האלומיניום העליונה של המכשיר ניתן למצוא כניסת 3.5 מ"מ לחיבור אוזניות.
בזמן שהנוקיה 8 היה למכשיר הדגל של מותג נוקיה בקאמבק הראשוני של החברה, עם השקת ה-Nokia 8.1 בחרה היצרנית לשייך את הסדרה לשוק הביניים. עם זאת, יהיה קשה מאוד לזהות זאת במבט ראשוני: המכשיר מגיע עם מבנה סנדוויץ' זכוכית, כאשר בחזית ובחלקו האחורי נמצא שתי יריעות זכוכית וביניהן מאגדת מסגרת עשויה אלומיניום.
אלא שבניגוד למרבית מכשירי הפרימיום, מסגרת האלומיניום כאן מאוגדת עם שתי רצועות נוספות, הפעם כאלו העשויות פלסטיק באופן בולט שמשדר מראה מעט יותר זול. הדבר אינו מפריע לשימוש אך גורע מחווית הפרימיום שמשדר המכשיר במבט ראשוני. על גבי מסגרת האלומיניום משולבים מימין זוג כפתורים לוויסות עוצמת השמע כמו גם כפתור נעילה/כיבוי. המקשים מספקים פידבק סביר בהקשה, אך מרגישים מעט שטוחים מדי ולא הנוחים ביותר להקשה.
המסך שבחזית הנוקיה 8.1 מגיע בגודל 6.18 אינץ', עם חריץ רחב ושוליים די-דקים, מה שמוביל את מימדי המכשיר להיות סבירים למדי: 154.8 מ"מ אורך, 75.76 מ"מ רוחב, 7.97 מ"מ עובי ומשקל של 180 גרם. מסך ה-618 אינץ' אמנם מגיע מסוג LCD, אך מדובר במסך PureDisplay עם תמיכה בתקן HDR10 וברזולוציית Full HD Plus (יחס צפייה של 18.7:9).
מסך ה-PureDisplay עושה עבודה טובה מאוד בשימוש היום-יומי שלנו. הוא חד, איכותי והצפייה בתכני וידאו נתמכים ברזולוציה גבוהה ביוטיוב ונטפליקס (חרף היעדר התמיכה ב-HDR דרך נטפליקס) הייתה חוויה לא רעה בכלל. טקסטים, גלישה, תמונות וכל תוכן שנזרק על המסך הוצג בצורה טובה וכזו שלא ראינו בהרבה מכשירי ביניים, גם לא בפופולריים שבהם כדוגמת הרדמי נוט 7 מבית שיאומי.
יחד עם הצד החיובי של המסך, חשוב לציין כי החריץ שבפאנל רחב במיוחד והמסך שנותר מימינו ומשמאלו קטנטן. בנוקיה מאפשרים להציג בשורת ההתראות שסמוכה לחריץ מספר מוגבל מאוד של התראות, כשבמרבית המקרים היינו צריכים להחליק מטה את חלון ההתראות על מנת לצפות בהתראות השונות. הבהירות האוטומטית של הנוקיה 8.1 עשתה עבודה לא טובה במיוחד והעדפנו להגדיר את הבהירות באופן ידני.
בזירת הביצועים, משלב הנוקיה 8.1 את פלטפורמת העיבוד Snapdragon 710 בפיתוח קוואלקום, שמיוצרת בהליך 10nm וכוללת 8 ליבות Kryo 360 בתדר מירבי של 2.2GHz ומאיץ גרפי מסוג Adreno 616. לצד זאת, נמצא בגרסה שנמכרת בישראל גם 4GB RAM וזיכרון אחסון פנימי בנפח של 64 גיגה-בייט, אותם נוכל להרחיב בעד 400GB נוספים באמצעות כרטיס זיכרון מסוג MicroSD.
בכל הנוגע למערכת ההפעלה וממשק המשתמש, נמצא את אנדרואיד 9.0 פאי בשילוב עם ממשק נקי כחלק מסדרת Android One שמטרתה לאפשר עדכונים מהירים וממשק נטול התערבות מצד יצרנית המכשיר. בסופו של יום, היו ביצועי המכשיר סבירים, אך רחוקים ממה שציפינו. נתקלנו בגמגומים בולטים למדי לאורך ורוחב הממשק מסיבה שאינה ברורה, כאלו שכלל לא היינו מצפים לראות ממכשיר עם מפרט זה וגם לא ממכשירים בעלי מפרט צנוע יותר.
אין זו הפעם הראשונה בה אנחנו נתקלים בביצועים מאכזבים במכשירי נוקיה מכל קצוות המחיר, ונראה כי הבעיה אינה טמונה בהכרח במערכות השבבים בהן מבצעים המכשירים שימוש. אנו בהחלט מקווים שבנוקיה יצליחו לפתור את נושא זה בעתיד שכן מבחינתנו מדובר בדיל-ברייקר משמעותי במיוחד. כיאה למכשיר המריץ את גרסת אנדרואיד 9.0 בוריאציה נקייה למדי, חווית המשתמש שקיבלנו כאן הייתה "בדיוק כפי שהתכוון המשורר".
בין השינויים הבולטים בהשוואה לאנדרואיד 8.0 נמצא את ממשק המחוות החדש של גוגל שנוכח כאן במלואו - לחיצה על כפתור הבית לצורך יציאה מן האפליקציה, החלקה מעלה לפתיחת מסך האפליקציות האחרונות, והחלקה ימינה/שמאלה למעבר מהיר (פחות או יותר) בין האפליקציות האחרונות. יתר הממשק מוכר היטב ונעדר מן הפונקציות המגוונות שמציעות סמסונג, וואווי, LG ואחרות עם ממשק המשתמש המותאם שלהן. קורא טביעות האצבע שבגב הנוקיה 8.1, נציין, עשה עבודה טובה עם זיהוי מהיר של האצבע במרבית הסיטואציות.
מותג נוקיה הוותיק, גם בגלגולו הקודם, היה ידוע בשיתוף הפעולה רחב ההיקף שלו עם מותג הצילום הגרמני קארל זייס. גם בגלגולו הנוכחי של המותג, ממשיכות צמד החברות בשיתוף עם היצרנית, HMD, לשמור על שיתוף הפעולה, וה-Nokia 8.1 משלב בגבו מערך צילום כפול עם עדשות זייס.
המכשיר משלב מצלמת 12 מגה פיקסל ראשית עם מפתח צמצם של f/1.8 וחיישן 13 מגה פיקסל משני, עם מנגנון זיהוי פאזה עבור פוקוס אוטומטי (PDAF), מייצב תמונה אופטי ותמיכה בצילום וידאו ברזולוציית 4K בקצב של 30 פריימים בשנייה. כבר בנוקיה 7.1 הצלחנו להבחין בכך שיכולות הצילום של מכשירי נוקיה השתפרו משמעותית, ועם ה-Nokia 8.1 אנחנו אף עוד יותר מרוצים.
המכשיר מצליח להפיק תוצאות מהנות לצפייה: הצבעים חדים ועמוקים, התוצאות חדות, כמות הפרטים שנקלטים בעדשת המצלמה הייתה גבוהה והטווח הדינמי היה מספק - הן בצילומי חוץ והן בצילומי פנים. גם בצילום פורטרט הצליחו זוג המצלמות לזהות את האובייקטים המצולמים בצורה טובה ואיפשרו לנו להפיק תמונות מצויינות. לטעמנו, עבור טווח המחירים שבו נמכר הנוקיה 8.1, בהחלט מדובר באחת מן המצלמות הטובות ביותר שניתן יהיה להשיג, ואולי אף הטובה ביותר.
בדומה למתחרים, גם כאן ישנה תמיכה בזיהוי סצינה מבוסס בינה מלאכותית. המכשיר מסוגל לזהות את האובייקטים המצולמים ובהתאם לכך לבצע שינויים בהגדרות המצלמה על מנת להפיק את התוצאה שמפענח המכשיר כמיטבית. בזירת הצילום הלילי המצב היה פחות טוב, כצפוי, עם תוצאות צילום מעט מרוחות, וכמות פרטים נמוכה משמעותית. עם זאת, גם בצילום הלילי ראינו יתרון אל מול מכשירי ביניים אחרים, לטעמנו.
מצלמת הסלפי מגיעה ברזולוציית 20 מגה פיקסל עם מפתח צמצם של f/2.0. גם כאן מפיקה המצלמה תוצאות טובות מאוד, עם חדות גבוהה וצבעים חדים. מנגד, אפליקציית הצילום עצמה איטית למדי והצילום, בייחוד עם תהיו מעוניינים בצילום עם פלאש, עשוי לקחת קצת יותר מדי זמן.
מתחת למעטה גוף הזכוכית והאלומיניום של הנוקיה 8.1 חבויה לה סוללה בקיבולת של 3,500mAh, עם תמיכה בטעינה מהירה בהספק מירבי של 18 וואט באמצעות השנאי שבאריזה. בתקופת השימוש שלנו עם המכשיר, חיי הסוללה שקיבלנו היו טובים למדי, אך בהחלט לא מהטובים בקטגוריה.
סוללת ה-3,500mAh בהחלט הצליחה להביא אותנו לסופם של ימי עבודה ממוצעים עם מעט אחוזים שנותרו בקנה בשעה 23:00, כאשר זמן המסך נע באופן קבוע סביב 4 וחצי שעות. מרבית ימי העבודה שלנו החלו בשעה 8 בבוקר והסתיימו בשעות הלילה, והשימוש שלנו כלל שיחות מרובות בווטסאפ ושיחות טלפון קוליות, גלישה באינטרנט, מענה למיילים ועוד. בימים אלו הביא אותנו המכשיר עד לסוף היום ללא בעיה ניכרת עם יתרה מכובדת באחוזי הסוללה.
גם כשדרשנו מהנוקיה 8.1 מעט יותר, עם שימוש קצת יותר אינטנסיבי במצלמה, ובניווט באמצעות Waze, הצלחנו לעבור עם המכשיר את יום העבודה המלא ללא בעיה, אך כמובן חיברנו אותו לשקע הטעינה מוקדם יותר. הטעינה עצמה מתבצעת דרך שקע מסוג USB Type-C ובאמצעות שנאי 18 וואט הנמצא ישירות באריזה. מ-0 ל-100 אחוזים עמד משך הטעינה על כשעתיים.
נוקיה 8.1 מגיע עם מבנה סנדוויץ' זכוכית ומסגרת עשויה אלומיניום עם שתי רצועות פלסטיק. למרבה ההפתעה, במהלך תקופת השימוש שלנו במכשיר, נפילה קטנה גרמה לפגיעה בולטת (ומעט מכוערת) ברצועות הפלסטיק שבמסגרת. עם זאת, על המסך ועל גב המכשיר לא נתקלנו בשריטות או פגמים בולטים.
על מנת לשמור על המכשיר באופן הטוב ביותר בהחלט נמליץ על כיסוי מגן שיסייע לו להיות מעט פחות חלקלק וכן יגן עליו במקרה של נפילות. בדומה לרבים ממכשירי שוק הביניים, לא נמצא כאן כל עמידות רשמית בפני מים או אבק, שכן מדובר בפיצ'ר ששמור בעיקר למכשירי הדגל של היצרניות השונות.