- WiseBuy - Lenovo Legion Y540-17IRH 81Q4006HIV

שתף באמצעות:

מחשב נייד Lenovo Legion Y540-17IRH 81Q4006HIV

סקירת wisebuy - מחשב נייד Lenovo Legion Y540-17IRH 81Q4006HIV

הטוב
  • מכונת ביצועים חזקה
  • תצוגה מצוינת, טובה גם לעריכה מקצועית
  • כלי גיימינג חביבים
  • מקלדת נעימה למגע ונוחה לשימוש
  • סט חיבורים רחב
הרע
  • חיי סוללה פושרים, גם לא בזמן גיימינג
  • אין תמיכה ב-G-SYNC
  • מאווררים רעשניים
  • נטול כל אבטחה ביומטרית
בשורה התחתונה
ביצועים פנטסטיים, תצוגה מצוינת אבל וואו, כמה רעש הוא עושה. מחשב הגיימינג Y540 Legion מבית Lenovo צויד ברכיבים מקצועיים וכלי מערכת מתקדמים שיספקו את הגיימר המתחיל והמקצועי - ואם תתעלמו מרעשי המאווררים בעזרת אוזניות, תקבלו מחשב גיימינג מצוין. מצד שני צריך לזכור שלמרות שהוא מוגדר כ"נייד", הניידות ממנו והלאה; מידותיו מגושמות למדי וכשכל המארז שוקל כמעט 4 ק"ג לא כולל אביזרים נוספים – לא בטוח שתרצו לקחת את ה- Y540 ממקום למקום.
הקדמה
ה- Y540 מסדרת Legion מבית Lenovo הוא מחשב נייד גיימינג המבטיח לקחת את הביצועים לשלב הבא, תוך שימוש ברכיבים מהדור האחרון – כל זאת תחת מערכת קירור אופטימלית ושקט יחסי בזמן הרצת משחקים כבדים. גודל המסך עומד על 15.6 אינץ', המציע תצוגת IPS ברזולוציה של 1080p. על עיבוד הנתונים אחראי מעבד i7-9750H מבית אינטל, נתמך ב-32GB זיכרון RAM , כרטיס מסך NVIDIA GeForce RTX 2060 ו-500GB של כונן SSD.
כונן SSD
solid state disk רכיב המשמש לאחסון מידע, שההבדל העיקרי בינו לבין כונן רגיל הוא שהוא אינו כולל חלקים נעים ולכן אינו רגיש לטלטולים.

ביצועים (35%)

9.5

זיכרון RAM בסך 32GB מסוג DDR4 במהירות 2666MHz, מגובה בכונן 500GB מסוג SSD זה כל מה שאפשר לבקש ממכונת ביצועים אימתנית. על עניינים שבשגרה אין אפילו מה לדבר והכל מתנהל בזריזות מופתית. דפדפנים, סידורי תיקיות, העברת קבצים כבדים, תפעול מספר מסכים תוך השתלטות מרחוק, הפעלת וידאו בלו-ריי ושתי תוכנות גרפיות מקצועיות שפעלו ברקע – והכל לא גרם ל- Y540 להזיע אפילו טיפה. תוסיפו למשוואה עליית שולחן עבודה מכיבוי מלא תוך 6 שניות וקיבלתם מפלצת של עיבוד נתונים. לצד כונן ה-SSD חיכה לנו כונן HDD בנפח 2TB שאמור לספק גם מכורי גיימינג כבדים, לאחסון עתיר מידע.


ביצועי המבחנים הסינתטיים של PCMark ו-3DMark לא אכזבו: תחת מבדקי PCMark 10 שכוללים בין היתר פתיחת כמה מסמכים במקביל, עריכת שיחות סקייפ, גלישה במספר לשוניות במקביל ועוד – קיבלנו את התוצאה הנהדרת 5,738 שתומכת בנתונים על הנייר. במבדקי הגיימינג הרצנו תחילה את המבחן Time Spy שקיבל עוד תוצאה מחמיאה: 5,841 נקודות. המבחן המאתגר יותר, Fire Strike Extreme סיפק את התוצאה הרצויה 6,746 נקודות.





עוברים למציאות בשטח: העברנו שעות במשחקים Tom Clancy's The Division 2 ו-RAGE 2 תחת הגדרות גרפיקה מקסימליות ולא חווינו שום בעיות לאורך כל שבועות הסקירה, לא במשחקיות השוטפת, לא בקטיעות גרפיקה או בכל גמגומי מערכת שה- Y540התקשה לבצע. כרטיס המסך GeForce RTX 2060 עם 6GBG זיכרון RAM עושה את עבודתו נאמנה ומוכיח שהוא כרטיס מסך נהדר כשזה מגיע לביצועי גיימינג גבוהים במיוחד. למרות שהוא לא נבנה לכך, ה- Y540 גם הצליח לנהל באלגנטיות שלוש תוכנות עריכה מתקדמות בו-זמנית, ורק במהלך רינדור בתוכנת After Effects התחלנו לחוות גמגומים בזמן עריכה ב-Photoshop במקביל.

כרטיס מסך
רכיב שממיר את המידע הלוגי שבמחשב למידע ויזואלי המוצג על המסך. יש שני סוגים של כרטיסי מסך, הראשון והבסיסי הוא כרטיס המשולב כשבב על לוח האם ומשתמש בזיכרון הכללי של המחשב (shared). כרטיס זה יכול לשמש היטב כל משתמש שאינו מתכוון להריץ משחקים ותוכנות תלת ממד, ואין צורך להשקיע בכרטיס נפרד ויקר.הסוג השני הוא כרטיס נפרד עם זיכרון ומעבד משלו, שמציג תוכן ויזואלי ותלת ממד ברמה גבוהה. זיכרון מינימלי מומלץ לכרטיס עצמאי הוא 256MB.

איכות התצוגה (15%)

8.5

תצוגת IPS הייתה מצוינת, שלמרבה ההפתעה, הרשימה הרבה יותר באגף העיצוב הגרפי. למרות שייעודו לגיימינג, מצאנו את עצמנו מסופקים הרבה יותר מהביצועים של ה- Y540 באגף העריכה. ביצענו המון תיקוני תמונה, מניפולציות גרפיות ושאר טיפולי וקטורים, גם ב-Photoshop וגם ב- Illustrator, בדרך כלל במקביל, ומעבר לעניין הביצועים שיצאו מגדר הרגיל, פשוט נהנינו לעבוד על מסך כה עשיר בצבעים ודיוק. אותן מחמאות אפשר להרעיף על בהירות המסך - בשום שלב לא נאלצנו לבחור את רמת הבהירות הגבוהה ביותר, שממש בהקה לנו.



הוגן יהיה להתייחס גם לצדדים הפחות מחמיאים: תצוגת 1080p סטנדרטית למדי לא עומדת במשחקי 2019 שמתחילים להציע תמיכה ברזולוציה גבוהה מזו, מה גם שקצב ריענון של 60Hz לא בדיוק יעורר את תשומת ליבם של הגיימרים האמיתיים, שיעדיפו קצב ריענון גבוה ממנו לביצועים מהירים וחלקים יותר. עוד בעיה: אין תמיכה ב-G-SYNC, טכנולוגיית "מניעת קריעה" מבית Nvidia, אותה יצרנית שסיפקה את כרטיס המסך המשולב במחשב – וחבל שכך, ממחשב גיימינג ייעודי ציפינו לפיצ'ר המבוקש, בטח כשכרטיס מסך תוצרת חברת השבבים האמריקאית שולב במארז.

מארז
הקופסה שבתוכה נמצאים מרכיביו העיקריים של המחשב, לוח אם, מעבד, כרטיסים שונים וכן יציאות וחיבורים.

ניידות ונוחות השימוש (25%)

8

נתחיל מהמובן מאליו וכמחשב גיימינג, ה-Y540 רחוק מלהיות קומפקטי. מידותיו: 40 ס"מ רוחב, 29 ס"מ אורך, עובי 2.6 ס"מ ומשקל של 2.9 ק"ג, נתונים שמתעתעים את המושג "נייד". עיצובו של המחשב נאה; אמנם לא היינו ממהרים להכתיר אותו כמלך היופי של המחשבים הניידים אבל נראה כי הושקעה מחשבה רבה בעת עיצוב המחשב. הגוף השחור המלא והגימור החלק וכזה שאינו משאיר טביעות אצבע החמיא לו מאוד. לוגו Legion בולט בנראותו מאחורי מסך המחשב.


שלל כניסות וקישוריות תמצאו כאן, נתחיל מצד ימין: כניסת USB 3.1 בודדת, שהתגלה כשימושית להתקנה מהירה של עכבר אלחוטי. מצד שמאל של המשתמש, כניסת USB 3.1 נוספת ולצדה כניסת 3.5 מ"מ סטנדרטית לאוזניות משולבות מיקרופון. מגיעים לדובדבן שבקצפת, גב המחשב: כניסת חשמל, Ethernet, HDMI 2.0, כניסת USB 3.1, Mini DisplayPort 1.4, USB-C כצו המגמה וחריץ Kensington לאבטחת המחשב. מה בכל זאת היה חסר לנו? עוד כניסת USB וחריץ קורא כרטיס זיכרון – פשוט כי בשימוש השוטף ראינו שלהם הזדקקנו הכי הרבה, במיוחד בהעברת תמונות ממצלמה מקצועית. במקרה אחר, כשכל כניסות ה-USB היו מלאות אחרי שחיברנו עכבר אלחוטי, דיסק-און-קי והטענו את הסלולרי שלנו במקביל, התחלנו לתעדף אביזרים כשרצינו לחבר התקן רביעי.


המקלדת ב-Y540 מצוינת: היא צוידה בתאורה אחורית בהירה מספיק, מלאה במקשים שימושיים כולל המקלדת הנומרית שנדחקה לפינת צד ימין. גודל המקשים עצמם מצוין, לא קטן מדי ולא גדול מדי וגם חווית ההקלדה השוטפת פשוט מעולה – לא הצלחנו למצוא הערה אחת. משטח המגע סביר למדי: גודלו קטן במעט מהסטנדרט, המקשים מספקים חיווי נאות ומחוות שגרתיות עובדות כנדרש.

כמחשב גיימינג, התוכנה הייעודית Legion Edge ששולבה במערכת מציעה כמה פיצ'רים שגיימרים ישמחו לקבל: Dolby Atmos מאפשרת לקבוע פרופיל מוזיקה שונה לפי שימוש, בין אם זה מצב מוזיקה, משחק, צפייה בסרטים וכו' – כשאת כולם אפשר להתאים ידנית לפי איקוולייזר די נעול אבל לפחות במצב "Game" ניתן לבצע כמה שינויים נוספים, כמו הגברת צלילי שיחות הדמות או הרחבת קולות הסביבה. עוד פיצ'ר הוא ה-Optimizer, הממקסם את הביצועים עם כמה כלי ייעול פנים-מערכת, כמו קביעת כיבוי אוטומטי של תוכנות מסוימות בזמן עליית משחק ותעדוף רוחב הפס לטובת המשחק ותוכנות תומכות כמו Twich או Discord, כך שהן הראשונות לקבל את מהירות ההורדה/העלאה המקסימלי. עוד ב- Legion Edge: בקרה אחר ביצועים בזמן אמת, האצת מערכת הקירור, Conservation Mode האידיאלי למשתמשים שהנייד שלהם מחובר רוב שעות היום למטען, מצב Always ON USB כך שכניסות USB ימשיכו להיות פעיל גם אם המחשב במצב שינה ועוד.


יש גם מצלמת רשת סבירה למדי, שמוקמה בצורה מוזרה מתחת למסך וכדי שתכוון לפנים שלנו, הצטרכנו להסיט את המסך לאחור בזווית ממש קהה. מתחת לעדשה מתג הזזה להסתרה פיזית - פתרון סתמי אך יעיל לחסימת המצלמה, שאהבנו ממש. הפתרון רווח במחשב ניידים שיצאו לפני כמה שנים ומשום מה פחות רואים אותו בניידים חדשים – וחבל, פשוט כי עוד לא נולד ההאקר שהצליח לגנוב מידע מעדשה חסומה פיזית ולא על ידי הסתרה דיגיטלית שניתן לפרוץ.


בנוגע להתחממות המחשב, עקב האכילס של מחשבי גיימינג ניידים, הפעם מבטיחים בLenovo מערכת קירור חדשה בשם Legion Coldfront, המבטיחה קירור נפרד לכרטיס מסך וללוח האם, ארבעה פתחי אוורור לפיזור חום מטבי, טמפרטורה מופחתת באזור המקלדת ומאווררים ייעודיים כדי לצמצם רעשי מערכת. החדשות הטובות הן שבאמת רוב גוף המכשיר נותר "פושר", כלומר לא מורגש חום מופרז הנפלט מצד המחשב. כן ישנה התחממות מוגברת בצד האחורי שהמחשב, ממש לקראת הקצה המחשב, לעיתים עד לרמה שאי אפשר לגעת שם עם יד חשופה מרוב שהאזור רותח. גם במקלדת הורגשה התחממות אבל היא נסבלת. החדשות הרעות הן בנושא הרעש: המאווררים לא בדיוק שקטים ורק הגברת ווליום מצד הרמקולים או חיבור אוזניות חיצוניות יכולות לגבור עליהם. מדובר בבעיה מוכרת בתחום מחשבי הגיימינג הניידים ולצערנו גם Lenovo לא הצליחה לפתור את עניין הרעש המוגזם בזמן משחקים.

כרטיס מסך
רכיב שממיר את המידע הלוגי שבמחשב למידע ויזואלי המוצג על המסך. יש שני סוגים של כרטיסי מסך, הראשון והבסיסי הוא כרטיס המשולב כשבב על לוח האם ומשתמש בזיכרון הכללי של המחשב (shared). כרטיס זה יכול לשמש היטב כל משתמש שאינו מתכוון להריץ משחקים ותוכנות תלת ממד, ואין צורך להשקיע בכרטיס נפרד ויקר.הסוג השני הוא כרטיס נפרד עם זיכרון ומעבד משלו, שמציג תוכן ויזואלי ותלת ממד ברמה גבוהה. זיכרון מינימלי מומלץ לכרטיס עצמאי הוא 256MB.

משך פעולת סוללה (15%)

7.5

היצרנית מבטיחה עד 5 שעות פעילות אך לא ברור באילו תנאים, כנראה תחת שימוש סביר והגיוני, שאינו כולל גיימינג מן הסתם או מינימלי לכל היותר. הביצועים בפועל דומים אבל לא מתקרבים להבטחות: בין 3.5 ל-4.5 שעות פעילות השגנו לפני שהמחשב התחיל להזהיר על אחוזי סוללה בודדים. מעט מאכזב, כי ה-Y540 הוא עדיין מחשב נייד אך שוב מתקשה להוכיח זאת, עם חיי סוללה פושרים למדי.


כמובן שבזמן גיימינג אחוזי הסוללה יורדים בקצב דרמטי: תוך חצי שעת משחק בכותר הפעולה RAGE 2 תחת הגדרות גרפיקה מתקדמות (Ultra) גרמו למחשב לאבד 47% מהסוללה. חשבנו שנצליח לשרוד שעת משחק אבל תוך 20 דקות נוספות כבר נכנסנו למצב חיסכון בסוללה שהשפיעו משמעותית על חווית המשחק מן הסתם. ומה לגבי מהירות הטעינה? תוך חצי שעת טעינה ומבלי לגעת כלל במחשב, קיבלנו עלייה של 26% באחוזי הסוללה. 40 דקות נוספות הביאו את הנייד ל-60% סוללה. בתום שעתיים בערך קיבלנו מחשב טעון במלואו. 


ואיך אפשר בלי מילה על המטען, או שמא בלטת הפלסטיק השחורה והמוגזמת שמתלווה למארז הכבד-גם-כך. המטען המסיבי, שמשקלו 1 ק"ג, כבר גרם לנו להבין שניידות אמיתית אין כאן באמת, כי כשכל מחשב והציוד הנלווה ההכרחי חוצה את ה-4 ק"ג, מבלי לציין עכבר אלחוטי, אוזניות או כל אביזר מתקדם אחר למיטבי לכת – לפנינו מחשב נייד על הנייר אבל בפועל כלל לא כך.

משקל
משקלם של מחשבים ניידים משתנה בין הדגמים והסוגים השונים ונע בין 900 גרם ל-4 ק"ג. המשקל מושפע בעיקר מגודל המסך (שמשפיע על גודל המחשב כולו), אך גם מהכונן הקשיח, מרכיבי הבנייה של המעטפת וגורמים נוספים.למחשב שנועד לנשיאה וניידות גבוהה כדאי לבחור במחשב במשקל של עד 2 ק"ג, ולמחשב שנועד להיות תחליף שולחני המשקל פחות עקרוני וניתן לרכוש גם מחשב כבד יותר.

עמידות ואבטחה (10%)

6.5

כאמור, חריץ Kensington למניעת גניבה פיזית נוכח בגב המחשב. יש במארז אנטיוירוס בגרסת Trial אבל לא משהו שווה להתייחס אליו. מפתיע לגלות שאין כאן שום אבטחה ביומטרית – לא מצלמת IR שתדע לסרוק את תווי הפנים ולא חיישן לזיהוי טביעת אצבע. מאכזב מאוד, בעיקר בהתחשב במארז יוקרתי שכזה, שלא לדבר על כמויות התוכן האישיות שעלולות להצטבר בנייד שלפנינו, כך שפי כמה היינו שמחים לעוד מנגנון אבטחה נוח ומתקדם יותר, מלבד הקלדת קוד.


באשר לעמידות, רוב גוף הנייד מרגיש יציב ואין יותר מדי ברגים חשופים, לטובת האסתטיקה של המחשב. עדיין יש אזור אחד שמאוד גרם לנו לפקפק באיכות הבנייה: אזור מתג ההזזה של הסתרת העדשה חושף רגישות מוגברת באזור התחתון של המסך, כלומר במסגרת הפלסטיק הדקה והרופפת בלחיצה עליו, שעוטפת את המסך מלמטה ולא משאירה רושם אמין מדי.


מארז
הקופסה שבתוכה נמצאים מרכיביו העיקריים של המחשב, לוח אם, מעבד, כרטיסים שונים וכן יציאות וחיבורים.