סקירה - ראוטר / נתב Asus RT-AX88U ‏- WiseBuy

שתף באמצעות:

סקירת wisebuy - ראוטר / נתב Asus RT-AX88U אסוס

הטוב
  • שליטה רחבה מאוד באמצעות אפליקציה מצוינת
  • ביצועי רשת יציבים ומהירים
  • תכונות גיימינג
  • מראה עתידני
הרע
  • אידיאלי בעיקר לסיבים אופטיים
  • תג מחיר גבוה
  • נטול מודם
בשורה התחתונה
ראוטר ה-RT-AX88U מבית Asus אמנם מכוון לגיימרים אך רחוק מלשרת רק אותם. בתים גדולים, משפחות מרובות ילדים ומשתמשים שרוצים לשלוט יותר ברוחב הפס שלהם, ימצאו בעיקר יתרונות בראוטר המתקדם. ישנה בקרת ההורים מורכבת, מעקב בזמן אמת אחר כל נתון שרק תחשקו בו ואפליקציה מצוינת שעושה חיים קלים גם למשתמש שטרם התנסה עם ראוטר מקצועי. מחירו הגבוה הוא עקב האכילס של המכשיר, אבל יש תמורה נאותה לאגרה.
הקדמה

נתב הגיימינג ללא מודם ASUS RT-AX88U מבטיח כיסוי לטווח של עד 230 מ"ר באמצעות תקן 802.11ax WiFi ומהירות של 6000Mbps. הראוטר כולל 8 יציאות LAN לתמיכה רבת מכשירים, מצב האצת משחק, אבטחת AiProtection Pro, תמיכה ב-wtfast GPN וברשת Mesh של Asus. מתחת למכסה המנוע מעבד מרובע ליבות במהירות 1.8GHz, 256MB זיכרון ו-1GB זיכרון RAM.


תוכלו לקרוא את הסקירה על הדגם הקודם AC86U כאן.

LAN
Local Area Network רשת מחשבים אזורית. חיבורי LAN בנתב מיועדים לחיבור המחשבים לרשת הביתית.

נוחות השימוש (45%)

9

ל-AX88U מראה עתידני ומרשים במיוחד – גופו מורכב מצלעות בגבהים שונים וטקסטורה שגיימרים יעריכו, כשאת כל המארז עוטף גימור מט שחור. מידותיו גדולות הממוצע: 6 ס"מ גובה, 30 ס"מ רוחב ועומק של 19 ס"מ דורשים יותר מקום מהראוטר הטיפוסי שהתרגלתם להכיר והוא לא ייכנס לכל פינה קטנה וטיפוסית שנוהגים לדחוף אליה את הנתב שמקבלים מספקית האינטרנט. יש לו 4 אנטנות מתפרקות בהברגה מהירה ומקדימה כניסת USB 3.1, מקש Wi-Fi להפעלה/כיבוי, מקש LED להפעלת/כיבוי התאורה ושורת תאורת LED לחיווי תנועת 2.4GHz ו-5GHz, פעילות WAN, פעילות LAN עבור כל כניסה וכן חיווי על פעילות USB ו-WPS. סט החיבורים מאחור כולל 8 יציאות LAN, יציאת WAN, כניסת USB 3.1 נוספת וכן מקש WPS, אתחול, כיבוי/הדלקה וכניסת החשמל. הראוטר מסוגל לשמש גם כ-Access Point, אם כי התקשינו להבין את ההיגיון בלרכוש מפלצת שכזו עבור שימוש כה פשוט.



חשוב קודם להתייחס לאחד הפיצ'רים הבולטים בהיעדרם בראוטר: הוא נטול מודם, כך שנאלצנו להעביר את הראוטר דרך המודם של בזק. הדבר אומר שאם בביתכם מותקנת תשתית בזק כמו במקרה שלנו למשל, האחרונה היא "שומרת הסף" הקדמית שתגן עליכם מפני התקפות רשת מסוג DDOS לדוגמה - ולא חומת האש המתקדמת של ASUS. גילינו שיש דרך לפתור את העניין, אלא שהתמיכה של בזק לא ששה לעזור לנו בנושא. חשוב להוסיף: הגנת Asus עדיין תהיה שם כדי להציל את המכשירים המחוברים אליו בעת התקפה, אבל האינטרנט צפוי להיפגע וייפול קודם לכן במידה והגנת בזק לא תוכל לה.



ההתקנה בוצעה על בסיס תשית 100Mb של בזק והייתה מאוד ברורה וקלה לביצוע, הרבה ממה שציפינו. תשכחו מהחוויה המתסכלת בתפעול ראוטרים חסרי שם שבדרך כלל מקבלים מספקיות התקשורת; ל-AX88U אשף התקנה ידידותי שתופעל באמצעות Asus Router, האפליקציה המצוינת והנוחה מבית היצרנית. כמה שלבים בודדים עברנו כמו בחירת דגם ראוטר, איתור מהיר של הרשת ובתוך פחות מדקה כל הרשת הביתית חוברה דרך ה-AX88U. ממשק הראוטר במחשב ממשיך להלהיב באגף נוחות המשתמש: הוא מאוד גרפי, אינטואיטיבי, מפורט להפליא וכמות האינפורמציה הזמינה למשתמש מדהימה.



פיצ'ר QoS למשל מאפשר ליצור היררכיה בין המכשירים השונים שמחוברים לרשת, המחולקים לפי קטגוריות; גיימינג, צריכת מדיה, גלישה סטנדרטית, מצב "עבודה מהבית" (שתואם מאוד למצב העולמי בתקופת הקורונה) ועוד. רק לא היה ברור לנו כיצד הוא ממיין את הפעולות מאחורי הקלעים, כלומר האם סרטון יוטיוב שהופעל בקונסולת Xbox נחשב כגיימינג או כצריכת מדיה? לכאן או לכאן, במבחן התוצאה לא חווינו בעיות ואף לא פעם הרגשנו תיעדוף רוחב פס שלא תאם לדרישתנו.

עוד תכונה שמצאנו בה שימוש הוא VPN Clintes, באמצעותה ניתן להזדהות עם כתובת IP של מדינה אחרת. היתרון המיידי הוא צפייה בתכנים בנטפליקס שאינם זמינים לישראל או אפילו להיכנס לאתרי רשתות טלוויזיה אמריקאיות שחסמו גישה ליתר גולשי העולם מלבד תושבי ארה"ב. בכל הנוגע להקמת שרת ביתי, ניתן לחבר לראוטר התקני זיכרון בכניסת ה-USB הייעודית וממנו לגשת לתוכן שהוגדר ככונן רשת מכל מכשיר המחובר לאותה רשת.


שידור וקליטה
נתחיל מהשורה התחתונה: איכות הקליטה של ה-AX88U השאירה אבק לראוטר שסופק לנו על ידי ספקית התקשורת. השידור שלו חודר קירות בטון בקלות, הוא גמגם רק קלות בניסיון להתחבר מתוך ממ"ד ובמרחק אווירי נטול מכשולים מאתגרים שעלולים להפריע ליציבות הקשר, קיבלנו טווח כמעט פי 3 מזה שזה שהשיג הראוטר שקדם לו. עזר Diagnsoitcs באפליקציה נועד לאבחן את איכות התנועה, רמת האבטחה ויציבות הרשת. הפעולה די סטנדרטית ולא דורשת מהמשתמש דבר מלבד לחיצה על כפתור הריענון. בתנועה ניתן לצפות בזמן אמת את המהירויות בשני התדרים, 2.4GHz ו-5GHz ואיכות היציבות שלהן.

בקרת הורים
בקרת ההורים כאן משוכללת ומאפשרת רבות: איתור מכשירים שמחוברים לרשת, צפייה ברמת ההעלאה/הורדה שלהם בזמן אמת וכמובן, הגבלת רוחב הפס של כל מכשיר בנפרד, שהייתה שימושית מאוד בהאטת ה-Xbox שהתגלה כזללן רוחב פס. עוד ניתן לצפות באיכות הקליטה של כל מכשיר שמחובר לראוטר - תכונה שעזרה לנו למקם את מטהר האוויר שלנו ברחבי הבית עד שנמצא איכות קליטת ה-Wi-Fi האופטימלית, בהיעדר ממשק משלו שמדווח על איכות הקליטה.



ניתן להגביל שימוש ב-WiFi בשעות ספציפית, כולל בחירת מכשירים ספציפיים שיוכנסו לאותן שעות מוגבלות. לא פחות מעניין, יש מתג שבקליק אחד עוצר מיד את כל תעבורת הרשת בבית – מעין "כפתור אדום" שפשוט משבית את הראוטר עד להחזרת המתג. מה עוד האפליקציה והממשק מאפשרים? הזנת בני משפחה כמשתמשים, ייחוס מכשירים אליהם וניתוק נקודתי מהרשת, בתזמון או באופן מיידי. אפשר גם לחסום גישה מכשירים ספציפיים לתכנים בעייתיים שהוגדרו מראש על ידי Asus כמו תוכן למבוגרים, אלימות, הימורים, שירותי צ'ט והודעות למיניהן – אם כי לא ברור כיצד היצרנית יודעת למיין את התוכן שלהם.


ניתוח תנועה בזמן אמת
ה-AX88U עוקב בלי הפסקה אחר נתונים שונים ומתעד פשוט את הכל. ישנו מעקב אחרי ה-CPU של הראוטר וניצול RAM, אם כי לאורך כל הסקירה לא תפסנו אותו מנצל יותר מ-%5 מכוח העיבוד. עדכוני קושחה זמינים מעת לעת בהפעלה קלה ומהירה שמשדרגת פיצ'רים ומרחיבה לעיתים את הנראות שלהם.



אבטחה
בנמצא אבטחת AiProtection שמתבטאת רק במתג הפעלה/כיבוי. על הנייר Asus מבטיחה חתימות אבטחה אוטומטיות להגנה על הנתונים האישיים שלנו מאיומים באינטרנט – אבל מלבד הפעלה שלה, לא הרגשנו אותה יותר מדי ברקע. קיימת באפליקציה סריקת אבטחה שגרתית בהפעלה אקטיבית, שסורקת בעיות מפורסמות כמו השארת שם משתמש והסיסמה של הראוטר כברירת המחדל, אבחון רמת קושי זיהוי הסיסמה, ווידוא שאכן קיים קידוד לרשת האלחוטית, האם ה-WPS כבוי ועוד לא מעט תכונות שאמור להצביע על רשת יציבה ובטוחה.

מתג
רכיב הנמצא ברוב הנתבים (אך קיים גם באופן עצמאי) המאפשר למחשבים ברשת לתקשר ביניהם. המתג מסוגל לזהות את היעד שאליו מגיע המידע, ולנתב אותו אל המחשב ברשת שביקש אותו.

ביצועים (55%)

9.5

נתוני המנוע השריריים לא מזכירים מפרט של ראוטר אלא של מיני-מחשב: מעבד מרובע ליבות במהירות 1.8GHz, 256MB זיכרון ו-1GB זיכרון RAM. עבור ביצועים מהירים וזמן השהייה (latency) נמוך אחראים טכנולוגיות OFDMA ו-MU-MIMO בתקן 802.11ax, שלפי Asus מיועדות לבתים מרובי-מכשירים ומחלקת כל ערוץ רשת לערוצי משנה קטנים.



בדקנו באפליקציית Speedtest את מהירות ההורדה וההעלאה מאותם סמארטפונים, ב-AX88U ובראוטר שקיבלנו מבזק. בדיקת מהירות מתוך הבית ובמרחק די קרוב מהראוטרים לא עשו צרות לשניהם; 93.7Mb/s הורדה ו-5.06Mb/s העלאה ב-AX88U ו-92Mb/s הורדה ו-5.01Mb/s העלאה בראוטר הרגיל. ירדנו קומה, מרחק של בערך 10 מטר מהראוטרים, כשבדרך גם הפריעו קירות בטון. כאן החלה להיחשף המעלה של נתב הגיימינג: 12.7Mb/s הורדה ו-4.34Mb/s העלאה מול 9.42Mb/s הורדה ו-4.89Mb/s העלאה בראוטר של בזק, שאפילו נעזר במגדיל טווח בקומה הראשונה. שיא הביצועים הופיעו כשהתרחקנו ממש ועברנו לחצר, מרחק של בערך 20 מטר מהראוטרים. ה-AX88U הציג הורדה של 11.7Mb/s והעלאה של 3.73Mb/s, בזמן שהראוטר האחר כלל לא זוהה גם אחרי כמה ניסיונות סריקת רשת.





גיימינג

כיאה לייעודו, יש כמה שימושים לגיימר החובב והמקצועי. מצב Game Mode עוצר מיד את ה-QoS ומתעדף את כל רוחב הפס לטובת שימושי גיימינג. התכונה מייעלת את ביצועי הרשת עבור גיימינג, מציגה Ping עדכני ב-ms, סטייה במידה וקיימת, אובדן מידע (Packet Loss) ולבסוף, אבחנה כללית על איכות ויציבות הרשת. טכנולוגיית wtfast שגם שולבה בראוטר מבטיחה לחפש את הנתיב הקצר ביותר בין מכשיר הגיימינג לשרת המשחק ושומרת אותו, כדי להקטין זמני Ping, כך ששילוב של Adaptive QoS ו-wtfast, אמור לספק את ביצועי הגיימינג האיכותיים ביותר, הן מבחינת תיעדוף והן מבחינת יציבות ומהירות הקשר.

802.11a
תקן אלחוט המספק קצב העברת נתונים של עד 3MB בשנייה, ופועל בתדר 5GHz – שהוא היתרון וגם החיסרון של תקן זה: זהו תדר שידור שאין בו שימוש רב (לעומת תדר 2.4GHz הנמצא בשימוש של מכשירי חשמל ביתיים שונים) מה שמקטין משמעותית את הסיכוי להפרעות בקליטה, אך מאידך תדר זה תלוי יותר בקו ראיה ישיר וכל מכשול מקטין מאוד את עוצמת האות, כך שבסופו של דבר טווח הקליטה שלו נמוך בהרבה מתקן g.