סקירה - מחשב נייד Asus TUF Gaming FA506IU-HN194T ‏- WiseBuy

שתף באמצעות:

מחשב נייד Asus TUF Gaming FA506IU-HN194T אסוס

סקירת wisebuy - מחשב נייד Asus TUF Gaming FA506IU-HN194T אסוס

הטוב
  • מעבד AMD Ryzen 7 ביצועיסט
  • נראות מחמיאה ועמידות גבוהה
  • חיי סוללה נאים – כשלא משחקים
  • מסך בקצב רענון 144Hz
  • פתרונות תוכנה לגיימרים
  • סט חיבורים נדיב
הרע
  • כרטיס מסך טוב אבל יש הרבה עדיפים ממנו
  • נוטה להתחמם ולהרעיש מאוד בזמן גיימינג
  • תחתית ורכיבים נוספים עשויים פלסטיק
  • נטול אבטחה ביומטרית
  • מסך מחזיר השתקפות
בשורה התחתונה
בתמורה לתג מחיר לא צנוע במיוחד אבל גם לא מהמופרזים שקיימים בשוק הגיימינג, תקבלו מחשב נייד שיענה על רוב צרכי הגיימר הממוצע. מצויד במעבד AMD Ryzen 7 ומסך 144Hz, ה-TUF Gaming FA506 מבית Asus התגלה כמכונת ביצועים יעילה עם מגוון חיבורים ופיצ'רים רבים לגיימרים, גם אם אין לו את כרטיס המסך העדכני ביותר, מארז עשוי מתכת או אבטחה ביומטרית - תכונות שתמצאו במארזים מקצועיים יותר אך יקרים פי כמה.
הקדמה
המחשב הנייד Asus TUF Gaming FA506 מיועד לגיימרים ומתיימר להיות מכונת משחקים משוכללת, בזכות מעבד AMD Ryzen 7 החדש מסדרת 4000, כרטיס גרפי GeForce GTX 1660 Ti , זיכרון RAM בנפח 32GB ו-1TB כונן SSD. עוד במחשב: מסך בגודל 15.6 עם קצב ריענון 144Hz, מגוון חיבורים רחב, מקלדת RGB והבטחה לחיי סוללה נדיבים. זמין בצבעי שחור ואפור, שקיבלנו לסקירה. מחירו המומלץ 6,100 ₪.
כונן SSD
solid state disk רכיב המשמש לאחסון מידע, שההבדל העיקרי בינו לבין כונן רגיל הוא שהוא אינו כולל חלקים נעים ולכן אינו רגיש לטלטולים.

ביצועים (35%)

8.5

מתחת למכסה המנוע מעבד AMD Ryzen 7 החדש מדגם 4800H במהירות שעון 2.9 GHz, הראשון שמגיע לישראל במארז לפטופ גיימינג. לצדו זיכרון RAM בסך 32GB ואחסון SSD בנפח 1TB. באגף הגרפי: כרטיס NVIDIA GeForce GTX 1660 Ti עם 6GB זיכרון, שנחשב לדגם ביניים ואמנם טוב מסדרת ה-1060 של אותה יצרנית ונחשב גם לעדיף על כמה כרטיסי מסך מסדרת ה-R9 של AMD Radeon המתחרה, אבל עדיין פחות יעיל מהכרטיס RTX 2070 ובטח שלא דומה לכרטיס-העל RTX 2080.



לפני מבחן המציאות, פתחנו בסדרת המבדקים הסינתטיים של PCMark ו-3DMark שבאים לבחון את יכולות המחשב בפני סדרת פעולות שגרתיות, מפתיחת מיילים ושיטוט בדפדפן טיפוסי ב- PCMark ועד למשחקיות עתירת גרפיקה ב-3DMark. ב- PCMark קיבלנו את התוצאה הטובה למדי 5404 נקודות, אם כי קיבלנו תוצאות יותר טובות במחשבי גיימינג שיצאו כמעט לפני שנה. מצב Turbo הקפיץ אותנו לגבול ה-6035 הנקודות אבל לכאן או לכאן עדיין מדובר בתוצאה מכובדת. ב-3DMark תחילה ערכנו את המבחן הבסיסי Time Spy וקיבלנו את התוצאה 5821 ובמבחנים המאתגרים יותר קיבלנו 13484 נקודות ב-Fire Strike ו-6745 ב-Fire Strike Extreme, עוד שתי תוצאות לא מאכזבות כלל אבל הכרנו מחשבי מודל 2019 (אפילו אחד מהם מאותה יצרנית) שסיפקו תוצאות מחמיאות יותר.






עברנו לגיימינג "אמיתי" ובמשחקים Doom Eternal ו-Red Dead Redemption 2 קיבלנו חוויה נהדרת. כשההגדרות הגרפיקה שודרגו ל-Ultra התחלנו להרגיש בקטעי טעינה איטיים יותר, גמגומים קלים במעבר בין אזורי משחק ורינדור בזמן אמת של אלמנטים במשחק, במיוחד ב-RDR2 כשמרבדי אדמה חרוכה ושיחי מדבר פשוט נטענו לנו מול העיניים תוך כדי משחק. על הגרפיקה עצמה אין לנו טענות: כותרי ההרפתקאות/פעולה נראים מצוינים במסך, בטח כשקצב ריענון גבוה תומך בהם ומספק חווית גיימינג מצוינת, במסגרת קמפיין ליחיד ובמשחקי רשת. לא נכביר במילים בחוויית השימוש בשוטף: ה-FA506 מגיב מצוין לכל משימה שהעמדנו בפניו, מכתיבת סקירה זו, דרך שליחת מיילים ביום עבודה משרדי, גלישה בשוטף ועד להפעלת תוכנות עריכה גרפית מקצועית כמו פוטושופ ואילוסטרייטור.

זיכרון
  Random Access Memory הזיכרון הפעיל הראשי במחשב. הזיכרון מאחסן באופן זמני מידע שנוכח כל עוד המחשב פועל. הזיכרון נמדד בג'יגה בייטים (GB), וככל שהוא גדול יותר מערכת ההפעלה ותוכנות אחרות יפעלו מהר יותר וניתן להריץ כמה מהן במקביל בצורה מהירה וחלקה. גודל הזיכרון המומלץ לשימושים בסיסיים במחשב נייד הוא 4GB. לעבודה עם יישומים כבדים יותר וכדי לעבוד עם כמה יישומים במקביל בנוחות, מומלץ זיכרון גדול יותר.

איכות התצוגה (15%)

8

במפרט: מסך IPS בגודל 15.6 אינץ' ברזולוציה 1080p עם קצב ריענון של 144Hz. ברמת התוכנה, תחת הגדרות GameVisual זמינים כמה מצבי תמונה שאמורים להפיק את המירב מהשימושיות המשתנה: מצב FPS מבטיח להאיר פינות חשוכות ולסמן אויבים בקלות רבה יותר, Eyecare יקטין את כמות הרוויה, בהירות המסך ואת התאורה הכחולה במסך כדי להקל על העיניים בשימוש ממושך וב-Cinema קיבלנו שיפור ברמת הניגודיות וברמת "חיות" הצבעים שיתאימו לחוויית קולנוע מיטבית. השימוש במצבים לא רע בכלל וגם אם לפעמים ההבדלים בין המצבים מינוריים, הם מצליחים להעניק את חווית המשתמש האישית שגיימרים כנראה יחפשו.



הבהירות המקסימלית הייתה מספקת אבל באמצע חודש יולי הקפדנו להזיז לא מעט את המסך כדי לחמוק מקרני השמש המאתגרות שהחזירו השתקפות. מעבר לכך אין לנו תלונות; גווני השחור מצוינים, צפייה ממושכת בסדרות נטפליקס היא חוויה נפלאה ונטולת גמגומים ומשחקים ב-144Hz הוא פינוק שכל גיימר ממוצע יידע להעריך, במיוחד במשחקי FPS כשזמני תגובה משופרים מקבלים יתרון לא מבוטל מול מתחרים בשר ודם. גם עבודות עריכה רבות בפוטושופ עבדו חלק וקיבלנו את הצבעים האותנטיים שביקשנו לקבל מכל מסך IPS ממוצע. השוליים סביב הצג לא דקיקים במיוחד אבל זה כנראה הגבול שאפשר לדרוש ממסך IPS-level עם קצב ריענון גבוה. היינו גם שמחים לרזולוציה יותר גבוהה מ-1080p כיאה לנייד גיימינג מודל 2020, אבל אנחנו לא בטוחים איך כרטיס המסך הבינוני-יחסית היה מתמודד איתה.

רזולוציה
הרזולוציה קובעת את מידת חדות התמונה ואת רמת הפירוט שלה, והיא נמדדת במספר הפיקסלים שמרכיבים את המסך או את התמונה השלמה. הפיקסלים הם נקודות זעירות המסודרות לאורך ולרוחב התמונה או מסך התצוגה. לדוגמה, רזולוציה של 1024x768 משמעותה שיש 1024 פיקסלים אופקיים ו-768 פיקסלים אנכיים. ככל שהמדדים גבוהים יותר כך התמונה תהיה מפורטת וחדה יותר. רזולוציות של מחשב מתחלקות לשני סוגים עיקריים ומצוינות בדרך כלל באותיות המייצגות את מספר הפיקסלים של המסך. הסוג הראשון הוא רזולוציה המקובלת במסך ביחס גובה-רוחב 4:3: SVGA: 800x600 XGA: 1024x768 SXGA: 1280x1024 SXGA+: 1400x1050 UXGA: 1600x1200   הסוג השני הוא רזולוציה המקובלת ביחס גובה רוחב 16:9, האידיאלי לצפייה בסרטים ולהצגת תוכני HD:  WXGA: 1280x800 WXGA+: 1440x900 WSXGA+: 1680x1050 WUXGA: 1920x1200  

ניידות ונוחות השימוש (25%)

8

עם מידות של 36 ס"מ רוחב, 25 ס"מ אורך, 2.5 ס"מ גובה ומשקל של 2.3 ק"ג, ה- FA506הוא נייד גיימינג בהגדרה. יש לו את המסיביות המורגשת והמצופה ממחשבי גיימינג מקצועיים והעיצוב המנקר עיניים עם ההבלטות מתחת למקלדת, הגימורים המוברשים, גריל רמקולים מובחן ולוגו TUF מוטמע בגבו – הכל ב- FA506 זועק "גיימינג".



כיאה לייעודו, ה- FA506 מצויד במקלדת גיימינג עם מקשי WASD שקופים, תאורת RGB ועמידות ל-20 מיליון הקשות. תנועות תאורה קיימים כמצופה, אם כי מוגבלים בתכונות יחסית. דרך Armoury Crate הצלחנו להחליף לכמה אנימציות פופולריות כמו Breathing, Color Cycle הצבעוני ומצב סטטי ששומר על צבע קבוע בכל המקשים. מה אין? בחירת תאורת ייחודית לכל מקש ופרופילים ייעודיים לכל משחק למשל או משחקי פרמטרים מותאמים אישית עוד יותר, כמו קביעה בשניות את משך התנועה, המעבר בין הצבעים וכו'. לגיימרים מתחילים זה אולי לא יפריע אבל גיימרים בנשמה ירגישו בחסרונם, בטח כאלו שמבקשים לבנות setup המורכב מיצרניות גיימינג שונות. משטח העקיבה ממוצע בגודלו, כולו רגיש למגע וזוג מקשי ימין/שמאל ממוקמים מתחתיו. הוגן יהיה להוסיף שלא התעסקנו בו יותר מדי וחיבור עכבר גיימינג חיצוני הייתה הפעולה הראשונה שביצענו מיד עם הדלקת המחשב.



עוברים לחיבורים ולקישוריות במחשב: בצד אחד כניסת רשת Ethernet, HDMI, זוג כניסות USB 3.2 Type-A, עוד USB Type-C ובסוף כניסה לאוזניות/מיקרופון. הצד השני יותר צנוע: חריץ קנסינגטון וכניסת USB 2.0. בסך הכל מדובר במארז נדיב וגם כשחיברנו עכבר ייעודי, אוזניות גיימינג ודיסק-און-קי שנוטה לתפוס בקביעות כניסת USB, עדיין נשארנו עם Type-C לטעינת הסלולר – ומבחינתנו זה יותר ממספיק. מצלמת 720p ממוקמת מעל המסך והיא סבירה בדיוק כמו שהיא נשמעת: טובה בקושי לשיחות סקייפ בלבד ואולי לכמה הקלטות הדרכה בתוך משרד סגור, מואר ושקט, אך אל תצפו ממנה ליותר מכך, היותה מספקת חווית צילום מגורענת מאוד, פי כמה כשתנאי התאורה לרעתכם. להקלטות וידאו שיתעדו אתכם בזמן משחק אין מנוס מלרכוש מצלמת רשת מקצועית יותר.

במחשב ממוקמים זוג רמקולים המבטיחים להפיק פי 1.8 יותר צליל ופי 2.7 יותר בס עמוק לעומת מחשבי הדור הקודם. עוד במפרט: טכנולוגיית DTS:X Ultra עם סאונד היקפי וירטואלי ב-7.1 ערוצים באיכות קולנוע, בחיבור אוזניות. נשים רגע את המפרט המרשים על הנייר בצד, בסופו של היום הרמקולים לא רעים בכלל, גם בתחום הבאסים העבים כנדרש וגם באזורים הגבוהים שנוטים "להיקרע" בעוצמת ווליום גבוהה במחשבים אחרים, אך כאן לא חווינו זאת. העניין שאת החוויה מקלקלים המאווררים הרועמים בזמן משחק ואין ברירה אלא לעבור לאוזניות, שגם מעשירות את חווית הסאונד פי כמה וגם משתיקות את הרעשים המלאכותיים שהתלוו למשחקים.


ומה לגבי רעשי המאווררים ומנגנון הקירור? ב- FA506 מאוורר כפול, מנגנון ניקוי עצמי המבטיח לתפוס חלקיקי אבק ולנתב אותם החוצה. במחשב שלושה מצבי עבודה, Silent/Performance/Turbo, הנשלטים גם מהמקלדת ומציעים ביצועי מערכת שונים ובהתאם, יכולות קירור ורעש לפי דרישות המשתמש, כשמטבע הדברים במצב Turbo הרעש יוגבר אך הביצועים ישופרו בהתאם ובמצב Silent נקבל מחשב שקט במיוחד, בתמורה לביצועים המתאימים למשימות פשוטות. החלק הרע במשוואה הוא הרעש המוגזם שבוקע מהמחשב בזמן Turbo ולא משנה אם זה מבחני ביצועים או Red Dead Redemption 2 שפעל יותר מעשר דקות, שגרמו למחשב להזיע ולהפיק רעשים שאי אפשר לפספס. חום גם מורגש מאוד בחלק האחורי של המחשב, בעיקר בזמני משחק כמובן.

נתב
רכיב ברשת מחשבים המעביר חבילות נתונים על פי מערכת כתובות לוגית. נתבים מהווים את התשתית לרשת האינטרנט.

משך פעולת סוללה (15%)

8

ב-ASUS מבטיחים עד 12 שעות לנגינת וידאו או כמעט 9 שעות גלישה. ממחשב גיימינג אנחנו אף פעם לא מצפים ליותר מדי באף חיי הסוללה ועוד לא פגשנו בנייד גיימינג שיודע להציע יותר משעת משחק בממוצע. איך לא, בפועל קיבלנו תוצאות שכיחות למדי וכמה דקות אחרי שעת משחק התחלנו לקבל התראה על סוללה נמוכה. מצבי משחק שונים ינדבו עוד כמה דקות אבל ההבדל מאוד מינורי – וגם המחשב הנוכחי מוכיח שבזמני גיימינג תרצו נייד שתמיד יהיה מחובר לחשמל במקביל. שאר התוצאות היו מוצלחות למדי: כמעט 12 שעות מלאות הצליח המחשב להציג סרטון 1080p שחזר על עצמו ובערך 7-8 שעות עבודה הצלחנו לעבוד עם המחשב במסגרת מטלות משרד פשוטות.



טעינה מלאה אורכת בממוצע שעתיים, זמן מספק עבורנו, כל עוד לא תכננתם עליו לאחר מכן לשימושי גיימינג ללא חיבור לחשמל, כמובן. את הבלטה השחורה והכבדה בדמות ספק הכוח אנחנו כבר מכירים מלפטופים אחרים וגם כאן תתמודדו עם חתיכת משקל שיתלווה אליכם במידה ותבקשו להתנייד עם המחשב. אין תמיכה בטעינת המחשב עם USB-C.

USB-C
USB-C הוא סוג חדש של החיבור הנפוץ. קדמו לו USB 2.0, USB 1.0 ו-USB 3.0/3.1. הוא שונה משמעותית מקודמיו הן בגודלו הפיזי והן בתכונותיו. USB-C קטן יותר מהגרסאות הקודמות (בגודל של מיני USB), גודלו זהה בשני קצוות הכבל וניתן להכניסו לשקע משני צדדיו - מלמעלה-למטה ומלמטה-למעלה. קצב העברת הנתונים של USB-C מהיר בהרבה מזה של USB 3.0/3.1, ועומד על 10Gbps. בנוסף, USB-C יכול גם לשמש כמטען בהספק של עד 100 ואט למכשירים שונים. בשלב זה התקן החדש קיים במכשירים ספורים בלבד, אבל צפוי להיות זמין בכל המכשירים, כולל טאבלטים וסמארטפונים. ל-USB-C תאימות לאחור בעזרת מתאם, כך שניתן להשתמש בו גם במכשירים בעלי USB מגרסאות קודמות.

עמידות ואבטחה (10%)

8

המחשב מגיע בגימור מתכתי עם קווים מוברשים מעל שמוסיפים לו הרבה נקודות זכות והוא נראה ומרגיש יוקרתי. בתחתית המחשב הגימור המוברש ממשיך, הפעם בגרסה פלסטיק ובצורת כוורת, שאמור להעניק אחיזה חזקה על השולחן וגם מובטח כי הוא מסייע באוורור יעיל יותר. היצרנית עוד מבטיחה שהלפטופ מסדרת TUF עומד בשורת מבדקי MIL-STD-810H הכוללים נפילה, רטט, לחות (עד95%) וטמפרטורות קיצוניות (C49° עד C-32°). העמידות הגבוהה מורגשת ולא צריך להעביר את המחשב במבחנים קיצוניים כדי להרגיש שהמחשב בנוי היטב, יציב ועשוי מחומרי גלם קשיחים שאמורים להתמודד היטב עם אתגרי היום-יום.



מה בכל זאת היה חסר לנו? אבטחה ביומטרית כלשהי בלטה בהיעדרה ובמארז כה מוקפד ציפינו לקבל חיישן טביעת אצבע או מצלמת IR שתזהה את תווי הפנים שלנו, בטח כשמדובר בנייד כה יקר שהפתיע במארז רווי חיבורים ותמיכת משתמש גבוהה. קיים חריץ קנסינגטון המגן מפני גניבה פיזית. בכל הנוגע לשדרוגי חומרה, המארז במחשב תומך בהוספת זיכרון RAM וה-SSD, באמצעות הסרת תחתית השלדה, פתיחת המחשב מלמטה והחלפת זיכרון ה-RAM בחדש וכן להגדיל את קיבולת ה-SSD לצד הכונן הנוכחי - תכונה אידיאלית לגיימרים אך זמינה רק בדגמים שצוידו בכרטיס מסך GTX1660Ti ומעלה.


כרטיס מסך
רכיב שממיר את המידע הלוגי שבמחשב למידע ויזואלי המוצג על המסך. יש שני סוגים של כרטיסי מסך, הראשון והבסיסי הוא כרטיס המשולב כשבב על לוח האם ומשתמש בזיכרון הכללי של המחשב (shared). כרטיס זה יכול לשמש היטב כל משתמש שאינו מתכוון להריץ משחקים ותוכנות תלת ממד, ואין צורך להשקיע בכרטיס נפרד ויקר.הסוג השני הוא כרטיס נפרד עם זיכרון ומעבד משלו, שמציג תוכן ויזואלי ותלת ממד ברמה גבוהה. זיכרון מינימלי מומלץ לכרטיס עצמאי הוא 256MB.