סקירה - מחשב נייד Asus X409JP-EK003T ‏- WiseBuy

שתף באמצעות:

מחשב נייד Asus X409JP-EK003T אסוס

סקירת wisebuy - מחשב נייד Asus X409JP-EK003T אסוס

הטוב
  • טעינה מהירה יחסית
  • ביצועים נהדרים
  • קל לנשיאה
  • מטען זעיר
הרע
  • משטח עכבר בעייתי
  • איכות מסך
  • חיי סוללה
בשורה התחתונה
ה-X409JP-EK003T של אסוס הוא דוגמה טובה למחשב ביצועים בתקציב מוזל. עם זאת ציפינו מאסוס ליותר - יותר בקיבולת הסוללה, יותר באיכות המסך ויותר באיכות החומרים. בעצם, מקבלים כאן מחשב שעיקרו ביצועים טובים, אבל כל השאר נזנח בדרך. אם תחברו אותו למסך חיצוני, תהנו ממנו יותר.
הקדמה
את חברת אסוס אין צורך להציג. זו אותה חברה שמשחררת כמעט בכל בוקר מחשבים ניידים וציוד היקפי, והפעם אנחנו בודקים את X409JP-EK003T, מחשב נייד בגודל 14 אינץ' שלא משתייך לשום סדרה מיוחדת. המחשב הגיע עם מעבד i7 חדש 1065G7, כרטיס מסך של NVIDIA GeForce MX330 עם 2GB, זיכרון הפעלה בנפח 8GB וכונן SSD בגודל 500GB. צבעו אפור והוא כולו פלסטיק. מחירו מתחיל ב-3,500 ש"ח.
כונן SSD
solid state disk רכיב המשמש לאחסון מידע, שההבדל העיקרי בינו לבין כונן רגיל הוא שהוא אינו כולל חלקים נעים ולכן אינו רגיש לטלטולים.

ביצועים (35%)

9.5

מתחת למכסה המנוע, או יותר נכון מתחת למקלדת, נמצא ב-X409JP-EK003T את המעבד החדש של אינטל, i7 דור עשירי 1065G7, שעובד צמוד עם כרטיס מסך NVIDIA GeForce MX330. על אף שבדרך כלל מעבדי i7 מגיעים 16GB זיכרון הפעלה, הפעם קיבלנו רק 8GB, ושלא תחשבו שזה פגע בביצועים. הייעוד של האסוס הזה הוא בעיקר פעולות משרדיות שגרתיות, אך הוא כמובן יכול בהרבה יותר מזה.


כל משימות הגלישה בדפדפן כרום מרובה כרטיסיות, פתיחת מסמכים גם באונליין וגם באופליין, הצגת סרטונים, העברת קבצים, שחרור קבצים גדולים מ-ZIP ועוד - כל אלה כמעט שלא הזיזו ל-X409JP, והוא זכה במקום הראשון בסעיף הביצועים במבחן ההשוואתי שלנו.

גם משימות מורכבות כמו עריכת וידאו בתוכנות קמטסיה ו-Resolve לא ממש איימו על המעבד. הוא אומנם הפעיל את המאווררים שלו, אבל לא ראינו פגיעה בביצועים או התחממות יתר. כל משימה שביצענו דרכו עברה בצורה טובה מאד, מה שמראה שלמעבד i7 יכולות אחרות לגמרי ממעבדים חלשים יותר.

בשלב מסוים חיברנו אותו למסך המחשב הביתי, ובכך יכולנו לשחק משחקים כמו Need For Speed Payback למשל. אומנם הגדרות הגרפיקה לא היו מקסימליות, אבל אין שום בעיה להריץ משחקים בינוניים. לא מדובר במחשב גיימינג, אך כוחו מאפשר יותר ממה שמצפים ממחשב נייד בתקציב זה.

במבחן PCMARK10 ה-X409JP קיבל 4,755 נקודות, ובמבחן 3DMARK הוא זכה ל-6,322 נקודות.




מעבד
המעבד הוא יחידת החישוב והבקרה המרכזית של המחשב. המעבדים הנפוצים כיום למחשבים ניידים הם אלה מסדרת Core i החדשה של אינטל (i3, i5, i7 ) או מעבד דומה מבית AMD, לפי החלוקה הבאה: מעבדי i3 כפולי הליבה של אינטל או מעבדי Athlon II X4 מבית AMD מיועדים לשימושים יום יומיים, כגון גלישה, שימושי מולטימדיה קלים ובינוניים ויישומים פשוטים.   מעבדי  i5 של אינטל ו Phenom II X4 של AMD שכוללים ארבע ליבות, מיועדים לשימושים כבדים יותר.   מעבדי i7 שכוללים עד 8 ליבות משמשים לתוכנות עריכה, גרפיקה, תלת ממד ולריבוי משימות, כאשר i7 Extreme מיועד כבר לגיימרים מושבעים.לאלה, ולמי שרוצה את המילה האחרונה בתחום המעבדים, מומלץ לבחור מעבד בארכיטקטורת Ivy Bridge.   מי שמחפש פתרונות זולים יותר, ובמידה שהמחשב מיועד לשימושים קלים, יכול לשקול מעבדים מסדרות קודמות, דוגמת אינטל Core 2 Quad ו-AMD Phenom – סדרת מעבדים בעלי ארבע ליבות (או 3 בחלק מדגמי Phonem), ולמקרה שכל שקל נחשב, ניתן לשקול מעבד מדגמי core 2 duo. אבל מומלץ ללכת על i3 לפחות כדי להבטיח לעצמכם מחשב שישמש אתכם לאורך זמן.

איכות התצוגה (15%)

6.5

המסך ב-X409JP מאכזב. אומנם הוא מגיע ברזולוציה של 1080p עם ציפוי מט, אך הפאנל עצמו כנראה מיושן (LCD סטנדרטי). הצבעים אנמיים ושטוחים, הצבעים הכהים נוטים לצבעי אפור סגול והבהירות המקסימלית רחוקה מלהרשים. המסך עושה עוול לביצועים, וכדי ממש לנצל את כוח העיבוד, חיברנו את המחשב למסך חיצוני דרך HDMI.



לגלישה באינטרנט ולכתיבת מסמכים ב-Word זה עוד בסדר, אבל אפילו צפייה בסרטוני יוטיוב הייתה מאכזבת. המסך אומנם חד בעקבות הרזולוציה, אך הוא רחוק מלספק חווית צפייה טובה בשנת 2020. כמו כן, הוא סובל מגווני כחול, מה שעלול לייצר עומס על העיניים. אנחנו פתרנו את זה דרך הפעלת מתג "תאורת לילה" של Windows.

רזולוציה
הרזולוציה קובעת את מידת חדות התמונה ואת רמת הפירוט שלה, והיא נמדדת במספר הפיקסלים שמרכיבים את המסך או את התמונה השלמה. הפיקסלים הם נקודות זעירות המסודרות לאורך ולרוחב התמונה או מסך התצוגה. לדוגמה, רזולוציה של 1024x768 משמעותה שיש 1024 פיקסלים אופקיים ו-768 פיקסלים אנכיים. ככל שהמדדים גבוהים יותר כך התמונה תהיה מפורטת וחדה יותר. רזולוציות של מחשב מתחלקות לשני סוגים עיקריים ומצוינות בדרך כלל באותיות המייצגות את מספר הפיקסלים של המסך. הסוג הראשון הוא רזולוציה המקובלת במסך ביחס גובה-רוחב 4:3: SVGA: 800x600 XGA: 1024x768 SXGA: 1280x1024 SXGA+: 1400x1050 UXGA: 1600x1200   הסוג השני הוא רזולוציה המקובלת ביחס גובה רוחב 16:9, האידיאלי לצפייה בסרטים ולהצגת תוכני HD:  WXGA: 1280x800 WXGA+: 1440x900 WSXGA+: 1680x1050 WUXGA: 1920x1200  

ניידות ונוחות השימוש (25%)

8.5
את ה-X409JP קל מאד לנייד ולשאת בכל מצב. המרכב הפלסטיקי שלו הופך אותו לקל יחסית, עם בערך 1.6 ק"ג. הוא לא קל כמו מחשבים אחרים של אסוס, אבל זה עדיין נסבל מאד בתיק הגב. גם המטען שלו, שמזכיר מאד מטען של טלפון סלולרי, לא מורגש בשום מצב.

עם זאת, הוא קצת עבה, עם 2.3 ס"מ, אך רוחבו מיישר קו עם האחרים בשוק - כ-32 ס"מ רוחב. מקשי המקלדת פרוסים בצורה מצומצמת יחסית, ונותרים שטחים מתים בצידי המקלדת עצמה. גם מיקומי המקשים מוזרים מעט, בעיקר מיקום כפתור הכיבוי בסמוך ובאותו גודל כמו מקש הדליט. רציתם למחוק משהו? נכבה המחשב (וזה קרה הרבה, כי אין תאורה למקשים).
המקשים עצמם דיי סבירים להקלדה. הלחיצה עצמה בסדר גמור, אבל הם מרגישים פשוטים ומעט זולים, משהו שמזכיר מחשבים ניידים יותר ותיקים. כאמור, המקלדת אינה מגיעה עם תאורה, כך שלהקליד עם תאורה חלשה יהיה קצת בעייתי.


משטח העכבר לא מדויק מאד, ונתקלנו לא פעם בבעיות כשרצינו ללחוץ על המקש הימני. נדרשנו ממש ללכת לפינה הימנית התחתונה בשביל שהתפריטים יופיעו. אגב, זו האופציה היחידה לשלוט במחשב, שכן אין כאן מסך מגע.

פיזור החום היה בסדר גמור יחסית לביצועים. ה-X409JP כן מתחמם, ואפילו מאד תחת עומס, אבל המאוורר הראשי נמצא בדופן צד שמאל של המחשב, ועוד אחד נמצא מתחת למחשב. לעיתים רחוקות המקלדת התחממה מאד, אבל ברוב הזמן המאווררים נשארו רגועים יחסית ולא נדרשו לקרר את כל המנוע. גם כשאלו עבדו, הם לא נשמעו חזק בצורה דרמטית.


מבחינת חיבורים, ה-X409JP מציע 2 כניסות USB2.0, כניסת USB3, כניסת USB Type-C, חיבור אודיו, כניסת HDMI, כניסת כרטיס זיכרון מיקרו SD וחיבור למנעול קנסינגטון. במעלה המסך נמצאת מצלמה באיכות בסיסית ביותר - VGA ולא 720p כמקובל. ביצועיה פושרים מאד, והמיקרופון שלידה היה מוצלח יותר בביצועיו.

הרמקולים הממוקמים בתחתית המחשב, חלשים יחסית ולא מספקים חווית סאונד טובה. הם ממוצעים מאוד באיכותם ובעוצמה מלאה דיי מתכתיים. עם זאת בשיחות וידאו בזום הם היו טובים יחסית למרבה ההפתעה.

זיכרון
  Random Access Memory הזיכרון הפעיל הראשי במחשב. הזיכרון מאחסן באופן זמני מידע שנוכח כל עוד המחשב פועל. הזיכרון נמדד בג'יגה בייטים (GB), וככל שהוא גדול יותר מערכת ההפעלה ותוכנות אחרות יפעלו מהר יותר וניתן להריץ כמה מהן במקביל בצורה מהירה וחלקה. גודל הזיכרון המומלץ לשימושים בסיסיים במחשב נייד הוא 4GB. לעבודה עם יישומים כבדים יותר וכדי לעבוד עם כמה יישומים במקביל בנוחות, מומלץ זיכרון גדול יותר.

משך פעולת סוללה (15%)

6.5

לא ברורה ההחלטה לצייד מחשב עם כוח עיבוד כזה, בסוללה בת 2 תאים בלבד, עם צריכת חשמל של 32 Wh, שנחשבת לנמוכה יחסית על הנייר. בפועל הסוללה הייתה העקב אכילס של המחשב. היא פשוט קטנה על המחשב הזה, עם מעבד i7 רעב וכרטיס מסך חיצוני.


לאחר כשעתיים ו-40 דק' הסוללה נגמרה, זאת לאחר פעילות ממוצעת בלבד של גלישה בכרום ועריכת מסמכים. מצב צריכת החשמל היה דווקא מיטבי - "סוללה טובה יותר", אבל זה לא ממש עזר לביצועי הסוללה. במצב צריכה מוגבר היא נגמרה תוך פחות משעתיים.


היתרון של הסוללה הוא כנראה המטען שלה - הוא קטן וקל לקחת אותו למקום, ואף מטעין אותה במהירות יחסית. תוך שעתיים בערך תקבלו סוללה מלאה, רק חבל שאין כאן טעינה מהירה אמיתית שיכולה תוך דקות לספק עוד שעה שעתיים של עבודה. מנגד, הביקורת היא שאי אפשר לסמוך על הסוללה במקרה הזה, וגם אם יוצאים עם המחשב לסבב פגישות, חייבים להיות צמודים לשקע חשמל.

כרטיס מסך
רכיב שממיר את המידע הלוגי שבמחשב למידע ויזואלי המוצג על המסך. יש שני סוגים של כרטיסי מסך, הראשון והבסיסי הוא כרטיס המשולב כשבב על לוח האם ומשתמש בזיכרון הכללי של המחשב (shared). כרטיס זה יכול לשמש היטב כל משתמש שאינו מתכוון להריץ משחקים ותוכנות תלת ממד, ואין צורך להשקיע בכרטיס נפרד ויקר.הסוג השני הוא כרטיס נפרד עם זיכרון ומעבד משלו, שמציג תוכן ויזואלי ותלת ממד ברמה גבוהה. זיכרון מינימלי מומלץ לכרטיס עצמאי הוא 256MB.

עמידות ואבטחה (10%)

7

ה-X409JP בגרסה שהתקבלה למבחן לא כללה חיישן טביעות אצבע או תמיכה בזיהוי פנים לטובת פתיחת המחשב. כלומר האבטחה של המחשב נעוצה בעיקר סביב הקוד שאותו צריך להקיש במסך הפתיחה בכל פעם.


מבחינת עמידות, החלק החיצוני של המסך עטוף בפלסטיק חלקלק, אך באורח פלא דיי חשוף לפגיעות, בעיקר של כבלי USB מתעופפים. שלא בכוונה חיבור USB אחד נגע ושיפשף את הציפוי ונוצרה שריטה קטנה. חוץ מזה, המחשב כולו בנוי מפלסטיק, מה שאמור להיות יותר חסין בפני מכות או שפשופים, למעט אותו חלק בגב המסך. כמו כן, אותו פלסטיק הופך את המחשב לקל יותר.

איכות הבנייה של ה-X409JP ממוצעת בלבד. איכות החומרים נמוכה יחסית למתחרים, וההרגשה היא של מחשב זול ופשוט. הפלסטיק חלול ודק, וגם מקשי המקלדת והעכבר עשויים מפלסטיק פחות נעים למגע.


חיבור USB
חיבור רב תכליתי המיועד לחיבור התקנים שונים אל המחשב כגון ציוד היקפי (עכבר חיצוני, מדפסת וכדומה), מצלמות, נגנים, דיסק און קי ועוד.  שני סוגי היציאות הנפוצים הם USB 2.0 המאפשר העברת קבצים במהירות של עד 480 מגהביט לשנייה ו-USB 3.0 בעל קצב מהיר פי 10 של עד 4.8Gbps.  רצוי שהמחשב הנייד יכלול לפחות 4 שקעי USB ולפחות אחד מסוג USB 3.0, שמאפשר הורדה מהירה של קבצים כבדים וסינכרון משופר בצפייה בסרטוני וידיאו והאזנה למוסיקה ישירות מההתקן המחובר למחשב. USB-C הוא סוג חדש של החיבור הנפוץ. הוא שונה משמעותית מקודמיו הן בגודלו הפיזי והן בתכונותיו. USB-C קטן יותר מהגרסאות הקודמות (בגודל של מיני USB), גודלו זהה בשני קצוות הכבל וניתן להכניסו לשקע משני צדדיו - מלמעלה-למטה ומלמטה-למעלה. קצב העברת הנתונים של USB-C מהיר בהרבה מזה של USB 3.0/3.1, ועומד על 10Gbps. בנוסף, USB-C יכול גם לשמש כמטען בהספק של עד 100 ואט למכשירים שונים. בשלב זה התקן החדש קיים במכשירים ספורים בלבד, אבל צפוי להיות זמין בכל המכשירים, כולל טאבלטים וסמארטפונים. ל-USB-C תאימות לאחור בעזרת מתאם, כך שניתן להשתמש בו גם במכשירים בעלי USB מגרסאות קודמות.