סקירה - מחשב נייד Lenovo ThinkPad E14 Gen 2 PF27YC41 ‏- WiseBuy

שתף באמצעות:

מחשב נייד Lenovo ThinkPad E14 Gen 2 PF27YC41

סקירת wisebuy - מחשב נייד Lenovo ThinkPad E14 Gen 2 PF27YC41

הטוב
  • נראות פונקציונלית – לטוב ולרע
  • מכונת עבודה למטלות משרד
  • הפתיע בביצועי גיימינג
  • שקט מאוד
  • טעינה מהירה
  • תג מחיר נוח
הרע
  • מקלדת ללא תאורה אחורית
  • מארז פלסטיק שחור וסולידי
  • בהירות מסך לא מספקת
  • נטול אבטחה ביומטרית
  • רמקולים בינוניים
בשורה התחתונה
תחת תג מחיר נוח למדי, Lenovo מציגה את ה- ThinkPad E14 Gen 2, נייד עסקי שבורך בקומפקטיות נאה, ביצועי משרד מצוינים בזכות מעבד AMD מפתיע לטובה, מלאכת עיבוד שקטה גם ברגעים מאתגרים וחיי סוללה שהתגלו כמצוינים. יש התפשרויות: תשכחו ממארז מוקפד שימשוך מבטים, רמקולים שירשימו בפגישות או מקלדת שתעזור לכם להקליד גם בחשכה, אבל לא בטוח שאלו חסרונות שיפריעו לאיש העסקים הנודד. היעדר אבטחה ביומטרית מאוד הפריעה לנו, כיאה למחשב עסקי מודל 2020 ולטעמנו היה מקום לחיישן טביעת אצבע לכל הפחות – אבל מלבד עניין זה, ה-E14 התגלה כלפטופ מצוין שבמבחן התוצאה סיפק את הסחורה.
הקדמה
ה- Lenovo ThinkPad E14 Gen 2 הוא מחשב נייד בגודל 14 אינץ' המיועד לאיש העסקים הנודד ומבטיח להציע קומפקטיות גבוהה לצד חיי סוללה ארוכים. המחשב מאובזר במעבד AMD Ryzen 5 מדגם 4500U, זיכרון RAM בנפח 12GB, דיסק קשיח מסוג SSD בסך 256GB וכרטיס מסך Radeon, מבית אותה יצרנית האחראית על המעבד. זמין בצבע שחור, מחיר מומלץ לצרכן: 3,000 ₪.
מעבד
המעבד הוא יחידת החישוב והבקרה המרכזית של המחשב. המעבדים הנפוצים כיום למחשבים ניידים הם אלה מסדרת Core i החדשה של אינטל (i3, i5, i7 ) או מעבד דומה מבית AMD, לפי החלוקה הבאה: מעבדי i3 כפולי הליבה של אינטל או מעבדי Athlon II X4 מבית AMD מיועדים לשימושים יום יומיים, כגון גלישה, שימושי מולטימדיה קלים ובינוניים ויישומים פשוטים.   מעבדי  i5 של אינטל ו Phenom II X4 של AMD שכוללים ארבע ליבות, מיועדים לשימושים כבדים יותר.   מעבדי i7 שכוללים עד 8 ליבות משמשים לתוכנות עריכה, גרפיקה, תלת ממד ולריבוי משימות, כאשר i7 Extreme מיועד כבר לגיימרים מושבעים.לאלה, ולמי שרוצה את המילה האחרונה בתחום המעבדים, מומלץ לבחור מעבד בארכיטקטורת Ivy Bridge.   מי שמחפש פתרונות זולים יותר, ובמידה שהמחשב מיועד לשימושים קלים, יכול לשקול מעבדים מסדרות קודמות, דוגמת אינטל Core 2 Quad ו-AMD Phenom – סדרת מעבדים בעלי ארבע ליבות (או 3 בחלק מדגמי Phonem), ולמקרה שכל שקל נחשב, ניתן לשקול מעבד מדגמי core 2 duo. אבל מומלץ ללכת על i3 לפחות כדי להבטיח לעצמכם מחשב שישמש אתכם לאורך זמן.

ביצועים (35%)

9

על עיבוד הנתונים אחראי 4500U מסדרת Ryzen 5, לא הסדרה החזקה ביותר של AMD אבל רחוקה מלהיות חלשה בביצועים. עם זיכרון RAM מנופח של 12GB וכונן SSD בנפח 256GB, נתון צנוע יחסית לעומת אחיו השרירניים, ל- E14 לא אמורה להיות בעיה במטלות משרדיות.


פתחנו במבחנים הסינתטיים של PCMark עם התוצאה המוצלחת 4,759 נקודות, האמורה לספק קנה מידה ליכולתו של ה- E14 להתמודד עם שלל משימות משרדיות כמו עריכת טבלאות, ביצוע שיחות וועידה, שיטוט ברשתות חברתיות ועוד. במבחני הגיימינג של 3DMark ערכנו קודם את מבדק Time Spy, עם תוצאה של 964 נקודות ואת המבחן Fire Strike עם תוצאה של 2,657 נקודות – שני הישגים שהפתיעו אותנו בהתחשב בעובדה שה- E14לא התיימר להיות מחשב גיימינג ורק עבר את המבדקים כי היה מאובזר בכרטיס מסך בסיסי מסדרת Radeon, תוצרת AMD כמובן.





עוברים למציאות ובמבחן זה ה- E14 לא נופל: יש לנו היסטוריה סימפטית למדי עם מחשבי ThinkPad והביצועים בשוטף ללא רבב. דפדפן כרום שהופך לתובעני משנה לשנה מגיב כאן במהירות, פתיחת משימות מרובות לא גורמות למחשב לגמגם והרצת מצגות כבדות או אפילו עריכת הדרכות וידאו בנות שעה לא מאמצות מדי את המחשב, שהגיב באלגנטיות לרוב מוחץ של המשימות שהטלנו בפניו. בהתחשב בייעודו, ה- E14 ביצועיסט רציני.

כרטיס מסך
רכיב שממיר את המידע הלוגי שבמחשב למידע ויזואלי המוצג על המסך. יש שני סוגים של כרטיסי מסך, הראשון והבסיסי הוא כרטיס המשולב כשבב על לוח האם ומשתמש בזיכרון הכללי של המחשב (shared). כרטיס זה יכול לשמש היטב כל משתמש שאינו מתכוון להריץ משחקים ותוכנות תלת ממד, ואין צורך להשקיע בכרטיס נפרד ויקר.הסוג השני הוא כרטיס נפרד עם זיכרון ומעבד משלו, שמציג תוכן ויזואלי ותלת ממד ברמה גבוהה. זיכרון מינימלי מומלץ לכרטיס עצמאי הוא 256MB.

איכות התצוגה (15%)

8.5
על הנייר: מסך 14 אינץ' בתצוגת IPS, רזולוציה 1080p ובהירות מקסימלית של 250 nits המונע השתקפות (Anti-Glare). נתחיל מבהירות המסך, שהייתה בינונית מאוד בעוצמתה המלאה; זה לא שהיא לא מספקת במשרד מואר אבל כשהקרניים של אוגוסט החלו לחדור באמצע היום לחלל משרד, גם אפקט ה-Anti-Glare מתקשה לעמוד מול תאורה טבעית חזקה באמת. שבוע לאחר מכן יצא לנו גם לשבת עם המחשב בבית קפה ובישיבה בחוץ, בדרך כלל באזור בו אין חשמל, הבהירות המקסימלית תובעת לא מעט חיי סוללה – עוד עניין שחייב לקחת בחשבון. מבחינת התצוגה, אין לנו הערות: למסך ה-IPS מציע צבעים מדויקים מאוד, חדות נפלאה ואין זליגות צבע מעצבנות ברגעי חשכה. תודות לכרטיס המסך המפתיע, גם עבודות גרפיקה מקצועיות עברו בהצלחה, כמו תיקוני צבע בפוטושופ ושיפוץ תפריטים באילוסטרייטור וכשזה מגיע לביצועי גרפיקה קלילים ומהירים, אפשר לסמוך על ה-E14.
רזולוציה
הרזולוציה קובעת את מידת חדות התמונה ואת רמת הפירוט שלה, והיא נמדדת במספר הפיקסלים שמרכיבים את המסך או את התמונה השלמה. הפיקסלים הם נקודות זעירות המסודרות לאורך ולרוחב התמונה או מסך התצוגה. לדוגמה, רזולוציה של 1024x768 משמעותה שיש 1024 פיקסלים אופקיים ו-768 פיקסלים אנכיים. ככל שהמדדים גבוהים יותר כך התמונה תהיה מפורטת וחדה יותר. רזולוציות של מחשב מתחלקות לשני סוגים עיקריים ומצוינות בדרך כלל באותיות המייצגות את מספר הפיקסלים של המסך. הסוג הראשון הוא רזולוציה המקובלת במסך ביחס גובה-רוחב 4:3: SVGA: 800x600 XGA: 1024x768 SXGA: 1280x1024 SXGA+: 1400x1050 UXGA: 1600x1200   הסוג השני הוא רזולוציה המקובלת ביחס גובה רוחב 16:9, האידיאלי לצפייה בסרטים ולהצגת תוכני HD:  WXGA: 1280x800 WXGA+: 1440x900 WSXGA+: 1680x1050 WUXGA: 1920x1200  

ניידות ונוחות השימוש (25%)

8.5

במשקל של בקושי 1.6 ק"ג ומידות קומפקטיות שנכנסות בקלות לכל שרוול לפטופ ייעודי בתיק גב, ה-E14 מבשר ניידות שמאוד מסגירה את ייעודו הדינמי. החיבורים הזמינים במחשב די מצומצמים, מתחילים מצד ימין: כניסת USB-C המשמשת גם כשקע טעינה וגם כהעברת וידאו, כניסת USB 3.1 Gen 1, HDMI סטנדרטי וכניסה משולבת אוזניות/מיקרופון. בצד השני: כניסת Ethernet ו- USB 2.0. בקישוריות: Bluetooth 5.0 ו- WiFi 6 802.11AX. החסרונות הבולטים: העובדה שלא ניתן לחבר למחשב מסך בכבל DP ולהטעין בו-זמנית (משום שה-USB-C כבר תפוס להעברת וידאו) ומיעוט כניסות ה-USB הסטנדרטיות הורגש מיד כשחיברנו את העכבר החיצוני שלנו ועוד דיסק-און-קי שמשמש אותנו בעבודת היום-יום המשרדית.



תאהבו או תשנאו אותה, מקלדת ה-ThinkPad הקלאסית נוכחת כאן ולטעמנו האישי, מדובר במקלדת מצוינת ושקטה, עם ריווח מספק ועומק לחיצה מטבי שמקשה לעשות טעויות – רק חבל שאין כאן תאורה אחורית שתועיל בתנאי תאורה בעייתיים. גם ה- TrackPoint האדום והמסורתי של לנובו ממשיך להיות נוכח וממוקם בין מקשי ה-H וה-G. גודלו של משטח העקיבה מספק והמחוות מגיבות היטב אבל שני דברים העיבו: המקשים הפיזיים שמוקמו מעליו היו פחות נוחים לנו ואינטואיטיבית ביקשנו אותם דווקא מתחת למשטח וישנו עיכוב מורגש בתנועת העכבר כשנעים עם האצבע על המשטח. בהתקנת עכבר חיצוני העיכוב המוזר נעלם אבל לא יכולנו שלא להבחין בכך.


מה עוד במחשב? תוכנת העזרים מבית היצרנית Vantage נוכחת כאן, עם השימושים השונים שלה: אבטוח ה-WiFi, גישה מהירה להגדרות מערכת ההפעלה, הפעלת Battery Charge Threshold ששומר על חיי הסוללה בטווח הארוך במידה והמחשב מחובר לחשמל ברוב שעות השימוש – ועוד כמה עזרים קטנים ושימושיים. תמיד נחמד שקיים אבל לא הרגשנו תלות גדולה בעזרים השונים.



מצלמת רשת 720p בסיסית ממוקמת בקצה המסך והייתה שימושית לכמה שיחות זום שגרתיות אבל לא היינו סומכים עליה ליותר מכך - וזה בסדר מבחינתנו. לא ציפינו להעביר איתה הדרכות או לשדר גיימינג בסטרימינג כך שבהתחשב בייעודה השולחני היא די עומדת במשימה.


צמד הרמקולים גם סביר למדי. לא משהו שטרם שמענו אבל הם גם לא מאכזבים מדי. כאן המחשב שוב מחזק את הפונקציונליות הטבועה שבו: הצליל לא עמום מדי אבל גם רחוק מלהרשים, בעיקר בגלל באסים חלולים ואופי צליל שהיה פשוט נטול נוכחות. פתרון מהיר שמצאנו הוא חיבור אוזניות – אבל להרצת שקופיות ממצגת מסחרית או הצגת קטעים קצרים ללקוחות בביתם, ה- E14 אמור להספיק ולמען ההגינות, לשם כך הוא גם נועד.

בכל הנוגע ל"רעשי מנוע", מפתיע לגלות שה- E14 שקט למדי ואפילו בעת הרצת מבחני ביצועי הגיימינג, שגורמים לרוב המחשבים להוציא "אנחות כאב", המאווררים כאן כמעט ולא נשמעו ורק כשממש מצמידים את האוזן למקלדת הצלחנו להבחין ברעשי האוורור המלאכותיים – כך שהמחשב נדם באופן מחמיא מאוד. חום גבוה דווקא הצלחנו להרגיש, אם כי כזה שמתקבל על הדעת וכצפוי, רובו מתרכז בקצה העליון של המקלדת ומאחוריה, בתחתית המחשב.

מצלמת רשת
מצלמה זעירה ברזולוציה של 0.3 עד 2 מגה פיקסל, שנמצאת בחלק מהמחשבים הניידים מעל המסך. המצלמה מאפשרת ביצוע שיחות וידיאו באמצעות תוכנות שונות (כמו Skype). חלק ממצלמות הרשת המובנות מסתובבות על ציר של 180 מעלות, וחלקן מצוידות בתכונות נוספות כגון מעקב אחרי פני המצולם, אפשרות להוספת אפקטים ועוד.  

משך פעולת סוללה (15%)

9.5

הסוללה מתיימרת להציע עד 13 שעות פעילות – וכשבפועל הוכחו כבערך 7-9 שעות, כמובן בהתאם לשימוש התובעני שלנו. התוצאה מצוינת וגם אם רחוקה מההבטחה בתיאוריה, יום עבודה שלם עם המחשב של משימות משרד שגרתיות הוא משהו שה- E14עומד בו בגבורה. טעינה מלאה אורכת בממוצע שעה וחצי, עוד נתון מעולה, בהתחשב כמובן בכמות השעות פעילות שקיבלנו חזרה. גם טעינה מהירה נוכחת במחשב, עם 48% שהושגו תוך חצי שעה והגעה ל-89% בתוך שעה – שוב, נתונים מצוינים שהופכים את חיי הסוללה של ה- E14 ליוצאים מן הכלל.



ספק ה-65W הוא אמנם גרסה מינימלית של הבלטות השחורות שהתרגלנו להכיר מניידי העבר ולמרות משקלו הנמוך ביחס אליהם, הוא עדיין חתיכת מלבן שצריך להתמודד איתו כשדוחפים אותו לתוך התיק ומתניידים איתו ממקום למקום.

משקל
משקלם של מחשבים ניידים משתנה בין הדגמים והסוגים השונים ונע בין 900 גרם ל-4 ק"ג. המשקל מושפע בעיקר מגודל המסך (שמשפיע על גודל המחשב כולו), אך גם מהכונן הקשיח, מרכיבי הבנייה של המעטפת וגורמים נוספים.למחשב שנועד לנשיאה וניידות גבוהה כדאי לבחור במחשב במשקל של עד 2 ק"ג, ולמחשב שנועד להיות תחליף שולחני המשקל פחות עקרוני וניתן לרכוש גם מחשב כבד יותר.

עמידות ואבטחה (10%)

7.5

עמידות ה- E14 מזכירה את יתר מחשבי ה-ThinkPad שכבר פגשנו: אין כאן מתכות יקרות, טקסטורה בולטת, ברגים מוסתרים או כל ניסיון מצד לנובו להפוך את המחשב לנוצץ מדי. סדרת ThinkPad ידועה בתור היותה פונקציונלית למדי, וגם ה- E14אינו מכוון גבוה מדי באגף הנראות. מה בכל זאת יש כאן? פלסטיק קשיח, שמתיימר לעמוד בטמפרטורות גבוהות ונמוכות ומסוגל להתמודד בפני מכות יבשות, נפילות מגובה נמוך ואפילו עמידות בפני השפרצות מים קלות – לפי היצרנית. חריץ גומי בולט ממוקם בסוף תחתית המחשב, שמספק גובה מזערי אך מורגש ולפחות לנו הקל על הקלדה ממושכת, ולא פחות חשוב – מונע הזזות טבעיות של המחשב על שולחן עץ מוברש וחלקלק במיוחד.

באשר לאבטחה, חריץ Kensington קיים למניעת אבטחה פיזית אבל כל תזכורת לאבטחה ביומטרית נשאר בחוץ וב- E14 ישנה רק אבטחת חומרה מבית McAfee לתקופת ניסיון כמובן. דווקא במחשב עסקי שצפוי להכיל מסמכים חשובים היינו מצפים לאבטחה ביומטרית כלשהי אבל בתצורת הנייד שקיבלנו – אף אחת מהן לא נכחה.

חומרה
כלל הרכיבים הפיזיים המרכיבים את המחשב, להבדיל מתוכנה.