סקירה - טלוויזיה Samsung QE65Q950T ‏- WiseBuy

שתף באמצעות:

סקירת wisebuy - טלוויזיה Samsung QE65Q950T סמסונג

הטוב
  • מערך חיבורים נפרד לתלייה כתמונה
  • איכות תמונה חדה במיוחד
  • עיצוב יוקרתי ללא מסגרת
  • שלט מתכתי נאה
  • מעבד AI משובח
  • ממשק נוח וקל
הרע
  • אין תמיכה ב-Dolby Vision
  • אין תכנים מקצועיים ב-8K
  • קופסת חיבורים גדולה
  • מערך סאונד פושר
בשורה התחתונה
בין אם בסלון הבית או בתערוכה, ה-Samsung Q950TS65 היא טלוויזיה שנועדה בעיקר להרשים. המסך נטול המסגרת מציג תמונה חדה כתער, הממשק נוח וקל לשימוש וניתן לתלות אותה על הקיר ללא מרווחים בזכות קופסת חיבורים חיצונית. אך תצוגת ה-8K שלה שמעלה את המחיר משמעותית, אינה שימושית במיוחד בגלל היעדר תכנים ומערך השמע היה רחוק ממרשים. בעוד שסמסונג עולה על LG בכל הקשור לטלוויזיות מהטווח הנמוך של QLED מול NanoCell, מסך OLED ב-4K עדיין מספק תמונה מרשימה יותר, ובחצי מהעלות.
הקדמה

ה-Q950TS65 שייכת לסדרה 9 של מסכי ה-QLED של סמסונג, והיא הושקה באוגוסט 2020 עם רזולוצית 8K ומעבד גרפי חדש, בשילוב של AI היודעים ביחד להציג תכנים שלא צולמו ב-8K באיכות מיטבית. יש כאן תמיכה ב-HDR10+ אך לא ב-Dolby Vision, שידור דרך Air Play2 ומערכת הפעלה Tizen 5.5. המסך עצמו מואר באמצעות LED רגיל בתוספת של נקודות קוונטיות/ קריסטלים קטנטנים המסוגלים לחסום את האור המגיע לפיקסלים כדי לייצר ניגודיות טובה יותר.


למסך קופסה נפרדת לחיבורים המחוברת בכבל דיי עבה ובה ישנם 4 חיבורי HDMI (אחד רק 2.1), 3 חיבורי USB, חיבור RJ-45, כבל אופטי, תמיכה ב-ARC, קישוריות WIFI6 וחיבור בלוטות' 4.2.

חיבורים
המסך מצויד במגוון כניסות ויציאות לחיבור מכשירים כנגן DVD, וידיאו, ממירי לוויין וכבלים, מגבר קולנוע ביתי, מחשב, קונסולת משחקים ועוד. רוב החיבורים נמצאים בגב המסך וחלקם בצד או בחזית. חיבורים בצד או בחזית יתאימו לשימושים מזדמנים כמו חיבור מצלמת וידיאו, מצלמה דיגיטלית, קונסולת משחקים וכדומה, ואם חיבור כזה רלוונטי עבורכם, חשוב לוודא שהוא אכן קיים.   סוגי החיבורים נבדלים זה מזה באיכותם, ומומלץ לבחור חיבורים איכותיים כדי לקבל תמונה וקול טובים יותר.:(A/V ,RCA) Composite החיבור הפשוט ביותר המייצר תמונה נחותה. מיועד להעביר וידיאו ואודיו. רצוי להימנע משימוש בחיבור כזה ולבחור מסך המצויד בחיבורים איכותיים יותר.   Scart (21 פינים): חיבור מתקדם יותר המייצר תמונה באיכות טובה. מיועד להעביר וידיאו ואודיו. מתאים ל-DVD, ממירים, מכשירי וידיאו, קונסולות משחק ומחשבים.    :S-Video חיבור ברמה טובה להעברה של וידיאו בלבד.    Component: חיבור וידיאו ברמה גבוהה, איכותי מקודמיו והמומלץ מביניהם. בחיבור זה מופרדת הבהירות לערוץ אחד, ואות הוידיאו לשני ערוצים.   (D-sub ,VGA) RGB: חיבור וידיאו באיכות גבוהה למחשב.   DVI: חיבור דיגיטלי איכותי שתומך בהפרדה גבוהה, אף כי החיבור המומלץ להעברת תוכן בהפרדה גבוהה הוא HDMI. חיבור DVI נמצא בין היתר במחשבים, בנגני DVD ובמגברים. יכול להגיע כ-DVI-A המעביר אודיו בלבד, DVI-D המיועד להעביר אות וידאו דיגיטלי ו-DVI-I שיכול להעביר את שניהם ביחד.   :HDMI חיבור דיגיטלי איכותי ומתקדם מ-DVI שתומך בהפרדה גבוהה. מיועד להעברת וידיאו ואודיו. בחרו מסך הכולל חיבור אחד לפחות ורצוי אף יותר.   USB: חיבור רב תכליתי המיועד לחיבור מגוון אביזרים אל מסך הטלוויזיה, בהם מצלמת סטילס, מצלמת וידיאו, נגן מוזיקה, כונן זיכרון נייד (דיסק און קי) ועוד.    :(IEEE 1394) FireWireחיבור דיגיטלי איכותי בעל קצב העברת נתונים מהיר, המיועד להעביר וידיאו ואודיו. נמצא בין היתר במחשבים, במכשירי וידיאו דיגיטליים, במצלמות דיגיטליות ועוד.

איכות התמונה (55%)

9

מסך 8K משמעו הצגת תמונה ברזולוציה שגדולה פי 4 מהרזולוציה הפופולרית כיום בשוק - 4K. זה אומר 7680x4320 פיקסלים על אותו שטח מסך בגודל 65 אינץ', ומוביל לכך שישנה צפיפות פיקסלים גבוהה במיוחד על כל אינץ' (136ppi במקרה שלנו במסך בגודל 65 אינץ'). אם תתקרבו למסך, בקושי תצליחו לזהות את הפיקסלים, ובכל מקרה, לדעתנו עדיף לקנות מסך יותר גדול כדי ליהנות מכל הפיקסלים האלה, אם כבר מחליטים לרכוש טלוויזית 8K, מסיבה כלשהי.


נכון לנקודת זמן הזו, סוף שנת 2020, כל נושא ה-8K הוא לא יותר מגימיק, במיוחד בישראל. שידורי הברודקאסט הרגילים בקושי משדרים ב-HD, ואצל הספקית HOT לדוגמה יש רק ערוץ אחד שמשדר ב-4K, וגם לטובת העניין צריך ממיר מיוחד. אם אתם צורכים את התוכן שלכם דרך נטפליקס, אמאזון פריים ושאר הספקים הדיגיטליים תוכלו לצפות בתכנים של עד 4K, כאשר הרוב עדיין מתבסס על 1080p.

כדי לראות בצורה ברורה מה זה 8K אמיתי, בלי עריכות מוגזמות או סרטוני דמו של היצרניות, תוכלו היום בעיקר לרכוש ולצלם 8K באמצעות סמארטפון שמצלם וידאו באיכות הזו. לצורך העניין צילמנו מספר קטעים דרך סמסונג גלקסי S20 ושיאומי MI10T PRO 5G המסריטים סרטונים באיכות 8K.


סרטוני ה-8K שהוצגו על המסך בהחלט היו חדים במיוחד, משהו שהעין לא שבעה מלראות. אפשר להשוות את זה אולי לאדם שזקוק למשקפיים במספר יחסית נמוך, וכשהוא מרכיב אותם הוא פתאום רואה בצורה חדה וברורה. כרגע אין יותר משאבים כדי לבחון את נושא ה-8K, ולכן נתקדם לאיכויות נמוכות יותר.

מעבד ה-AI בשילוב מעבד ה-Quantum Processor 8K עושים עבודה נפלאה בכל הנוגע לעיבוד תוכן במגוון רזולוציות, כולל איכות SD רגילה של פעם. למען האמת, דיי הופתענו לקבל תוצאה כזאת טובה כשזוכרים מהי הרזולוציה של המסך. הצבעים נראים חיים ואולי מעט בוהקים כדרכה של סמסונג, אבל כל שידור וכל תוכן שהצגנו נראה מיליון דולר על המסך הזה. גם אם מדובר בערוצים רגילים כמו 12, 13 והשאר - התוכן המוצג נראה חד, ברור ואיכותי ביותר. אחראי לזה בין השאר מערך התאורה המתקדם של סמסונג, שכמו בדגמים אחרים בסדרת ה-QLED, מנסה לתת פייט למסכי ה-OLED. מנסה אבל לא מצליח.

פה ושם ניתן לראות זליגות קטנות של אור בעיקר בתמונה שמשלבת לבן ושחור, או בסצנות חשוכות במיוחד בסרטים. מי שרוכש מסך כזה צריך לדעת שלא מדובר בניגודיות מושלמת כמו ב-OLED, אבל עדיין בשביל מסך LED עם תוספות והררי טכנולוגיות כמו תמיכה בתקנים HDR10+, HLG או LPD לבהירות גבוהה יותר, הרי שמדובר בתוצאה מרשימה. חשוב לציין שאין תמיכה ב-Dolby Vision, ושבעקבות העיצוב ללא המסגרת, ישנה הילה כהה בצדדי המסך, משהו שלא פגשנו במסכי QLED עם מסגרת דקה. כלומר, התמונה בצד שמאל וימין מציגה פייד לשחור בכמות מזערית אך נוכחת, משהו שהופיע לאורך כל הסקירה.

מנגנון החלקת התמונה, כמו תמיד אצל סמסונג, עובד בצורה נעימה, לא מאולצת מדי ובעיקר ממשיך להיות הטוב ביותר בשוק לטעמנו. כמו כן, אפשרויות הגדרת התמונה והגרפיקה כמעט לא נגמרות, אבל כדי לפשט את העניין, פשוט אפשר לתת למעבד לעשות את העבודה שלו בצורה אוטומטית, ולקבל כמעט תמיד את התוצאה הטובה ביותר (דרך מצב +Adaptive Picture).


לבעלי קונסולות המשחק החדשות כמו פלייסטיישן 5 ו-XBOX, כדאי לדעת שלמסך קצב רענון של עד 120Hz, ככה שניתן לחבר את הקונסולה לחיבור ה-HDMI2.1 וליהנות עוד יותר מאיכות התמונה.

8K או 4K?
כאן אולי עומדת השאלה הגדולה ביותר - האם ישנו הבדל כה מהותי באיכות התמונה במסך הזה, לעומת מסכי QLED זולים יותר? לטעמנו, כל עוד אין שידורי 8K או לפחות תכנים פופולריים בפורמט הזה, אפשר להסתפק בסדרות הגבוהות של מסכי ה-OLED או ה-QLED עם רזולוציה של 4K בלי בעיה בכלל. מי שרוצה את המילה האחרונה בעולם הטלוויזיות, כזו שהוא יוכל להתהדר ולהציג לאורחים את טלוויזיית הדגל של סמסונג לשנת 2020, בוודאי יבחר ב-Q950TS, אך על הדרך הוא צריך לזכור כי כנראה, הוא לא יקבל את התמונה הטובה ביותר שאפשר להשיג בשוק.

רזולוציה
הרזולוציה קובעת את מידת חדות התמונה ואת רמת הפירוט שלה, והיא נמדדת במספר הפיקסלים שמרכיבים את התמונה השלמה. הפיקסלים הם נקודות זעירות המסודרות לאורך ולרוחב התמונה או מסך התצוגה. לדוגמה, רזולוציה של 1024x768 משמעותה שיש 1024 פיקסלים אופקיים ו-768 פיקסלים אנכיים. ככל שהמדדים גבוהים יותר כך התמונה תהיה מפורטת וחדה יותר, וככל שהמסך גדול יותר דרושה רזולוציה גבוהה יותר כדי להפיק תמונה איכותית.

איכות השמע (15%)

7

סמסונג מכנה את הרמקולים ב-Q950TS65 כמקרן קול עוצמתי לכל דבר. לפי דף הנתונים, מדובר בלא פחות מ-70 וואט שנפלטים מכמה רמקולים וסאב-וופרים המפזורים מסביב למסך ובגבו. כלומר, כל המסגרת של המסך מעט עבה כי שם נמצאים הרמקולים, ובנוסף, בגב המסך ישנם 8 רמקולים וסאב-וופרים, שזה מקום דיי מוזר כי אם תולים את המסך בצמוד לקיר, האפקט והשמע נחסמים ע"י הקיר.


בכל משך הסקירה סעיף הסאונד היה הנקודה החלשה. לשיטתנו סמסונג אמנם ניסתה להשקיע בהרבה טכנולוגיות ושילוב של רמקולים במסך, אבל המהנדסים כנראה בטוחים שמי שרוכש מסך במעל 20,000 ש"ח, לבטח מצויד כבר במערכת קולנוע ביתית או לפחות במקרן קול איכותי.



כל שמע שהפעלנו, בין אם מדובר בחדשות, בסדרה באמאזון פריים, בשירים מהיוטיוב או דרך ספוטיפיי, היה לא איכותי ולא מספק. הצליל נשמע מתכתי וכאילו עבר איזשהו עיבוד לא נקי. אין שום אזכור לבאסים או לצלילים נמוכים, ובמצב האוטומטי המוגבר ניכר שהשמע פשוט חזק אבל לא איכותי. ציפינו לאיכות שמע שלא נופלת ממסכי ה-OLED של LG הזכורים לנו לטובה, ולהם אין גימיקים בדמות סאב-וופרים ורמקולים במסגרת. 

גם כשכיילנו ידנית את האקולייזר, המצב לא השתנה, והשמע נותר חזק אך לא איכותי. כשמאזינים לקול נשי, האיכות טובה, הסאונד קריספי וחד, אך כשמדובר על קול גברי נמוך על כלי נגינה, המצב הופך לפחות טוב.

טכנולוגיית +Adaptive Sound עובדת בהתחלה נחמד - כששואבים עם שואב אבק או עושים רעש לידה, היא מגבירה אוטומטית השמע. זה נחמד ומגניב בהתחלה, אבל כשמדברים בטלפון או כשמגיעים אורחים הביתה, זה מעצבן ויוצר בלגן באוזן. כיבינו את האופציה אחרי כמה ימים. בסופו של דבר, במידה ואתם מעוניינים לרכוש את הטלוויזיה הזו, צרפו גם מקרן קול איכותי כי החוויה לא תהיה שלמה בלעדיו.

עיצוב ונוחות השימוש (30%)

8

ה-Q950TS אינה עבה במיוחד, על אף מערך הקריסטלים והרזולוציה הגבוהה אך במסגרת שלה משולבים רמקולים ולכן היא מעט יותר עבה ממסך LED רגיל. כדי להפוך אותה לטלוויזיה שגם אפשר לתלות אותה בצורת תמונה, כל מערך החיבורים יצא החוצה, למעין ממיר חיצוני שמחובר בכבל אחד לטלוויזיה.




החיבור עצמו של הכבל רחב במיוחד, ואם אתם מסתירים את הכבלים שלכם דרך צינור בקיר, הוא עלול לא לעבור - הוא רחב משמעותית מכבל HDMI. חוץ מזה, קופסת החיבורים גדולה וגודלה שווה לגודל של ממיר פייבר-בוקס של הוט, כלומר עבה מאוד וגדול פיזית. הוא פולט חום בצורה דרמטית, בעיקר כשמשדרים תכנים ב-4K או ב-8K, וחיבורי ה-USB שלו נמצאים בדופן הימנית. מכאן שלא כל מזנון או מגירה יכולים לאכלס אותו, וראוי שהוא יהיה עם אוורור מתאים והולם.


לקופסה ניתן לחבר שפע של חיבורים וכבלים: 4 יציאות HDMI שאחת מהן 2.1, כבל רשת, 3 חיבורי USB, חיבור אנטנה, כבל אופטי ועוד שלל יציאות שפחות רלוונטיות לישראל. קחו בחשבון שחיבור ה-USB הוא מדור 2.0, ומרגישים את זה כשרוצים לטעון סרט כבד במיוחד או רק לקפוץ כמה דקות בתוך קטע וידאו. תחום האלחוט מכיל אופציה לקליטת עידן פלוס (DVB-T2), קישוריות WIFI מדור 6, אבל בלוטות' מדור 4.2 בלבד, מה שאומר שאם תאזינו באוזניות, תקבלו דיליי דיי משמעותי. מוזר שסמסונג לא שילבה בלוטות' 5, כפי שעושה LG וחברות אחרות בשוק.


ממשק הטלוויזיה הוא Tizen 5.5, שמזכיר מאוד את הממשק הקודם, ובכלל את הממשק של סמסונג בטלוויזיות. הוא פשוט לניווט, העברית שלו מקצועית וקל לשלוט בכל נבחי התפריטים. מנגד, כדי לעשות שידור אלחוטי מהמחשב או מהטלפון, צריך כעת להיכנס למצב מיוחד שכולל שידור אלחוטי, זאת בניגוד לממשק 5.0 שבו אפשר פשוט "להשתלט" על המסך בצורה אוטומטית. פונקצית ה"שיקוף בנגיעה" לא עבדה אצלנו, למרות שניסינו להתחבר עם גלקסי נוט 10 פלוס עם גרסה מעודכנת. יש כאן תמיכה גם ב-SmartThings בדומה לשאר מוצרי סמסונג מהשנים האחרונות.




מערכת ההפעלה Tizen סובלת ממחסור באפליקציות לעומת ממשק WebOS5.0 של LG וכמובן מול אנדרואיד TV. חסרות כאן אפליקציות ישראליות כמו סלקום, כאן 11, רשת 13, סטינג ועוד אפליקציות אחרות (NEXT-TV דווקא יש). האפליקציה של MAKO ברוב הפעמים פשוט סירבה להתחבר ולפעול, והאפליקציה של יוטיוב לרוב כלל לא אפשרה לנו לבחור באיכות 8K בסרטונים שהועלו בפורמט זה. בכך, לא רק שאין תכנים מקצועיים לצפות בהם ב-8K, גם קשה לאתר כאלו שהופקו בצורה חובבנית, כך שכיום אין הרבה טעם ברזולוציה הזו.


אהבנו מאוד את השלט - הוא מגיע בגימור אלומניום מוברש יוקרתי להחריד, משהו שנראה כמו תכשיט ולא כמו שלט טלוויזיה. הוא מאפשר שליטה על הממיר בצורה אוטומטית (לאחר הגדרה ראשונית קלה במיוחד), אבל אין לו מקשי מספרים, וצריך ללחוץ על כפתור מיוחד כדי לבחור אותם. בדומה ל-LG, גם פה יש כפתור ייעודי לאמאזון פריים, שפחות תפס בארץ, ולכן לנו הישראלים זה כפתור מבוזבז - חבל שאי אפשר להגדיר אותו לשירות אחר. השלט עצמו קטן ומעוצב, ופריסת המקשים הכללית זהה לשלטים הקודמים של סמסונג.


מנגד, חבל שאין כאן אופציה לחיפוש קולי בעברית היישר מהשלט, וכאשר לוחצים על כפתור המיקרופון, ביקסבי המוכרת קופצת ואומרת שאין תמיכה כרגע בישראל. לפחות ביוטיוב האופציה עובדת טוב.


עיצוב הטלוויזיה עצמה כמעט עתידני, ושואב השראה ממסכי הסמארטפונים - בקושי יש מסגרת כלשהי למסך, ונראה שהוא פשוט מרחף או מגיע ללא גבולות. זה מתגבר כאשר צופים בתוכן חד במיוחד ב-4K או ב-8K, וכשתולים אותה על הקיר ומסתירים את הכבל, ניתן לחשוב שמדובר בתמונה חיה.



 אגב, ישנו מצב להצגת תמונות מוכנות מראש או כאלה שאתם הכנסתם (כמו בגלריה או תערוכת תמונות), אם תרצו להפוך את הסלון ללובר. שלא כמו במוזיאון הפריזאי, המסך עצמו פולט חום גם ממרחק של כמה עשרות סנטימטרים, וכשתעברו לידו תרגישו בחימום קל. לא מדובר רק על מצב הצגת תמונות, אלא על כל פעולה בטלוויזיה - היא פשוט פולטת חום רב, ובשיעור גבוה לעומת מסכי 65 אינץ' אחרים.

רזולוציה
הרזולוציה קובעת את מידת חדות התמונה ואת רמת הפירוט שלה, והיא נמדדת במספר הפיקסלים שמרכיבים את התמונה השלמה. הפיקסלים הם נקודות זעירות המסודרות לאורך ולרוחב התמונה או מסך התצוגה. לדוגמה, רזולוציה של 1024x768 משמעותה שיש 1024 פיקסלים אופקיים ו-768 פיקסלים אנכיים. ככל שהמדדים גבוהים יותר כך התמונה תהיה מפורטת וחדה יותר, וככל שהמסך גדול יותר דרושה רזולוציה גבוהה יותר כדי להפיק תמונה איכותית.