סקירה - מחשב נייד Lenovo Legion 7 15IMHg05 81YU0064IV ‏- WiseBuy

שתף באמצעות:

מחשב נייד Lenovo Legion 7 15IMHg05 81YU0063IV

סקירת wisebuy - מחשב נייד Lenovo Legion 7 15IMHg05 81YU0063IV

הטוב
  • אחסון מהיר ביותר
  • ביצועים מעולים
  • תצוגת 144Hz
הרע
  • סוללה מחזיקה שעה של משחק
  • תוכנת ניהול מתסכלת למקלדת
  • מייצר חום גבוה ורעש בולט
בשורה התחתונה
ה-Lenovo Legion 7-15IMHg הוא עבורנו המחשב הנייד לגיימינג הראשון שפגשנו שלא מרגיש רק כמו תחליף למחשב שולחני שהוא לא באמת נייד, אלא לפטופ למשחקים ועבודה שאפשר להזיז ממקום למקום בצורה ריאלית. יש לו מעבד חזק ביותר, כרטיס מסך המספק ביצועים מעל ומעבר, שטח אחסון הולם שאינו מגביל וזיכרון RAM מספיק גדול כדי להפעיל כל משחק ותוכנה.

עם זאת, לא מדובר בתגלית חסרת תקדים, שכן הסוללה המובנית לא יכולה להחזיק יותר משעה של משחק, וכרטיס המסך מסדרת 2080 עומד להתחלף בסדרת ה-3000 שהיא חזקה יותר, יעילה יותר בצריכת חשמל ועולה משמעותית פחות. אך המידות הפיזיות שלו, כולל ספק הכוח הצנוע יחסית, יחד עם התצוגה ב-144 הרץ והמקלדת המעולה המובנית, הופכים אותו למכונת משחקים ועבודה מעולה.
הקדמה

ה-Lenovo Legion 7-15IMHg הוא מחשב גיימינג נייד מתקדם בעל מפרט מרשים ועיצוב התואם לז'אנר. הגרסה שקיבלנו לבדיקה מכילה מעבד Intel Core i9-10980HK ו-32 גיגה RAM, כרטיס מסך RTX 2080 Super Max Q-Design עם 8 גיגה RAM משלו ואחסון של 2 טרה על גבי שני כונני NVMe ב-RAID 0.







אנטנת ה-WiFi המובנית היא בתקן 6 ואנטנת ה-Bluetooth היא בתקן 5.0. ישנם זוג רמקולים בהספק 2W כל אחד התומכים בדולבי אטמוס וישנה תוכנה ייעודית לניהול האפקטים השונים. יש לו שקע USB 3.1 דור 1, שני שקעי USB 3.1 דור שני, שקע HDMI 2.0, חיבור רשת RJ45, שקע USB C מסוג Thunderbolt 3, שקע USB C 3.1 ושקע אוזניות מיקרופון קומבו. המחשב שוקל 2.1 קילו לא כולל ספק הכוח בהספק 230W.

כרטיס מסך
רכיב שממיר את המידע הלוגי שבמחשב למידע ויזואלי המוצג על המסך. יש שני סוגים של כרטיסי מסך, הראשון והבסיסי הוא כרטיס המשולב כשבב על לוח האם ומשתמש בזיכרון הכללי של המחשב (shared). כרטיס זה יכול לשמש היטב כל משתמש שאינו מתכוון להריץ משחקים ותוכנות תלת ממד, ואין צורך להשקיע בכרטיס נפרד ויקר.הסוג השני הוא כרטיס נפרד עם זיכרון ומעבד משלו, שמציג תוכן ויזואלי ותלת ממד ברמה גבוהה. זיכרון מינימלי מומלץ לכרטיס עצמאי הוא 256MB.

ביצועים (35%)

9.5
ה-Lenovo Legion 7-15IMHg מגיע עם מפרט שלא יבייש מחשב נייח מהשורה הראשונה: מעבד Intel Core i9-10980HK דור עשירי, 32 גיגה RAM וכרטיס מסך RTX 2080 Super Max Q-Design שרק לו יש 8 גיגה RAM.

לנובו השכילה להבין את החשיבות של אחסון מהיר בכל הקשור לגיימינג. החברה ציידה את הדגם הזה באחסון בנפח 2 טרה המורכב משני כונני 1 טרה מסוג NVMe המחוברים יחד ב-RAID 0 ומוצגים ככונן אחד. היתרון ב-RAID 0 הוא שמהירות הכתיבה והקריאה עולים משמעותית כך שיחד הכוננים מתפקדים יותר טוב מאשר כל אחד בנפרד. אך יש כאן סכנה למידע, שכן אם אחד הכוננים נכשל, השני מפסיק לתפקד גם כן והמידע הופך ללא נגיש - בעיה אמיתית עם נפח כמו 2 טרה.


במבחן CrystalDisk הגענו למהירות קריאה מקסימלית של 3524 מגה בייט לשנייה ומהירות כתיבה דומה - 3441 מגה בייט לשנייה. אך גם מהירות הקריאה והכתיבה הרציפה הגבוהה ביותר העומדת על 2591MB/s ו-2831MB\s בהתאם, מאפשרת למשחקים להיטען בזריזות, מה שמונע מהכונן הקשיח להיות צוואר בקבוק ולגרום לנפילות הפריימים המרגיזות שכולנו מכירים.


בכל הקשור למשחקים עצמם, היינו מרוצים מאוד. כל משחק שהרצנו - WRC9, Forza 4, Forza 7, Marvel Avengers ו- Star Wars Squadrons, כולם רצו היטב בהגדרות הגבוהות ביותר ב-4K 60 הרץ. כולם, למעט Flight Simulator 2020 שידוע בדרישות הגבוהות שלו, אך אותו הפעלנו על הגדרות High End והוא סיפק 24-31 פריים לשנייה כמעט בכל מצב שזה נחשב גבוה לחומרה כמו שזו הקיימת במחשב הזה. גם ב-VR קיבלנו תוצאת טובות מאוד, ללא לאגים ועצירות מעוררות בחילה, עם זמני טעינה טובים מאוד ותגובה מיידית לכל בקשה.


המחשב הזה מתפקד מעולה גם בכל הקשור לעריכת וידאו. היכולות הגבוהות של המחשב התבטאו לא רק בתוכנות של אדובי הנשענות בעיקר על ה-CPU, אלא גם בתוכנה כמו Resolve הנשענת בעיקר על ה-GPU. יחד עם הכונן המהיר המובנה יכולנו לערוך וידאו ב-4K ישירות על המחשב ללא צורך בהמרה לקבצי פרוקסי קלים יותר, וכשהגיע הזמן לרנדר, ראינו שיפור מהותי בזמן העיבוד לעומת דגמים קודמים שבדקנו ובמיוחד לעומת תחנת העבודה שבה אנחנו משתמשים דרך קבע.


עם כל העוצמה הזו מגיעה עם תופעת לוואי קריטית - חום, והרבה ממנו. זו למעשה אחת הבעיות הנפוצות במחשבי גיימינג ניידים - יש להם חומרה מאוד חזקה הצורכת הרבה חשמל ומייצרת חום רב, ובאריזה כה קומפקטית, קשה להיפטר מכל החום הזה בשקט או לפחות ביעילות גבוהה כמו שאפשר במחשב נייח גדול מימדים.

 כל אזור במחשב מתחמם בצורה שונה, כך שאם אתם משתמשים במקלדת ובעכבר המובנה, תוכלו להרגיש שהחום מתפזר בצורה תקינה באזורים שהידיים לא מגיעות אליהם בצורה טבעית. אך אם תעשו את הטעות של להניח את המחשב על הברכיים החשופות שלכם, אתם תרגישו מיד שזו הייתה טעות שלא תחזור על עצמה.

הקירור מתבצע דרך צמד מאווררים עוצמתיים המורכבים בחלקו התחתון של המחשב ממנו הוא יונק את האוויר מהסביבה, וזורק את האוויר החם דרך תעלות משני צידי המחשב. כל עוד יש מרחב סביב חלקו האחורי של המחשב, הוא מצליח לקרר את עצמו היטב ולשמור על שקט יחסי תוך כדי כך שגם בשיא המאמץ, ניתן להשתמש בו לשידורים חיים מבלי שרעש המאווררים ישתלט על השידור.


למרות כל המחמאות, לא ניתן להתעלם מהעובדה ש-Nvidia הוציאה את סדרת ה-3000 החדשה ובמחיר נמוך משמעותית מזו של סדרת ה-2000, כך שאותו לפטופ בגרסתו העתידית שתגיע בשנה הבאה, אמורה לעלות פחות ולהיות חזקה עוד יותר, כך שהכדאיות של הדגם הזה צונחת. בתיאוריה לפחות, עוד לא ראינו כיצד הגרסאות של השבבים המיועדים למחשבים ניידים מתפקדים, אך כן ברור שמחירם יהיה נמוך יותר.


המחשב היה אצלנו כמעט חודשיים ולשמחתנו השימוש הממושך הזה חשף את אחת הבעיות הנפוצות במחשבים ניידים בכללי וספציפית אלו המיועדים לגיימינג. המאווררים האחראים על קירור המחשב, נדרשים לפעול בעוצמה גבוהה לאורך זמן. מעבר לשחיקה הכללית שלהם, הם מושכים הרבה אבק פנימה כך שהיעילות שלהם פוחתת בצורה משמעותית לאורך זמן.


בו זמנית, עוצמת היניקה של המאווררים מוגבלת מאוד היות ופתח היניקה מופנה לרווח המזערי בין השולחן לתחתית המארז. וכך קרה שפעמיים המחשב כיבה את עצמו אוטומטית בגלל עודף חום, ורק אחרי שאילתרנו מתקן שירים את חלקו האחורי כ-3 סנטימטר אך לא יחסום את כניסת האוויר, הרגשנו כיצד עוצמת הרוח הנפלטת משני צידי המחשב עולה משמעותית והוא מצליח להתמודד עם החום.
מארז
הקופסה שבתוכה נמצאים מרכיביו העיקריים של המחשב, לוח אם, מעבד, כרטיסים שונים וכן יציאות וחיבורים.

איכות התצוגה (15%)

9
עד היום ראינו לא מעט מחשבי גיימינג ניידים המגיעים עם מסכי FHD ומעלה בגדלים שונים, אך תמיד ב-60 הרץ כמו בדגם הזה של אסוס למשל עם 4K ב-60 הרץ שעולה עוד יותר. שמחנו לראות שלנובו ציידה את ה-15IMHg05 בתצוגה עם קצב ריענון של 144Hz שהיא אמנם רק FHD, אך המסך הוא בגודל 15.6 אינץ' כך שרזולוציה גבוהה יותר לאו דווקא הייתה מספקת כאן תועלת כלשהי. המסך תומך חלקית ב-HDR כך שניתן לצפות בסרטונים בטכנולוגיה הזו, אך המשחקים עצמם ומערכת ההפעלה אינם מוצגים ב-HDR.  



התצוגה בנויה מפאנל IPS מצופה בכיסוי מט שאינו מחזיר אור כך שהתמונה המוצגת עליו נראית טבעית ותואמת למציאות, אך היא לא מרשימה במיוחד. היתרון בכך הוא שאין החזר אור משמעותי מהסביבה כך שניתן לעבוד בסמוך לחלונות מוארים.
רזולוציה
הרזולוציה קובעת את מידת חדות התמונה ואת רמת הפירוט שלה, והיא נמדדת במספר הפיקסלים שמרכיבים את המסך או את התמונה השלמה. הפיקסלים הם נקודות זעירות המסודרות לאורך ולרוחב התמונה או מסך התצוגה. לדוגמה, רזולוציה של 1024x768 משמעותה שיש 1024 פיקסלים אופקיים ו-768 פיקסלים אנכיים. ככל שהמדדים גבוהים יותר כך התמונה תהיה מפורטת וחדה יותר. רזולוציות של מחשב מתחלקות לשני סוגים עיקריים ומצוינות בדרך כלל באותיות המייצגות את מספר הפיקסלים של המסך. הסוג הראשון הוא רזולוציה המקובלת במסך ביחס גובה-רוחב 4:3: SVGA: 800x600 XGA: 1024x768 SXGA: 1280x1024 SXGA+: 1400x1050 UXGA: 1600x1200   הסוג השני הוא רזולוציה המקובלת ביחס גובה רוחב 16:9, האידיאלי לצפייה בסרטים ולהצגת תוכני HD:  WXGA: 1280x800 WXGA+: 1440x900 WSXGA+: 1680x1050 WUXGA: 1920x1200  

ניידות ונוחות השימוש (25%)

9

אחד הדברים הבולטים לטובה במחשב הזה, הוא כמה שהוא נראה כמו מחשב רגיל. אנחנו רגילים לראות מחשבי גיימינג ניידים גדולים ומנופחים, עם ספקי כוח עצומים ומערכות קירור המייצרות רעש של מאוורר לולים, ועם זאת, במבנה של לפטופ סטנדרטי שנכנס לכל תיק ובמשקל של 2.1 קילו בלבד, הצליחה לנובו לדחוס את אחד המפרטים המפוארים ביותר שראינו בלפטופ מסוג זה. ספק הכוח קטן יותר ממה שלנובו סיפקה עם דגמים מקבילים משנה שעברה כך שהוא קצת פחות לבנת אקרשטיין ויותר נייד, אך ההספק שלו נשאר זהה עם 230W.



למחשב יש מגוון רחב של שקעים, אך לא כולם ממוקמים בצורה נוחה במיוחד. בצידו הימני ישנו שקע שקע USB 3.1 דור 1 יחיד. אפשר להניח שהכוונה היא לחבר שם עכבר ולהשתמש במקלדת המובנית אך לטעמנו היה נחמד לראות שם שקע נוסף. בחלקו האחורי ישנם שני שקעי USB 3.1 דור שני שאינם צמודים אחד לשני, שקע HDMI 2.0 כך שניתן לחבר גם קונסולת VR ללא מתאמים, חיבור רשת RJ45 במהירות של עד 1 גיגה, ורק בצידו השמאלי שני שקעי USB C, אחד מסוג Thunderbolt 3 שגם תומך ב-PD לטעינה מהירה, ועוד שקע USB C 3.1 ולבסוף שקע אוזניות מיקרופון קומבו.

המקלדת המובנית יחד עם הפאנל האחורי והשול הקדמי מוארים בתאורה צבעונית של Corsair וניתנים לתכנות דרך תוכנת iCue של החברה. בעוד שהמראה החיצוני של המחשב מרשים ומתאים היטב לסטרימינג, תוכנת השליטה היא אחת הבעיות המיותרות של המחשב הזה, שכן היא אינה נוחה בעליל ומבלבלת ביותר. מתוך החודשיים שהמחשב היה אצלנו, בילינו כשלושה שבועות בניסיונות נואשים לגרום למקלדת להישאר באותו צבע ולהפסיק להבהב, גם אחרי הפעלה מחדש של המחשב. זה נכון שמדובר בתוכנה צד ג', אך המקלדת היא חלק בלתי נפרד מהמחשב כך שנאלצנו להתמודד איתה כל הזמן. פד העכבר מדויק ביותר ונעים מאוד לשימוש והכפתורים המובנים נלחצים מכנית ומייצרים צליל קליק מכני מספק, כך שגם אם לא ארזתם עמכם עכבר חיצוני, לא תרגישו תקועים.


אנחנו השתמשנו במחשב כתחליף למחשב שולחני ובזכות נפח האחסון הנרחב שלו, הצלחנו לעשות זאת בלי מגבלות של ממש, אך לאו דווקא בצורה אלגנטית. את המחשב חיברנו לשני מסכים חיצוניים, אחד דרך USB C שנמצא בצד שמאל השני דרך שקע ה-HDMI 2.0 המובנה בחלקו האחורי. יחד עם זה הוספנו מתאם HDMI ל-USB כדי לחבר את המצלמה למחשב, משדר אודיו לאוזניות גיימינג ועוד מפצל USB עם 8 שקעים וחשמל משלו כדי לתמוך בשאר אביזרי הגיימינג לסימולטור טיסה.


כל אלו פעלו היטב כל עוד לא חיברנו צרכן זרם גבוה במיוחד כמו מנורת USB, אך כן נתקלנו בבעיה יוצאת דופן, שכן בכל פעם שהדלקנו את המחשב הכבוי, שקע ה-USB שאליו חובר המפצל הגדול המאפשר לכבות שקעים ספציפיים, לא פעל. כלומר למרות שהמפצל מחובר להרבה התקנים, הם מנותקים חשמלית מהמחשב, וזה סירב להתייחס למקלדת המחוברת אליו עד שניתקנו את תקע ה-USB והחזרנו אותו לאחר 7 שניות ולא פחות. בזמן הזה, המקלדת המובנית המשיכה לעבוד כרגיל.

קשה להאשים את המחשב ישירות בבעיה הזאת שכן זה מרגיש לנו כמו בקשה שהיא גדולה מדי, אך כן אפשר לבוא בטענות לגבי מיקום שקע ה-USB C, שכן בגלל שהוא בצידו השמאלי של המחשב, כל שימוש בו מגדיל את השטח שהמחשב תופס וכך הוא הופך מאלמנט אלגנטי וצנוע למפלצת כבלים מסועפת. עם זאת, דרך שקעי ה-USB C אפשר להרחיב לתצוגות נוספות דרך מתאמים, בכך לחבר משקפי VR הדורשים חיבור Display Port 1.4 או מסכי HDMI נוספים. המקסימום שאנחנו הצלחנו להגיע אליו זה המסך המובנה ועוד שני מסכי 4K בו זמנית, לפני שהופיעו בעיות בגרפיקה, שכן במצב זה, רק שני המסכים החיצוניים עבדו מכרטיס המסך, ואילו המסך המובנה עבר למעבד הגרפי של אינטל המובנה במעבד.


אך כמו כל מחשב לנובו אחר שבדקנו - והעקביות הזו באמת מרשימה, גם כאן הייתה איזושהי תקלת תוכנה ביזארית שאין שום סיבה הגיונית שתתקיים, אך היא בכל זאת מתרחשת. הפעם זו הייתה תקלה שקשורה ל-Group Policy - משהו שרק מחשבים השייכים לארגון כלשהו צריכים לחוות, בהחלט לא מחשב הגיימינג הנייד שהגיע מאופס והפעלנו לראשונה יום לפני כן.

אותה תקלה מנעה מאיתנו גישה לשרת ה-NAS שבביתנו, בטענה שמנהל הרשת מנע את הגישה לשרתים לא מאובטחים. היות ואנחנו גם בעל הבית וגם הדייר, תהינו מי זה מנהל הרשת הארור שמונע מאיתנו גישה לשרת שנמצא מטר מאיתנו. חיפוש בגוגל שלח אותנו לכאן ושם עקבנו אחר ההוראות ושינינו את ההגדרה ב-Group Policy והענין הסתדר. אנחנו עדיין תוהים למה שדבר כזה יקרה אבל המחשב התעקש שהוא בסביבה עסקית למרות שעם הגדרת המחשב הוא שאל אותנו ואמרנו לו שלא.

מעבד
המעבד הוא יחידת החישוב והבקרה המרכזית של המחשב. המעבדים הנפוצים כיום למחשבים ניידים הם אלה מסדרת Core i החדשה של אינטל (i3, i5, i7 ) או מעבד דומה מבית AMD, לפי החלוקה הבאה: מעבדי i3 כפולי הליבה של אינטל או מעבדי Athlon II X4 מבית AMD מיועדים לשימושים יום יומיים, כגון גלישה, שימושי מולטימדיה קלים ובינוניים ויישומים פשוטים.   מעבדי  i5 של אינטל ו Phenom II X4 של AMD שכוללים ארבע ליבות, מיועדים לשימושים כבדים יותר.   מעבדי i7 שכוללים עד 8 ליבות משמשים לתוכנות עריכה, גרפיקה, תלת ממד ולריבוי משימות, כאשר i7 Extreme מיועד כבר לגיימרים מושבעים.לאלה, ולמי שרוצה את המילה האחרונה בתחום המעבדים, מומלץ לבחור מעבד בארכיטקטורת Ivy Bridge.   מי שמחפש פתרונות זולים יותר, ובמידה שהמחשב מיועד לשימושים קלים, יכול לשקול מעבדים מסדרות קודמות, דוגמת אינטל Core 2 Quad ו-AMD Phenom – סדרת מעבדים בעלי ארבע ליבות (או 3 בחלק מדגמי Phonem), ולמקרה שכל שקל נחשב, ניתן לשקול מעבד מדגמי core 2 duo. אבל מומלץ ללכת על i3 לפחות כדי להבטיח לעצמכם מחשב שישמש אתכם לאורך זמן.

משך פעולת סוללה (15%)

8

לטעמנו סוללות של מחשבים ניידים המיועדים לגיימינג הן בעיקר כתחליף לאל-פסק ופחות כדי לאפשר עבודה ניידת, שכן לא רק שהן מחזיקות מעט זמן, המחשב מיידית חותך את רמת הביצועים בחצי - למרות שהוא מוגדר על פרופיל של ביצועים.


אנחנו הצלחנו לגרד כשעה של משחק שזה לא מרשים במיוחד, מכיוון שזהו נתון שגם מחשבים דומים וישנים יותר הגיעו אליו. ובעבודה משרדית הגענו לכשעתיים וחצי עד ארבע שעות, בהתאם לכמה שטרחנו ידנית לכבות את התכונות המתקדמות ולהחליף את פרופיל החשמל למצב חסכון.

בכנות אי אפשר לצפות הרבה מחומרה שכזו, שכן להבדיל מהמעבדים שרואים במחשב אולטרבוק דקיקים, צריכת החשמל המינימלית גבוהה בהרבה והדבר נכון לכל הרכיבים במחשב.


מעבד
המעבד הוא יחידת החישוב והבקרה המרכזית של המחשב. המעבדים הנפוצים כיום למחשבים ניידים הם אלה מסדרת Core i החדשה של אינטל (i3, i5, i7 ) או מעבד דומה מבית AMD, לפי החלוקה הבאה: מעבדי i3 כפולי הליבה של אינטל או מעבדי Athlon II X4 מבית AMD מיועדים לשימושים יום יומיים, כגון גלישה, שימושי מולטימדיה קלים ובינוניים ויישומים פשוטים.   מעבדי  i5 של אינטל ו Phenom II X4 של AMD שכוללים ארבע ליבות, מיועדים לשימושים כבדים יותר.   מעבדי i7 שכוללים עד 8 ליבות משמשים לתוכנות עריכה, גרפיקה, תלת ממד ולריבוי משימות, כאשר i7 Extreme מיועד כבר לגיימרים מושבעים.לאלה, ולמי שרוצה את המילה האחרונה בתחום המעבדים, מומלץ לבחור מעבד בארכיטקטורת Ivy Bridge.   מי שמחפש פתרונות זולים יותר, ובמידה שהמחשב מיועד לשימושים קלים, יכול לשקול מעבדים מסדרות קודמות, דוגמת אינטל Core 2 Quad ו-AMD Phenom – סדרת מעבדים בעלי ארבע ליבות (או 3 בחלק מדגמי Phonem), ולמקרה שכל שקל נחשב, ניתן לשקול מעבד מדגמי core 2 duo. אבל מומלץ ללכת על i3 לפחות כדי להבטיח לעצמכם מחשב שישמש אתכם לאורך זמן.

עמידות ואבטחה (10%)

8

באיזשהו שלב בשימוש המחשב או קיבל מכה או התנפח מהחום, אך בשול השמאלי שלו ראינו התנתקות של מסגרת המחשב ומעין עיוות בפלסטיקה. הדבר לא השפיע על תפעול המחשב אך אפשר לדמיין איך ירגיש אדם שהשקיע את הסכום הגבוה מאוד במחשב ושהוא יתעקם בנסיבות לא ידועות. 


שלא כמו במחשבים עסקיים, אין כאן סורק טביעות אצבע, כן יש תמיכה ב-Windows Hello דרך המצלמה המובנית שהיא אגב בינונית להחריד, ובנוסף חריץ נעילה למנעול קנסינגטון.