סקירה - מציאות מדומה Oculus Quest 2 128G ‏- WiseBuy

שתף באמצעות:

מציאות מדומה Meta Quest 2 64GB

סקירת wisebuy - מציאות מדומה Meta Quest 2 64GB

הטוב
  • מסוגל לעבוד עצמאית או בחיבור למחשב
  • עלות התחלתית נמוכה ביחס לשוק
  • קל להגדרה לעומת המתחרים
הרע
  • לא נוח לאורך זמן בלי אביזרים
  • זמן סוללה יחסית קצר
בשורה התחתונה

בין אם אתם משדרגים או רק מתחילים, ה-Oculus Quest 2 מהווים נקודת כניסה מעולה לתחום ה-VR המודרני. היכולת להשתמש במכשיר ללא כל תלות בציוד חיצוני או בהגדרות טכניות מורכבות, הופכת את המציאות המדומה לנגישה ביותר. 


מטא עומדת בהבטחה שלה להשקיע רבות בתחום ה-VR וזה ניכר בעדכוני התוכנה התכופים שמוסיפים תכונות חדשות ומשפרים תכונות קיימות ללא תשלום - מהלך יוצא דופן בשוק שבו חברות מחפשות כל דרך לפאר שינויים מינוריים בחומרה שלהם. מצד שני, ההתעקשות המרגיזה של מטא להתנות תכונות מפתח בחיבור לחשבון פייסבוק, מזכיר לכולנו מדוע המכשיר כל כך זול ביחס למתחרים.


אך לא הכל נמצא בשליטתה של מטא, שכן צריך לראות את ה-Quest 2 לא כמוצר בודד אלא כנקודת גישה לפלטפורמה שעומדת מאחוריה קהילה ענקית. לא רק התוכנות והמשחקים שפייסבוק מאשרת רשמית זמינים להתקנה, אלא גם הרבה מאוד פיתוחים עצמאיים שאותם מתקינים דרך Sidequest וחלקם הרחב כלל לא עלות.


בעוד שהם רחוקים מלהיות המשקפיים הטובים ביותר בשוק, ה-Quest 2 הם היחידים שזכו לפופולריות כה גבוהה וכתוצאה מכך, כמות התכנים שזמינה להם גדולה משמעותית. בין אם אתם מחפשים משהו שידרבן אתכם לעסוק בספורט, רוצים לראות סרט על מסך גדול או לצלול לתוך משחקים מרהיבים, ה-Quest 2 הוא מכשיר הכניסה האולטימטיבי.

הקדמה

ה-Ouclus Quest 2 הם משקפי מציאות מדומה המאפשרים לשחק במשחקים, לעסוק בספורט ולצפות בסרטים ועוד הרבה חוויות, הכל במרחב וירטואלי תלת מימדי שבו ניתן לנוע כאילו הייתה זו המציאות שסביבכם. ה-Quest 2 מגיעים עם צמד בקרי משחק אלחוטיים וזה כל מה שדרוש כדי להפעיל את כל המשחקים והאפליקציות הזמינים לפלטפורמה.


המשקפיים מכילים מעבד ייעודי ל-VR של סנאפדרגון בשם XR2 ו-6 גיגה RAM. ניתן לבחור מבין שני נפחי אחסון - 128 או 256 גיגה ולא ניתן להרחיב אותו. עד לאחרונה היה דגם של 64 גיגה אך ייצורו הופסק והוא הוחלף ב-128 ומחירו נשאר זהה.

ביצועים (30%)

9

המעבד המובנה הוא מסוג XR2 המיוצר על ידי סנאפדרגון והוא מיועד ספציפית ליישומי VR. ניתן להריץ אפליקציות ומשחקים על המשקפיים עצמם בצורה עצמאית, או לחבר אותם דרך כבל או אלחוטית למחשב כך שכל העיבוד מתבצע על החומרה החזקה שיש במחשב, אם אכן יש לכם מחשב כזה. כל עוד המשקפיים על מצב עצמאי, הגרפיקה תיראה בסדר גמור וקצב הרענון של המסך לא יעבור את ה-90 הרץ. אם תרצו ליהנות מגרפיקה יותר מציאותית וקצב רענון של עד 120 הרץ, או כדי להפעיל משחקים שרכשתם דרך החנות של Steam או עבור מכשיר Oculus ישן יותר, תצטרכו להתחבר למחשב.





עקיבה ומיקום
הקווסט 2 מסוגל לפעול עצמאית לגמרי וללא תלות במשדרים או מצלמות חיצוניות. על המשקפיים ישנן ארבע מצלמות אינפרא אדום המביטות קדימה ולמעלה וכך ממפות את העולם סביב השחקן. על שני בקרי המשחק ישנה הילה עגולה עם נורות אינפרא אדומות שיחד עם חיישנים נוספים, מעבירים את המיקום המדויק של בקר המשחק. היות והחיישנים מבוססים על מצלמות, הם דורשים אור כדי לעבוד כראוי, כך שלא ניתן להשתמש במשקפיים בסביבה חשוכה לחלוטין, אלא אם יש לכם תאורה אינפרא אדומה חזקה וגם אז היא צריכה להיות באורך גל מסוים כדי לעבוד.

כל עוד לא חסמנו בטעות את אחת המצלמות, לא נתקלנו בבעיית עקיבה כלשהי כך שקפיצות פתאומיות בתצוגה הן דבר נדיר מאוד, במיוחד בגרסאות התוכנה העדכניות. הגרפיקה חלקה ובקצב פריימים אחיד - נקודה קריטית בכל הקשור להפחתת הבחילה שלעיתים נלווית לשימוש ב-VR.

איכות התמונה (45%)

8.5
התצוגה מורכבת מפאנל LCD אחד המציג לכל עין תמונה ברזולוציה של 1832x1920 ובקצב רענון מקסימלי של 120 הרץ. פאנל ה-LCD בולט בחסרונו לעומת פאנל ה-OLED שהגיע עם ה-Oculus Rift המקורי, כך שאזורים חשוכים נראים יחסית אפורים ולא מרשימים אך המהירות שבה הפיקסלים הבודדים מתעדכנים גבוהה בהרבה כך שזהו עדיין שדרוג.

כשמשקפי ה-Quest 2 יצאו, קצב רענון התמונה - כמות הפעמיים בשנייה שבה המסך מתעדכן, לא עבר את ה-72 הרץ. קצב כזה יכול להוביל לתחושה של בחילה וחוסר התמצאות במרחב. מאז קצב הרענון שופר ל-90 הרץ בהפעלה עצמאית ועד 120 הרץ בחיבור למחשב ובמשחקים תומכים. קחו בחשבון ש-120 הרץ ברזולוציה משולבת של כמעט 4K, זמין במעט מאוד יישומים ודורש מחשב עם כרטיס מסך חזק מאוד.

אחד הסעיפים הבעייתיים ב-Quest 2 הוא ה-IPD או המרחק בין האישונים - נתון שהוא לא רק מאוד מגוון, אלא הגדרה לא תקינה שלו מובילה בהכרח לחווית שימוש לא נעימה שיכולה לגרום לכאבי עיניים, ראש ובחילות. בדגמים הקודמים היה ניתן לשנות את המרחק ברמת המילימטר, אך כעת ניתן לבחור בין שלושה מצבים בלבד.



באריזה תקבלו מתאם מיוחד למשקפי ראייה המרחיק את עדשות המכשיר בעוד כמה מילימטרים, כך שמסגרת משקפי הראייה לא ישרטו אותן ויאפשרו לאוויר להיכנס ולמנוע אדים.

בשוק ניתן למצוא מגוון משקפי VR שיש להם שילוב כלשהו של שתי תכונות מפתח: שדה ראייה ואזור פוקוס. ככל ששדה הראייה רחב יותר, כך החוויה יותר משכנעת אך גם יכולה לגרום לבחילה אצל משתמשים מתחילים או כאלה שיותר רגישים לכך. הסעיף השני הוא אזור הפוקוס, כלומר השטח הפיזי שהעדשות המובנות מאפשרות לעין להתמקד בו בו זמנית. היות ומדובר בשטח תצוגה יחסית גדול שנמצא ישירות מול העיניים, השילוב של שני הסעיפים קריטי לחוויה חיובית ונעימה לאורך זמן ולטעמנו, הקווסט 2 מציעות איזון מוצלח. שדה הראייה בקווסט 2 יחסית צר כך שניתן לראות בבירור את שולי המסך - מה שגורע מהחוויה. מצד שני, שטח הפוקוס של העדשות יחסית גדול כך שיותר פיקסלים שנמצאים מול עיני המשתמש נראים ממוקדים. 

כדאי לזכור שאיזה תיעוד וידאו שאתם רואים שהוקלט מתוך המשקפיים, רחוק מלייצג את התמונה שהמוח מעבד בזמן שהתמונה התלת מימדית מוצגת בפני המשתמש, כי אין צורך בריאליזים מוחלט כדי לשכנע את המוח שמדובר בסיטואציה אמיתית. למעשה אפשר (בצורה אומנותית) להסתפק בגרפיקה מאוד פשטנית ועדיין לספק חוויה מרשימה ביותר. ולמרות זאת, איכות התמונה טובה בצורה מפתיעה, במיוחד כשזוכרים שמדובר במכשיר נייד המסוגל לפעול עצמאית לגמרי. 

נוחות השימוש (25%)

8.5

שליטה אלחוטית

השימוש בקווסט נעשה כמעט בלעדית דרך המשקפיים עצמם, אך כדי לקצר תהליכים ניתן להגדיר את החשבונות השונים דרך אפליקציית Oculus ל-iOS ולאנדרואיד. יחד עם המשקפיים תמצאו באריזה שני שלטים אלחוטיים העובדים כל אחד על סוללת AA רגילה. עיצוב השלטים כמעט זהה לדור הקודם ובכל צד תמצאו ג'ויסטיק אנלוגי עם כפתור במרכזו, שלושה כפתורים בחלקו העליון ואחד מהם הוא כפתור תפריט. מקדימה ישנו כפתור הדק ובצד כפתור Grip המאפשר לדמות בטבעיות אחיזה באובייקט וירטואלי. לשלטים יש חיישני תנועה מובנים העובדים יחד עם המשקפיים כדי לדגום לא רק את המיקום המדויק שלהם במרחב, אלא גם את הזווית המדויקת שבה הם נמצאים. שילוב זה מאפשר לשלטים לנוע בצורה חלקה ומדויקת ובעיקר - ללא קפיצות, בשישה צירים בו זמנית.




בנוסף לשלטים, ניתן להפעיל את מסך הבית ואפליקציות ספציפיות באמצעות עקיבה אחר תנועות הידיים עד לרמת האצבע. למרות שהידיים מיוצגות בנאמנות רבה בעולם הווירטואלי, ההתממשקות עצמה מעט מסורבלת מכיוון שעדיין קשה לתוכנה להבין מתי אתם סתם מזיזים את היד ומתי מתבצעת לחיצה מכוונת, אך עם כל עדכון תוכנה ישנו שיפור ואלו מגיעים לעיתים קרובות.


התאמה לראש

המשקפיים מגיעים עם רצועה אלסטית המחוברת למוטות גמישים שנמצאים בצידי המשקפיים, המכילים צמד רמקולים, המספקים סאונד מוצלח למדי, במיוחד ביחס לגודלם, אך הוא נוטה להתפזר בסביבה ולא להישאר רק אצל המשתמש. על המשקפיים עצמם יש שקע אוזניות 3.5 מילימטר וניתן להשתמש בחיבור בלוטות' 5.0 כך שהעיכוב בצליל הוא מינימלי.





רצועת הראש המקורית הייתה ונותרה בעייתית למדי ולא רק בגלל חוסר הנוחות והלחץ על אזור הפנים שהיא גרמה לו, אלא שהיא לעיתים נשברה באזור החיבור למשקפיים ואף הייתה סדרה שלמה שגרמה לגירויים בעור. פייסבוק הציעה החלפה לכולם אך היות והמוצר לא משווק רשמית בישראל לא היה ניתן לקבל שירות. בשוק יש לא מעט רצועות חלופיות בעלות של כ-30 דולר, שאותן ניתן לכוונן בקלות בעזרת מנגנון סיבוב - בדומה למה שהגיע עם ה-HTC Vive לפני שנים. לאחרונה מטא החלה לשווק רצועה בשם Elite Strap בגרסה רגילה ב-49 דולר ובגרסה המכילה סוללה שמוסיפה עד שעתיים משחק ב-109 דולר.


אפשרויות שימוש רבות

כשהקווסט 2 יצאו לשוק היה ניתן לחבר אותן למחשב דרך כבל USB C מאוד ספציפי שעלותו הייתה גבוהה למדי. אורכו של כבל הטעינה שעד היום מגיע עם המכשיר הוא מטר אחד, מה שהופך אותו ללא שמיש לשום מטרה למעט טעינה.


לפני כשנה יצא עדכון תוכנה בשם Oculus Air Link המאפשר חיבור אלחוטי ישירות לתוכנת Oculus שרצה על המחשב. עד היום החיבור הזה נחשב נחות ובעייתי לעומת השימוש האפשרי דרך תוכנת Virtual Desktop שעלותה כ-25 דולר. תוכנה זו מאפשרת להפעיל לא רק משחקים של Oculus אלא גם כאלו המיועדים ל-SteamVR והכל דרך חיבור אלחוטי יציב המספק תמונה איכותית. קחו בחשבון שכדי שזה יעבוד כראוי, עליכם להשתמש בראוטר עם מעבד חזק התומך ב-5Ghz ולשאלתכם, הראוטרים שקיבלתם מספקית האינטרנט לא ממש עונים להגדרה הזאת.



האח הגדול תמיד מתבונן

אחד השינויים השנויים במחלוקת היה ההחלטה של פייסבוק לחייב את המשתמשים להתחבר עם חשבון המשתמש שלהם כדי להשתמש במשקפיים - פעולה שעד היום מועילה בעיקר לאיסוף המידע של החברה ופחות למשתמש. לאור מחאה ציבורית פייסבוק אפשרה להמשיך להשתמש בחשבון האוקולוס כדי להפעיל את המשקפיים אך עם מגבלות משמעותיות שהופכות אותם ללא רלוונטיים.


הבעיה העיקרית בחיבור לפייסבוק היא שהחשבון שלכם יכול להיפרץ או להיחסם בגלל פעילות חברתית כלשהי שאינה קשורה בעליל וכל המשחקים ששילמתם עליהם, יהיו לא נגישים. כמו כן, לא לכולם יש חשבון פייסבוק כך שלטעמנו מדובר בחיסרון משמעותי שלנו לפחות גורם לחוסר נוחות בכל הקשור לפרטיות.


סוללה

למשקפיים ישנה סוללה נטענת מספיקה לכשעה וקצת של משחק עצמאי וכמעט שעתיים של צפייה בווידאו. בחיבור אלחוטי למחשב אפשר להגיע לכשעתיים של שימוש. ניתן לטעון את המשקפיים תוך כדי משחק אך גם עם המטען המצורף, קצב ריקון הסוללה גדול יותר מקצב הטעינה. בשוק יש מגוון רחב של סוללות נטענות שניתן להתקין על הרצועה כדי לאפשר שימוש ממושך ללא כבלים.



שתי השחקניות הכי בולטות בתחום משחקי ה-VR הן Oculus ו-Steam. חברת Oculus נרכשה על ידי פייסבוק שהפכה למטא ומאז הוציאה את ה-Oculus Go, ה-Quest ואת ה-Quest 2 שהפך ללהיט עולמי. המתחרה השנייה היא חברת Valve שהיא הבעלים של חנות המשחקים Steam - שעובדת בשיתוף פעולה עם HTC שיצרה את משקפי ה-Vive (דְּזַבִּין אַבָּא בִּתְרֵי זוּזֵי) שהופסקו לפני שנתיים וכעת מתמקדת בפתרונות יותר מקצועיים ויקרים.


קחו בחשבון שלא מעט הגדרות מתקדמות דורשות הפעלת מצב מפתחים ואפשרות זו זמינה דרך האפליקציה של Oculus בטלפון וניתן למצוא לא מעט מדריכים כיצד לבצע זאת. לעומת זאת התקנת תוכנות דרך Sidequest כן דורשת התעסקות מפותלת אך היא מתגמלמת ביותר מכיוון שכך מתגלת הפוטנציאל האמיתי של ה-Quest 2.


משחקים

בתחילת הדור הנוכחי של המציאות המדומה היה ניתן למצוא בעיקר חוויות המדגימות את היכולות של המשקפיים אך בשנתיים האחרונות יצאו משחקים מלאים ל-VR כמו Half Life Alyx, Pavlov ו-Medal of Honor: Above and Beyond שמנצלים את היכולת של ה-Quest 2 לנוע בחופשיות ללא כבלים ועושים שימוש במרחב הפיזי שיש לשחקן בתוך העולם הוירטואלי. בכך במקום להניע את הדמות עם הג'ויסטיק או להשתגר ממקום למקום, אפשר ללכת פיזית בסלון והדמות תשקף התנועה במדויק.


ספורט וכושר

בשנתיים האחרונות אחד התחומים שראו קפיצה ענקית בפופולריות הם ספורט וכושר. עשרות משחקים שכל מטרתם לגרום לכם לזוז הופיעו בחנות האפליקציות ורובם מבוססים על דמי מנוי חודשי - אתם יודעים, החלק הכי נצלני בחדרי כושר אמיתי שיודעים שמעט מאוד מתמידים. אין ולו אפליקציה אחת שפגשנו ונוכל להמליץ עליה שלא מכילה מודל תשלום מתמשך, אך דעו שהסיווג כאפליקציית כושר לא הופך את התחום לבלעדי, שכן יש לא מעט משחקים שנוכל להבטיח שיגרמו לכם להזיע היטב והם בתשלום חד פעמי כמו Beat Saber, Space Pirate Trainer, Onward ו-Pistol Whip. שלבו אותם יחד עם הווסט ההפטי Woojer Elite  שיגרום לכם להרגיש כל ירייה וחבטה ותראו בעצמכם איך החוויה משתנה.


צפייה בסרטים

אחד השימושים המוצלחים למשקפי VR היא צפייה בווידאו. ישנה אפליקציה ייעודית ליוטיוב, נטפליקס, אמזון פריים וידאו ועוד. אפליקציות אלה מאפשרות להתחבר לשירותי הסטרימינג עם חשבון המשתמש הקיים שלכם ולצפות בהם בסביבה וירטואלית הגורמת למסך להיראות עצום.







אחד השירותים הפופולריים הוא BigScreenVR שקיים כבר כמה שנים ודרכו ניתן לשכור סרטים ולצפות בהם בתוך קולנוע וירטואלי. מעבר לעובדה שההשכרה היא ל-48 שעות, הכסאות הווירטואליים מייצגים כסאות פיזיים כך שכל כסא מאוכלס על ידי אדם שונה. זה אומר שגם בקולנוע וירטואלי לחלוטין, אתם יכולים למצוא את עצמכם במושבים גרועים ואנחנו תוהים למה הם החליטו לייבא את החלק הכי גרוע במציאות לעולם הווירטואלי.


למרות שטלוויזיות התלת מימד נחלו כשלון מובהק, סרטי קולנוע עדיין מופקים בטכנולוגיה זו ולאור היכולת הטבעית של המשקפיים להקרין תמונה נפרדת לכל עין, הם הפכו למכשיר מעולה לצפייה בסרטי תלת מימד. שירותים כמו BigScreenVR הם הבודדים שעוד מאפשרים לשכור סרטים בתלת מימד - מה שלא קיים בשירותי סטרימינג.


עבורנו התוכנה הכי מוצלחת היא Skybox VR Player שעלותה 10 דולר. דרכה ניתן לצפות בכל קובץ וידאו שנמצא במחשב או ברשת הביתית, וישנה תמיכה כמעט בכל פורמט וידאו ואודיו - משהו שלא פגשנו בהרבה אפליקציות אחרות.