סקירה - טלוויזיה Samsung QE65QN85A ‏- WiseBuy

שתף באמצעות:

סקירת wisebuy - טלוויזיה Samsung QE65QN85A סמסונג

הטוב
  • ממשק המגיב במהירות
  • שלט נטען סולארית
  • עיצוב נאה
הרע
  • אין מפענח מובנה ל-Dolby Vision או Atmos
  • שקע HDMI 2.1 אחד בלבד
  • סאונד פושר
בשורה התחתונה

ה-QN85 של סמסונג היא טלוויזיה חכמה המסוגלת להציג תמונה מרהיבה, בהירה ועשירה בצבע. המיני לד מאפשר לה להציג רמת ניגודיות גבוהה ביותר עם אפקט הילה מינימלי וטווח דינמי עצום ללא הגבלת בהירות כפי שקיימת במסכי OLED. ולמרות חוסר הדיוק של מנגנון התמונה החכם, מצאנו שקצת הגדרה ידנית והתעסקות יכולה לגרום ל-QN85 להציג תמונה שנראית מצוין כמעט בכל סיטואציה.


טכנולוגיית המיני לד אמנם אינה מהפכנית, אך היא מהווה שדרוג בולט בהשוואה לדגמי LED אחרים, מה שמציב את ה-QN85 בקטגוריה חדשה ומעניינת בשוק הטלוויזיות החכמות - בדיוק באמצע בין דגמי ה-QLED המוכרים לבין דגמי ה-OLED המרשימים, הן מבחינת מחיר והן מבחינת איכות.

הקדמה

ה-QN85 של סמסונג היא טלוויזיית QLED חכמה מדגם 2021 המבוססת על תאורה אחורית מסוג מיני לד. טכנולוגיה זו זהה לטלוויזיות LED עם מטריצת תאורה אחורית שכבר קיימות לא מעט שנים, אך צפיפות וכמות הלדים וריבוי אזורי התאורה הם מה שמבדילים אותה לטובה.


טלוויזיות מיני לד הן חידוש מרענן בקטגוריית המסכים החכמים שבה לרוב יש רק שינויים קלים משנה לשנה. סמסונג היא הראשונה להשיק (בישראל לפחות) את טלוויזיות המיני לד שלה, בין השאר כדי להציב אלטרנטיבה חזקה יותר מול מסכי ה-OLED שהם משמעותית פחות בהירים ממסכי ה-QLED. 


מסכי המיני לד של סמסונג זמינים ברזולוציית 4K ו-8K בגדלים שנעים בין 45 ל-85 אינץ'. בסקירה זו בדקנו את ה-QE65QN85A בגודל 65 אינץ'.

איכות התמונה (55%)

8.5

לפני שהטלוויזיה הגיעה אלינו, הספקנו לראות כמה השוואות בחו"ל שציינו כמה שתצוגת המיני לד קרובה ל-OLED של LG ולסמסונג עד כה לא הייתה טכנולוגיה שהצליחה לגשר על הפער בין השחורים המוחלטים של ה-OLED לבין הבהירות העצומה של ה-QLED. אך עם כמה שטכנולוגיית המיני לד מרשימה, הדבר הראשון שחשבנו לעצמנו כשהדלקנו את הטלוויזיה זה ש-OLED זה לא.



ישר מהקופסה וללא שינויים, הטלוויזיה החדשה הזאת נראתה בינונית ביותר. תכני יוטיוב שבכל מקום נראים טבעיים לגמרי, נראו עליה מוגזמים ולא טבעיים, הודות למצב החכם המופעל כברירת מחדל. אותו מצב אמור להתאים את הגדרות התמונה אוטומטית לתוכן שמוצג על המסך אך לעיתים רחוקות הוא עושה זאת היטב. כהרגלה של סמסונג, התצוגה מוגדרת על צבעים מוגזמים וחידוד יתר, שרק גורמים לתמונה להיראות פחות טוב. כשביטלנו את המצב החכם (שאגב לא נמצא יחד בתפריט עם הגדרות התמונה), שינינו את ההגדרות לאחת מתוכניות התמונה המוכנות מראש ואז ורק אז, איכות התמונה השתפרה משמעותית והבנו על מה היה כל הייפ.




טלוויזיות LED נשענות על תאורה אחורית מסוג כלשהו. בדגמים הפשוטים התאורה היא בקצוות המסך, בדגמים המשוכללים יותר ישנה מטריצה של נורות מאחורי כל המסך, וב-QLED ישנה שכבה שמכילה חומר שיכול להחליף מצב בין שקוף לאטום בהתאם לזרם החשמל שמועבר בו. טלוויזית ה-Mini Led היא אותו דבר, אך צפיפות הלדים שמאירים את המסך, גבוהה בהרבה.

בנוסף, הם מחולקים ליותר אזורי תאורה שניתן להדליק ולכבות בנפרד. ל-QN85 יש 792 אזורי תאורה, זאת לעומת 480 אזורי תאורה בדגם המוביל באותו גודל של שנה שעברה - ה-Q90R. הגדלת כמות אזורי התאורה מאפשרת שליטה טובה יותר בבהירות ובניגודיות של התמונה, כך שאובייקטים בהירים וכהים יכולים להופיע בו זמנית על המסך בלי שאחד ישתלט על השני, למשל כשמוצגת תמונה שבה ישנה דמות חשוכה על רקע בהיר. במסך LED רגיל רק הרקע ייראה תקין והדמות תראה חשוכה ונטולת פרטים. במסך QLED, יש סיכוי הרבה יותר טוב שהדמות תיראה כראוי, בזמן שהרקע ימשיך להיות בהיר מאוד.


חווית הצפייה הייתה לא אחידה, לעיתים הצבעים נראו טוב עם גוונים בוהקים ועשירים, ולעיתים הם היו מוגזמים לחלוטין, במיוחד הגוונים הירוקים שנפוצים בצמחייה, שנטו להיראות כאילו הם עשווים מפלסטיק.

רמת השחור הייתה מרשימה ביותר, בהחלט לעומת QLED ו-LED אחרים בשוק, אך הם רחוקים מאוד להיות ברמה שמסך OLED מסוגל להציג. פאנל ה-QLED מצטיין בבהירות גבוהה במיוחד ואכן, במדידה שלנו הטלוויזיה הגיעה ליותר מ-600 ניט מתמשך על שטח יחסית גדול מהמסך. המשמעות היא שהטלוויזיה מצוינת לאזורים מוארים ושהיא מסוגלת להציג את הגוונים הבהירים כראוי, בלי לשרוף את התמונה - במיוחד אם מדובר במקור HDR.


אך למרות השיפור הגדול, עדיין הפער בין OLED ל-QLED בולט בשני מקרים: כשמוצג אובייקט בהיר בצד אחד של התמונה והוא נע לעבר אובייקט בהיר אחר. אפשר לראות בבירור כיצד מנגנון העמעום המקומי משנה את הבהירות של האובייקט הסטטי למרות שאין בו כל שינוי במקור.

הפער השני בולט כשצופים בסרט ביחס של 2:35.1 או 21:9 ומתווספת לו מסגרת שאמורה להיות שחורה לחלוטין, אך מוצגת בצבע שחור בהיר וגווניה משתנים בהתאם למה שמוצג בשולי התמונה בסמוך לפסים.

מצד שני, הבהירות האדירה של המסך מאפשרת לראות כל סצינה בהירה כפי שהיא אמורה להיראות, ללא הגבלת בהירות מלאכותית כמו ב-OLED. אובייקטים צבעוניים נראים כאילו הם יוצאים מהמסך ואחידות התמונה נשארת כמעט בכל מצב. כן נציין שראינו מקרים שבהם התמונה הייתה בהירה מדי ובחלק מהאזורים נראתה שרופה - כלומר לבנה לגמרי ללא פרטים ורק כשהורדנו את הבהירות, הפרטים חזרו.

וזה בדיוק העניין עם ה-QN85, מצאנו את עצמנו מתעסקים עם מצבי התמונה בלי הפסקה כדי לחלץ ממנה את התוצאה הטובה ביותר, לעיתים המצב החכם עזר, לרוב הוא עשה בדיוק הפוך. איכות התמונה עדיין מרשימה, אך היא מרגישה מעט חסרת פרטים והצבעים דרשו כיול כדי להציג את הגוונים הבסיסיים ביותר כראוי ובאיזשהו שלב כבר הרגשנו שאנחנו קצת עובדים בשביל הטלוויזיה, במיוחד בגלל הממשק שלה שמסודר כל כך לא נוח.


ל-QN85 יש תמיכה ב-HDR10+ שהוא תקן פתוח של סמסונג אך אין לה תמיכה ב-Dolby Vision שזה לטעמנו מגבלה מרגיזה, שכן רוב תכני ה-HDR שקיימים בנטלפיקס, קיימים ב-Dolby Vision שהפך לדרישת סף מנטפליקס. ואילו ה-QN85 רואה אותם כ-HDR רגיל ומיושן ולא למשל HDR10+ שהוא התקן הדינמי המתחרה שסמסונג פיתחה. זה אומר שהטלוויזיה הזאת מציגה גרסה נחותה יותר צבעונית של אותו תוכן.

התאמה לגיימינג
עם קצב רענון של 120 הרץ, 4K ב-HDR, תמיכה ב-VRR וזמן עיכוב נמוך, ה-QN85 מגיעה עם מספר תכונות חשובות לאלו שרוצים לשחק בקונסולות מהדור המתקדם או לחבר מחשב עם אחד מכרטיסי המסך החזקים יותר.

אחת התכונות המעניינות כאן היא ה-Super Ultrawide Game View שמשנה את יחס התצוגה שהמסך מדווח למחשב כך שהוא חושב שהמסך הוא ביחס תצוגה של 21:9 או 32:9. ביחס זה המשחק מאפשר להגדיר שדה ראייה רחב יותר, כביכול כדי להתאים למסך הרחב, מה שיכול לתת לשחקן יתרון.

את התקן המשחק יש לחבר לשקע HDMI 3 שלידו מופיע ציור של בקר משחק, שכן זהו השקע היחידי שתומך ב-HDMI 2.1 המאפשר תמיכה ב-4K 120 Hz, שאר שקעי ה-HDMI 2.0 יכולים להגיע עד ל-1440P ב-120Hz. במקרה ואתם מאלו שיש להם יותר מקונסולה אחת או קונסולה ומחשב חזק, תצטרכו להתעסק עם הכבל בכל פעם שתרצו להשתמש במסך כדי לשחק.
ה-QN85 מזהה אוטומטית כל התקן וכשמדובר במחשב או קונסולה הוא מפעיל את מצב משחק הפותח תפריט גיימינג ייעודי.

בכנות, התפריט הזה לא הוסיף יותר מדי, בעיקר כי היינו צריכים לחפש בחוברת ההוראות המובנית במסך (שזה מאוד שימושי אגב) איך לגרום לו להופיע שוב אחרי שהוא נעלם בפעם הראשונה. התאכזבנו לגלות שגם כשהוא מופיע, הוא חסר תועלת כי הוא בעיקר מציג סיכום של ההגדרות המופעלות כרגע ולא מאפשר לשנות אותן. נחשו איפה כן אפשר? בערך 17 קליקים פנימה בתפריט הראשי.

כשניסינו לחבר את המחשב הנייד של אסוס שבמקרה היה אצלנו (Asus Pro Duo 15) אל השקע הספציפי שמיועד למשחקים קיבלנו את אחת משתי התוצאות האלו: התמונה לא הופיעה, או הופיעה אבל בקצב רענון שגוי. במהלך הבדיקה שארכה שלושה שבועות, הצלחנו בדיוק פעם אחת לגרום למסך להופיע כמו שצריך כ-4K 120Hz. מתוך הנחה שלא כל השקעים מתאימים ניסינו את כולם גם עם כבלים שונים ולמרות שציפינו לא להצליח להציג את הרזולוציה המקסימלית בקצב הרענון הגבוה ביותר, התאכזבנו לא להצליח להציג איזושהי תמונה באיזושהי רזולוציה וזכרו, שזה עבד היטב כמה ימים לפני ועובד היטב באותו רגע עם טלוויזיה אחרת.

רזולוציה
הרזולוציה קובעת את מידת חדות התמונה ואת רמת הפירוט שלה, והיא נמדדת במספר הפיקסלים שמרכיבים את התמונה השלמה. הפיקסלים הם נקודות זעירות המסודרות לאורך ולרוחב התמונה או מסך התצוגה. לדוגמה, רזולוציה של 1024x768 משמעותה שיש 1024 פיקסלים אופקיים ו-768 פיקסלים אנכיים. ככל שהמדדים גבוהים יותר כך התמונה תהיה מפורטת וחדה יותר, וככל שהמסך גדול יותר דרושה רזולוציה גבוהה יותר כדי להפיק תמונה איכותית.

איכות השמע (15%)

8
אחת מתופעות הלוואי המוכרות של טלוויזיות דקות נטולות שוליים היא סאונד דל המהדהד בחדר. הרמקולים פונים לאחור או במקרה הטוב כלפי מטה יוחד עם מסגרת הפלסטיק הדקה מתקבל סאונד שהוא לא רק לא נעים, הוא לעיתים קשה להבנה, אך עדיין שמיש. להבדיל מהמתחרים, לסמסונג יש בדיוק שני מצבי קול זמינים: רגיל ומוגבר. בנוסף ניתן להגדיר אקולייזר בסיסי מאוד שגם מוצג הפוך כך שהתדרים הנמוכרים נמצאים בצד ימין במקום שמאל.

טווח הקליטה של אנטנת הבלוטות' נמוך ביותר כך שחווינו ניתוקים והפרעות בסאונד שוב ושוב לעומת הדגם של שנה שעברה, הפעם חווינו פחות ניתוקים כשהשתמשנו באוזניות בלוטות' אך הם עדיין קרו.


ה-QN85 מסוגלת להשמיע קול דרך הרמקולים המובנים, התקן בלוטות' או רמקול WiFi מבוסס WiSA, אך לא מאפשרת ליצור שילוב של אף אחד מההתקנים. כך שלא ניתן לשמוע דרך הרמקולים ובמקביל אוזניות בלוטות', ניתן לבחור רק אחד.

אם תבחרו להשתמש במערכת ההפעלה של הטלוויזיה כדי לצפות בסרט, תקוו שהוא מקודד לא ב-DTS או ב-Dolby Atmos, מכיוון שאין מפענח מובנה לשני הפורמטים האלה, אך כן ניתן להעביר את פס הקול לפענוח דרך היציאה האופטית או eARC HDMI במקרה של אטמוס.

עיצוב ונוחות השימוש (30%)

8.5

ל-QN85 יש מעבד Neo Quantum 4K מהיר ביותר וזה ניכר בניווט בין התפריטים ובטעינת אפליקציות ותוכן. הטלוויזיה מגיבה בזריזות וכל לחיצה על השלט זוכה למענה מיידי. עם זאת, אם הופעל מסך מפוצל - אחת התכונות שסמסונג מבליטה בטלוויזיה, מהירות התגובה יורדת דרמטית לרמה שהיא כמעט לא שימושית. בכל מקרה, שיפור מורגש מהדגם של 2020.


מנגנון החלקת התמונה עובד היטב אך ישנם מצבים שבהם הוא מפספס מה שגורם לרעשים להופיע על התמונה, עבורנו זה קרה בעיקר באנימציה או בצילומי טבע מהירים, משמעותית פחות כשהוצגו בני אדם על המסך. כמו כן לטעמנו מנגנון שיפור התמונה המובנה לא עושה עבודה מוצלחת במיוחד, בעיקר ברמת הפרטים הדקים שזוכים לחידוד יתר בולט שרק גורם לתמונה להיראות פחות טוב.


הממשק המובנה של סמסונג הוא דוגמה מצוינת לאיך אפשר להקשות על המשתמש שלא לצורך. פעולה בסיסית כמו החלפת מצב תמונה בין שתי הגדרות מוכנות מראש דורשת לא פחות מ-10 לחיצות על השלט הרחוק רק כדי להגיע למקום הנכון בתפריט המהיר או 12 לחיצות בתפריט המלא. וזה נכון שבמקרה הזה רוב הלחיצות הן על החץ ימינה ואפשר להחזיק אותו לחוץ כדי לזוז במהירות, אבל היה יותר הגיוני לו היה כפתור ייעודי בשלט או שהיו מזיזים את חלון ההגדרות לתחילת התפריט ולא לסופו - מה שניסינו לעשות ולא הצלחנו.



ה-QN85 מכילה חיישן תאורה מובנה המתאים אוטומטית את בהירות המסך לסביבה ולרוב הוא עבד היטב וניתן להגביל את הבהירות המינימלית של המסך או לבטל את הפונקציה לחלוטין.


השלט שמגיע עם הטלוויזיה בעל מבנה דק אך עדיין נוח לאחיזה ומכיל את רוב הכפתורים החשובים אך לא כפתור ייעודי להגדרות, מה שדורש ניווט ממושך בתפריט בשביל כל שינוי קטן.


השלט נטען מ-USB C ובנוסף מכיל פאנל סולארי בחלקו האחורי שלפי סמסונג מסוגל להיטען גם מתאורה ביתית כך שתיאורטית אין צורך לטעון אותו אף פעם. בתום שלושת השבועות שבהן בדקנו את הטלוויזיה השלט דיווח על 68% טעינה. אך למעשה, הפאנל הסולארי אינו קריטי שהרי הסוללה הנטענת מסוגלת להחזיק חודשים והטעינה מאוד קלה, אך זה נחמד שסמסונג פתרו את העניין המיושן של החלפת סוללות או התעסקות במטענים.