בדומה להרבה מכונות שטוחנות פולי קפה במקום, ה-La Specialista Arte EC9155.MB של Delonghi לא תחסוך מכם מלאכת ניקוי טורדנית בתום הכנת המנה האהובה עליכם – אך בתמורה תקבלו אספרסו עוצמתי וקפוצ'ינו קרמי שגנב את ההצגה. גם על נראות המכונה הכסופה מגיעים שבחים ואיכות הבנייה הגבוהה השאירה אצלנו רושם טוב למדי. חשוב להוסיף שהמכונה לא מיועדת לחובבי האספרסו-בלחיצת-כפתור וכאן תאלצו "לעבוד" כדי להרוויח את מנת הקפאין הנכספת. האם הסבלנות משתלמת? התשובה כנראה תלויה בכמה אתם מעריכים את הקפה שלכם.
ה-La Specialista Arte EC9155.MB היא מכונת קפה ידנית מבית Delonghi המבטיחה לחובבי הקפה "ליהנות מהכנת משקאות בתהליך פשוט ואותנטי, ללא לכלוך וללא מאמץ", לפי היצרנית. במפרט: מטחנת קפה מובנית עם שליטה ברמת הטחינה, מקציף חלב, 2 גופי חימום נפרדים למניעת זמן המתנה בין הכנת קפה וחלב, מד לחץ מובנה ושני מתכונים מובנים, אספרסו ואמריקנו. המכונה זמינה בצבע שחור/נירוסטה.
מטחנת קפה מובנית
מטחנת קפה מובנית מאפשרת ליהנות מקפה טרי וארומטי שהופק מפולים שנטחנו בסמוך להכנתו. מטחנה מובנית קיימת בעיקר במכונות אוטומטיות, אך כיום ניתן למצוא סוגים אחרים של מכונות עם מטחנה כזאת, או שניתן לרכוש אחת בנפרד. חשוב שלמטחנה יהיו כמה דרגות טחינה לצורך הכנת סוגים שונים של קפה.
איכות הקפה (50%)
9.5
במכונה בורר משקאות עם 2 מתכונים מובנים, אספרסו ואמריקנו, אבל עם ה-EC9155 תוכלו להכין את הרבה מהמשקאות החמים הפופולריים המבוססים עליהם; קפוצ'ינו, מקיאטו, לאטה ויש גם אופציה שלישית להרתיח מים שתוכל לשמש להכנת תה או כל משקה חם אחר. את המכונה מיקמנו במטבח משרד קטן בן עשרה עובדים ולכל אדם היו דרישות אישיות מהמכונה; אחד אהב אספרסו חזק, השנייה שותה רק הפוך עם הרבה חלב, שלישי פותח כל בוקר עם מקיאטו מושקע ובקיצור – ה-EC9155 פגשה את כל סוגי דרישות הקפה שלנו, בסיסיים ונישתיים כאחד.
נתחיל מהבקשה הפופולרית ביותר במשרד ואת מנות האספרסו המכונה הפיקה מעולה. גוף עם מרקם עשיר ומלא, ניחוחות עוצמתיים וטעם עשיר אך גם מר ועמוק, כמצופה. שכבה דקיקה וסמיכה של קרמה סיפקה את הארומה המבוקשת וחובבי האספרסו שלנו יצאו מרוצים מאוד, בעיקר אלו שאוהבים לפתוח את הבוקר שלהם עם קפה חזק במיוחד.
ביצועי מנות קפה הכוללות חלב כמו מקיאטו וקפוצ'ינו גם החמיאו למכונה מצד המכורים המושבעים שלהם במשרד. גוף עמוק ומלא ניכר בקפוצ'ינו, עם חלב סמיך יחסית ולא פחות חשוב, הארומה סיפקה גווני ריח מרים אבל גם קצת מתקתקים מהחלב. באגף הקצפת החלב, תזכרו שההקצפה כאן ידנית, מה שאומר שנדרשת מצד המשתמש הבנה מסוימת של הקצפה נכונה ואיכותית עם צינורית הקיטור, הן מבחינת הטיה נכונה והן מבחינת עומקה בכד החלב – ונשקר אם נגיד שלא הוקרב בקבוק חלב שלם לפני שהתחלנו להבין איך להקציף היטב עם הצינורית. בעבור חובבי קפה מתקדמים ובריסטות בעברם מן הסתם כנראה תידרש עקומת למידה יותר מתונה משהייתה לנו.
עיצוב ונוחות השימוש (35%)
8.5
לפני שנגע בתפעול ונוחות השימוש, נתחיל מכמה נתונים טכניים: נפח מכל הפולים הנשלף עומד על 200 גרם, מכל המים מציע קיבולת של 1.5 ליטר ולחץ המשאבה הוא 15bar. המכונה פועלת בהספק 1300W. מלבד המכונה, במארז קיבלנו דוחסן נירוסטה ובסיס ייעודי עבורו, מברשת ניקוי ומחט לניקוי צינורית פיית הקיטור, כד נירוסטה עבור חלב, נייר בוחן למדידת קשיות המים, חומר לניקוי אבנית וכמקובל במכונות הכוללות טוחן מובנה, מסנן קפה (ידית חליטה), אביזר מדידה ודחיסה וכן שני מסננים, אחד לספל בודד והשני לשני ספלים.
באשר למידות המכונה, גובהה 40 ס"מ, עומקה 63 ס"מ, רוחבה 27 ס"מ ומשקלה 8.8 ק"ג – כלומר די מגושמת במידותיה ובטח שלא תשתלב במטבח קטן או כזה שמתיימר להיות קומפקטי, לא שהיא כיוונה לשם מלכתחילה, אבל קחו זאת בחשבון. משקלה הגבוה גם לא הופך אותה למכונה שתוכלו לאחסן במקום אחר בתום שימוש, כלומר היכן שתבחרו למקם את ה-EC9155.MB על שיש המטבח, היא שם כדי להישאר. אמנם מדובר בנושאי טעם וריח, אבל לטעמנו המכונה יפיפייה למראה והנירוסטה מחמיאה למראה המקצועי והמוקפד של ה-EC9155.MB, מעבר לכך שלא היה אורח שעבר לידה ולא התעמק בה כמה שניות טובות. היא מנקרת עיניים ומרשימה חזותית, אך גם דורשת מעת לעת ניגובים כדי למנוע מטביעות אצבעות סוררות להישאר שם בתום כל תפעול.
אוסף הכפתורים בלוח הבקרה של ה-EC9155.MB עלול לאיים על משתמשים לא מנוסים ונפתח באמת המרה: אין כאן אף שגרת "שגר ושכח" ואף לחיצה על כפתור בודד תביא ליצירת הקפה המועדף עליכם. כאן נאלצים קצת "לעבוד" כדי לקבל את מנת הקפאין האהובה שלכם – אך הוגן גם להגיד שאחרי יום-יומיים הפעולה הופכת לשגרתית ואורכת הרבה פחות זמן אחרי שמתרגלים לעניין. בלוח הבקרה יחכו כמה וכמה חיווי תאורה ומקשים טיפוסיים כמו בורר הכנת ספל אחד או שניים, כפתור OK ובחירת טמפ' וכמובן כפתור הוצאת קיטור ייעודי עבור הקצפת חלב. שתי חוגות שולבו גם בלוח, השמאלית לבחירת כמות הקפה לטחינה, בין 10-40 מ"ג והחוגה הימינית מיועדת לבחירת סוג המשקה, בין אספרסו, אמריקנו, מים רותחים עבור הכנת תה למשל או ניקוי אבנית.
איך זה עובד? ראשית בוחרים את המסנן הרצוי (בהתאם לגודל המנה המבוקשת) ומתקינים אותו על ידית החליטה. לאחר מכן מכניסים את אביזר המדידה ודחיסה על ידית החליטה, המשרת כמעין מתאם להכנסת הידית לפתח מטחנת הקפה. בדחיפת הידית קדימה, קפה מתחיל להיטחן אל מחזיק מסנן הקפה. בתום התהליך, שולפים החוצה את ידית החליטה ובעזרת דוחס הקפה, דוחקים מטה את שאריות הקפה. כשמסיימים, מעבירים את ידית החליטה לפיית מזיגת הקפה ושם בוחרים את המשקה המועדף, אספרסו או אמריקנו. אגב, כמות הקפה לטחינה תשפיע על מידת זרימה הקפה אל הכוס; גילינו שככל שכמות הקפה הייתה גבוהה, כך מלאכת הכנת הקפה התארכה.
ואם כל זה נשמע לכם כמו מלאכה שלא נגמרת, אתם לא טועים. כאמור, מכונת האספרסו שלפנינו לא מיועדת לקצרים בזמן בבוקר או למשתמשים שאין להם סבלנות להתעסק עם יותר מדי צעדים רק בשביל מנת אמריקנו זריזה. הוגן להדגיש את מה שכבר נאמר: ה-EC9155.MB בבירור מכוונת למשתמש המתקדם, זה שמוכן להתאמץ בשביל מנה קפה שהרגע נטחנה כדי להשיג את המשקה המעורר המושלם שלו. החדשות הטובות? עם המכונה שלפנינו אפשר להשיג את חתימת הטעם האישי שלכם ובכל הנוגע להכנת קפה, אוסף התכונות הנדיב כאן אמור למצוא את הטעם שיקלע להעדפתכם.
למכונה 2 גופי חימום נפרדים, אחד להכנת קפה ואחד למקציף. האם זה אומר שאפשר להכין קפה תוך כדי הקצפת חלב? לא, כי במכונה שלפנינו שולבה רק משאבה אחת. היתרון מתבטא בעיקר בהמתנה הקצרה-מאוד מסיום הקפה ועד להקצפת החלב והוגן אפילו לומר שהיא בקושי קיימת; ברגע שסיימנו את מזיגת האספרסו, תוך שניות ספורות הצלחנו להקציף את החלב שנמזג מבעוד מועד לכד הנירוסטה. נחמד.
ויש גם רעשים שאי-אפשר שלא להתייחס אליהם. ה-EC9155 קולנית במיוחד ולא משנה איזה תהליך תיעדנו, בין אם זו טחינת הקפה, מלאכת המזיגת או הקצפת החלב, המכונה מקפידה להפיק רעשי מכונה רועמים שנעים סביבות 70-80dB, שמקבילים לרעשים של שואב אבק אלחוטי, לצורך ההמחשה. זה אולי לא נורא בבית ריק או בתוך חדר ישיבות אטום, אבל במרחבי עבודה משותפים או בבית עם בני משפחה שנרדמו מוקדם, זה עלול להיות טורדני ומגביל בשימושיות.
עוברים לתחזוקה וניקיון, מנקודות התורפה הברורות במכשיר. זה שמכונת קפה טוחנת הוא עניין מסרבל ומלכלך זה לא חדש, אלא שלצערנו ב-Delonghi לא מביאים בשורה חגיגית ועדיין תצטרכו לנקות הרבה את הסביבה אחרי הכנת הקפה שלכם, בין אם זה אספרסו ובטח ובטח אם זה קפוצ'ינו. זה מתחיל בשאריות רסיסי הקפה שהרגע נטחנו ונפלטו ממסנן הקפה אל שיש המטבח, ממשיך לדוחס שמקפיד להשאיר אחריו עקבות של פולי קפה מרוסקים וממשיך בניקיון תמידי של פיית הקיטור בכל פעם שתבקשו להקציף חלב. נכון שמתרגלים אל תחזוקת המכשיר השוטפת – אבל היא רחוקה מאוד מתחזוקת הניקיון האפסית שדורשות מכונות אספרסו קומפקטיות, קחו זאת בחשבון.
באשר לניקיון חיצוני של המכונה ושאר האביזרים הנלווים, חיטוט בחוברת ההוראות מגלה שהיצרנית אוסרת על הכנסת חלקים במדיח ומניסיון שלנו, עדיף גם להימנע משימוש בחומרי ניקוי מאכלים או כאלה שעלולים לשחוק את ציפוי הנירוסטה. את גוף המכשיר הקפדנו לנגב מעת לעת עם מטלית לחה – וזה לחלוטין הספיק כדי שתיראה נוצצת ומסובבת ראשים. במארז קיבלנו צמד כלי ניקוי; מברשת ארוכה ומחט לניקוי צינורית פיית הקיטור והשימוש בהן מצומצם ובסיסי למדי.
דוחסן
במכונות הידניות/חצי אוטומטיות המשתמש צריך לדחוס את הקפה הטחון בעזרת דוחסן ייעודי, שבדרך כלל נרכש בנפרד או מצורף למכונה. בחלק מהמכונות מותקן דוחסן מובנה שעשוי להקל על פעולת הדחיסה. חובב קפה ששואב הנאה מדחיסת הקפה באמצעות דוחסן נפרד שנבחר בקפידה, בוודאי יעדיף לוותר על דוחסן מובנה.
עמידות ואיכות הבנייה (15%)
9
ידית החליטה כבדה ומסיבית, עשויה מפלדת אל-חלד וכשהיא מוברגת היטב לייעודה במכונה, אין סיכוי להזיז אותה משם ובטח שלא תמצאו תנועות ורעידות מפוקפקות בזמן הכנת הקפה. גם דוחסן הנירוסטה היוקרתי שומר על מעמד גבוה של סטנדרט איכות בניה מופתי ובכלל, כל המכונה משדרת מראה מוקפד ועמיד. יש כמה חלקים פלסטיק שרק צופו בכסף כמובן, אבל אלו מחליקים למגירות הייעודיות בקלות, ללא התנגדות מפוקפקת.
דוחסן
במכונות הידניות/חצי אוטומטיות המשתמש צריך לדחוס את הקפה הטחון בעזרת דוחסן ייעודי, שבדרך כלל נרכש בנפרד או מצורף למכונה. בחלק מהמכונות מותקן דוחסן מובנה שעשוי להקל על פעולת הדחיסה. חובב קפה ששואב הנאה מדחיסת הקפה באמצעות דוחסן נפרד שנבחר בקפידה, בוודאי יעדיף לוותר על דוחסן מובנה.