סקירה - מקלדת מכנית TKL GamaKay CK87 ‏- WiseBuy

שתף באמצעות:

מקלדת GamaKay CK87

סקירת wisebuy - מקלדת GamaKay CK87

הטוב
  • ניתן להגיע לסאונד עמוק עם מעט עבודה
  • חיבור חוטי, אלחוטי ו-Bluetooth
  • רגליות מתכוונות לשני גבהים
  • פריסת TKL נוחה
  • לוח Hot-swap
הרע
  • תאורת RGB חלשה ובכיוון ההופכי למשתמש
  • גוף פלסטיק פשוט, לא נוח לפתיחה
  • חיבור USB-C שקוע ולא נגיש
בשורה התחתונה

במחיר של כ-250 שקלים בלבד, GamaKay CK87 היא מקלדת מכנית טובה מאוד לאלה שעושים את צעדיהם הראשונים בתחום, ולמען האמת גם למתקדמים יותר. היא אמנם לא מציעה תכונות פרימיום כמו גוף מתכתי, יריעות ספוג להחרשת הצליל וכדומה, אבל היא נהנית מכמה יתרונות לא מבוטלים: יש לה לוח Hot swap שמאפשר החלפה של סוויצ'ים כמה שתרצו; פריסת ה-TKL שומרת על כל המקשים החשובים לשימוש יומיומי ונוחה למעבר גם למי שרגילים למקלדות מלאות, יש חיבור חוטי או אלחוטי בשתי תצורות ועם קצת עבודה בסיסית ניתן להגיע לצליל הקלדה עמוק וכיפי, וחווית הקלדה טובה. 

הקדמה

CK87 היא מקלדת מכנית בהתאמה אישית (Custom) מבית GamaKay, מותג לא מוכר במיוחד בתחום. מדובר במקלדת אלחוטית בפריסת TKL, כלומר עם כל המקשים שיש במקלדת מלאה למעט פד הספרות מימין. המקלדת מגיעה בתצורת Barebone - ללא סוויצ'ים וללא מקשים שאותם יש לקנות בנפרד, כך שכל רוכש יכול להתאים את חווית השימוש בה לפי העדפותיו.


מה שהגיע היה כבר מורכב (להבדיל מקיט של הרכבה עצמית שנפוץ בתחום), וכלל את המארז עצמו, לוח מודפס (PCB) שתומך בהחלפת סוויצ'ים ללא צורך בהלחמה, מה שנקרא Hot Swap, פלטה מפלדה שאליה מרכיבים את הסוויצ'ים ושכבת ספוג בינה לבין ה-PCB, וכן מייצבים למקשים הארוכים שמורכבים לפלטה עצמה ולא ל-PCB.

מקלדת אלחוטית
מקלדות אלחוטיות מיועדות לאנשים שרוצים להשתמש במקלדת ממרחק מסוים מעמדת המחשב, כמו בעלי מערכות HTPC, או לכאלה הרוצים לחסוך את אי-הסדר הכרוך בחוטים רבים מאחורי המחשב. מקלדות אלחוטיות פועלות על סוללות המספיקות לשימוש של 3-6 חודשים בממוצע. תקני האלחוט שבהם עובדות המקלדות האלחוטיות הם RF, Bluetooth ואינפרה אדום.

תודה ל-Banggood שהשאילו לנו את המקלדת והמקשים לסקירה. המקלדת נמכרת במחיר של כ-250 ₪ כולל משלוח.

נוחות השימוש במקלדת (70%)

8

 על המקלדת הרכבנו סוויצ'ים לינאריים CS silver מבית Akko (שמתאפיינים בטווח לחיצה קצר במיוחד ולכן מתאימים לגיימינג) וסט מקשים "Coffee" בפרופיל Cherry הפופולארי שעשויים מפלסטיק מסוג PBT עם הדפסת סובלימציה של האותיות והתווים.



כיוון שה-GamaKay CK87 מגיעה ללא משטחי ספוג, סיליקון או חומר אחר לשיכוך והחלשת רעש ההקלדה מלבד שכבת הספוג שבין הלוח המודפסת לפלטה, ההקלדה עליה יחסית רועשת, אבל לפחות עם הסוויצ'ים שבהם השתמשנו לא שמענו צליל "פינג" מתכתי משום חלק במקלדת. המייצבים הגיעו אמנם מסוככים, אבל רובם לא היו טובים מספיק והפיקו צליל רעידה כשלחצנו על מקשי האנטר, השיפט וה-backspace. חווית ההקלדה באופן כללי נוקשה יחסית בשל פלטת הפלדה, ואין כאן את הגמישות שקיימת במקלדות (הנדירות אמנם) שמגיעות עם פלטת פוליקרבונט. 


פריסת המקלדת, שמכונה TKL כלומר Ten Key Less, זהה למעשה לפריסת המקשים שיש במקלדת מלאה, אבל אינה כוללת את החלק הימני ביותר שכולל את פד הספרות. לטעמנו זו הפריסה האידיאלית למשתמש המצוי, למרבים להקליד ולמתכנתים, שזקוקים בהחלט לשורת מקשי ה-F למעלה לשימוש יומיומי אבל מוכנים להקריב את פד הספרות לטובת הקומפקטיות של המקלדת ופינוי מקום לעכבר על שולחן העבודה. יתרון נוסף בתצורת TKL הוא שמקבצי המקשים השונים מופרדים היטב זה מזה מה שמקל על ההתמצאות - מקשי הספרות מחולקים למקבצים של 4 מקשים, ה-Esc ממוקם בנפרד, וכמובן לחצני  החיצים מבודדים ונמצאים באזור משלהם - זאת להבדיל ממקלדות 75% רבות שבהן כל המקשים כולם דחוסים ביחד ללא מרווחים ביניהם. פריסת המקשים היא מסוג ANSI, עם מקש אנטר מוארך אבל לא גבוה ומקשי שיפט ארוכים (להבדיל מ-ISO שבה מקש האנטר הוא בגובה כפול, על חשבון מקש השיפט שהופך להיות קטן יותר).



ה-GamaKay CK87 מצוידת בתאורת RGB, כאשר כיוון הסוויצ'ים מכוון צפונה - כלומר נוריות ה-LED שליד כל סוויץ' מרוחקות מהמשתמש, ובמידה רבה מוסתרות על ידי המקש עצמו. אם תרכשו מקשים עם חריטה שקופה, כאלה שהתאורה בוקעת מתוך צורת האות עצמה - זה פחות בעיה, אבל בסט המקשים שלנו התאורה היתה יחסית חלשה ופחות מורגשת גם בעוצמתה המרבית. המקלדת מציעה מגוון די רחב של אפקטי תאורה שונים, כולל כאלה שמגיבים להקשות על כל מקש וכאלה שסתם מאירים להם בתבניות פעימה או ריקוד שונות, ומעניקה לכם שליטה על עוצמת ההארה, מהירות התנועה וכמובן הצבעים. אם בניתם על תאורה לבנה - אין ממש כזו, והכי לבן שהצלחנו להגיע היה כחלחל בהיר.



מבחינה חיצונית, CK87 מציגה עיצוב פרקטי, פשוט אבל נאה עם קווים ישרים, שוליים ברוחב אחיד וגימור מט. אנחנו קיבלנו את המקלדת בצבע שחור אך היא זמינה גם בלבן, וכן בגימורים חצי-שקופים בלבן או שחור. איכות הפלסטיקה טובה מאוד והחלק העליון עשוי ממשטח אחיד ללא "תפרים", כאשר רק הכיתוב המיותר "RED SQUARE" בחזית פוגם קצת במראה הנקי. למקלדת אין נוריות בקרה, והיא גם לא משתמשת  בנוריות ה-RGB לחיווי, למשל, שמקש ה-cap lock לחוץ - כפי שראינו במקלדות אחרות. משקלה של המקלדת סביר - כ-920 גרם, שזה משקל מכובד מספיק כדי להעניק לה יציבות טובה על השולחן.


בתחתית המקלדת יש זוג רגליות שניתן לפתוח לשני גבהים שונים, בהתאם למה שנוח לכם. החיבור לכבל USB-C שקוע בתוך מגרעת במרכז (לא כל כבל יצליח להיכנס למגרעת הזו), וניתן להוציא אותו ישר קדימה או להכניס אותו לתעלה ימינה או שמאלה, כך שהכבל ייצא פיזית מהמקלדת מאיזה כיוון שתבחרו.



וקצת מודינג לסיום. הפתיחה של המקלדת לא מסובכת אמנם אבל גם לא פשוטה - במקום ברגים יש כאן קליפסים חבויים שאוחזים את החלק העליון עם הקייס התחתון, וצריך לשחרר אותם בעדינות מכל הכיוונים בעזרת כלי דקיק וחד (כמו סכין או כרטיס אשראי). לאחר מכן ניתן פשוט להרים את כל הפלסטיק העליון. כדי לשפר את הסאונד, הוספנו לקייס התחתון שכבה אחת של ספוג דחוס מסוג EVA, אותו חתכנו כך שיתאים לחריצים והבליטות בחלק הפנימי של הקייס ומבלי להפריע לסוללה שממוקמת שם. לאחר מכן ביצענו את Tempest mod - הדבקנו 2 שכבות של נייר דבק רחב על הצד התחתון של ה-PCB, ולבסוף הוספנו switch pads שעשויים poron, אותם הדבקנו על החלק העליון של הפלטה, היכן שהסוויצ'ים יהיו מונחים. חלק לא פחות חשוב היה החלפה של המייצבים הבינוניים המקוריים למייצבים איכותיים יותר, Durock Plate mounted V2, וכמובן שימון של חלקי המייצבים השונים עם חומר סיכה Krytox GPL205g0. את הסוויצ'ים הנהדרים של Akko לא ראינו צורך לסכך שכן הם הרגישו לנו חלקים ונטולי חיכוך, וגם מתאפיינים ממילא בצליל עמוק יחסית. לאחר מקצה השיפורים הזה (שגזל מאיתנו לא יותר משעתיים), המקלדת שינתה לגמרי את פרופיל הצליל שלה. לא נגיד שהצליל של המקלדת הוא Thocky, יותר לכיוון ה-Clack העמוק; המייצבים הרגישו ונשמעו מצוין ללא שמץ של רשרוש ובאופן כללי חווית ההקלדה מבחינתנו היתה מצוינת. 



טיפ קטן - אם תבחרו לפתוח את המקלדת כדי לעשות לה Modding, שימו לב היטב למתג בתחתית שמשמש למעבר בין סוגי החיבור השונים, ובעיקר לזיז הזעיר שעל ה-PCB שמתחבר לאותו המתג. אנחנו לא היינו זהירים מספיק והזיז נשבר לנו, כך שלאחר שסיימנו לא יכולנו לשנות את סוג החיבור מבלי לפתוח את המקלדת.

סוג החיבור
על פי רוב ממוקמת המקלדת בסמוך למחשב ולמסך וגם אינה ניידת במיוחד. לכן, אם אין לכם סיבה מיוחדת להעדיף מקלדת אלחוטית, מוטב שתבחרו מקלדת חוטית. כך לא תצטרכו לדאוג לסוללות או לטעינה ולא תחוו בעיות תקשורת בין המקלדת למחשב. לחלק מהמשתמשים חשובה ניידות גבוהה של המקלדת, בעיקר לבעלי מחשב סלוני (HTPC) המחובר למסך טלוויזיה או למסך מחשב גדול, המעוניינים לשבת ממרחק מסוים מהמסך ולהשתמש במחשב. משתמשים אחרים פשוט מעדיפים פחות חוטים על שולחן המחשב ומעוניינים במקלדת ללא חוטים, ואחרים פשוט רוצים לקחת אתם את המקלדת למיטה כשהם צופים בסרט במחשב.

חיבור והתאמה לפלטפורמות (20%)

9

GamaKay CK87 מסוגלת להתחבר למחשב שלכם בשלושה אופנים: באופן חוטי עם כבל USB-C, באמצעות חיבור אלחוטי בתדר 2.4GHz עם דונגל זעיר המצורף לערכה, או ב-Bluetooth. 


כמו תמיד, החיבור האמין, המהיר והרציף ביותר הוא החיבור החוטי, שגם טוען את הסוללה הפנימית ומאפשר לכם שימוש רצוף עם תאורת RGB מבלי לדאוג שהסוללה תיגמר, אבל יש שיעדיפו חיבור אלחוטי מטעמים אסתטיים, או כדי לאפשר ניידות קלה של המקלדת וחיבור למחשבים אחרים. בבדיקה שלנו, החיבור עם הדונגל עבד ללא בעיות מבחינת מהירות התגובה, אבל הבחנו שהוא גרם להפרעות קליטה לעכבר Logitech שלנו עם מתאם ה-Nano, בעוד שלעכבר אחר של לוג'יטק עם מתאם ה-Bolt החדש לא היו כל הפרעות. קחו בחשבון שהמקלדת נכנסת למצב תרדמה כשאינה בשימוש, וכדי להחזיר אותה לפעולה יש ללחוץ כמה פעמים על אחד המקשים.



חיבור ה-Bluetooth מחייב תהליך צימוד קצר למחשב, שעבורו תהיו חייבים לעיין בהוראות המצורפות. החיבור עצמו עבר באופן תקין, אבל הוא כנראה הזללני ביותר בסוללה.


ה-GamaKay CK87 תומכת בחיבור הן למחשבי Windows והן למחשבי Mac, כאשר מקשי ה-Fn יכולים לשלוט על הפונקציונליות של כל מערכת הפעלה בנפרד. תוכנת השליטה של Gamaky בסיסית למדי אבל מספקת שליטה סבירה על אפקטי התאורה השונים, מאפשרת למפות מחדש את המקשים השונים וכן להגדיר פקודות מאקרו שונות.

Bluetooth
תקן שידור קצר טווח נפוץ ופופולארי. לאחר זיווג בין המשדר (המותקן במחשב או מצורף אליו באופן חיצוני בחיבור USB), קיימת תקשורת בין המקלדת, או כל מכשיר אחר תומך Bluetooth, לבין המחשב. לתקן אלחוט זה כמה גרסאות וסוגים שונים:   הגרסאות השונות – v1.1, v1.2, v2.0 וכו' שונות זה מזה באיכות ומהירות השידור, בהצפנה ובניהול צריכת הזרם; הגרסאות החדשות יותר מתקדמות וטובות יותר. טווח השידור מסומן ב-Classes, כאשר Class 1 הנדיר יחסית מסוגל לשדר או לקלוט עד טווח של 100 מטרים, Class 2 הנפוץ פועל בטווח של עד 10 מטרים, ו-Class 3 (כמעט ואינו קיים כיום) פועל בטווח של עד מטר אחד בלבד.

משך פעולת סוללה (10%)

8

ל-GamaKay CK87 יש סוללה פנימית בקיבולת של 3000mAh, שניתן לטעון אותה בחיבור המקלדת לכבל USB-C למחשב. בבדיקה שלנו עם חיבור אלחוטי באמצעות הדונגל ועם תאורת RGB דולקת באפקט שמאיר כל מקש כאשר לוחצים עליו (אפקט חסכוני יחסית לאחרים שבהם התאורה דולקת תמיד בלי קשר ללחיצות), הסוללה החזיקה לנו כמעט 12 ימים עד שנדרשנו לטעינה נוספת. עם תאורה כבויה יש להניח שהיינו מקבלים זמן סוללה כפול ואולי אף יותר מכך.



ראוי לציין נקודה מעצבנת מעט: כאשר המקלדת מחוברת בכבל USB למחשב, וכתוצאה מכך הסוללה במצב טעינה, תאורת מקש הרווח דולקת כל הזמן באור ירוק כחיווי טעינה - ולא ניתן לכבות זאת.

תודה ל-Banggood שהשאילו לנו את המקלדת והמקשים לסקירה. המקלדת נמכרת במחיר של כ-250 ₪ כולל משלוח.