סקירה - התקן אחסון A-Data Legend 850 Gen4 M.2 ‏- WiseBuy

שתף באמצעות:

כונן קשיח A-Data Legend 850 Gen4 M.2 ALEG850-1TCS

סקירת wisebuy - כונן קשיח A-Data Legend 850 Gen4 M.2 ALEG850-1TCS

הטוב
  • תורם לעליית קצב הפריימים במשחקים – אך לא בכולם
  • תומך לאחור גם ב-PCIe Gen3
  • תואם ל-PlayStation 5
הרע
  • התקנת הכרטיס מאתגרת בלוחום אם מסוימים
בשורה התחתונה
בין אם אתם מרנדרים מודלים מתקדמים או עורכים קטעי וידאו, כונן ה-Legend 850 יחסוך לכם הרבה זמן, בטח ובטח כשמשווים אותו לכונני SSD בחיבור SATA, שלא לדבר על HDD שהרגיש לנו בסקירה כמו פריט ארכיאולוגי. ההתקנה פשוטה למדי, הזיהוי על ידי המחשב מיידי ובשוטף לא חווינו שום בעיות – ואפילו בגיימינג הוא נידב לנו כמה פריימים שהציגו משחקיות יותר זורמת. כונן יעיל מבית ADATA שהוכיח ביצועים חטופים וככזה, מכוון בעיקר למשתמשים שמתמודדים עם קבצים כבדים במיוחד ביום-יום.
הקדמה

ה-Legend 850 הוא כונן SSD M.2 2280 בממשק PCIe Gen 4.0 x4 בנפח 1TB, עם מהירות קריאה 5,000MB/s וכתיבה 4,500MB/s. הכונן תומך בפלטפורמות האחרונות מבית Intel ו-AMD, מבטיח קירור יעיל, תומך לאחור בתקן PCIe 3.0 וכן תומך בקונסולת PS5 כנפח אחסון פנימי. ה- Legend 850 מגיע בנפחי 512GB, 1TB ו-2TB, כאשר לסקירה זו נבדקה גרסת ה-1TB.

SSD
כונן המבוסס פלאש ואינו כולל חלקים נעים, מה שמעניק לו עמידות וקומפקטיות. כונני SSD נמכרים בנפח מרבי של 500GB ומחירם יקר מאוד.

התקנה, תפעול ועמידות (40%)

9

באריזה הקטנה מצאנו את כונן ה-SSD ופס מתכתי מוזהב שאמור להיות מודבק מעל הכונן ולייעל את פיזור החום לאורך הכונן בשימוש השוטף. ראיתם כונן M.2, ראיתם את כולם וה-Legend 850 לא חריג בנוף: הוא קטן מטבעו, דק להפליא ומרגיש מאוד שברירי ביד, מהאביזרים האחרונים שהייתם רוצים להסתובב איתם בלי הגנה ראויה.

התקנת הכונן לא מסובכת ולא צריך להצטייד בשום מברג פיליפס מראש כדי לקבע את הכרטיס לסלוט שלו, לפחות לא בלוח האם שהיה ברשותנו. רק שימו לב לעניין הבא: יש בשוק לא מעט לוחות אם, במיוחד מקטגוריית הגיימינג, שהסלוט הייעודי עבור כונני M.2 מוסתר על ידי כרטיס רשת מגושם, גוף קירור למעבד או כל רכיב חומרה בומבסטי אחר שידרוש מכם להסיר אותם קודם כדי להצליח לגשת לתושבת ה-M.2 - וכאן כבר העניינים מסתבכים ולא עושים חיים קלים למי שלא בנה מחשב או שניים בחייו. דעו זאת מראש וחסכו לעצמכם ביקורים יקרים במעבדה לפני שאתם יוצאים להרפתקאות הרכבה ופירוק.


שילבנו את הכרטיס במקומו, סגרנו את המארז ולאחר אתחול המחשב, העברנו את ה-Legend 850 תהליך פירמוט, שלאחר מכן זוהה ככונן ריק על ידי מערכת ההפעלה - ויצאנו לדרך. בנקודה זו חשוב גם לציין שה-Legend 850 אמנם תומך ב-PCIe Gen4 אך תואם גם לאחור בלוחות אם בעלי PCIe Gen3 בלבד. זה כמובן לא אומר שתקבלו את אותן מהירויות כתיבה וקריאה, אבל לפחות תדעו שלא תוכרחו לשדרג את לוח האם שלכם, גם אם לא תיהנו מהיכולת המקסימלית של כונן ה-SSD שלפנינו.


ראוי גם לציין לטובה את תאימות הכונן ל-PlayStation 5, הקונסולה הפופולרית של Sony. התמיכה ב- ב-PCIe 4.0 מאפשרת להתקין את ה-Legend 850 במכונת המשחקים המפורסמת ולהפוך את הכונן לשטח אחסון נדיב עבור התקנת משחקים נוספים. מלאכת חיבור הכרטיס לקונסולה דומה לזו שדורש כונן המחשב, רק לא לשכוח לעדכן את ה-PS5 שלכם לגרסתו האחרונה ולבצע פורמט של הכונן לאחר הכנסתו למארז.

SSD
כונן המבוסס פלאש ואינו כולל חלקים נעים, מה שמעניק לו עמידות וקומפקטיות. כונני SSD נמכרים בנפח מרבי של 500GB ומחירם יקר מאוד.

ביצועים (60%)

9.5

ה-Legend 850 תומך ב-PCI Express Gen 4, משמע מהיר משמעותית מ-PCIe Gen3, בערך פי 3 בתיאוריה – ויש גם הבטחה למהירות כפולה פי כמה לעומת כונן SSD מבוסס SATA. כאמור, לטובת הסקירה נבדקה גרסת ה-1TB ולטובת גיוס תקני ה- PCI Express Gen 4, כונן ה-SSD הותקן בלוח האם TUF Gaming Z690-PLUS WIFI D4 מבית Asus.


עוד ראוי לציין שאת כרטיס ה-M.2 ליווה ספק הכוח של XPG מדגם Pylon 750W 80 Plus Bronze, כשמו מגיע בהספק 750W וכן חסכוני באנרגיה בתקן 80 PLUS Bronze - אך לא Gold, העדיף ממנו מבחינת חיסכון באנרגיה. גודל המאוורר 120 מ"מ והגנות הספק המקובלות נוכחות כאן, ביניהן OCP למניעת זרם יתר, SCP למניעת קצר חשמלי ו-OTP שאמור למנוע התחממות יתר. רק שימו לב שמדובר בספק כוח "רגיל", כלומר לא מודולרי או חצי-מודולרי, עם כל היתרונות והחסרונות שמתלווים לעניין. מבחינת רעשי מנוע חריגים, לא הבחנו בצלילים חריגים ובסך הכל המאוורר שמר על שקט שגרתי מקובל.




עוברים לביצועי ה-Legend 850 ופתחנו עם בדיקות מעבדה שגרתיות. בתוכנת CrystalDiskInfo גילינו תוצאות טובות מאוד: העברנו את מבחן ה-1GiB על שלושה כוננים מסוגים שונים, דיסק SSD בחיבור SATA III, דיסק HDD ואת ה-Legend 850. שלא במפתיע מדי, ה-Legend 850 הוביל בפער משמעותי עם ביצועים שאפילו היו גבוהים מאלו שהתחייבה אליהם היצרנית: כתיבה 4833MS/s וקריאה 5314MS/s הצורך היום-יומי בהעברת קבצים כה מהירה יוערך על ידי כל מי שמתעסק ביום-יום עם קבצים כבדים במיוחד, רינדור מודלים בתלת ממד, עריכת וידאו ואפילו גיימינג, כפי שתכף נגלה.



ניסינו גם לראות את ההשפעה של הכונן החדש על גיימינג ועד כמה קצב הפריימים שופר מהשדרוג בחומרה. לטובת ההשוואה ההוגנת, שיחקנו באותן מפות, נלחמנו באותם בוסים וקבענו בדיוק את אותן הגדרות גרפיקה - והשווינו את קצבי הפריימים. למרבה ההפתעה, קיבלנו פערים די שונים ממשחק למשחק, אם כי כולם כמובן הציגו קצב פריימים עדיף עם ה-Legend 850. כך למשל בכותר הפעולה המצוין Horizon Zero Dawn ההבדל היה מינורי, הבדל של 8-10fps לטובת ה-Legend 850. גם ב-God of War הפער היה זניח למדי ולא חצה את פער ה-4-5fps.

איפה כן ראינו הבדל ראוי לציון? במשחקים Red Dead Redemption 2 ו-Apex Legends, עם פער של 15-20fps משמעותיים מאוד, שהתבטאו בעלייה של 20-25% בקצב הפריימים הממוצע. ההבדל בין הכותרים כנראה נובע מהתייעלות קבצי המשחק התורן שנבחן באותו רגע, אבל אין ספק שה-Legend 850 מסוגל להקפיץ בנדיבות את חווית המשחק בעוד כמה וכמה פריימים, אצל חלק פחות ואצל האחרים יותר.

SSD
כונן המבוסס פלאש ואינו כולל חלקים נעים, מה שמעניק לו עמידות וקומפקטיות. כונני SSD נמכרים בנפח מרבי של 500GB ומחירם יקר מאוד.