אל קטגוריית העכברים המקצועיים מצטרף שחקן שמעצבים גרפיים ועורכי וידאו צריכים לשים לב אליו. ה-ProArt Mouse MD300 כולל חוגת Asus Dial שהציעה לנו גישה זריזה לכלי עריכה ומעבר הפונקציות האוטומטי והחטוף בין תכונה לתכונה, גם ראוי לציון. מה עוד יש כאן? גוף המציע אחיזה מלאה, חיי סוללה מרשימים ומקשים ניתנים להגדרה מחודשת, רק חבל שהתוכנה הייעודית מגמגמת מעת לעת ואין מקשי צד ייעודיים בנמצא. הבעייתיות הכי גדולה בעכבר היא אי-תמיכתו ב-macOS, שמאוד מגביל אותו בפני קהל היעד שלו – אבל אולי ב-ASUS יודעים משהו שאנחנו לא.
העכבר המקצועי ProArt Mouse MD300 מבית ASUS הוא הראשון שעובד עם ASUS Dial, המבטיח להציע יעילות ונוחות משתמש גבוהה למעצבים ועורכים בזכות גלגלת צד ייעודית למשימות דיוק ופונקציות נוספות. לעכבר חיישן אופטי המציע עד רמת דיוק 4200dpi, מתגי Omron ראשיים הניתנים להחלפה, תוכנה ייעודית המאפשרת לשנות את ייעודי המקשים והבטחה לחיי סוללה של עד 150 ימים. העכבר זמין בצבע שחור.
ההתקנה ונוחות השימוש (30%)
8
ה-MD300 מזכיר בצורתו הרבה עכברים עסקיים שבדקנו לאחרונה. הוא פונה למשתמשים ימיניים בלבד בעקבות מקשי צד בלבד, כולל "מגלשה" לאגודל ובצד גלגלת ומקש ASUS Dial עליו יורחב בהמשך. אין כאן מקשי צד ייעודיים וחבל – עד שכבר התחלנו להתרגל לשימושיות הגבוהה שלהם בעכבר הקודם שלנו, בעיקר עבור שיטוט חטוף קדימה ואחורה בין אתרים ותיקיות. צבעו של העכבר שחור מלא וגימור המט על פני הפלסטיק הנוקשה משאיר את הרושם העסקי-משעמם, כלומר לא כזה שיסובב ראשים. מידות העכבר: אורכו 11.9 ס"מ, רוחבו 7.2 ס"מ וגובהו 4.2 ס"מ בשיא. משקלו, 109 גרם, לא מהנמוכים בקטגוריה אבל בהתחשב בעיצובו המגושם וייעודו המקצועי, הוא נדחק לטווח הגרמים הלגיטימי. אין כאן משקולות להוספה כמו שאפשר למצוא לפעמים בעכברי גיימינג, למי שבעניין.
גופו של ה-MD300 מלא וגבוה, כזה שידיים בוגרות ישתלבו בו היטב, אם כי המבנה שלו מעט "דחוס" ופגשנו בעכברים עסקיים יותר ארוכים, כאלו שלא אפשרו לקצות האצבעות שלנו לברוח החוצה. במילים אחרות, כאן עדיפה אחיזת Claw או Fingertip בשל אורכו המוגבל של העכבר, שכן אחיזת Plam פשוט תגרום לאצבעות לבלוט מדי החוצה, לפחות עבור בעלי ידיים גדולות. מבנה המקשים מעט שונה מהרגיל: אמנם זוג המקשים המרכזיים נוכח וביניהם הגלגלת המסורתית – אך מתחתיו מקש מלבני נוסף לכל שימוש שייבחר המשתמש. בצד שמאל העכבר העניינים ממשיכים לבלוט; גלגלת לחיצה נוספת זמינה שם לשיטוט רוחבי ומאחוריה גלגלת נוספת, שלישית במספר, המשרתת את תכונת ASUS Dial.
לפני שנדבר על ביצועים, נתחיל בכמה "נתוני נייר": רמת הדיוק המקסימלית של החיישן האופטי עומדת על 4200dpi, רחוק מיכולות-העל של עכברי הגיימינג, אבל הוגן לזכור שה-MD300 ייעודו למעצבים ולא מעבר. מתגי Omron שולבו בצמד המקשים הראשיים והם מרגישים נוקשים אך לא קולניים מדי – כלומר הימצאותו של חיווי טקטלי יגרום לכם להבין בוודאות שהמקש נלחץ, אך לא יפריע לסובבים שלכם, בניגוד למקשים מכניים שמשמיעים רעשים פחות דקים בעת ההקלקה.
באגף החיבוריות, ה-MD300 תומך בתדר 2.4GHz עם Report rate של עד 1000Hz באמצעות דונגל המצורף במארז וכן בתקשורת בלוטות', שמטבעה מציעה Report rate נמוך משמעותית של 133Hz, כלומר תגובתיות פחות זריזה בהרבה אבל כל עוד לא תשלבו גיימינג, לא תבחינו בהבדל תהומי. באותו עניין, העכבר יכול להיצמד (pairing) עד לשלושה מכשירים במקביל.
גלגלת הצד והשימוש ב-ASUS Dial היא ללא ספק התכונה הבולטת בעכבר ומהחוזקה הגדולה ביותר, גם אם הנוחות מעט מגבילה – אבל נגיע לזה. בשורה התחתונה, הגלגלת הייעודית מציעה גישה מהירה לתכונות שימושיות התואמות בעיקר לתוכנות Adobe הפופולריות כמו Premiere, Photoshop, After Effects ו-Lightroom. קליק על המקש שבמרכז הגלגלת יחשוף תפריט מעוגל המציע תכונות רלוונטיות, בהתאם לתוכנה שפתוחה ברקע, כך למשל ב-Lightroom נחשפנו לכלים שימושיים כמו שליטה מהירה על ניגודיות, חשיפה, צלליות וכו' – ואת הערכים משנים במהירות באמצעות הגלגלת שמסביב לקליק. אפשר לשנות את סדר התכונות שבגלגלת, ניתן להסיר ולהוסיף פיצ'רים מבוססי תוכנה נוספים – ובשורה התחתונה, שימושיות מקצועית ומתוחכמת, שבהתחלה חשדנו בה כגימיק בלבד, אבל אחרי שהתחלנו להתרגל אליה, חסכנו המון תנועות עכבר וקיצורי דרך מבוססי מקלדת.
לא הכל מושלם בגלגלת וחשוב להתייחס לכמה חסרונות שגילינו תוך כדי עבודות עריכה ממושכות. ראשית, הגלגלת מציעה רגישות גבוהה בעת גלילת קביעת הערכים ומגיעים לה מחמאות על כך, בטח בהתאם לצורך המקצועי, אלא שעל עניין זה אחראי אגודל המשתמש – ולנו לפחות מדובר באצבע שפחות בורכה ברגישות יתרה, בטח בכל הנוגע לעבודות עיצוב כירורגיות ועדינות. מה זה אומר בפועל? שהמון תנועות שלנו, עדינות ככל הניתן, התבטאו בקפיצה דרמטית של הערכים.
כמובן שנדרשת כאן עקומת למידה – אבל הוגן גם לומר שבתוך כמה שעות התחלנו "לשלוט" על תזוזת האגודל שלנו. יש גם שיגידו אולי שהמנח הטבעי בעת הגלילה לא הכי אינטואיטיבי, אבל זה כבר תלוי בגודל כף היד שלכם. עניין מציק אחרון בנושא ה-ASUS Dial: לעיגול התכונות המרחף לוקח יותר מדי שניות להיעלם מהמסך – ולא מצאנו דרך לזרז את ההסתרה האוטומטית שלו או לפחות להסתיר אותו בבחירה שלנו. חשוב גם להתייחס לפיל שבחדר: לפי אתר היצרנית, ה-MD300 אינו תומך במערכת ההפעלה macOS – ובכך מפסיד קהל מעצבים עצום, שרבים ממנו עובדים במחשבי אפל. קצת תמוה מצד ASUS לא לתמוך במערכת הפעלה בה משתמש קהל היעד הטבעי של העכבר, אותם מעצבים, עורכים ואנשי וידאו.
מקנחים ב-Armoury Crate, תוכנת הבית של ASUS, שאיתה גם מתפעלים את רוב תכונות העכבר. בדומה לעכברי פרימיום מבית היצרנית ושאר המתחרות, ניתן לקבוע רמת דיוק ב-DPI וחלוקה לפרופילים, לקבוע Polling Rate וכמובן – התוכנה מאפשרת להגדיר מחדש את כל מקשי העכבר והפנייתם לשימושים אחרים כמו ביצוע צילום מסך, הפעלת מקשי מולטימדיה והחלפה שלהם בכל אחד ממקשי המקלדת. במחלקת ה-ASUS Dial כמצופה יש התייחסות נאותה למגוון תוכנות Adobe וכאמור, לא חסרות פונקציות מבית כל תוכנת עיצוב שאפשר "להטעין" בתוך ה-Dial המרחף. ברמה הטכנית, לצערנו Armoury Crate עדיין סובלת מגמגומי מערכת שמופיעים מעת לעת, כמו אי-זיהוי העכבר או מסכי טעינה שלא נגמרים וחבל שהיצרנית שחררה גרסה חצי-אפויה לתוכנה מרשימה – כשהיא מחליטה לעבוד.
משך פעולת הסוללה (30%)
9.5
העכבר מאובזר בסוללת 800mAh וב-ASUS מבטיחים חיי סוללה ארוכים יחסית של עד 150 ימי עבודה בתום טעינה מלאה ויש גם הבטחה לטעינה מהירה: בתום דקת טעינה בלבד, אנחנו אמורים לקבל עד 8 שעות עבודה בשימוש קל. מרשים. בקצה העכבר יציאת USB-C ובמארז קיבלנו כבל טעינה קצר יחסית.
סוללת ה-MD300 לא הטרידה אותנו לרגע וגם בתום 3 שבועות של שימוש משרדי אינטנסיבי, כ-8 שעות מדי יום, 5 ימים בשבוע, לא ראינו צניחת אחוזים מדאיגה מצד התוכנה. אגב תוכנה, ב-Armoury Crate אפשר להתעדכן בכל רגע בסטטוס הסוללה הנוכחי, לקבוע באיזה אחוז סוללה יתחיל העכבר להתריע על גסיסת אנרגיה (בין 10-50%) ובתום כמה דקות לעבור למצב שינה, במידה ולא נעשתה שום פעילות עם העכבר, בטווח שבין 1-10 דקות. אפשר גם לבטל את האופציה כמובן, אבל העכבר חוזר לפעילות תוך פחות משניה מהרגע שמזיזים אותו, כך שחבל לא לנצל את התכונה החוסכת בחיי סוללה.
עמידות ואיכות הבנייה (40%)
8.5
פלסטיק קשה הוא הרכיב הבולט כאן בנוכחותו אבל גימור המט ברחבי העכבר הצליח למנוע מטביעות האצבע שלנו להיות מתועדות. כל גלגלת ששולבה בעכבר יציבה במקומה, הגלילה מדורגת ומרגישה מבטיחה ואין אף תחושת של פשרה. שלוש רגליים לבנות בתחתית מרגישים לנו כמו PTFE שעמידים יותר בפני שחיקה ומספקים תנועתיות יותר חלקה, אבל היצרנית לא מספקת מידע רשמי בנושא. את מתגי Omron D2FC-F-K שעומדים מאחורי המקשים המרכזיים ניתן להחליף, במידה ויישחקו או סתם יפסיקו לעבוד – ולפי היצרנית, יש להן עמידות בפני 50 מיליון הקשות.