סקירה - מסך מחשב Asus TUF Gaming VG28UQL1A ‏- WiseBuy

שתף באמצעות:

סקירת wisebuy - מסך מחשב Asus TUF Gaming VG28UQL1A אסוס

הטוב
  • ביצועי גיימינג מהירים, תודות לקצב ריענון וזמן תגובה
  • יציאת HDMI 2.1 התומך בקונסולות בתצוגת 120Hz
  • תמיכה ב-FreeSync ו-G-SYNC
  • תצוגת 4K חדה
הרע
  • מקשים מובנים מסורבלים לתפעול
  • רמקולים מובנים גרועים
  • נטול פתרון תוכנה
  • HDR בסיסי
בשורה התחתונה
אין לו תוכנה ייעודית, הרמקולים המובנים גרועים ואין באמת תמיכה ב-HDR מלא ועמוק – אבל עד כאן החדשות הרעות. מסך המחשב VG28UQL1A מסדרת מוצרי הגיימינג של TUF של Asus קורץ לשחקן שמבקש לשפר את חווית הגיימינג הוויזואלית שלו. השדרוג המובטח; תצוגת 4K חדה, קצב ריענון גבוה שמשיג משחקיות חלקה, גם אם ספק תחרותי, חיבוריות ל-HDMI 2.1 שתשמח את בעלי הקונסולות ויש כמובן פיצ'רים מבוססי גיימינג מובנים במסך. במילים אחרות, צג שיתאים בעיקר למי שמחפש לשדרג את מסך ה-1080p המזדקן שלו.
הקדמה

ה-VG28UQL1A של סדרת TUF Gaming מבית Asus הוא מסך מחשב המיועד לגיימינג בגודל 28 אינץ' עם תצוגת 4K, פאנל Fast IPS, קצב ריענון 144Hz, זמן תגובה 1ms ותמיכה בתקנים DisplayHDR400 ו-DCI-P3 90%. עוד במסך: תמיכה ב-G-Sync ו-FreeSync ואוסף חיבורים רחב, ביניהם יציאת HDMI בגרסה 2.1 השימושית לבעלי קונסולות. המסך זמין בצבע שחור.

זמן תגובה
הזמן שלוקח לפיקסל במסך LCD לשנות את הצבע משחור מלא ללבן מלא ובחזרה לשחור, והוא נמדד באלפיות שנייה (ms). לעתים רבות נמדד זמן התגובה מאפור לאפור, מה שמשקף זמן תגובה מהיר יתר אך פחות מדויק. זמן תגובה אטי גורם לצבעים להימרח וליצור מעין שובל בתמונה בסצנות מהירות.   ככל שזמן התגובה קצר יותר כך התמונה תראה חלקה יותר. זמני תגובה במסך LCD נעים בטווחים עיקריים של 8-2ms. מסכים עם זמן תגובה קצר במיוחד של 2ms מתאימים בעיקר לגיימרים.

איכות התמונה (70%)

8.5

נתחיל מהפאנל דווקא וב-Asus מנופפים ב-Fast IPS, אחיו המהיר של פאנל ה-IPS המבוקש, שלרוב מגיע עם טווח צבעים נדיב ודיוק ראוי של צבעים, אבל גם עם קצב ריענון בסיסי של 60Hz וזמן תגובה לא תחרותי במיוחד. עם Fast IPS אנחנו מקבלים כאן קצב ריענון מוגבר, כ-144Hz וזמן תגובה רצוי של 1ms. קצב הריענון מצוין, אם כי קשה לומר שיתאים לגיימר התחרותי באמת, זה שיעדיף מן הסתם את טווח ה-240Hz ואולי אפילו צפונה. על חווית צפייה או גיימינג קז'ואלי, כזה שיותר מבוסס הרפתקה ופחות תחרותיות הנשענת על מהירות תגובה חטופה, אין לנו תלונות וכל עוד יש לכם חומרה אימתנית, ה-VG28UQL1A יקפיד להציע קצב ריענון גבוה ומענג לעיניים.


הרזולוציה המקסימלית כאן היא 4K, כלומר 3840x2160 פיקסלים וזה חד בדיוק כמו שזה נשמע. טקסט במסמכי וורד נראים חדים כתער וקריאת כתבות באתרי חדשות מרגישה מקצועית ונקייה. בגיימינג זה עוד יותר מצוין; ב-Hogwarts Legacy נהנים מעולם רחב היקפים ממעוף המטאטא ואם ברשותכם כרטיס מסך מקצועי שיצא בשנה-שנתיים האחרונים, תיהנו גם מהגדרות Ultra בקצב פריימים גבוה, גם בתצוגת 4K. הבהירות כאן גם ראויה וערך מקסימלי של 450cd/㎡ בשיא רחוק מלהיות רע, אבל התמיכה ב-HDR400 מינימלית למדי; לא שתתפסו אותנו מתלוננים על הימצאותו של תקן HDR כלשהו, אבל יש מרשימים ממנו.


עוברים לצבעים ואיכות התמונה. ניגודיות 1000:1 לא בולטת מדי בנוף, אבל לפחות זוויות הצפייה של 178 מעלות מספקות ותואמות לסטנדרט של פאנל IPS. נתמכים כאן סולמות 120%sRGB ו-90%DCI-P3 שיספקו את המשתמש הפרטי ואולי גם צלמים מקצועיים, אבל עורכי וידאו כנראה יחפשו אחוזי כיסוי גדול יותר בתקן DCI-P3.



במחלקת הגיימינג, המסך שלפנינו תומך ב-FreeSync של AMD והוא גם מוגדר כ-G-SYNC Compatible, כלומר צמד טכנולוגיות ה-V-Sync המתחרות יציעו וידאו נטול "קריעת מסך", אפקט לא רצוי שנובע אי-התאמה בין קצב הפריימים של כרטיס המסך לבין זה של המסך. לסיכום, כאן אין את הבעיה הזו והתמיכה בצמד הטכנולוגיות באותו מסך לא מובנת מאליה. במחלקת ה-OverDrive תמצאו 5 רמות והשלישית היא בפער האפקטיבית ביותר; תחת 0 תקבלו אפקט Ghosting מובחן וברמה 5 מקבלים Overshoot שאי אפשר לפספס. במסך מובנים כמה מצבי תמונה ייעודיים בהתאם לסוג המשחק שלכם ויש גם שליטה על רמות הצל עם Shadow Boost שנועד להבהיר את הגוונים השחורים כך שמשחקי התגנבויות למשל או כל כותר המאופיין ברגעי חושך רבים, יקלו על עיני המשתמש.

פאנל IPS
סוג פאנל למסך LCD. מסכים עם פאנל כזה הם איכותיים במיוחד והיקרים ביותר. הם מציגים זויות צפייה מעולות ודיוק צבע אופטימלי, ומתאימים לגרפיקאים מקצועיים שזקוקים לטוב ביותר. זמן התגובה שלהם לא מהיר כמו האחרים, אך מסכים כאלה לא נועדו מלכתחילה למשחק ווידיאו (למרות שהם יכולים להתמודד היטב גם איתם).

נוחות השימוש (30%)

8

נתחיל ממידות המסך, כולל הסטנד: רוחב 64 ס"מ, אורך 54 ס"מ, עומק 21 ס"מ. יש גם משקל לא נמוך במיוחד של 6.89 ק"ג ובהתחשב בכך שלמסך מתלווה בלטת ספק כוח שמנה וענקית, לפניכם מסך די מגושם שגם תובע לא מעט מקום בשולחן העבודה. בקופסה קיבלנו כבלי וידאו DP ו-HDMI וכן כבל DATA בממשק USB 3.0. השוליים במסך מצומצמים, סביבות 6 מ"מ מלמעלה ומהצדדים ורק הסנטר עוביו כמה סנטימטרים בודדים. המסך מתהדר בעיטורים הקרביים שתצפו לקבל ממסך גיימינג, אבל הוא עדיין שומר על מראה שחור בלי יותר מדי גוונים אמיצים או צעקניים וגם תאורת RGB לא תמצאו כאן. רגלי המעמד יוצרות צורת V ולמרות שהן קצרות יחסית, הן מייצבות היטב את הצג, בלי רעידות אופייניות כששולחן העבודה זז טיפה. מאחורי המעמד חריץ עבור סידור והסתרת כבלים.

עוברים לחיבורים; באגף הוידאו תמצאו יציאת DP בגרסה 1.4, לא פחות מ-4 יציאות HDMI (שניים בגרסת 2.0 ועוד שניים בגרסת 2.1), יציאת אוזניות ועוד צמד יציאות USB 3.2 Gen 1 Type-A ב-Downstream עבור הקמת HUB , באמצעות חיבור כבל USB-B אל USB ב-upstream שנמצא ממש בסמוך אליהם. את קצב הריענון המקסימלי ניתן להשיג בחיבור כל סוגי כבלי הוידאו, HDMI בשתי גרסאותיו או עם כבל DP . כאן גם המקום להחמיא על הימצאותה של יציאת ה-HDMI 2.1 וכל משתמש קונסולה מכיר את מגבלת הפריימים הידועה לשמצה עם HDMI 2.0, כך שעם ה-VG28UQL1A משתמשי PS5 למשל יוכלו להשיג קצב פריימים גבוה יותר, כל עוד הכותר שלהם תומך טכנית כמובן.


את תפריט ה-OSD מתפעלים באמצעות ג'ויסטיק ויש גם כמה מקשים פיזיים ייעודיים מתחתיו להפעלה מיידית של פיצ'רים מקצועיים כמו הוספת כוונת או מעבר למצב תמונה ייעודי לז'אנר משחקים – וזה בכלל לא נוח כמו שתצפו, או לפחות כמו שהיצרנית חושבת שזה יעיל. שילוב בין גישה עיוורת לאותם מקשים לבן מיקום לא נוח שלהם, לא מזמין את המשתמש לנצל את השימושיות הזריזה שלהם, עם כל הרצון הטוב. הג'ויסטיק טיפה מציל את המצב והתפעול שלו בהגדרות המסך הרבה יותר נוח. בקטגוריית ה-GamePlus אפשר להלביש על המסך כוונת, טיימר, מודד fps וגם כוונת Sniper שמגדילה בריבוע קטן את מרכז המסך. יש כמובן מצבי תמונה ייעודיים להחלפה מהירה, כמו Cinema, מרוצים, משחקי FPS, ו-MOBA. באופן מאכזב, ב-Asus לא מציעים אף תוכנה להתקנה במחשב, אפילו לא משהו מינימלי שיידע להציע את התכונות שמגיש ה-OSD – וחבל, בטח אחרי שראינו יופי של פתרונות מצד מסכי גיימינג מתחרים.

צמד רמקולים בהספק 2W כל אחד מציעים את הסטנדרט המינימלי-ביותר ואפילו לשמיעת קטעים טכניים ביוטיוב לא היינו ממליצים להאזין איתם, בוודאי שלא להאזנת שירים ובטח ובטח שלא לשחק איתם. אופי הצליל דק, אנמי להחריד, מזכיר את הסאונד של רמקולים ניידים זולים במיוחד ובאסים זאת כבר בקשה גדולה מדי. במילים אחרות, תירוץ חלש לרמקולים, שמאוד רחוקים מהסטנדרט הנאה שהקפידו ב-Asus לספק עד כה במארז שלפנינו.

מקנחים עם גמישות המסך. ל-VG28UQL1A נטייה קדימה של 20° ו-5°- אחורה, סיבוב 15° סמליים יחסית לכל צד, סיבוב מלא לאורך (Pivot) ויכולת הגבהה של עד 12 ס"מ. כמקובל, המסך תומך בהתקנה על הקיר VESA 100x100 ויש גם חריץ למנעול Kensington למניעת גניבה פיזית, אם תחליטו להציב אותו בתצוגה פומבית. התנועתיות של המסך מעט עקשנית ותובעת כוח, במיוחד בסיבוב המסך לאורך והמיקום הפיזי של המקשים בגב המסך גוררים המון הקשות שווא מעצבנות. אנחנו סובבנו את המסך בעיקר שמאלה, אבל אם תרצו להסיטו ימינה, כמעט תמיד תלחצו בטעות על מקשי תפריט ה-OSD – וזה סתם מעצבן ולא חושב עד הסוף על חווית משתמש.