סקירה - בית חכם Switcher Runner Smart Plug ‏- WiseBuy

שתף באמצעות:

סקירת wisebuy - בית חכם Switcher Light SL01 7290015524322

הטוב
  • לא מחייב חיבור לאינטרנט כדי לעבוד
  • ניתן לשליטה מגוגל ואלכסה
  • מתג פיזי שתמיד זמין
  • ניתן לשליטה מרחוק
הרע
  • קל לכבות בטעות את השליטה מרחוק במתגים
  • אינטגרציה מוגבלת ל-Home Assistant
  • מתגים מחייבים קו 0
בשורה התחתונה

בשנים האחרונות השתמשנו ברציפות במוצרי החברה המאפשרים לשלוט בתאורה, תריסים חשמליים, בדוד ובמזגן, והכל דרך אפליקציה ייעודית ותמיכה מרשימה דרך גוגל אסיסטנט ואלכסה של אמזון. הגרסה החדשה של האפליקציה מהווה שדרוג משמעותי עבור סוויצ'ר שכן עד כה היא העיבה על חווית השימוש בציוד שהתגלה כאמין ביותר לאורך זמן.


לאורך השנים ראינו שלל חברות ישראליות המציעות פתרונות לבית חכם והמכנה המשותף לכולן, הייתה ההבטחה לתכונות שיתווספו בעתיד וכמעט כולן לא עמדו בהבטחה. לכן סוויצ'ר היא חברה יוצאת דופן שלא רק ממשיכה להגדיל את מגוון המוצרים, היא גם מעדכנת את הקיימים ומוסיפה תכונות חדשות.


המתגים האלגנטיים מצופים זכוכית ומשתלבים היטב בכל קופסת גוויס, ניסקו או ביטוצ'ינו ולאורך הבדיקה הממושכת, עיקר הבעיות שחווינו היו בעיקר סביב ניתוקים מהרשת הביתית שהיו כה תכופים בגלל מיקום כפתור הרשת על המתגים; מספיקה נגיעה רגעית כדי לגרום לו לנתק את החיבור.


המוצרים בנויים היטב, נוחים לתפעול ואמינים לאורך זמן. אך כמו כל מוצרי בית חכם המגיעים מחברות שאינן קונגלומרט עולמי, יכולת ההשקעה של סוויצ'ר בפיתוח שפע התכונות והאינטגרציות שיש אצל המתחרים מחו"ל - שאמינותם החשמלית מוטלת מאוד בספק,  משאירה תחושת החמצה לאור הפוטנציאל הברור שעוד לא מומש.

הקדמה

מערכות בית חכם המותקנות לאחר הבנייה, הן פתרון מצוין לכל מי שלא רצה או יכל להשקיע אלפי שקלים בתשתית בזמן הבנייה או בהתקנת מערכת ייעודית. חברת סוויצ'ר שהחלה את דרכה עם בקר אחד המיועד לשליטה בדוד, גדלה והתרחבה גם לשקעים חכמים, שליטה בתריס חשמלי ומתגי תאורה המותקנים במקום המתגים הקיימים, כולם עם שירות ותמיכה בעברית ותו תקן ישראלי.


בשנה האחרונה בדקנו במקביל את מגוון מוצרי הבית החכם של סוויצ'ר וגילינו האם הם באמת הופכים את הבית לחכם יותר או שמדובר בעוד חברת הייטק שמנסה לתקן בעיה שלא קיימת.


כל המכשירים מגיעים עם תו תקן ישראלי ומתחברים לרשת 2.4Ghz בלבד.

נוחות השימוש (45%)

8.5
את כלל המוצרים של סוויצ'ר מגדירים דרך האפליקציה הייעודית של החברה שכעת זמינה בגרסה חדשה ל-iOS ובקרוב תגיע גם לאנדרואיד, שם עדיין יש את הגרסה הישנה.

חדר הורים
בכניסה לחדר יש ביחידה אחת שני מתגים לאורות ואחד למאוורר תקרה (SL03) ובצמוד למיטה ישנו מתג מחליף לתאורה שרצינו לשמור על הפונקציונליות שלו. היות ואותו מתג היה בנוי יחד עם שקע חשמל - משהו שסוויצ'ר עוד לא מייצרת, ביטלנו את המתג הישן והתקנו את ה-S11 המכיל ביחידה אחת שני מתגי תאורה ומתג לתריס. כחלק מההתקנה מחברים אליו את קו ה-0 מה שמאפשר להגדיר את מתגי התאורה כמעין שלט רחוק למתגים אחרים. המטרה שלנו הייתה להגדיר אותם כמתגים מתחלפים ושמחנו לגלות שניתן לעשות זאת ישירות דרך האפליקציה של סוויצ'ר.


כלל המתגים מצופים זכוכית מגע חלבית המגיבה בסדר גמור לכל לחיצה, גם אם הידיים לחות, אך צריך לכוון את האצבע בדיוק למקום כדי שזה יעבוד. היות וזו זכוכית חלקה לגמרי, אין משוב פיזי כמו שקע או בליטה שיבהיר לאצבע איפה ממוקם הכפתור הדיגיטלי. עבורנו זה דרש הסתגלות שכן היינו מורגלים להושיט יד ולאתר את הכפתור מבלי להביט בו לרגע - וזה מציב בעיה נוספת שהיא למצוא את הכפתור בחשיכה.

כברירת מחדל, בכל מתג הנורה המסמלת את חיבור ה-Wifi דולקת קבוע בכחול ולכל כפתור יש תאורת הילה אדומה המסמנת היכן הוא נמצא על משטח הזכוכית. בזמן שהתאורה פועלת, ההילה בוהקת ובזמן שהיא כבויה, התאורה מעומעמת. אנחנו בחרנו לכבות אותה מכיוון שגם במצב זה היא עדיין בוהקת עבורנו מדי.
אך אולי הבעיה הגדולה ביותר שחוזרת על עצמה בכל המתגים של סוויצ'ר, היא שכפתור ה-WiFi מגיב לכל לחיצה קצרה ולמעשה מנתק את המתג מהרשת. זה קרה וממשיך לקרות שוב ושוב בכל החדרים. לו היו מגדירים את הכפתור עם מינימום זמן לחיצה של שתי שניות, היינו יכולים לשמור על שימוש רציף.

חדר עבודה
כאן השתמשנו בשני שקעים חכמים של Switcher בשל היכולת שלהם למדוד ולדווח צריכת חשמל. אחד מהם מחובר למזגן עילי והשני לשקע שאליו כל ציוד המחשוב מחובר. בעוד שסוויצ'ר מאפשרת לקבל דוח חודשי על עלות החשמל המשוערת, המידע מוצג לכל שקע בנפרד ואין הרבה מה לעשות איתו מעבר. לכן חיברנו את המערכת ל-Home Assistant - מערכת בית חכם בקוד פתוח שהתקנו על מחשב ישן המאפשרת לראות את הנתונים בזמן אמת ולתעד אותם לאורך זמן.



נכון למאי 24, המתגים החדשים יותר כמו ה-S11 עדיין לא עובדים עם HA ואין זו אשמת או אחריות החברה, אך הפתרונות של סוויצ'ר מיועדים יותר לבתים שלא הותקנה בהם מראש מערכת חכמה יחידה אלא שילוב של ספקים שונים שלכל אחד מהם אפליקציה משלו. עם זאת, המערכת כן נתמכת ב-Google Assistant ו-Alexa אך אלו מוגבלות בעצמן.


סלון
באזור זה התקנו מתג Runner השולט בתריס החשמלי ואת Breeze המאפשר לשלוט מרחוק במזגן ועליו כתבנו בהרחבה כאן. נציין שבגרסה החדשה של האפליקציה, תהליך ההגדרה של השלט הרחוק נהיה משמעותית קל יותר מבעבר וכל התהליך, אורך כשלוש דקות.


יחידת הבקרה לתריסים חשמליים מאפשרת שליטה מרחוק בתריס ופתיחה וסגירה לפי אחוזים. כמו כן, ניתן להגדיר לו"ז לפי התריס ייפתח ויסגר. כדי לאפשר לתריס לנוע אוטומטית ללא הצורך להחזיק את הכפתור לחוץ, יש לכייל את המנגנון. המערכת מורידה את התריס עד הסוף, מעלה אותו ומורידה אותו שוב וכך מודדת כמה זמן לוקח לו לנוע מנקודה לנקודה. מיקום התריס נמדד באחוזים אך היות ותריס חשמלי לא נפתח מיד עם תנועת המנוע אלא מבצע כמה סיבובים עד שהתריס עצמו זז ויחד עם המרווחים המובנים בין החוליות, אין התאמה בין האחוזים המוצגים באפליקציה לבין מיקום התריס. המשמעות היא שאם תבקשו מהתריס להפתח ב-50%, הוא לא ינוע לאמצע החלון אלא למיקום אחר לגמרי ולא ניתן לתקן את קנה המידה ידנית.

חדר משחקים
כאן התקנו SL02 עם שני מתגי תאורה כשאחד מהם שולט במאוורר תקרה, בנוסף התקנו Runner כדי לשלוט בתריס החשמלי. במקרה זה ההתקנה של המתגים הייתה מסובכת יותר מכיוון שהיה צריך להעביר קו 0 אל המאוורר כדי שיהיה אפשר להדליק ולכבות אותו. אז אם ההתעסקות ב-220V לא נשמעת לכם סיבה מספיק טובה להזמין חשמלאי, אז אולי הטרחה של לפרק מאוורר תקרה ולהשחיל כבלים בתעלות כן יהיה.


דוד חשמל
במסדרון התקנו את ה-Touch V3 המאפשר לשלוט בדוד חשמל. זוהי הגרסה החדשה של מתג השליטה בדוד והיא אלגנטית למראה עם גימור זכוכית ותאורת חיווי עדינה אך לא בוהקת.

דרך האפליקציה אפשר להגדיר לו"ז, לראות מי הדליק את הדוד ולכמה זמן ולקבל הערכה על עלות החשמל. שמחנו לראות שסוויצ'ר תיקנה בגרסה החדשה של האפליקציה את מנגנון קביעת הלו"ז שהיה מתסכל מאוד. כמו כן, החברה הגדירה כברירת מחדל שהדוד ייכבה אחרי שעה של פעולה רציפה, כך שאין חשש לשכוח אותו דולק בטעות. את המגבלה ניתן לשנות לעד 24 שעות של פעולה רציפה.

התקנה (15%)

8.5

המתגים החכמים מיועדים להחליף את המתגים הקיימים והיות וסוויצ'ר היא חברה ישראלית, כל המוצרים שלה מותאמים לסטנדרט הבנייה בארץ. למעט הגרסאות הישנות של מתגי הדוד החשמלי, כלל המתגים החדשים מיועדים להתקנה בתוך הטיח. המתגים לתריס ולתאורה מגיעים בשילובים שונים ובגדלים המתאימים לקופסה 55, גוויס 3 מקום, ניסקו או ביטוצ'ינו, בהתאם למוצר עצמו. אם אתם כמונו ואינכם יודעים מה בדיוק מותקן אצלכם בבית, תוכלו לשלוח לסוויצ'ר תמונה של המתג הקיים דרך האתר והם יפענחו זאת עבורכם.


בתמונה מטה תוכלו לראות את כל המתגים שהותקנו עבור הבדיקה ולמעט ה-Breeze, כולם הותקנו על ידי חשמלאי מוסמך.


SL02 - שולט בשני מתגי תאורה.

SL03 שולט בשלושה מתגי תאורה.

S11 - שולט בתריס חשמלי ובשני מתגי תאורה.

Breeze - מאפשר לשלוט במזגן.

Runner - שולט בתריס חשמלי.

Touch - שולט בדוד חשמל.


בכל החדרים ישנם מאווררי תקרה שהותקנו מראש עם אפשרות לכיבוי והדלקה דרך מתג פיזי רגיל. בכך, למרות שהמתגים משווקים כמתגי תאורה, הם מתנהגים בדיוק כמו כל מתג סטנדרטי כך שהוספנו למאווררי התקרה שליטה מרחוק. קחו בחשבון שזה לא מחליף את השימוש בחוט שבורר את המהירות שעדיין צריך לקום אליו.


בסלון הותקן Breeze לשליטה במזגן ו-Runner לתריס. בחדר המשחקים הותקן Runner לתריס ו-SL02 עם שני מתגים - אחד למאוורר תקרה והשני לתאורה המובנית במאוורר. בחדר הורים הותקן SL03 עם שלושה מתגים - אחד למאוורר תקרה, אחד לתאורה שבתוך המאוורר ואחד למנורת תקרה נוספת. באותו חדר הותקן S11 עם מתג לתריס ושני מתגי תאורה מתחלפים.


שימו לב שכל מתגי התאורה והתריסים דורשים קו 0 והוא לא תמיד קיים בכל חדר או בכלל, גם במבנים מהעשור האחרון. תוכלו לדבר על זה בהרחבה עם החשמלאי שתזמינו להתקנה כי אם הבטיחות לא חשובה לכם, אז אולי כמות העבודה שתידרש כדי להשחיל קווים חדשים בחדרים תשכנע אתכם.

שליטה מרחוק ואפליקציה (40%)

8.5

נקודת התורפה עבור כל מערכות הבית החכם היא אפליקציית השליטה. בלעדיה לא ניתן להשתמש בציוד, אך היא אולי חלק היקר ביותר לפיתוח ובתמורה אינה מייצרת הכנסה ישירה כלשהי. במשך שנים רבות, האפליקציה הייעודית של סוויצ'ר הייתה החלק הבעייתי ביותר בחווית השימוש. למרות שהיא עברה מספר עדכונים, היא נותרה חסרת פונקציות ומסורבלת לשימוש.


באפריל 2024 סוויצ'ר העלתה גרסה חדשה ל-iOS שלמעט הצגת מזג האוויר שיהיה רלוונטי בגרסה עתידית, אינה מכילה תכונות חדשות אך היא בהחלט קלה יותר לשימוש. את העובדה שיצאה גרסה חדשה גילינו בגלל שלפתע חלק מהתריסים ומתגי האור בבית התנתקו מהרשת ולא התחברו מחדש. אך המקרה הבעייתי ביותר היה כשמתג ה-S11 השולט בתריס חדר השינה ושני מתגי אור, הפסיק לעבוד באמצע הרמת התריס ולא הגיב כשלחצנו על כפתורי המגע המובנים בו. רק איפוס באמצעות לחיצה ארוכה על כפתור ה-Wifi השיב לנו את היכולת לפתוח את התריס.



כאן מבחינתנו, בא לידי ביטוי השיפור המשמעותי ביותר בתהליך ההתקנה של מוצר חדש. עד כה - ואנחנו משתמשים במכשירים של סוויצ'ר כבר שנים, מעולם לא הצלחנו לבצע את ההתקנה האוטומטית שהאפליקציה מציעה. תהליך ההתקנה היה כך: מוסיפים מוצר חדש, בוחרים אותו מהרשימה או סורקים קוד QR, האפליקציה מצהירה שיש תמיכה רק ברשתות 2.4Ghz ולא ב-5Ghz אך היא לא מציינת באיזה תדר הרשת אליה אנחנו כבר מחוברים, רק את שמה. לאחר הזנת הסיסמה לרשת, האפליקציה מנסה לחבר את המכשיר אך תמיד נכשלת ועוברת למצב נקודת גישה ורק לאחר מכן ההתקנה מסתיימת בהצלחה.


את ה-S11 הגדרנו מחדש באמצעות הגרסה העדכנית ל-iOS ושם ראינו שלראשונה, לפחות עבורנו, במידה והטלפון מחובר לרשת 2.4Ghz, ניתן להשלים את ההתקנה עוד בשלב האוטומטי ואין צורך בהמתנה מיותרת להמשך התהליך הידני. אך עבור אלו המחוברים לרשת הפועלת בו זמנית ב-2.4Ghz ו-5Ghz, התהליך יישאר אותו דבר.


ראוטרים סבירים כמו אלו שספקיות האינטרנט בסיבים מספקות, מסוגלים לשדר בו זמנית על אותו שם רשת (SSID) ב-2.4Ghz ו-5Ghz וההחלטה לאיזה תדר להתחבר, נעשית בין הטלפון לראוטר, בהתאם לעוצמת האות ואיכות החיבור. במידה והרשת הוגדרה כשני תדרים נפרדים, המידע הזה יתווסף לשם הרשת, לדוגמה wifi_2.4 או wifi_5G. אך במידה וזה לא, אין כל דרך מובנית ב-iOS או במכשירים של סמסונג למשל, לדעת לאיזה תדר אתם מחוברים אלא דרך אפליקציה חיצונית וב-iOS המידע הזה בכלל מוצג במספרי ערוצים, במקום בתדר. עם זאת, ישנם לא מעט מכשירי אנדרואיד כמו אלו של Nothing בהם ניתן לראות את התדר כחלק מהגדרות הרשת.