סקירה - מחשב נייד MSI Katana 15 ‏- WiseBuy

שתף באמצעות:

מחשב נייד MSI Katana 15 B13VFK-257IL

סקירת wisebuy - מחשב נייד MSI Katana 15 B13VFK-257IL

הטוב
  • ביצועי גיימינג גבוהים
  • רמקולים עוצמתיים
  • חיבוריות מספקת
  • נפח אחסון נדיב
  • טעינה מהירה
הרע
  • תצוגה עם צבעים אנמיים
  • ללא אבטחה ביומטרית
  • חיי סוללה חלשים
  • בנייה פלסטיקית
בשורה התחתונה
יותר מהכל, מחשב הגיימינג הנייד Katana 15 "תבע" מאיתנו להצמיד לו מסך נפרד: הוא אמנם מציע ביצועים גבוהים וחיבוריות נאה, אבל תצוגה חלשה שכוללת צבעים אנמיים ורזולוציית 1080p בסיסית דורשים לחבר אותו לצג מקצועי יותר כדי לסחוט יותר מכרטיס המסך העוצמתי ששולב בו. בכל זאת, לא הכל רע: כאמור, קצב פריימים מספק תשיגו עם הנייד גם בכותרים תובעניים, כל עוד תשמרו על רזולוציה 1080p, יש כאן נפח אחסון נדיב וטעינה מהירה – אבל במקביל התקשינו להתעלם מחיי סוללה מגבילים והמקלדת היא גם עניין אמביוולנטי. ה-Katana 15 נדרש לחיזוקים חיצוניים כדי להוציא ממנו את מקסימום הפוטנציאל הטמון בו, והוא אכן קיים - אנחנו רק לא בטוחים כמה יתמסרו לרעיון.
הקדמה

ה-Katana 15 מבית MSI הוא מחשב נייד לגיימרים בעל מסך IPS-Level בגודל 15.6 אינץ' עם קצב ריענון 144Hz ורזולוציית 1080p, מעבד i7-13620H, כרטיס מסך GeForce RTX 4060, זיכרון RAM בנפח 32GB ועוד נפח אחסון פנימי מסוג SSD בנפח 2TB. עוד במחשב: הבטחה לשיפור היכולות התרמיות, צמד רמקולים המחוזקים בעזר Nahimic, חיבוריות רחבה ומקלדת RGB עם 4 אזורי תאורה. המחשב זמין בצבע שחור.

זיכרון
  Random Access Memory הזיכרון הפעיל הראשי במחשב. הזיכרון מאחסן באופן זמני מידע שנוכח כל עוד המחשב פועל. הזיכרון נמדד בג'יגה בייטים (GB), וככל שהוא גדול יותר מערכת ההפעלה ותוכנות אחרות יפעלו מהר יותר וניתן להריץ כמה מהן במקביל בצורה מהירה וחלקה. גודל הזיכרון המומלץ לשימושים בסיסיים במחשב נייד הוא 4GB. לעבודה עם יישומים כבדים יותר וכדי לעבוד עם כמה יישומים במקביל בנוחות, מומלץ זיכרון גדול יותר.

ביצועים (35%)

9

מעבד i7-13620H מהדור ה-13 של אינטל לא אמור לגמגם מול כותרים כבדים, בטח כשהוא מלווה ב-32GB זיכרון RAM מסוג DDR5-5200MHz ונתמך על ידי כרטיס המסך GeForce RTX 4060 החמוש ב-8GB זיכרון מבית Nvidia. נתחיל מהברור מאליו: ה-Katana 15 מגיב מצוין בשוטף. תוכלו להתקין בו במקביל תוכנות כבדות, לרנדר וידאו, לעבוד על תוכנת עריכה מקצועית ולהסטרים סרט בנטפליקס ולא תרגישו שום גמגום. אבל בעבור משימות משרד כנראה שלא תרכשו את הנייד של MSI אז עברנו די מהר לגיימינג. יצאנו קודם לכמה מבחני מעבדה, כשכולם נבחנו תחת "מצב מאוזן" (Balanced), בזמן שהמחשב מחובר לחשמל. במבחן GeekBench קיבלנו 11651 נקודות ב-Multi-Core, תוצאה גבוהה שתואמת לחומרה ובמבחן הגיימינג 3DMark במבדק Time Spy קיבלנו 10357 נקודות וב-Fire Strike קיבלנו 22,804 נקודות – שתי תוצאות מצוינות שאמורות להחמיא למחשב בזמני גיימינג תובעניים.





עוברים לכמה כותרים מפורסמים: ב-Red Dead Redemption 2 קיבלנו תחת הגדרות Ultra קצב פריימים ממוצע של 66fps, נתון לא רע שכמובן גם מאפשר משחקיות קלה ונטולת גמגומים. ב-Cyberpunk 2077 הקלנו על המחשב עם הגדרות גרפיקה High, הפעלנו את ה-Ray Tracing על Ultra וגם DLSS הופעל. במשחקיות שוטפת קיבלנו 40-60fps ובבנצ'מארק קיבלנו ממוצע פריימים של 48fps שכאמור, די תאם לרגעים בהם שיחקנו באמת. תוצאות קצבי הפריימים לא רעות אבל חשוב גם לזכור ששני המשחקים נבדקו תחת רזולוציה 1080p המקלה בלבד. לגבי כותרים פחות תובעניים ויותר תחרותיים כמו Valorant או CS:GO, צפו לקצב פריימים מופרז שגם תואם לצורך, כמצופה.



באשר לאחסון הפנימי, במארז קיבלנו כונן 2TB לרשות המשתמש, המתבטאים בכ-1.64GB בפועל אחרי שמנכים את מערכת ההפעלה ועוד כמה עזרים ותוכנות מחייבות. הכונן הוא כצפוי מסוג SSD בתקן PCIe Gen4 והתוצאות של CrystalDiskMark בהתאם: מהירות קריאה 5055MB/s וכתיבה 6574MB/s הן תוצאות מצוינות והעברת קבצים כבדים תיערך בזריזות וביעילות.

מארז
הקופסה שבתוכה נמצאים מרכיביו העיקריים של המחשב, לוח אם, מעבד, כרטיסים שונים וכן יציאות וחיבורים.

איכות התצוגה (15%)

7

מסך בגודל 15.6 אינץ' מציג רזולוציה די פושרת של 1080p ופיזור צבעים בסולם 45% NTSC הנחשב לעצל יחסית באשר לטווח הגוונים שלו. פאנל IPS-Level זו הדרך של MSI להגיד שהוא אמור להציע זוויות צפייה כשל פאנל IPS המוערך – אבל כשהגוונים כ"כ דלים, קשה להתלהב מזוויות צפייה נוחות. קודם נתנו הזדמנות למסך להרשים אותנו עם כמה פרקי Agents of S.H.I.E.L.D שמשודרים בדיסני+ והגוונים האנמיים מתקשים לספק את הסחורה; השחורים דלים, הניגודיות חלשה ומספקת המון רגעים חד-ממדיים וגם הבהירות המקסימלית נמוכה באופן תמוה - לטעמנו אין כאן יותר מ- 250-300 nits סבירים להחריד. בנמצא גם קצב ריענון 144Hz תחרותי למדי, אבל לא מצאנו תמיכה רשמית ב-G-SYNC או כל טכנולוגיית Adaptive Sync אשר מאוד מתבקשת כאן, בטח בהתאם לייעוד המחשב.



כל מה שחווינו באגף התצוגה הביא אותנו למהלך הבלתי-נמנע לחבר את המחשב למסך אחר, כשה-Katana 15 משרת כ"מוח" בלבד. נכון, לא מעט מהשחקנים בעלי ניידי גיימינג בלאו הכי מקימים סט אפ שכזה, אלא שהתצוגה במחשב שלפנינו התגלתה כנחותה דרמטית לעומת יתר החומרה ששולבה בה והרבה זמן לא פגשנו פער כה גדול בין איכות המחלקות שבאותו מארז. מאכזב.

מארז
הקופסה שבתוכה נמצאים מרכיביו העיקריים של המחשב, לוח אם, מעבד, כרטיסים שונים וכן יציאות וחיבורים.

ניידות ונוחות השימוש (25%)

8

מידות המחשב: רוחב 35.9 ס"מ, אורך 25.9 ס"מ, עובי מקסימלי של 2.5 ס"מ ומשקל כולל של 2.25 ק"ג – שבהחלט תרגישו על הגב אם תחליטו להתנייד עם ה-Katana 15. גימור המחשב מלמעלה מט, עיטורי גיימינג מחייבים מופיעים ברוב חלקי המחשב והכוורת המחוררת שבתחתית ממשיכה קו עיצובי שמאפיין ניידי גיימינג מסובבי צוואר. ציר המסך מסתובב לאחור עד ליצירת 180 מעלות, שבעיקר מיועד להתקנה על תחנת עבודה או כל מעמד שיוצר למחשב מנח אנכי.



מצלמת רשת נוכחת במארז אבל היא סמלית ביותר; רזולוציה של 720p ב-30 פריימים בשנייה הוא לא משהו שאפשר להסתפק בו בסטרימינג ואין מנוס מלרכוש מצלמת רשת מקצועית אם תרצו לשדר את עצמכם בזמן אמת. ערכנו איתה כמה פגישות וידאו, אבל אל תצפו מעבר לחשיפה גרועה וצבעים עכורים שמספיקים לשיחות Zoom בלבד. יש גם צמד רמקולים בהספק 2W כ"א שגם חמושים בעזר הצליל של Nahimic, שיחסית לאקולייזרים חינמיים אחרים שפגשנו, הנוכחי באמת יעיל ומשפיע משמעותית על עיצוב הסאונד. לכאן או לכאן, בהתחשב בייעודו של ה-Katana 15, קשה לנו להאמין שיהיו שחקנים שיעדיפו את הרמקולים המובנים ולא יחברו אוזניות מקצועיות.


עוברים לחיבורים הזמינים במחשב. יציאת RJ45 הכרחית לרשת יציבה ואכן נוכחת כאן, בעיקר עבור משחקי רשת תחרותיים בהם ננסה לשמור על ping נמוך. יש גם שלוש יציאות USB-A, שתיים מהן בתקן USB3.2 Gen1 ועוד יציאת USB-C בגרסת USB3.2 Gen1 שגם תומכת בהעברת וידאו עם כבל DP. יש עוד יציאת וידאו, הפעם בתצורת HDMI שתומכת ברזולוציה 8K בקצב ריענון 60Hz וכן רזולוציה 4K בקצב ריענון 120Hz. סוגרת את רשימת החיבורים יציאת אוזניות/מיקרופון משולבת - ורק שימו לב שאין כאן חריץ לכרטיס זיכרון SD, חיסרון ליוצרי תוכן שלא מתלהבים להשתמש במתאמים.



באופן די משונה, ה-Katana 15 צוידה במקלדת מאוד "עסקית"; היא מאופיינת במרווחים יעילים, פרופיל שפוף, עומק לחיצה נמוך בהתאם וקליקים שקטים יחסית – אבל מקשי העריכה הטיפוסיים מסתתרים מאחורי המקלדת הנומרית, מקשי ה-WASD עוצבו בשקיפות טיפוסית לגיימינג ויש גם תאורת RGB שתזכיר לנו שעדיין מדובר באביזר המיועד לשחקני מחשב. עדיין, לא אידיאלי במיוחד לגיימר, אם מתחשבים בסך התכונות. משטח העקיבה מצומצם בגודלו ביחס למקלדת, אבל נצא מנקודת הנחה שהגיימר הממוצע יעדיף חיבור עכבר בלאו הכי. המקלדת שוב חיזקה לנו את מה שחשבנו באגף התצוגה; ה-Katana 15 ממש "מבקשת" שתשתמשו בה כ"מוח" בלבד ואביזרי הגיימינג הקריטיים האחרים, מסך ומקלדת - מוטב שתדאגו להם בעצמכם.



כאמור, יש תאורה אחורית למקלדת ו-MSI מספקים את מופע ה-RGB מנקר העיניים והכל-כך מתבקש בקטגוריה. כמו בהרבה ממשקי תאורה, גם כאן תחת Mystic Light הממוקם ב-MSI Center מחכים האפקטים המהירים; Breath, Wave ו-Color Cycle ויש גם גרסה סטטית לבחירת צבע בודד. ניתן לקבוע עד 3 פרופילים, לבחור את מהירות תנועת האפקט והכיוון שלו – ויש גם אזור Customize שמחלק את המקלדת ל-4 אזורי תאורה וכל אחד מהם הופך לעצמאי באשר לבחירת האפקט שתחילו עליו. כל נושא התאורה חביב, מסובב מבטים, בוהק מספיק ובאותה נשימה, לא שימושי כפי שב-MSI רוצים לחשוב, כאמור, בעיקר בגלל אופי מקשי המקלדת.

זיכרון
  Random Access Memory הזיכרון הפעיל הראשי במחשב. הזיכרון מאחסן באופן זמני מידע שנוכח כל עוד המחשב פועל. הזיכרון נמדד בג'יגה בייטים (GB), וככל שהוא גדול יותר מערכת ההפעלה ותוכנות אחרות יפעלו מהר יותר וניתן להריץ כמה מהן במקביל בצורה מהירה וחלקה. גודל הזיכרון המומלץ לשימושים בסיסיים במחשב נייד הוא 4GB. לעבודה עם יישומים כבדים יותר וכדי לעבוד עם כמה יישומים במקביל בנוחות, מומלץ זיכרון גדול יותר.

משך פעולת סוללה (15%)

7

סוללת 53.5Whr שולבה בתחתית המחשב ובמארז קיבלנו מטען בהספק 200W. סוללות מחשבי גיימינג ניידים לרוב נחשבות לעקב האכילס במפרט, מהודק ככל שיהיה, וכוחות העיבוד התובעניים מטבע הדברים מביאים לזלילת אנרגיה מוגברת. שלא במפתיע, לצערנו גם ה-Katana 15 מתקשה לספק את הסחורה; ראשית, ולמען הסר ספק, לשחק בלי כבל חשמל מחובר כל הזמן לשקע היא לא באמת אופציה, לא מהנה לפחות. ברגע שסומכים על הסוללה בלבד, ביצועי המערכת פוחתים דרמטית – וגם זה בעבור גיימינג שאורך 30-40 דקות במקרה הטוב.



בדקנו את הסוללה בתנאים יותר נוחים, שאינם גיימינג: ניגנו סרטון טבע ביוטיוב ברזולוציה 1080p תחת בהירות מקסימלית, ווליום בעוצמה 50% ותאורת מקלדת בבהירות מקסימלית – ואחוזי הסוללה צנחו פלאים: בתוך חצי שעת נגינה איבדנו 16% ואחרי חצי שעה נוספת איבדנו עוד 14%, כלומר שעת ניגון "עלתה" לנו 30% מחיי הסוללה, מה שאומר שעם ה-Katana 15 אל תסמכו על יותר מ-3 שעות ניגון וידאו מבוסס סטרימינג, שזה כלל לא הרבה – אבל מאוד טיפוסי ללפטופ גיימינג.


עוברים למהירות הטעינה, שהרשימה הרבה יותר: המטען שקיבלנו במארז, מגושם ככל שיהיה, נתמך בהספק 200W בומבסטי וצבר כ-55% סוללה בתוך חצי שעה בלבד. בתום שעה כבר הגענו ל-82% וטעינה מלאה, מ-0% ל-100%, ארכה בערך שעה ו-15 דקות – תוצאה לא רעה שהייתה מרשימה אותנו יותר אילו חיי הסוללה של ה-Katana 15 לא היו כה עגומים.

מארז
הקופסה שבתוכה נמצאים מרכיביו העיקריים של המחשב, לוח אם, מעבד, כרטיסים שונים וכן יציאות וחיבורים.

עמידות ואבטחה (10%)

7.5

נתחיל מענייני אבטחה ולצערנו אין כאן אף חיישן ביומטרי, לא סורק טביעת אצבע ולא מצלמת פנים מבוססת IR ש-Windows Hello יכיר בה. קצת מאכזב וממארזים מקצועיים נצפה ללפחות חיישן אבטחה בודד. בנוגע לאיכות הבנייה, השלדה עשויה פלסטיק מלמעלה ולמטה ולמרות שמדובר בחומר גלם מאוד פשרני, שבקלות היה יכול להתחלף במתכת קלה כלשהי, לא הרגשנו בנייה בינונית.



החיבורים עובדים כנדרש, המקשים יציבים במקומם ורק שני אזורים הרגישו לנו פחות בטוחים; כשולחצים במרכז המקלדת היא נוטה לשקוע מדי וגם השול התחתון הדקיק-מדי בתחתית המסך מתקמר בקלות מרתיעה-משהו.

מארז
הקופסה שבתוכה נמצאים מרכיביו העיקריים של המחשב, לוח אם, מעבד, כרטיסים שונים וכן יציאות וחיבורים.