סקירה - קונסולת משחקים אסוס Asus ROG Ally RC71L ‏- WiseBuy

שתף באמצעות:

משחק טלוויזיה - קונסולה Asus ROG Ally (2023) RC71L Ryzen Z1 512GB RC71L-NH019W אסוס

סקירת wisebuy - משחק טלוויזיה - קונסולה Asus ROG Ally (2023) RC71L Ryzen Z1 512GB RC71L-NH019W אסוס

הטוב
  • קונסולה נוחה לאחיזה בשימוש ממושך
  • סורק טביעת אצבע משולב במקש ההפעלה
  • תאימות תוכנות ומשחקים כמו במחשב אישי
  • רמקולים עוצמתיים וסאונד מרחבי מפתיע
  • הרחבת זיכרון עם כרטיס Micro-SD
הרע
  • מערכת הפעלה מסורבלת, אינה מותאמת לחלוטין
  • מתחממת מאוד ומרעישה בזמן גיימינג
  • חיי סוללה מגבילים שמחטיאים את נושא הניידות
  • אין קייס נשיאה במארז
בשורה התחתונה
שוק הקונסולות הניידות ממשיך לרתוח ולקטגוריה התוססת מצטרף מתחרה חדשה; הפעם תורה של ROG Ally לתפוס כותרות, כמה משמחות וחלק פחות. נתחיל החיסרון שהוא גם היתרון הגדול של הקונסולה מבית Asus: מערכת ההפעלה Windows 11 התגלתה ככבדה ומסורבלת, לא תואמת לעבודה על מסך 7 אינץ' וגם לא מתאמצת להתחבב על המשתמשים. מה כן מקבלים בתמורה? חופשיות מלאה שמאפשרת התקנה של כל תוכנה ומשחק העולה על דעתכם. עוד במארז: ביצועי גיימינג מספקים אבל אל תצפו ליותר מ-40-50fps במשחקים מודרניים, קצב ריענון 120Hz שלא מתבטא בגיימינג, תצוגה נהדרת ויש גם סורק טביעת אצבע לא רע בכלל. ה- ROG Ally היא דרכה הראויה של Asus להגיד "הגענו", גם אם כניסת הבכורה לקטגוריה לא מושלמת.
הקדמה

ה-ROG Ally היא קונסולת משחקים ניידת מבית ASUS התומכת בספריות משחקים פופולריות, ביניהןSteam ,Epic Games , Xbox Game Pass ועוד, מצוידת במעבד Ryzen Z1 Extreme, מסך מגע בגודל 7 אינץ' עם פאנל IPS וקצב ריענון של 120Hz, אחסון פנימי בנפח 512GB ו-16GB של זיכרון RAM. תכונות נוספות כוללות סורק טביעת אצבע, ממשק XG Mobile וממשק Armoury Crate SE מבית היצרנית המבוסס על מערכת הפעלה Windows 11. הקונסולה זמינה בצבע לבן.

קונסולה חיבורים והתקנים (35%)

8.5
רוחבה של הקונסולה כ-28 ס"מ, אורכה 11.1 ס"מ ועוביה בנקודה המקסימלית כ-3.2 ס"מ. משקלה כ-608 גרם ונענה קודם על שאלת השאלות המתבקשת מהמידות; כן, ה-ROG Ally נוחה בשימוש ממושך. בילינו איתו מספיק שעות באחיזה בסלון, במיטה לפני השינה ובישיבה על כיסא משרד כשרוב גופו מונח על שולחן; הקונסולה לא מכבידה מדי על הידיים או על האמות הנשענות, בטח אם תייצבו אותה מעת לעת על משטח תורן ותצרו לעצמכם מנוחות קלות תוך כדי משחק. בקופסה קיבלנו משענת קטנה המיועדת לנושא. מה שלא קיבלנו בקופסה, עניין שגם די חוטא למטרה של קונסולה ניידת, הוא קייס כלשהו שיאחסן את ה-ROG Ally ויקל על נשיאתה ממקום למקום.


ה-ROG Ally לא מתיימרת לבצע שינויים דרסטיים בשוק ואם זו לא הקונסולה הראשונה שלכם, סט המקשים יהיה מוכר לכם: מקשי A,B,X ו-Y מימין למסך, D-pad משמאל למסך וסטיקים אנלוגיים בשני הצדדים. למעלה טריגרים ובאמפרים (מקשי T ו-B) ויש עוד ארבעה מקשים קטנים מקדימה: פתיחת תפריט המשחק, פתיחת Armoury Crate, פתיחת ה-Command Center עבור שימושי גיימינג מהירים ועוד מקש מעבר בין חלוניות עם ייעוד משתנה. שימו לב שאין כאן אף נוכחות של משטח מגע (touchpad), לחובבי הז'אנר. לנו זה לא הפריע, אבל אולי משחקים מסוימים היו גורמים לנו להתייחס אחרת להיעדרו. בגב הקונסולה עוד צמד מקשי M, אחד בכל צד עבור הפעלת פקודות מאקרו בשילוב מקש נוסף.


בקודקוד הקונסולה מקש הפעלה/כיבוי שמשרת גם כסורק טביעת אצבע שהתגלה כלא רע בכלל, צמד מקשי ווליום, יציאת USB-C 3.2 Gen2 עבור טעינה שגם תומך בהעברת וידאו ב-DP 1.4 ומשרתת גם כממשק XG Mobile להתקנת תחנה חיצונית (הנרכש בנפרד כמובן) המשלבת כרטיס מסך עוצמתי יותר. בהמשך חריץ להכנסת כרטיס זיכרון microSD עבור הרחבת הזיכרון ולבסוף יציאת 3.5 מ"מ, מי שמעדיף חיבור אוזניות חוטיות. באגף הקישוריות, ה-ROG Ally תומך ב-Wi-Fi 6E ובלוטות' בגרסה 5.2.


עוברים למסך המגע: 7 אינץ' גודלו, חמוש בקצב ריענון 120Hz ומבוסס פאנל IPS-level, מונח שב-Asus אוהבים להשתמש מבלי להגיד IPS בצורה מפורשת, ציפוי מבריק מעל ורזולוציה מקסימלית של FHD, כלומר 1080X1920 פיקסלים. סולם הצבעים הנתמך הוא sRGB 100% והבהירות המקסימלית עומדת על 500nits. מעל המסך הגנת Gorilla Glass Victus ו-Gorilla Glass DXC, שתיהן אמורות למנוע שריטות והשתקפות. מאפיינים נוספים כוללים זמן תגובה עצלני של 7ms (וכנראה שממילא לא תצטרכו יותר היותו מוצר לא תחרותי), תמיכה ב-Dolby Vision וכיאה לכרטיס מסך מבוסס AMD, יש כאן גם תמיכה ב-FreeSync Premium. תחת עזר הגיימינג Armoury Crate מבית היצרנית אפשר לבחור כמה מצבי תמונה מובנים, בהתאם לצורך: Cinema לצפייה בסרטים, Racing עבור משחקי מרוצים, FPS שמבהיר סצנות חשוכות ו-Eyecare שמקטין את הרוויה ומצמצם את טווח הצבעים כדי להקל על העיניים, למשל.


נתייחס קודם לקצב הריענון הגבוה; תצוגת ה-120Hz הוא משהו שכל גיימר ישמח לקבל, אלא שכמו שגילינו באגף הביצועים, בודדים הכותרים שמצליחים להגיע לקצב פריימים שיתמוך בזה, אם בכלל. עם מה נותרנו? קצב ריענון מלהיב בתיאוריה אבל בפועל שירת אותנו רק בתפריטים שנגללים באלגנטיות וממשקי לאנצ'רים שקופצים בזריזות. לא נתלונן על הימצאותו כמובן, אבל ה-120Hz התגלה בעיקר כגימיק שאינו מתבטא בגיימינג, הלחם והחמאה של המכשיר שלפנינו.

באשר לאיכות התצוגה, הכל עובד כשורה; הפאנל מספק צבעים חיים שמותחים גוונים סמוכים לקצה והבהירות המקסימלית תמכה בנו כששיחקנו עם ה-Ally בחוץ – אבל תשכחו משמש ישירה, חווית המשחק תיפגע דרמטית. הרזולוציה 1080p מצוינת לגיימינג עבור מסך בגודל 7 אינץ' – אולי אפילו יותר ממה שצריך, בטח אם הביצועים השתפרו כשהנמכנו מעט את הרזולוציה וחווית המשחק לא נפגעה מדי.


מערכת ההפעלה השולטת כאן היא Windows 11 ובפנים גם חיכה לנו ממשק Armoury Crate SE המיועד לקונסולה - ולצערנו היא לא חלקה או אינטואיטיבית כמו שציפינו. נתחיל מכמה רגעי אור, ביניהם מקש ה-Command Center. לחיצה על המקש הייעודי תאפשר במהירות לקבע את קצב הפריימים, לשנות רזולוציה וקצב ריענון, לעבור בין מצבי מעבד ועוד כמה גישות זריזות להגדרות שתרצו לשנות ברגע. חוזרים לרגעים פחות-מוצלחים: באופן די משונה ועם כל הכבוד למערכת ההפעלה האחרונה של מיקרוספט, מדובר בממשק מגושם שפשוט לא משתלב טוב ב-ROG Ally ומוטב היה להתאים ממשק יותר אינטואיטיבי אליה. זה מתבטא בתפריטים מזעריים, הקפצת מקלדת איטית, זמני תגובה איטיים שלא תואמים למעבד ובגדול, חווית משתמש שאינה אפויה עד הסוף. ראוי לציין שהמערכת מציעה גרסה יותר ידידותית למשתמש שנקראת Gamepad Mode אבל חווינו לא מעט התנגשויות מערכת מתסכלות ואי-תאימות כללית ללא מעט מצבים יום-יומיים שרק כשמתנהלים ביום-יום עם הקונסולה שלא בזמני משחק, מבינים מיד על מה מדובר.


כמו שכבר הזכרנו בעניין משחקים הבלעדיים, החדשות הטובות הן שעדיין מדובר ב-Windows, מערכת ההפעלה הפופולרית בעולם, מה שאומר שמערכתית ה-ROG Ally מתנהג כמו מחשב לכל דבר. זה אומר שכל תוכנת עריכה, דפדפן, משחק ולאנצ'ר שתרצו להתקין - תוכלו לבצע זאת ממש כפי שהייתם מתקינים במחשב האישי שלכם. ברור שחוויית השימוש שונה מאוד מה-PC, בעיקר בהיעדרם של מקלדת ועכבר, אבל אפשרית לחלוטין ואת החופש הטכני הרחב אי אפשר לקחת לקונסולה של Asus.

משחקים בלעדיים (15%)

10
ה-ROG Ally מבוסס מערכת ההפעלה 11 Windows, מה שאומר שבכל הנוגע לכותרים, כל משחק שבתיאוריה המחשב האישי (PC) יוכל להריץ, כך גם הקונסולה שלפנינו תוכל להתמודד איתו. זה לא מובן מאליו; קונסולות אחרות מוגבלות ללאנצ'רים של מפיצות ספורות ואחרות תחומות תחת משחקים שהותאמו במיוחד עבור הפלטפורמה הניידת. במילים אחרות, אלא אם אתם מחזיקים בכותר מפורסם שידוע בבלעדיות שלו לסוני פלייסטיישן או Xbox, כל משחק תצליחו להפעיל ב-ROG Ally - מבלי להתייחס לביצועים בפועל כמובן. בנוסף, רוכשי הקונסולה מקבלים 3 חודשי Xbox Game Pass Ultimate במתנה. לא רע.

גרפיקה וביצועים (35%)

8.5

נתחיל מה"שרירים": מעבד Ryzen Z1 Extreme בעל 8 ליבות מבוסס ארכיטקטורת Zen 4 עם המאיץ הגרפי RDNA 3 הם בשורה חדשה יחסית של חברת AMD , מערך שאמור לספק ביצועי גיימינג גבוהים - אבל לא תחרותיים מדי והם בהחלט לא המילה האחרונה בשוק. זיכרון ה-RAM עומד על 16GB מסוג LPDDR5 ועל נפח האחסון אחראי כונן SSD בנפח 512GB בממשק PCIe 4.0. לנו נותרו בפועל כ-476GB, שמהם "נחתכים" עוד בערך 100GB עבור מערכת ההפעלה ושאר עזרים חיוניים.



התקנו את המשחקים Hogwarts Legacy ו-Marvel’s Spider-Man Remastered ונותרנו עם פחות מ-230GB פנויים - ועוד לא דיברנו על שאר תוכנות שאתם משתמשים בהם, מקום לקבצים אישיים וכו'. הנפח הפנימי לא נמוך, הוגן לציין, אבל גם לא נדיב במיוחד - וטוב שישנה אופציה להרחבת הזיכרון באמצעות כרטיס MicroSD. בבדיקת המהירות של CrystalDiskMark קיבלנו מהירות קריאה 4325MB/s ומהירות קריאה 1841MB/s, שמשקפים פער מעט תמוה בין שני סוגי המהירויות, לרעת מהירות הקריאה.



תחילה הרצנו את מבחני הגיימינג של 3DMark; ערכנו את בדיקות Time Spy ו-Fire Strike תחת מצב הגיימינג Turbo בהספק 25W ו-30W: ב-Time Spy קיבלנו 2980 נקודות ב-25W ו-3144 נקודות ב-30W. ב-Fire Strike קיבלנו 6897 נקודות ב-25W ו-7370 נקודות ב-30W. למען הסר ספק, מדובר בתוצאות גבוהות, אבל בוודאי שלא מהפכניות והניקוד לא יערער אף מחשב גיימינג ייעודי. בבדיקה של GeekBench 5 קיבלנו 10238 נקודות, עוד ציון גבוה יחסית.



עוברים לגיימינג אמיתי ותוצאות קצב הפריימים (fps) השתנו מן הסתם בהתאם לכותר והגרפיקה התובענית הצמודה לו: התקנו את המשחקים Hogwarts Legacy, Marvel's Spider-Man Remastered ו-Gotham Knights, שהופעלו דרך הלאנצ'ר של Steam ושיחקנו בהם בשתי תצורות ביצועים, 25W ו-30W. תוצאות קצב הפריימים לפניכם.



ראוי להוסיף שבמשחק Hogwarts Legacy קיבלנו תוצאות fps מאוד הפכפכות, שהופיעו בשני סוגי הביצועים. העניין התבטא בעיקר ברינדור מקרטע, מערכת שקופאת לחצי-שניה מעת לעת וצניחות פריימים שאי אפשר היה לפספס. כיוון ששני המשחקים האחרים לא הצביעו על אותה "שבריריות טכנית", נרצה להאמין שאולי המשחק עצמו חצי-אפוי ולא הותאם במלואו עבור הפלטפורמה הניידת. לגבי יתר הנתונים, כמו שאפשר לראות, קשה להשיג כאן יותר מ-55fps בממוצע במשחקים עדכניים. זה לא אומר כמובן שהם "בלתי שחיקים", אבל גם תשכחו מגיימינג תחרותי מן הסתם ואנחנו לא בטוחים ששחקני פעולה מגוף ראשון מבוססי רשת או חובבי מרוצים יסתדרו עם ה-ROG Ally, למשל.



באשר לענייני חום, ה-Ally מתקשה להסתיר רגעי חולשה והטמפרטורה הגבוהה הנפלטת ממנו מורגשת מאוד בגבו. החדשות הטובות הן שזה קורה בעיקר ברגעי גיימינג מבוססי מצב Turbo, כלומר כשההספק בשיאו. יתרון נוסף: צמד פתחי האוורור נמצאים בקודקוד הקונסולה, כך שגם כשהן פולטות אוויר חום בטמפ' שמזכירה פן קטן, לא פחות, המשתמש לא חווה אותן ורק כשממש חסמנו את פתחי האוורור עם היד שלנו, פעולה מכוונת שביצענו כדי להרגיש את פליטת הרוח, גילינו כמה חום משליכה החוצה הקונסולה בזמנים מאתגרים. הרעשים גם לא מינוריים תמיד: ברור שניווט בממשקי הלאנצ'רים או מעבר בין תפריטי מערכת ההפעלה לא יגרמו לקונסולה להזיע, אבל ברגע שתשלבו גיימינג בהספק גבוה אי אפשר לפספס זמזומי מאווררים מחרישים.


החדשות הטובות? רעש הרמקולים בלאו הכי נדרס על ידי הרמקולים המובנים כשעוצמת הווליום מטפסת מעל 50%. אנחנו בכל מקרה העדפנו חיבור אוזניות בשביל החוויה העוטפת כך שרעשי המאווררים לא באמת היוו מטרד. אם כבר התייחסנו לרמקולים, ראוי להחמיא להם: זוג ספיקרים שולב מקדימה, עוצמתן מספקת, יש התייחסות לצליל מרחבי כששוטטנו ברחובות גות'האם במשחק Gotham Knights והם נשמעו טוב למדי גם כשצפינו בכמה מדריכים ביוטיוב. על הנייר הרמקולים מחוזקים ב-Dolby Atmos, בעלי תקן Hi-Res ויש גם מיקרופון מובנה.

סוללה (15%)

7

סוללת 40WHrs שולבה מאחור ובקופסה קיבלנו מטען בהספק 65W בחיבור USB-C. נתחיל מקצב מהירות הטעינה, שהתגלתה כזריזה למדי: כשהשתמשנו במטען המקורי ולא נגענו כלל ב-ROG Ally, בתוך חצי שעה צברנו כ-55% ובתום שעת טעינה כ-89% בסך הכל. טעינה מלאה ארכה בערך שעה ו-10 דקות. ברור שאם תשחקו בקונסולה תוך כדי קצב הטעינה יצנח דרמטית, אבל אז גם תיהנו מביצועי מעבד בהספק 30W.




ההבדלים בזלילת האנרגיה בין זמני גיימינג לכל יתר השימושים האחרים, דרמטי להחריד. אם תדפדפו שגרתית בכרום, תנגנו יוטיוב ברזולוציה 1080p ובבהירות 50% או סתם תשוטטו בין תפריטי המערכת ולאנצ'רים, חיי הסוללה יתגלו כסבירים והקונסולה תציע בקלות 4-4.5 שעות של פעילות. ברגע שתשלבו גיימינג, עקב האכילס ייחשף ובבדיקות שלנו לא הצלחנו לסחוט יותר משעה וחצי של משחק, לא משנה באיזה כותר שיחקנו, גם בהגדרות גרפיקה Low. אולי מיותר לציין, אבל אם תגבירו את הבהירות ותמקסמו את הגדרות הגרפיקה, המצב יחריף ותקבלו זמן משחק של לא יותר מ-60 דקות – ואנחנו אופטימיים. בהתחשב בכך שה-ROG Ally ניידת, הפואנטה די מתפספסת.