סקירה - מחשב נייד Lenovo IdeaPad 5 14IRU9 ‏- WiseBuy

שתף באמצעות:

סקירת wisebuy - מחשב נייד Lenovo IdeaPad 5 14IRU9 83DT005JIV

הטוב
  • צירים נינוחים מאוד, מעבר קליל בין תצורות השימוש במחשב
  • טעינה מהירה: 71% בתוך 55 דקות
  • חיבוריות נדיבה ומגוונת
  • איכות בנייה טובה
הרע
  • מצלמה בלי תמיכה ב-Windows Hello
  • איכות תצוגה פושרת
  • רמקולים חיוורים
  • בהירות סבירה
בשורה התחתונה
הביצועים שלו עדיפים על פני הלפטופ המשרדי הממוצע, אהבנו את היקף המחברים שבמארז והעובדה שהוא הופך לטאבלט ברגע, משדרגת את השימושיות שלו. אך עם כל הכבוד לביצועים הגבוהים, ל-IdeaPad החדש של Lenovo נלווית תצוגה פושרת שהתקשתה מאוד להציע מעבר למינימום הנדרש; הצבעים חיוורים, הבהירות המקסימלית אותגרה מול שמש ישירה וכשמוסיפים למשוואה את הציפוי המבריק שמעל מסך המגע, מקבלים מחשב שקשה להשתמש בו מחוץ לחדר חשוך.
הקדמה

המחשב הנייד IdeaPad 2-in-1 5-14IRU9 מבית Lenovo מציע מסך מגע בגודל 14 אינץ' המצויד בפאנל IPS, מעבד Core 7 150U של אינטל, זיכרון RAM בסך 16GB וכונן SSD בנפח 1TB. עוד במפרט: הבטחה למשקל גוף נמוך, חיבוריות נדיבה וטעינה בהספק 65W עם תמיכה בטעינה מהירה (Rapid Charge Boost). הנייד זמין בצבעי אפור וכחול.

משקל
משקלם של מחשבים ניידים משתנה בין הדגמים והסוגים השונים ונע בין 900 גרם ל-4 ק"ג. המשקל מושפע בעיקר מגודל המסך (שמשפיע על גודל המחשב כולו), אך גם מהכונן הקשיח, מרכיבי הבנייה של המעטפת וגורמים נוספים.למחשב שנועד לנשיאה וניידות גבוהה כדאי לבחור במחשב במשקל של עד 2 ק"ג, ולמחשב שנועד להיות תחליף שולחני המשקל פחות עקרוני וניתן לרכוש גם מחשב כבד יותר.

ביצועים (35%)

8

המחשב מצויד במעבד ה-Core 7 150U המיועד לניידים שהושק ברבעון הראשון של 2024. הוא אמור לשרת בעיקר משימות משרד אבל צפוי להצליח להריץ משחקים עדכניים, גם אם בהגדרות גרפיקה נמוכות. זה לא שיש באמת טעם לנסות, המאיץ הגרפי המובנה כאן Intel Graphics ממילא לא תואם למידותיו – וכמו שתגלו בהמשך, אין כאן אף תכונה מתקדמת אחרת שתומכת בגיימינג.



בבדיקת Geekbench קיבלנו 5586 נקודות ב-Multi-Core, תוצאה לא רעה בכלל. בשוטף אין בעיות ה-IdeaPad: הוא פותח בלי מאמץ תוכנות משרדיות וגם הפעלנו עליו פוטושופ ו-Lightroom, שתי תוכנות עריכה שנחשבות לכבדות יחסית. בהמשך נגלה שאין לתוכנות אלו הרבה משמעות במחשב שלפנינו - אבל נתייחס לזה בהרחבה באיכות התצוגה.



מבחינת נפח אחסון, בתצורה הספציפית שלנו חיכה לנו כונן SSD בתקן PCIe 4.0 ובנפח 1TB – ואם מתחשבים בתכלית המחשב, כנראה שלא תצטרכו יותר מזה. ביצועי הכונן היו גבוהים בהתאם למשימות המיועדות לו: מהירות קריאה 4994MB/s ומהירות כתיבה 4127MB/s יעבירו עבורכם קבצים שמנים במהירות מספקת.

כונן SSD
solid state disk רכיב המשמש לאחסון מידע, שההבדל העיקרי בינו לבין כונן רגיל הוא שהוא אינו כולל חלקים נעים ולכן אינו רגיש לטלטולים.

איכות התצוגה (15%)

7

מסך בגודל 14 אינץ' המצויד בפאנל IPS אמור לספק צבעים חיים ומלאים. החדשות הרעות הן שסולם הצבעים 45% NTSC הסולידי נתמך כאן, משהו שמקביל באיכותי ל-67% sRGB הפושר, מה שאומר שתשכחו מדיוק צבעים מרהיב. לא עניין דרמטי אולי כשקוראים ידיעה חדשותית או עורכים טקסטים בוורד – אבל תשכחו מעריכת וידאו, תיקוני צבעים ב-Lightroom או כל עבודה שיש בה חשיבות לדיוק צבעים. להרגשה שלנו שהתצוגה סבירה בלבד מתלווים "חיזוקים" טכניים: יחס ניגודיות חיוור של 800:1 ורזולוציה סמלית בלבד של 1200X1920 פיקסלים – כלומר תשכחו מצפייה בתכני ב-4K בנטפליקס, יוטיוב ושאר פלטפורמות וידאו פופולריות.




גם זוויות הצפייה לא נדיבות במיוחד ואם תטו טיפה את המסך תגלו איך הצבעים משתנים לנגד עינכם והופכים לכהים משמעותית יותר. לא במפתיע מדי, קצב הריענון עומד על 60Hz שנחשב לסטנדרטי והאמת שהיינו מופתעים אם זה היה גבוה מכך – בעיקר כי איכות הצפייה ממילא לא הרשימה במיוחד. הבהירות גם סבירה למדי; כנראה שבמקרים אחרים עוצמת בוהק של 300nits הייתה די מספקת אותנו, אלא שהציפוי המבריק מעל מסך המגע חשף לאורך היום השתקפויות מעצבנות בלי סוף – ואפילו הבהירות המקסימלית מתקשה להיאבק בהן, מעבר לעובדה שהיא זללנית אנרגיה רצינית, נושא שניגע בו במבחן הסוללה.

פיקסל
האלמנט הקטן ביותר בתמונה המהווה את יחידת המדידה של הרזולוציה. כל תמונה או מסך תצוגה מורכבים ממספר מסוים של פיקסלים המסודרים בקווים לרוחב ולאורך. ככל שמספר הפיקסלים גבוה יותר, התמונה תהיה חדה ומפורטת יותר.

ניידות ונוחות השימוש (25%)

8

הקומפקטיות של ה-IdeaPad ראויה לציון: יחסית למחשב נייד עם מסך בגודל 14 אינץ' , אין כאן חריגה משמעותית מהנתונים הסטנדרטיים בקטגוריה, אולי רק במעט במשקל: רוחבו 31 ס"מ, אורכו 22 ס"מ, עוביו 1.7 ס"מ ומשקלו כ-1.67 ק"ג. כמרומז בכינויו 2in-1, מתחת למסך צירים שמאפשרים להטות את המסך לאחור עד למעבר לתצורת טאבלט – ומערכת ההפעלה מגיבה בהתאם כמובן והופכת את הממשק לייעודי למגע.



עוברים לחיבורים הזמינים במחשב: בצד אחד חריץ לכרטיס זיכרון microSD ואחריו צמד יציאות USB-A בגרסה 3.2 Gen 1 כשאחת מהן בתצורת Always On, כך שניתן להטעין בעזרתה אביזרים גם כשהמחשב כבוי. בצד השני צמד יציאות USB-C בגרסהת 3.2 Gen 2 ושתיהן תומכות בהעברת חשמל (PD 3.1) והעברת וידאו (DisplayPort 1.4). לבסוף יציאת וידאו HDMI בגרסה 1.4b.


לטעמנו היקף ומגוון החיבורים מצוין; כאמור, יש כאן אפשרות לחבר כבל HDMI שעדיין שכיח, לצד אופציות יותר מודרניות כמו ה-USB-C, שגם משמשות לטעינת המחשב והתקנת או טעינת שאר אביזרים היקפיים. שימו לב רק שאין כאן יציאת Ethernet - אבל בהתחשב בעובדה שייעוד ה- IdeaPad עסקי בעיקר, לטעמנו אפשר להסתפק גם ב-Wi-Fi בלבד, בלי קשר לעובדה שתמיד תוכלו לחבר מתאם ליציאת רשת משלכם.


צמד הרמקולים בהספק משותף של 4W מציעים את המינימום הנדרש שלפטופ יכול להציע: תשכחו מעוצמה מפעימה או פירוט בלתי נשכח. יש כאן בעיקר נוכחות של טווחים גבוהים, בקושי איזכור לטווחים הבינוניים ומהבאס אל תצפו לכלום. ניסינו למצוא נקודת אור בעזרת תוכנת Dolby Access – אבל גם מהאקולייזר שלהם קשה לחלץ יותר מרמקולים כה פושרים.


בענייני פגישות וידאו, במארז מיקרופון כפול ומצלמת רשת שמתעדת ב-1080p ב-30 פריימים בשנייה וסטילס ב-2.1MP. במילים אחרות, המינימום הנדרש לשיחת Zoom שגרתית. מעל עדשת המצלמה "וילון" הנשלט ידנית להסתרת העינית.

מצלמת רשת
מצלמה זעירה ברזולוציה של 0.3 עד 2 מגה פיקסל, שנמצאת בחלק מהמחשבים הניידים מעל המסך. המצלמה מאפשרת ביצוע שיחות וידיאו באמצעות תוכנות שונות (כמו Skype). חלק ממצלמות הרשת המובנות מסתובבות על ציר של 180 מעלות, וחלקן מצוידות בתכונות נוספות כגון מעקב אחרי פני המצולם, אפשרות להוספת אפקטים ועוד.  

משך פעולת סוללה (15%)

8.5

במחשב סוללת 57Wh שתומכת בטעינה מהירה Rapid Charge Boost ובמארז קיבלנו מטען מלבני, נמוך ושנמנמן בהספק 65W שגם תומך ב-PD 3.0. חיי הסוללה לא רעים והצליחו להציע 6.5-7 שעות עבודה משרדית. שעת צפייה בסדרה בנטפליקס ברזולוציה 1080p ובבהירות 50% בזבזה כ-9% סוללה, כלומר בערך 9-10 שעות ניגון בסטרימינג יספק לכם מחשב טעון במלואו – תוצאה טובה בכל הנוגע לצפייה בוידאו.



במקרה אחר, גרמנו למחשב להוריד קובץ כבד במיוחד כשהוא היה כבר ב-61% אחוזי סוללה ולא נגענו בו כלל (מצב ה-Sleep היה כבוי כך שהמסך פעל כל הזמן). בדיוק תוך שעה אחוזי הסוללה ירדו ל-46%, כלומר ירידה של 15% ב-60 דקות, מבלי שנגענו במחשב כלל כאמור, הוא רק הוריד קובץ בדפדפן כרום - אבל גם חשוב לציין שהבהירות היתה בשיאה למשך כל אותו זמן. הנמכנו את הבהירות לרמה 40% ובדיקה של שעה לאחר מכן חיזקה כמה עוצמת הבהירות משפיעה על חיי הסוללה: מ-46% ירדנו ל-40%, כלומר אותו משך זמן וירידה של 6% בלבד.


מבחינת מהירות טעינה, בתמיכת Rapid Charge Boost תקבלו כשעתיים פעילות בתמורה ל-15 דקות טעינה. בתוך 27 דקות טעינה צברנו כ-35% ו-31 דקות נוספות הביאו את המחשב ל-87%. כלומר עלייה של 71% בפחות משעה. לא רע בכלל. טעינה מלאה אורכת סביבות שעה ו-35 דקות.

רזולוציה
הרזולוציה קובעת את מידת חדות התמונה ואת רמת הפירוט שלה, והיא נמדדת במספר הפיקסלים שמרכיבים את המסך או את התמונה השלמה. הפיקסלים הם נקודות זעירות המסודרות לאורך ולרוחב התמונה או מסך התצוגה. לדוגמה, רזולוציה של 1024x768 משמעותה שיש 1024 פיקסלים אופקיים ו-768 פיקסלים אנכיים. ככל שהמדדים גבוהים יותר כך התמונה תהיה מפורטת וחדה יותר. רזולוציות של מחשב מתחלקות לשני סוגים עיקריים ומצוינות בדרך כלל באותיות המייצגות את מספר הפיקסלים של המסך. הסוג הראשון הוא רזולוציה המקובלת במסך ביחס גובה-רוחב 4:3: SVGA: 800x600 XGA: 1024x768 SXGA: 1280x1024 SXGA+: 1400x1050 UXGA: 1600x1200   הסוג השני הוא רזולוציה המקובלת ביחס גובה רוחב 16:9, האידיאלי לצפייה בסרטים ולהצגת תוכני HD:  WXGA: 1280x800 WXGA+: 1440x900 WSXGA+: 1680x1050 WUXGA: 1920x1200  

עמידות ואבטחה (10%)

8

נפתח באבטחה: רק סורק טביעת אצבע שולב כאן, הממוקם מימין למשטח העקיבה, ממש מתחת למקש חץ שמאל. הוא קטן ונגיש אך ביצועיו לא מושלמים ונדרשה מאיתנו לא פעם הנחה מדויקת ומלאה על כל הסורק כדי שיקרא בהצלחה את האצבע שלנו. חבל שאין כאן מצלמת IR שתדע לסרוק את הפנים שלנו.



באשר לעמידות, החלק העליון עשוי מאלומיניום והתחתון פלסטיק קשיח. כל המחברים עבדו לנו כנדרש וצריך גם להגיד מילה טובה על צמד הצירים; הם נוקשים בדיוק במידה הנכונה, כך שמצד אחד לא "נלחמנו" בהם, אבל מצד שני הם עדיין סיפקו התנגדות רצויה ולא הרגישו משוחררים מדי. המחשב גם מוסמך MIL-STD-810H, סדרת מבחני עמידות שמעידה על כך שה-IdeaPad צלח בדיקות חום, גובה ולחות גבוהים ונמוכים, הקשות מרובות – ועוד כמה מבדקים שאמורים להעיד על בנייה איתנה.