סקירה - טלוויזיה LG OLED77G46LA ‏- WiseBuy

שתף באמצעות:

סקירת wisebuy - טלוויזיה LG OLED65G46LA

הטוב
  • תמיכה במחשבים עם Dolby Vision
  • באס מפתיע מהרמקולים המובנים
  • צבעים עשירים ומדויקים
  • בהירות גבוהה במיוחד
  • תמיכה ב-144 הרץ
הרע
  • צליל צורמני מהרמקולים המובנים
  • ממשק איטי מהרגיל
בשורה התחתונה

ה-OLED G4 של LG מצליחה ללכת קדימה ואחורה באותו זמן. מצד אחד, איכות התמונה נשארה מעולה, הצבעים טבעיים ומדויקים והניגודיות מרהיבה. ניכר שהפאנל מסוגל להציג תמונה בהירה לאורך זמן והתדירות שבה מופעל שומר המסך ירדה דרמטית.


מצד שני, מערכת ההפעלה החדשה WebOS 24 צריכה עוד עבודה רבה ולו רק כדי שתעבוד באותה מהירות כמו הדגם הקודם ומטה, שכן למעבד החדש alpha 11 אין כל ביטוי כשהממשק מגיב באיטיות לא סבירה, במיוחד כשמדובר במכשיר דגל.


לטעמנו שני דברים צריכים להשתפר משנה לשנה, איכות התמונה, ספציפית בהירות פאנל ה-OLED, ומהירות התגובה של מערכת ההפעלה. איכות התמונה הייתה ונשארה מעולה ועל כך אין לנו תלונות, אך מערכת ההפעלה של טלוויזיה חכמה היא חלק מרכזי בחווית השימוש וכאן יש ל-LG עוד הרבה מה לשפר.


הקדמה

ה-G4 היא טלוויזית הדגל מסדרת ה-OLED של LG. דגם זה זמין בישראל בגדלים 65, 77 ו-83 אינץ' והיא מיועדת להתקנה על הקיר בקו 0 עם מתקן ייעודי המגיע איתה, אך ניתן לרכוש בנפרד מתקן רצפתי מעוצב של LG או רגליים סטנדרטיות להתקנה על שולחן.


ל-G4 יש תמיכה ב-HDR10 ו-HLG ו-Dolby Vision עבור תוכן המופעל מהאפליקציות המובנות אך גם דרך חיבור HDMI 2.1. בנוסף ישנה תמיכה בתוכן ב-4K 120 fps דרך HDMI ו-USB, כלומר הנגן המובנה תומך בקבצי וידאו בפורמט זה. במצב משחק ישנה תמיכה בקצב רענון של 144 הרץ, ALLM, VRR, G-Sync ו-FreeSync. מאחור יש ארבע כניסות HDMI 2.1, כניסה מספר 2 תומכת ב-eARC וכל הכניסות הן HDMI 2.1 עם תמיכה ב-4K 120. יש לה קישוריות WiFi 6, בלוטות' 5.1, יציאה אופטית וחיבור רשת RJ45.


השלט הרחוק הוא מסוג Magic Remote עם עכבר אוויר אך ניתן לבטל את הפונקציה הזו כך שהוא מתפקד כשלט רגיל.






חיבור HDMI
High Definition Multimedia Interface חיבור דיגיטלי באיכות גבוהה המיועד להעברת תוכן וידיאו ואודיו HD בין מסך הטלוויזיה או המקרן למכשירים תומכים, בהם ממיר של חברות הלוויין והכבלים, רסיבר או מגבר ביתי, מחשב, קונסולות משחקים, נגני HD-DVD ו-Blu-ray ונגני DVD מתקדמים. מומלץ לבחור מסך טלוויזיה בעל שני חיבורי HDMI לפחות.

איכות התמונה (55%)

9.5
איכות התמונה הייתה ונשארה פנומנלית. הצבעים עשירים ומדויקים, הבהירות גבוהה אך השחורים נשארים ברמת בהירות אפסית, גם כשהמסך עצמו מואר ישירות מהשמש - משהו שפאנל QD-OLED למשל לא מסוגל לעשות.

בהירות
הפאנל מספק תמונה שהיא לא רק בהירה מאוד אלא מאוזנת ואחידה. בעוד שהתמונה הכללית נראית בהירה יותר מהדגם הקודם, פעולת מנגנון הפחתת הבהירות האוטומטית (ABL) המנמיך את בהירות הפיקסלים כדי לשמור עליהם לאורך זמן, בולטת יותר מבעבר. אפשר לראות את זה בבירור כשמוצגת תמונה שרוב שטחה הוא לבן בוהק כמו סצינה מושלגת. במקרה כזה התמונה מוצגת תחילה בבהירות גבוהה ותוך שנייה הבהירות יורדת. קחו בחשבון, שנקודת ההתחלה גבוהה מאוד כך שעדיין מוצגת תמונה מספיק בהירה לצפייה בחדר שטוף שמש.


אחד השינויים שראינו לעומת הדגם הקודם הוא בתדירות שבה הטלוויזיה עוברת לשומר המסך המובנה, כדי למנוע את תופעת הצריבה שיכולה להתרחש במסכי OLED. זאת ככל הנראה לאחר ש-LG הצליחה לצמצם את הסיכוי לצריבת מסך וגם אחרי חודש של שימוש רציף, אין כל זכר ל-Image Retention ואנו מתקשים להיזכר מתי בכלל ראינו את שומר המסך פועל.

ה-G4 תומכת ב-Dolby Vision ו-HDR10 ובעזרת שכבת ה-MLA - מערך מיקרו עדשות שהוצג לראשונה ב-OLED G3 הממקד את האור הישר לעיני הצופה, הבהירות הנראית לעין כמעט מסנוורת. הגדרנו את המסך על מצב צבעים חיים ולאחר מכן הצגנו בלוק לבן המכסה כ-20% משטחו ושם מדדנו בהירות של 1959 cd\m שאמנם ירדה תוך כמה שניות ל-1500 cd/m, אך נתון שיא זה מראה את היכולת של הפאנל להציג נכונה את החלקים הבהירים יותר של תוכן HDR.

היכולת של ה-G4 להעמיק את הקונטרסט של תמונה רגילה שלא צולמה ב-HDR מרשים ביותר. הפעלת מצב ניגודיות דינמית במצב "מומחה תחום בהיר", מחייה את התמונה ונותנת לה עומק צבעוני מרהיב. בו זמנית, אם התמונה היא במקור ב-HDR, אותה הגדרה בדיוק גורמת לאובייקטים בהירים להיראות "שרופים", כך שבמקום פרטים קטנים מופיע בלוק לבן אחיד.


דבר איתי טכני
ה-OLED G4 מצטיינת גם בבדיקות הטכניות. בעזרת קולורימטר מקצועי מדדנו את יכולת כיסוי הצבע ונפח הצבע. ב-sRGB מדדנו 100% כיסוי צבע ו-153% נפח צבע, ב-Adobe RGB מדדנו 89% כיסוי ו-105% נפח וב-DCI P3 מדדנו 94% כיסוי ו-108% נפח צבע.

כיסוי הצבע (Color Coverage) הוא נתון המעיד על יכולת של המסך לשחזר ולהציג צבעים כפי שהם במקור.
נפח הצבע (Color Volume) הוא נתון המוצג בטבלה תלת מימדית המציגה את השינוי בצבע ביחס לרמת הבהירות של התצוגה. ככל שהתצוגה פחות איכותית, כך כל מעבר בין רמות הבהירות יגרום לצבע לסטות מהמקור.


עבורנו, גווני העור שהמסך הציג כפי שהגיע מהחברה היו מעט אנמיים וחיוורים, מה שעומד בסתירה לכך שהאיזון הלבן נמצא על ההגדרה החמה ביותר בסקאלה שנעה בין מינוס 50 לקר ועד פלוס 50 לחם. בעזרת הקולורימטר ראינו שהאיזון הלבן המובנה בהגדרות תמונה מתקדמות כמו Filmmaker mode, קולנוע ומצב מומחה, מראה שהגוונים הירוקים נמוכים משמעותית לעומת הכחולים והאדומים. לכן שינינו את הגדרת החום/קור ל-0 בתקווה לאזן את הצבעים אך כעת הם הופיעו כחולים יותר והערך הירוק נותר נמוך. לכן כיילנו את המסך לנקודת לובן D65 בתקווה לאזן אותם למרכז וזה אכן עבד.

החלקת תמונה שלא משתפרת
מנגנון החלקת התמונה בטלוויזיות של LG אף פעם לא היה הטוב ביותר ועם כל תשומת הלב שהחברה מקדישה ל-AI, חשבנו שאולי השנה נראה שיפור כלשהו. אם כבר, ראינו ירידה ביכולת של מעבד התמונה להתמודד עם אובייקטים הנעים במהירות כך שסביב חלקם מופיעות הפרעות ויזואליות בולטות. עם זאת, ההפרעות לא היו עקביות ובעיקר השתנו בהתאם לתוכן שהוצג.

העניין לא היה עקבי ובאחד המבחנים שיצרנו ספציפית לבדיקת תופעות כאלה, לא ראינו כל הפרעה ויזואלית ולמעשה, התמונה הייתה חלקה מהרגיל. בו זמנית, בסרטים מצולמים ובפרט בסדרות מצוירות בהן יש תנועה כל שני פריימים לפחות במקום בכל אחד, הופתענו לראות לא מעט רעשים שהופיעו בזמן שהייתה תנועה מהירה של אובייקטים על המסך. קחו בחשבון, שככל שהנמכנו את פעולת מנגנון ההחלקה, כך ההפרעות נעלמו.
פיקסל
פיקסל הוא האלמנט הקטן ביותר בתמונה והוא מהווה את יחידת המידה של הרזולוציה. כל תמונה או מסך תצוגה מורכבים ממספר מסוים של פיקסלים (נקודות) המסודרים בקווים לרוחב ולאורך. ככל שמספר הפיקסלים גבוה יותר, התמונה תהיה חדה ומפורטת יותר.

איכות השמע (15%)

7.5
ל-G4 יש מערך רמקולים אחורי בתצורת 4.2 כך שישנם רמקולים בכל פינה של המסך ועוד שני סאבים בתחתית. בכל שנה LG מוסיפה ערוץ או 2 למיקס הווירטואלי מאוד שהטלוויזיה מסוגלת לספק דרך דולבי אטמוס. ב-G3 זה היה 9.1.2 והשנה הגענו כבר ל-11.1.2 שהוא בלעדי למעבד ה-a11 החדש.


אחת התכונות החביבות היא כיול הרמקולים המובנים דרך המיקרופון המובנה בשלט. זוהי לא תכונה חדשה אך היא מאוד שימושית בהתמודדות עם הד ובעיקר מאפשרת להבין יותר טוב את הנאמר. יחד עם זאת, הפעלה של מצב AI Sound Pro מצליחה לחרב את הצליל שגם ככה מתחיל בנקודה מאוד נמוכה, כך שעבורנו לפחות, מצב זה אינו שמיש.


זה לא סוד שמלבני פלסטיק דקים ופס קול דחוס האופייני לשידורי טלוויזיה הם לא בדיוק מתכון לסאונד עמוק עשיר ומפורט, למעשה הם האנטיתזה של כל מה שקשור לסאונד טוב. לכן הופתענו מאוד מהיכולת של הרמקולים המובנים ב-G4 להפיק באס כה עמוק ומרשים. ייתכן וזו אפילו הפעם הראשונה שנתקלנו בטלוויזיה המסוגלת לעשות זאת.

אך ההתלהבות דעכה במהירה כשהאוזניים התפנו לשאר התדרים שכן ה-G4 כמו עשרות הטלוויזיות האחרות שבדקנו לאורך השנים,  עדיין הפיקה צליל דל, לא מאוזן ובעיקר צורם.

עיצוב ונוחות השימוש (30%)

8.5

מערכת הפעלה שהולכת אחורה

מערכת ההפעלה המובנית היא WebOS 24 שנותרה עם העיצוב שחודש בשנה שעברה וכבר אז הוא היווה שיפור מורגש בחווית השימוש. ל-LG יש תוכנית עדכונים בשם Re:New המבטיחה עדכוני תוכנה למשך 5 שנים לדגמי 2022 והלאה. מצד אחד, זוהי הצהרה ש-LG מספיק בטוחה ביכולת פיתוח התוכנה שלה כדי לתמוך לאחור בטלוויזיות קיימות ובו זמנית להמשיך לפתח טכנולוגיות חדשות עבור המסכים הבאים. מצד שני, LG אינה חברת תוכנה כך שלבקש ממנה לייצר מערכת הפעלה מתקדמת מספיק כדי להוות ערך בדגמים החדשים, אך לא תובענית מדי כדי שהטלוויזיות הישנות ימשיכו לעבוד כראוי, היא דרישה גדולה מאוד. 



היות ו-WebOS 24 זמינה כבר זמן מה, הזדמן לנו להתקין אותה על טלוויזיה מ-2022 עם מעבד a9 Gen 5 ומאותו רגע חווינו האטה משמעותית במהירות התגובה של מה שעבד עד כה מעולה. לכן התקשינו לקבל שבמכשיר הדגל שיצא שנתיים אחריו המכיל מעבד a11 חדש, עדיין נפגוש זמני טעינה ארוכים במעבר בין תפריטים או אפליקציות.


בנוסף, זמני התגובה משתנים בהתאם למקור התוכן שבו צופים ושמנו לב שהתגובה האיטית ביותר נמצאת במצב משחק בכללי. אך במיוחד אם הפעלתם את הפונקציה "מחשב נייח עם Dolby Vision" ומעבר דרך 4:4:4 - הגדרה המבטלת את עיבוד התמונה של הטלוויזיה כדי לצמצם את זמן התגובה. שתי האופציות האלה לא נחוצות כדי לשחק בקונסולה אך הן בהחלט חשובות למי שרוצה לעשות שימוש מקצועי במסך.



יתרה מכך, גם אם זמני התגובה איכשהו זהים, המוכנות שלנו לקבל את העובדה שבמכשיר דגל מסדרת הפרימיום של החברה, עדיין אין מעבד מספיק חזק שיגרום למערכת ההפעלה להגיב במהירות שלפחות תזכיר איך ממשקים אחרים בחיינו עובדים, כבר מזמן איננה.


בעיות הבלוטות' חזרו

כשסקרנו את ה-G3 בשנה שעברה, שמחנו מאוד לגלות שההפרעות והניתוקים שהתרחשו כשחיברנו אוזניות בלוטות' כבר אינן, אך השנה נראה ש-LG הצליחה לייצר בעיה חדשה לגמרי. לאחר עדכון התוכנה האחרון, נתקלנו שוב ושוב בקושי להתחבר אל אוזניות בלוטות' שונות.


דרך התפריט הגענו לחיבור רמקול אלחוטי > התקן "בלוטוס" (כך במקור) ומשם חיפשנו את האוזניות שהיו במצב צימוד. הוא מזהה אותן, שומעים דרך האוזניות שהתבצע חיבור, אך מיד לאחר מכן מתבצע ניתוק. בזמן הזה, הטלוויזיה לא מתעדכנת אלא ממשיכה בתהליך ולבסוף אחרי כדקה עולה הודעה שהחיבור נכשל והאם לנסות שוב. כך זה ממשיך בלופ אינסופי עד שמנתקים את הטלוויזיה מהחשמל - לא מספיק לכבות אותה, ומנסים שוב. בשלב הזה החיבור עובד ולאחר פרק זמן אקראי הבעיה חוזרת. 


בפורומים השונים ראינו לא מעט אנשים שחוו בדיוק את אותה בעיה בדגמים מדורות אחרים, מה שהופך את כל העניין לעוד יותר מתסכל. עבורנו, זה מבטל את היכולת להשתמש בטלוויזיה בשעות הלילה כשהילדים ישנים ומן הראוי שבעיות כאלה לא יהיו קיימות כלל.


ה-AI הוא לא בשבילכם

בחמש השנים האחרונות LG מחפשת דרכים שונות לעקוב אחר הרגלי הצפייה שלכם כדי להציג פרסומות ממוקדות בכמה שיותר מקומות במערכת ההפעלה. כדי שתוכלו להשתמש באיזשהן מתכונות ה-AI, ראשית יש להסכים ש-LG תאסוף את המידע הזה. בתמורה, מנגנון ה-AI יכול לשפר את חדות התמונה או להתאים את פרופיל הקול לתוכן שמוצג כרגע על המסך. שימו לב שלא מדובר בהתאמה אישית של איכות התמונה עבורכם ספציפית, אלא במידע שנאסף מכל המשתמשים, כך שהסכמה למסירת מידע היא האינטרס של החברה, לא של הלקוח. 



כברירת מחדל, מסך הבית וההגדרות, אפילו שומר המסך עמוסים בפרסומות או "המלצות" לשירותים שרובם כלל לא רלוונטיים לישראל. לשמחתנו עדיין ניתן להגדיר שאף אחת מהן לא תוצג (מה שלא היה אפשרי ב-WebOS22) אך האפשרויות הללו מוסתרות בתתי תפריטים. כללי > מערכת > הגדרות נוספות > הגדרות הבית > ושם יש את פרסום במסך הבית והמלצות תוכן.


מצב Gaming

מבין כל המותגים הקיימים, לטעמנו LG מציעים את התכונות הטובות ביותר לגיימרים בטלוויזיות שלהן. עם תמיכה ב-Dolby Vision ב-120 הרץ, קצב רענון משתנה (VRR), הפחתת זמן תגובה אוטומטי (ALLM) ותמיכה ב-G-Sync של Nvidia ו-FreeSync של AMD, אין קונסולה או כרטיס מסך המסוגלים ליצור משהו שה-G4 לא יכולה להציג.



פונקציה חדשה בטלוויזיות של LG היא התמיכה ב-144 הרץ במצב משחק. תכונה זו רלוונטית רק כשמחברים מחשב חזק לטלוויזיה, היות וקונסולות המשחק הקיימות כיום לא עוברות את ה-120 הרץ וגם זה בקושי.

זמן תגובה
הזמן שלוקח לתמונת וידיאו במסך LCD לשנות את הצבע משחור מלא ללבן מלא ובחזרה לשחור, והוא נמדד באלפיות שנייה(ms). זמן תגובה אטי גורם לצבעים להימרח וליצור מעין שובל בתמונה בסצנות מהירות.מרבית המסכים כיום מציעים זמני תגובה קצרים מספיק, אבל לחובבי משחקים, שידורי ספורט וסרטי פעולה, כדאי לוודא שהמסך הנבחר הוא בעל זמן תגובה שלא יעלה על 5ms.