סקירת wisebuy - מצלמה Sony CyberShot DSC-HX5V סוני
- איכות תמונה טובה מאוד
- איכות מפתיעה בתאורה קלושה
- וידיאו איכותי ב-HD
- זום X10 בגוף קומפקטי למדי
- מקלט GPS מובנה
- ביצועי פלאש ומקרו טובים
- מיקוד וצילום רצף מהירים
- איכות המסך בינונית בלבד
- ניווט איטי בתפריטים
- השליטה על הזום איטית ולא מדויקת
- שליטה ידנית מוגבלת
- איכות הוידיאו יורדת בתאורה חלשה
Sony DSC-HX5V מצליחה היכן שמצלמות קומפקטיות רבות אחרות נכשלות – היא מפיקה תמונות איכותיות כמעט בכל תנאי תאורה באופן עקבי. התמונות לא בהכרח מושלמות, אבל טובות מספיק כדי שהיא תהווה כלי תיעודי אפקטיבי ותאפשר גם צילום יצירתי ומהנה. היינו שמחים לנוחות שימוש טובה יותר ולחיי סוללה ארוכים יותר.
סוני HXV5 תתאים למי שרוצה לקחת מצלמה קטנה ועשירה בתכונות לטיולים ומסעות, לצלם בכל מצב – ללא חצובה וללא הגבלות אחרות – ולקבל תוצאות טובות.
לצד סדרת T של סוני שכוללת שלל מצלמות קומפקטיות מעוצבות, ולצד סדרת W ברמת הכניסה, מציעה סוני את סדרת הסופר-זום H, שמתחדשת לאחרונה בדגם חדש – HX5V. זו מצלמה קומפקטית עם זום X10 שכמו שאר מצלמות סוני בשנה האחרונה מציעה את החידושים האחרונים של החברה בתחום הצילום – חיישן Exmor R ומעבד Bionz, מצב צילום ייחודי לצילום בתאורה חלשה, פנורמה חדשנית ובדגם הזה גם מקלט GPS לתיוג גיאוגרפי של התמונות.
מפרט המצלמה כולל חיישן CMOS בגודל 1/2.4 אינטש וברזולוציה של 10.2 מגה פיקסל (זהה לזה שראינו ב- Sony TX5 המוצלחת), עדשת זום X10, מסך בגודל 3 אינטש, צילום וידיאו HD, מייצב תמונה אופטי, זיהוי של עד 8 פרצופים, מיקרופון סטריאופוני, מצבי צילום ידניים ואוטומטיים ועוד.
המצלמה שומרת את התמונות והסרטונים על כרטיסי SD/SDHC או MS/MS-Pro, וכוללת גם זיכרון פנימי מובנה בנפח צנוע של 45MB. היא פועלת על סוללת ליתיום ייעודית.
לפני שתיגשו לצלם תוכלו לבחור במצב הצילום הרצוי. המצלמה מציעה שלל מצבים – אוטומטי לגמרי, מצב Esay ללא תפריטים לצילום קל במיוחד, שלל סצנות צילום וגם מצבי P ו-M שמציעים שליטה מסוימת על מאפייני התמונה. במהלך הבדיקה השתמשנו במגוון מצבי הצילום בהתאם לצורך.
תמונות שצולמו באור יום נראו נהדרות. הן מפורטות, חדות למראה ובצבעים עשירים. החשיפות מוצלחות כמעט תמיד ולא הובחנו אזורים שרופים במרבית המקרים, גם בתנאי ניגודיות קשים. מבט מדוקדק בתמונות הראה לנו שעוד חדות לא היתה מזיקה, אבל בצפייה או הדפסה בגודל רגיל לא תופרעו מכך.
בצילום בתוך מבנה, Sony HX5V לא ממהרת להשתמש בפלאש ומעלה ISO בביטחון רב. ויש לה על מה להסתמך: תמונות שצילמנו בתאורה ביתית רגילה נראו טוב מאוד גם ברגישות 800 ISO ואף יותר. ניכרה אמנם ירידה בפירוט בשל פעולת מנגנון הסרת הרעשים, אבל יש להודות שהפעולה אפקטיבית ואין רעש דיגיטלי ניכר כמעט באף תמונה, כך שמדובר בפשרה הוגנת עם תוצאות חיוביות. כשהתאורה היתה חלשה מדי השתמשה המצלמה בפלאש וזה פעל היטב והאיר בחוזקה ובאופן אחיד למדי חדרים בגודל בינוני. בצילום פורטרטים הוא מאכזב, ולצד חשיפה נכונה ולא מוגזמת של פני המצולם הוא מעניק לו גם עיני ארנבת אדומות במקרים רבים.
אם תרצו לצלם בתאורה חלשה, למשל בתאורת רחוב רגילה בשעת לילה או בתוך בר חשוך, מרבית המצלמות הקומפקטיות יאכזבו אתכם. החיישן הקטן אינו מסוגל לקלוט כמות אור רבה מבלי להגביר את עוצמת הרגישות שלו, והגברת רגישות משמעותה רעש דיגיטלי רב ותמונה מלוכלכת ולא איכותית. כוחו של הפלאש מוגבל למרחקים קצרים יחסית והוא גם נוטה להשטיח את התמונה. Sony HX5V, ועוד כמה מאחיותיה מבית סוני, מצליחה להפיק תמונות מפתיעות באיכותן בזכות מצב הצילום Hand-held Twilight. במקום לצלם תמונה אחת ברגישות גבוהה מדי הוא מצלם רצף מהיר של תמונות ומאחד אותן מיד לאחר מכן לתמונה אחת עם רמת רעש מופחתת, ועושה זאת בהצלחה מרשימה. עוד תופינים: Sweep Panorama מאפשר צילום פנורמה בתנועה יחידה ורציפה (כמו צילום וידיאו), ומפיק פנורמה מרשימה וללא סימני תפירה; מצב HDR שמרחיב את הטווח הדינמי בתמונה ומונע אזורים חשוכים ושרופים בסצנות קונטרסטיות במיוחד ועוד.
המייצב האופטי מספק את הסחורה והמצלמה משתמשת לא פעם במהירויות של 1/30 או 1/15, מבלי שיופיע טשטוש בתמונה כתוצאה ברעידת היד. זיהוי הפנים עובד היטב, כולל זיהוי פרופיל מלא, ומאזן את החשיפה כך שהמצולם יישאר מואר גם כשמאחוריו יש תאורת רקע חזקה. צילומי מקרו מתאפשרים ממרחק של 5 ס"מ ומפיקים תמונות מפורטות ויפות.
בגופה הקטן יחסית של ה- Sony CyberShot DSC-HX5V שוכנת עדשה בעלת זום נאה X10, עם טווח שימושי של 25-250 מ"מ. הזווית הרחבה מאוד מעניקה את האופציה לתפוס מבנים גדולים ממרחק קרוב יחסית או לצלם קבוצת אנשים בתוך הבית מבלי שאף אחד מהם יישאר מחוץ לתמונה. איכות האופטיקה טיפוסית למצלמות מסוג זה – היא לא רעה אבל גם לא איכותית מאוד. בזווית הרחבה ניכרים עיוותים אופיניים בהם האנשים בקצוות הפריים נראים מתוחים מעט לאחור, ובקצה טווח הזום ישנה ירידה מסוימת בחדות הכללית. אגב, זו עדשה של סוני עצמה ולא של שותפתה הקבועה Carl Zeiss.
מי שקיווה לקבל מצבי צילום ידניים מלאים, כמו שראינו בדגמים מקבילים בקטגוריה, צפוי להתאכזב. אין כאן מצבי A ו-S, ומצב ה-M מסורס מאוד: אפשר לקפוץ בין הצמצם הפתוח ביותר לסגור ביותר, ללא תחנות ביניים, כך שיעילותו מפוקפקת. סצנות צילום נוספות הן צילום ספורט, נוף, פורטרטים, אוכל, חיות מחמד וכדומה.
Sony CyberShot DSC-HX5V מאפשרת צילום וידיאו ברזולוציית HD 1080p עם אפשרות בחירה בשני קידודים: MPEG4 החסכוני, שמומלץ בעיקר להעלאות לרשת ותומך בקצב של 25 פריימים לשנייה, או AVCHD האיכותי בקצב רענון של 50i (Interpolated) המעניק תנועה חלקה יותר. בקידוד AVCHD הקבצים נשמרים במבנה של Blu-Ray ובסיומת mts.
בתאורה טובה איכות הוידיאו טובה מאוד, עם פירוט רב, תנועה חלקה וצבעים טובים מאוד, אם כי גם כאן התמונה מעט רכה ולא חדה כפי שהיינו רוצים. בצילום וידיאו בתאורה שאינה אידיאלית חלה ירידה באיכות, החדות פחתה עוד יותר והופיע רעש דיגיטלי.
הזום האופטי זמין והוא נע באופן מרוסן ולא מהיר מדי, ובשקט מוחלט. זוג המיקרופונים קולטים צליל איכותי ועשיר – אבל מיקומם בעייתי: הם נמצאים בחלק העליון הימני של המצלמה, ובאחיזה סטנדרטית בשתי ידיים, האצבעות של יד שמאל חוסמות את המיקרופונים, כך שמחצית מסרטוני הוידיאו שצילמנו יצאו עם צליל עמום וחסום.
סוני HX5V מעוצבת בצניעות, בצבע שחור מט עם נגיעות כסופות פה ושם, וגודלה ממוצע לקטגוריה. עובייה 29 מ"מ ומשקלה 200 גרם כולל הסוללה. היא נכנסת לכל כיס כמעט אבל תרגישו בה בגלל מימדיה. לתיק צד קטן היא תתאים יותר.
בחלק העליון של המצלמה נמצאת גלגלת מצבי הצילום הנוחה, הדק הצילום שסביבו חוגת הזום, מקש ההפעלה וכיבוי ומקש להפעלת מצב צילום-רצף. בגב המצלמה נמצא המסך ומימינו המקשים הרגילים: מקש ניווט עגול 5 כיווני (עם שליטה על הפלאש, טיימר, מצבי תצוגה וזיהוי חיוך), מקש למעבר לצפייה בתמונות, תפריט, מחיקה וצילום וידיאו מיידי. המקשים עשויים מתכת והם קצת קטנים מדי. מצאנו את מקש הניווט כלא נוח בשל הצורך ללחוץ עליו חזק יחסית כדי שהוא יגיב. אכזבה נוספת נרשמה מהתנהגות העדשה: חוגת הזום נעה פיזית בקלות, אבל תגובת העדשה עצמה מושהית וקפריזית לסירוגין וכדי לשלוט על הזום במדויק תצטרכו להניע על החוגה בעדינות רבה, מה שלא תמיד פרקטי בצילום מזדמן.
המסך מתהדר בגודל נאה של 3 אינטש, ובהירותו גבוהה ומאפשרת צפייה גם מחוץ לבית. מאידך, הרזולוציה שלו נמוכה, 230 אלף פיקסלים בלבד, כך שהתמונה אינה חדה והתפריטים נראים מפוקסלים. נוסף על כך זיהינו הבהוב משונה בכל צדי המסך שגרם לו להיראות מפוספס בקווים שחורים, ומעל הכל – הצבעים שטופים ולא ריאליסטיים (אם כי בתמונות עצמן הצבעים טובים מאוד, כאמור).
הממשק של סוני HX5V פשוט וקל להבנה ולתפעול, אבל הניווט בתפריטים מייגע בשל איטיותו. אין תמיכה בעברית. מסך הצילום מפורט למדי ומאפשר להציג את פרטי החשיפה (צמצם ותריס) וגם היסטוגרמה בזמן אמת, אבל במצבים האוטומטיים לא מופיע ערך ה-ISO שנבחר.
מקלט ה-GPS המובנה, רכיב שנדד אל עולם הצילום הישר מהטלפונים הסולריים ותפקידו לתייג גיאוגרפית את התמונות שצילמתם, התגלה כאיטי (כמו בדגם המקביל של פנסוניק שבדקנו, ה- TZ10) ולקחו לו לעיתים 3 דקות תמימות עד שננעל על אותות הלוויין. אגב, בתפריט לא תמצאו גישה לכיבוי המקלט, ואת האופציה מצאנו רק במצב הצילום Easy.
בתחתית המצלמה נמצאת דלת שתחתיה נמצאים הסוללה וחריץ כפול לכרטיסי זיכרון מסוג MS ומסוג SD/SDHC. שקע הנתונים הקנייני, המשמש לחיבור למחשב או למסך, ממוקם בתחתית המצלמה והוא חשוף לגמרי. החיבור תומך בהעברת אות ברזולוציה של 1080i. לצידו נמצא שקע הברגה לחצובה העשוי מתכת.
Sony HX5V נדלקת ומוכנה לצילום הראשון במהירות טובה של 2.6 שניות, והיא נכבית תוך 2.2 שניות.
מהירות המיקוד כאן ראויה לשבח, המצלמה מתמקדת במהירות גבוהה (שכמעט מתקרבת, לפעמים, לזו של מצלמות רפלקס) והמיקוד אמין ומדויק דרך קבע. נורית העזר למיקוד מסייעת ל- Sony HX5V להתמקד כראוי גם בתנאי חשיכה. בין תמונה לתמונה המתנו 2 שניות בלבד, זמן מצוין לכל הדעות, שמתארך לסביבות 4.8 שניות בשימוש בפלאש.
צילום הרצף במצלמה מוצלח ומהיר גם הוא ומאפשר צילום של עד 10 תמונות בשנייה ברזולוציה מלאה.
על הביצועים הטובים האלה מעיבה ההתנהלות האיטית של התפריטים וכן תזוזת הזום העצלה, שמפחיתות את ההנאה ואת האינטואיטיביות של השימוש במצלמה.
סוני HX5V מצוידת בסוללת ליתיום-יון בהספק של 910mAh.
החברה מבטיחה עד 310 תמונות או 150 דקות שימוש, ואכן הגענו למשך פעולת סוללה דומה: צילמנו 298 תמונות, כשלוש מהן עם פלאש, ועוד כרבע שעה של וידיאו לפני שהסוללה שבקה חיים. זהו זמן סוללה קצר ביחס לדגמים אחרים בשוק, אך נראה שחלק מהאשמה ניתן להפיל על רכיב ה-GPS שנוטה לצרוך אנרגיה רבה.