סקירת wisebuy - מצלמה Samsung NX100 סמסונג
- צבעים עשירים וחיים
- תפעול ידני נוח
- מסך AMOLED איכותי וגדול
- גוף קומפקטי
- עדשת קיט מעולה
- אין עינית או פלאש
- מהירות מיקוד נמוכה יחסית למצלמת DSLR
- איכות וידיאו מאכזבת
- מבחר מצומצם של עדשות תואמות
עכשיו זה ברור: אי אפשר להתעלם מכניסתה של סמסונג לעולם הצילום הדיגיטלי. המצלמות החדשות שלה, ובהן ה- NX100, מציגות איכות תמונה שלא היתה מביישת יצרניות עם וותק רב יותר בתחום. לגופה של מצלמה, למרות חסרונם של הפלאש והעינית מספקת ה-NX100 חוויית שימוש נוחה וכיפית, והופכת דווקא את השימוש במצבים הידניים לנוח וידידותי מתמיד.
NX100 תתאים לצלמים חובבים המעוניינים להתנסות בצילום מתקדם הכולל אפשרות להחלפת עדשות, ומעדיפים מצלמה בגודל סביר שהתפעול שלה נוח ופשוט. עם זאת, מגוון העדשות המצומצם, והתחושה שעדיין לא מדובר ב-DSLR "אמיתית" (בכל הקשור לעיצוב, חסרונה של עינית, מהירות מיקוד ועוד הבדלים קטנים אך משמעותיים) עשויה להרחיק משתמשים המעוניינים להיכנס ברצינות לעולם הצילום המקצועי.
במשך שנים, הנוכחות של סמסונג בעולם הצילום הדיגיטלי היתה מינורית בלבד והתמקדה בעיקר במבחר מצומצם של מצלמות קומפקטיות. בתקופה האחרונה החלה סמסונג להשיק בזו אחר זו מצלמות מעניינות ובעלות מפרטים מרשימים, שמבטיחים תחרות אמיתית לחברות הוותיקות בעולם הצילום הדיגיטלי – ואחת מהן היא ה-NX100.
Samsung NX100 היא מצלמה שמאפשרת החלפת עדשות, אך כאן הדמיון למצלמות DSLR "אמיתיות" נגמר: אין לה עינית ואין לה מנגנון מראות. למעשה, היא שייכת לזן ייחודי וחדש למדי של מצלמות כדוגמת ה-Olympus PEN וה- Panasonic G, אך בניגוד אליהן יש לה חיישן APS-C הגדול מזה של מצלמות ה-Micro 3/4 שהזכרנו. כידוע, חיישן גדול יותר משמעו איכות עדיפה בתמונות שצולמו בתנאי תאורה קשים – עניין שבכוונתנו לבחון בסקירה זו.
Samsungs NX100 מצוידת בחיישן CMOS ברזולוציה של 14.6 מגה פיקסל. היא מסוגלת לצלם וידיאו באיכות HD, ויש לה מסך AMOLED בגודל 3 אינטש. כאמור, לא תמצאו כאן עינית וגם לא פלאש, ואם חשקה נפשכם באביזרים אלו תאלצו לרכוש אותם בנפרד ולהרכיב אותם על חיבור ה-Hot Shoe של המצלמה. את התמונות מאחסנת המצלמה על כרטיסי SD\SDHC, והיא פועלת על סוללת ליתיום ייעודית.
את בדיקת איכות התמונה של ה- Samsung NX100 ביצענו באמצעות עדשת הקיט שסופקה עם המצלמה, עדשת Pancake בעלת אורך מוקד של 20 מ"מ וצמצם F2.8. שמחנו לגלות שמדובר בעדשה איכותית מאוד, והצמצם בעל הפתיחה הרחבה יחסית אפשר לנו לצלם תמונות חדות גם במהירויות תריס איטיות ולקבל אפקט בוקה (טשטוש הרקע) מרשים. בחירתה האמיצה של סמסונג לספק עדשת קיט נטולת יכולת זום כלשהי יחד עם המצלמה כעדשה יחידה, היא הימור מוצלח לטעמנו, וביצועיה המצוינים פיצו ברוב המקרים על היכולת לבצע זום. היצע עדשות התואמות לתושבת ה-NX של סמסונג מצומצם נכון להיום, ויש לקחת זאת בחשבון בעת קניית מצלמה מסוג זה. יש לקוות שהיצע העדשות יגדל בהדרגה בעתיד.
את רוב הבדיקות ביצענו במשך מספר ימים מעוננים וגשומים, מבחן לא פשוט למצלמה. NX100 הוכיחה פעם אחר פעם שגם בתנאים לא אידיאליים היא ללא ספק בליגה של הגדולים, והציגה תמונות באיכות של מצלמות DSLR "אמיתיות" ברמת המחיר שלה.
איזון הלובן האוטומטי עשה את עבודתו נאמנה והפיק כמעט בכל מצב תמונות ריאליסטיות ללא סטיות צבע עם מעברי גוונים חלקים ונקיים. צבעוניות התמונה מרשימה מאוד וסמסונג מאזנת היטב בין ריאליזם לצבעים חיים ועשירים. בלטו במיוחד לטובה צבעי הירוק בצמחים ובעצים שצילמנו, והשמיים שקיבלו גוון תכלת יפהפה. החשיפות היו מאוזנות וטובות. אזורים כהים נשארו מפורטים, ולא נתקלנו בהילות או עיוותים באזורים של קונטרסט גבוה.
בחנו את ביצועי המצלמה בתנאי תאורה קשים. בתוך חדר, וגם בחוץ לפנות ערב הציגה ה- NX100 תמונות יפות וברוב המקרים גם נטולות רעש דיגיטלי וגרעון משמעותי. באזורים כהים נתקלנו אמנם בגרעון מסוים אך הוא ניכר רק כאשר מתבוננים בתמונה בגודל מלא. הבטחותיה של סמסונג לרגישות ISO של 6400 ממומשות כאן רק באופן חלקי: המצלמה אכן מגיעה לערך זה, אך התמונות ברמות רגישות אלה סובלות מרעש דיגיטלי כבד ושמישותן מוגבלת מאוד. עם זאת, ביצועי ISO 1600 ומטה יפים מאוד והתמונות יוצאות נקיות למדי ומוארות כראוי.
מערכת המיקוד המבוססת על קונטרסט היא נקודת תורפה משמעותית, שגורמת למצלמה להדמות קצת יותר למצלמה קומפקטית. מהירות המיקוד אמנם היתה טובה יחסית ולא נתקלנו בקשיים במיקוד (למעט במצבים של חושך מוחלט), אך אין להשוותה למהירות של מצלמות רפלקס. באזורים חשוכים נכנסה לפעולה נורת העזר שסייעה למצלמה להתמקד במהירות סבירה. מערכת הפוקוס כוללת 15 נקודות מיקוד בצילום רגיל ו-35 נקודות מיקוד בצילומי תקריב, ומנגנן זיהוי הפנים מאפשר להתמקד בעד 10 פנים אנושיות.
במהלך השימוש במצלמה השתמשנו בעיקר במצבים הידניים: A ,P, S ו-M. מלבד מצבים אלו כוללת ה-NX100 מצב Scene הכולל מגוון סצנות צילום מוגדרות מראש (צילום ילדים, זיקוקים, שלג, שקיעה, ועוד), מצב אוטומטי חכם שקובע בעצמו את סצנת הצילום המתאימה ומצב i-Function שמתאים את הגדרות הצילום באופן מיטבי לעדשה המחוברת למצלמה. כמו ב-NX10 שבדקנו בעבר, גם כאן לצערנו לא קיבלנו חיווי (במצבים האוטומטיים) על ערך ה-ISO בו בחרה המצלמה להשתמש.
כאמור, המצלמה אינה מצוידת בפלאש פנימי, ועל מנת לצלם עם תמונות עם פלאש יש לרכשו בנפרד – מגבלה רצינית שמסרבלת ומייקרת את השימוש במצלמה.
לפניכם מספר תמונות הדגמה שצולמו עם ה- Samsung NX100. שימו לב שאיכות התמונות המוגדלות עשויה להיות נמוכה מעט מהמקור בשל המעבר לאינטרנט. לחצו על התמונות להגדלה.
ISO 100, f5, 1/80 sec
ISO 200, f4.5, 1/8 sec
ISO 400, f3.2, 1/40 sec
ISO 800, f2.8, 1/15 sec
ISO 1600, f4, 1/80 sec
ISO 3200, f2.8, 1/100 sec
מנגנון ניקוי אבק: Samsung NX100 מצוידת במנגנון פנימי לניעור אבק מהחיישן. הדבר מונע הצטברות גרגרי אבק על החיישן במהלך החלפת העדשות. דרך הגדרות המצלמה ניתן לבחור אם יופעל בעל הפעלה של המצלמה או שלא.
צילום עם סאונד: אחד ממצבי הסצנות המוגדרים מראש במצלמה הוא מצב צילום עם שמע. המצלמה מקליטה שמע מספר שניות לפני ואחרי הלחיצה על הדק הצילום, ונוצרים שני קבצים נפרדים: קובץ תמונה, וקובץ שמע בפורמט WAV בעלי שם זהה. מדובר בתוספת חביבה אך לא מהפכנית.
כבל שחרור: המצלמה מצוידת בחיבור לשלט חוטי המאפשר לחיצה על הדק הצילום מבלי לגרום לתנודות במצלמה. תכונה זו שימושית במיוחד בצילומים בחשיפה ממושכת, שם לכל תנודה של המצלמה יש השפעה על חדות התמונה.
מייצב תמונה: סמסונג אינה משלבת בסדרת מצלמות ה-NX שלה מנגנון פנימי לייצוב תמונה. עדשת הקיט איתה סופקה המצלמה מתאפיינת כאמור בצמצם רחב, שמאפשר צילום תמונות חדות מבלי שיהיה צורך במנגנון שכזה, גם בתנאי תאורה נמוכה.
עד לפני מספר שנים, צילום וידיאו באמצעות DSLR היה בגדר פנטזיה. כיום הוידיאו מהווה חלק בלתי נפרד ממצלמות אלו, ובמקרים רבים צלמי וידיאו מקצועיים מעדיפים לעשות בהן שימוש על פני מצלמות וידאו מסורתיות. NX100 כוללת צילום וידיאו ברזולוציה של 1280X720 ובקצב של 30 פריימים בשניה. הקבצים נשמרים בפורמט MP4 והקלטת השמע מונופונית.
למען האמת, די התאכזבנו מאיכות התוצאות. התמונה אמנם יחסית מפורטת ואפשרויות הוידיאו מגוונות וכוללות Fade In ו-Out, שליטה על מדידת האור, מנגנון להפחתת רעשי הרוח ועוד, אך מנגד הפוקוס האוטומטי לא פעיל, ובזמן צילום וידיאו מאוד לא נוח להתמקד באופן ידני; אם תנסו לצלם סרטון וידיאו מבלי להתעסק כל הזמן עם המיקוד תגלו במרבית המקרים שחלקים נרחבים ממנו מטושטשים וחסרי פוקוס.
השמע, למרות היותו מונופוני בלבד, דווקא הפתיע לטובה. הפרדת הצלילים היתה מצוינת, קולות המצולמים נשמעו בבירור וכמעט ולא נתקלנו ברעשי רקע.
סמסונג NX100 היא אחת המצלמות הקטנות ביותר שכוללת אפשרות להחלפת עדשות, אך אין זה אומר שמדובר במצלמה מאוד קומפקטית. כאשר עדשת הקיט מחוברת אליה, הצלחנו אותה איכשהו לתחוב אותה לתוך כיס המעיל, אך היא הורגשה שם היטב. משקלה עומד על 353 גרם, וזאת מבלי להכליל את משקל העדשה והסוללה.
עיצובה של ה-NX100 מזכיר מצלמות רטרו ישנות, ומזכירה גם מצלמות של חברת Leica. המינימליזם כאן תורם לרושם שעושה המצלמה: גוף המצלמה בחלקו הקדמי חלק לחלוטין, ופרט לעדשה ונורת המיקוד, אין בחזית המצלמה שום בליטה, כפתור או עיטורים. לא תמצאו כאן גריפ, אך קימורי המצלמה משתלבים כראוי ביד והאחיזה בה נוחה למדי.
הפלסטיק השחור החלק ממנו עשוי רוב גופה של ה-NX100 לא השאיר עלינו רושם מיוחד, והיינו מצפים למצוא במצלמה ברמת המחיר הזאת חומרים שנראים איכותיים יותר. עם זאת, היא אינה מרגישה שבירה או עדינה, ולא נראה כי היא רגישה באופן מיוחד לפגיעות.
חלקה האחורי של המצלמה מאכלס בעיקר את מסך ה-AMOLED בגודל 3 אינטש של המצלמה. מעבר לגודלו הנכבד ולרזולוציה הגבוהה שלו (641 אלף פיקסלים), הצבעים שהוא מציג מלאי חיים ופשוט תענוג לצפות בתמונות על גביו. גם באור יום המסך תיפקד מצוין ולא התקשינו להשתמש בו כאשר אנחנו מוקפים באור. אך לא הכל מושלם: תנועת התמונה לפני הצילום אמנם חלקה מאוד, אבל נראה שהדבר בא בחשבון על איכות התמונה לפני הצילום (ה-Live View); התמונה שמוצגת לאחר הצילום נראית איכותית בהרבה מזו שראינו טרם הצילום עצמו. למרות ביצועיו המעולים של המסך, חסרונה של עינית מורגש וחבל שאפשרות הצילום עם עינית זמינה רק למי שרוכש אותה בנפרד.
מלבד המסך, חלקה האחורי של ה- NX100 כולל מספר לחצנים שמסודרים בצורה הגיונית ונגישותם טובה. המקשים מעניקים גישה לפיצו חשיפה, נעילת פוקוס, מיקוד אוטומטי או יני, איזון לובן, ISO, צילום רצף ולתפריט. כמו במצלמות DSLR, גם כאן תמצאו שתי גלגלות (אחת סביב מקש הניווט ראשי בגב המצלמה ואחת בחלק העליון) באמצעותן ניתן לשלוט על מהירות התריס ועל פתיחת הצמצם. השליטה בפרמטרים אלו היתה כה נוחה, עד שברוב הזמן העדפנו לעשות שימוש במצבי הצילום הידניים. לתחושת הנוחות תרמו גם תפריטי ההגדרות הברורים והמרהיבים במצלמה. ניתן לשלוט בהגדרות המצלמה דרך תפריט ה-Menu, או לחילופין דרך כפתור ה-Fn הממוקם קרוב לאגודל ומאפשר גישה מהירה ונוחה להגדרות הצילום השכיחות.
מעבר לשליטה הידנית באמצעות הגלגלות, תומכת ה-NX100 בשליטה בהגדרות הצילום דרך מנגנון ה- i-Function. מנגנון זה מאפשר כוונון של הגדרות הצילום (שליטה על התריס והצמצם, קביעת רגישות ISO ואיזון לובן) דרך חוגת הפוקוס בעדשה המחוברת אל המצלמה. סיבוב החוגה מלווה באפקט קולי שתורם אף הוא לתחושת הרטרו, ולמרות שאולי הדבר נשמע כמו גימיק, למעשה השליטה במצלמה דרך ה-i-Function נוחה מאוד.
במידה ובחרתם להפעיל את ניקוי החיישן עם כל הדלקה של ה- NX100, יעברו כ-3.5 שניות מרגע שתדליקו אותה ועד שתהיה מוכנה לצילום. כיבוי מנגנון ניקוי האבק יצמצם את משך הזמן הזה לפחות משניה – מהיר מאוד.
בין צילום לצילום חולפות כ-1.7 שניות, כולל ביצוע הפוקוס. למצלמה מספר אפשרויות צילום רצף, כאשר ניתן לבחור בין 15 ל-30 תמונות בשניה, אך מדובר בתמונות שמשקלן והרזולוציה שלהן קטנה בהרבה. לחילופין ניתן לבחור בצילום מתמשך ברזולוציה מלאה שבו 7 התמונות הראשונות הן במהירות של תמונה לחצי שניה ולאחר מכן הקצב יורד לתמונה אחת בשניה.
מהירויות התריס במצלמה נעות בין 1/4000 שניה ל-30 שניות. במצבBulb , לצורך חשיפה ארוכה, ניתן להשאיר את החיישן חשוף למשך עד 8 דקות.
Samsung NX100 מצוידת בסוללת ליתיום-יון בקיבולת של 1300mAh שאמורה להספיק לכ-400 תמונות, או 200 דקות צילום וידאו,לפי תקן CPIA המחמיר. בבדיקה שלנו הגענו למספרים גבוהים בהרבה.
לרוב, תמהיל הצילומים שלנו לבדיקת עוצמת סוללה כולל צילום של שליש מהתמונות בעזרת הפלאש המובנה. לכן, ב-NX100 נטולת הפלאש ציפינו להפיק כמות תמונות גדולה מן הרגיל. להפתעתנו הכמות היתה גדולה בהרבה גם ממה שציפינו. למעשה, לאחר כ-1300 תמונות וכ-10 דקות צילום וידיאו פשוט התייאשנו, והענקנו למצלמה בלב שלם את הניקוד המקסימלי תחת סעיף זה.