Nokia X3-02

שתף באמצעות:

טלפון סלולרי Nokia X3-02 נוקיה

סקירת wisebuy - טלפון סלולרי Nokia X3-02 נוקיה

הטוב
  • שילוב מוצלח של מסך מגע ומקלדת
  • איכות צליל טובה בשיחות
  • ממשק ידידותי
  • קישורית Wi-Fi ורדיו
  • ווידג'טים ומקשי קיצור
  • דקיק וקל משקל
  • חיי סוללה מצוינים
הרע
  • המקלדת מבלבלת ולא מספיק נוחה
  • המסך דוהה מאוד מחוץ לבית
  • איכות צילום וידיאו בסיסית
  • גלישה לא מספיק נוחה
  • אין תמיכה בדוא"ל Exchange
בשורה התחתונה

X3-02 מפתיע לטובה. הקונספט המשלב מסך מגע, ממשק פשוט ויעיל ולוח מקשים פיזי התגלה כהימור מוצלח והמכשיר כיפי מאוד לשימוש. כיוון שאין זה סמארטפון, המכשיר יתאים בעיקר לצעירים או למבוגרים שרוצים לעשות צעד ראשון עם מכשיר מגע, אך רוצים להמשיך ולהשתמש במקלדת פיזית. עם חיי סוללה ארוכים, נגן מוזיקה נוח ואפילו גלישה ברשתות אלחוטיות, X3-02 נותן תמורה טובה מאוד לכסף.

הקדמה


נוקיה, ענקית הסלולר הפינית שחולשת על נתח השוק העיקרי במרבית הארצות, נאבקת היום על מקומה: מערכת ההפעלה שלה לטלפונים-חכמים, סימביאן, נחשבת למיושנת ונחותה ביחס למתחרותיה (
iOS ואנדרואיד, בעיקר), ועם הגרסה החדשה Symbian^3 מנסה החברה לתפוס מחדש מקום מרכזי בשוק מכשירי המגע. במקביל ממשיכה החברה עם סדרות הטלפונים האחרות שלה, אחת מהם היא סדרת Xpress Music שזכתה לשם המחודש והמקוצר X. מכשיר חדש ומסקרן בסדרה הוא X3-02, שמשלב בין מסך מגע למקלדת ספרות בתצורת בר רגילה.

מפרט המכשיר, שהושק באוגוסט 2010, כולל מסך מגע בגודל 2.4 אינטש, תקשורת בדור 3.5 עם תמיכה ברשתות
HSDPA ו-HSUPA, קישוריות Wi-Fi בתקן b/g/n ו-Bluetooth A2DP, מצלמת 5 מגה פיקסל, רדיו FM, נגני מוזיקה ווידיאו ועוד.

Nokia X3-02 מגיע עם זיכרון פנימי בנפח 50MB ותומך בהרחבה זיכרון באמצעות כרטיסי Micro SD לעד 32GB. רמת הקרינה שלו היא 0.98 W/kg SAR לפי התקן האירופאי.

זיכרון פנימי
כל מכשיר סלולרי מצויד בזיכרון פנימי לצורך אחסון מידע, ובחלק מהמכשירים קיים חריץ הרחבה לכרטיס זיכרון. חשיבותה של יכולת האחסון במכשיר עולה ככל שהשימוש בו כנגן מוזיקה או כמצלמה עולה. מי שמעוניין לעשות שימוש כזה במכשיר, או להשתמש בו לאחסון מידע אחר, מוטב לו לבחור במכשיר עם חריץ הרחבה לכרטיס זיכרון.   יכולת האחסון של המכשירים התומכים בנגינת קובצי מוזיקה נמדדת במגה בייטים (MB), ונעה בדרך כלל בין מגה בייטים בודדים, שמספיקים לשמירה של שיר או שניים, ועד ל-160MB המאפשרים שמירה של 80-40 שירים בתלות בסוג הקובץ ובאיכותו.

איכות הקול ושמע (20%)

9

למרות מידותיו הזעירות, Nokia X3-02 מפיק צליל עוצמתי ואיכותי והשיחות שביצענו באמצעותו היו ברורות וטובות משני צדי השיחה. הספיקר פחות חזק, אך בהחלט מאפשר שיחה ללא ידיים באזורים לא רועשים מדי.

בנגינת מוזיקה או רינגטונים, הרמקול היחיד בתחתית המכשיר מפיק צליל חזק להפתיע – כיאה למכשיר מסדרה מוזיקלית, אם כי קשה להתפעל מאיכות הצליל, שנשמע חד מאוד וחסר נפח. האוזניות המצורפות פשוטות מאוד ואיכות הצליל שלהן נמוכה, אך כשחיברנו אוזניות טובות יותר משלנו נהנינו מצליל עשיר ואיכותי שמאפשר שימוש במכשיר גם כנגן מוזיקה נייד.

נגן מוזיקה
מכשירי סלולר רבים כוללים נגן מוזיקה, ומאפשרים האזנה במוזיקה שמאוחסנת בזיכרון הפנימי של המכשיר או בכרטיס הזיכרון דרך הרמקול החיצוני או דרך אוזניות. ניתן לחלק את נגני המוזיקה בטלפונים סלולריים לשני סוגים:נגן מוזיקה בסיסי: מאפשר להשמיע שירים בלבד ולרוב אינו כולל תכונות נוספות מעבר לכך.   נגן מוזיקה מתקדם: מאפשר לנהל, למיין ולקטלג שירים, תומך במגוון רחב יותר של פורמטים וכולל בדרך כלל שיפורי שמע כגון איקולייזר, הדגשת באסים, הרחבת סטריאו וכדומה. מכשיר בעל נגן מוזיקה מתקדם חייב לכלול חריץ הרחבה לזיכרון או זיכרון פנימי גדול כדי לאפשר איחסון של כמות גדולה של שירים. תכונות נוספות החשובות לשימוש במכשיר כנגן מוזיקה הן קיומם של כפתורים ייעודיים ונוחים לשימוש בנגן, אפשרות לחבר אוזניות תקניות כתחליף לאוזניות המסופקות עם המכשיר, וכן תמיכה בתקן A2DP המאפשר האזנה באוזניות סטריאופוניות בעזרת חיבור Bluetooth.  

נוחות השימוש (35%)

8.5

נוקיה X3-02 מצטיין במידותיו הזעירות, ולמעשה זהו המכשיר הדק ביותר שנוקיה הוציאה מאז ומעולם. עוביו 9.6 מ"מ בלבד ומשקלו 77.4 גרם, ואם תשימו אותו בכיס המכנסיים או החולצה סביר להניח שתשכחו מקיומו עד מהרה. נוחות האחיזה במכשיר מצוינת והוא נוח גם בהצמדה לאוזן. העיצוב צעיר ופשוט, עם קווים מתעגלים ושילוב של פלסטיק עם מכסה סוללה מתכתי, והוא זמין בצבעים לבן, כחול, ורוד, סגול ושחור.

זהו המכשיר הדק ביותר שנוקיה הוציאה מאז ומעולם: עוביו 9.6 מ"מ בלבד ומשקלו 77.4 גרם. העיצוב צעיר ופשוט, עם קווים מתעגלים ושילוב של פלסטיק עם מכסה סוללה מתכתי, והוא זמין בכמה צבעים

המכשיר מצויד במסך מגע מסוג TFT בגודל 2.4 אינטש וברזולוציה של 240X320, שתומך בהצגת 256 אלף צבעים. איכות המסך טובה בהחלט והתצוגה בהירה וחדה, אם כי יש מקום רב לשיפור בנושא הצבעים והניגודיות. באור יום מתגלה המסך במלוא חולשתו, ומיד כשיצאנו מבית, אפילו בצל, הופך המסך לדהוי מאוד ומקשה על קריאותו.

למרות לוח המקשים שתחתיו, המסך כאן הוא גם מסך מגע רזיסטיבי שמאפשר ניווט בתפריטים באמצעות האצבע (ללא צורך בעט סטיילוס). המסך אמנם לא מסתפק בנגיעה קלילה אלא דורש לחיצה מסוימת, אך קל לתפעל אותו והמקשים הוירטואליים על המסך גדולים ונגישים מאוד. הוא מעניק פידבק מהנה, מעין רטט קצר שמעניק תחושה של מקש אמיתי, בדומה לפידבק שפגשנו ב-
Nokia N8 הבכיר.

מתחת למסך נמצאים 4 מקשי תפעול: מקשי החיוג והניתוק בקצוות, ובאמצע 2 מקשי קיצור להודעות ולנגן המוזיקה. מתחת מקשים אלו נפרס לוח הספרות, שקיבל טוויסט מעניין: כדי שמסך המגע יהיה רחב ככל האפשר, שורת הלחצנים התחתונה שכוללת את הכוכבית, הסולמית וספרת ה-0, נדדה לחלק הימני של המקלדת – כך שכל שורה מונה כעת 4 מקשים במקום 3. למרות שהחשיבה הגיונית, מצאנו שהסידור המחודש לא קל להסתגלות, במיוחד מקש ה-0 שנמצא במקום לא טבעי ומקשה על כתיבת מסרונים (הוא משמש כידוע גם לביצוע רווח). לא מדובר בקטסטרופה, אבל קחו בחשבון שייקח לכם כמה ימים ארוכים להתרגל.

מעבר לכך, המקלדת סבירה אך רחוקה מלהבריק. המקשים גדולים יחסית ומובלטים באמצעם, מה שיוצר בידול ביניהם, אך תגובתם לא אחידה ולעיתים קרובות מוחמצות אותיות במהלך הקלדה מהירה - מעצבן. למקשים תאורה אחורית כחלחלה (ולבנה במקשי התפעול העליונים), שמאפשרת גם "תאורה נושמת" כחיווי על שיחות או הודעות שהוחמצו.

לוח הספרות קיבל טוויסט מעניין: כדי לאפשר מסך רחב יותר, שורת הלחצנים התחתונה שכוללת את הכוכבית, הסולמית וספרת ה-0, נדדה לחלק הימני של המקלדת – סידור מעניין אך לא קל להסתגלות

מימין המכשיר נמצאים זוג מקשי העוצמה, ותחתם מקש קטן המשמש לנעילת המסך ופתיחתו. המקשים קטנים ושטוחים למדי, ותגובתם בינונית. אגב, בגלל העדרו של חיישן קרבה, מסך המגע אינו מכבה את עצמו כשאתם מקרבים את המכשיר לאוזן ואם לא תלחצו ביוזמתכם על המקש הייעודי ותנעלו את המסך, תחוו עד מהרה סדרת רטטים מעצבנים באוזן ובלחי כתוצאה מלחיצה אקראית של מקשים על המסך.

בראש המכשיר מתרכזים החיבורים – שקע הטעינה הזעיר והמוכר של נוקיה, שקע
Micro USB סטנדרטי לסנכרון למחשב ושקע 3.5 מ"מ לאוזניות.

מערכת ההפעלה במכשיר היא
S40 המוכרת והוותיקה, שזכתה במכשיר הזה לכמה עדכונים והתאמות לפורמט החדש. להבדיל ממכשירי-מגע זולים אחרים, ניכר שהמשק הותאם היטב למגע: הפקדים השונים גדולים ומותאמים לנגיעה באצבע, הגלילה מתאפשרת בנוחות ובכיוון הנכון וכדומה. מסך הבית היחיד מאפשר התאמה אישית, כולל תמיכה במעין ווידג'טים (המספקים, למשל, שליטה על נגן המוזיקה או על קישורית ה-Wi-Fi, גישה מהירה לאנשי הקשר השכיחים ועוד), ויש גם גישה לעמוד "קיצורים" עם 9 התוכנות השכיחות ביותר שתרצו לגשת אליהן במהירות. הניווט בתפריטים פשוט, הגיוני וקל, כמו שממשק צריך להיות. באופן כללי, לוח המקשים משמש להקלדה בלבד ומסך המגע משמש לכל השאר – וזה עובד היטב.

בין התוכנות המותקנות במכשיר מצאנו את חנות האפליקציות
OVI, 4 משחקים, הדפדפן אופרה מיני, תוכנת Shazam לזיהוי שירים ואפליקציית "קהילות" המשמשת כגשר לרשתות החברתיות פייסבוק וטוויטר.

ערכת המכשיר כוללת מטען ביתי קטנטן, זוג אוזניות, כבל
USB, שרוך נשיאה וספרות הדרכה.

ווידג'ט
יישומון, אפליקציה קטנה ולרוב ניתנת לבחירה ולהתאמה אישית שנמצאת בחלק מהטלפונים הסלולריים (בעיקר בעלי מסך מגע).בעזרת הווידג'טים הזמינים במכשיר יכול המשתמש לסדר את המסך הראשי כך שיכיל גישה ליישומים השימושיים והחשובים ביותר עבורו.חלק מהווידג'טים מקושרים לרשת האינטרנט ומוסרים מידע בזמן אמיתי כמו מזג אוויר, עדכוני RSS וכדומה.

יישומי מולטימדיה (15%)

7

נוקיה X3-02 מצויד במצלמת 5 מגה פיקסל פשוטה, שאינה כוללת מיקוד אוטומטי או פלאש. למרות זאת איכות התמונות שהיא מפיקה לא רעה – התמונות חדות ומפורטות יחסית, ובצילום באור יום מינון הרעש הדיגיטלי נמוך. מנגד, יש נטייה מסוימת של הצבעים לכיוון הכחול, ובמבט מקרוב קל לראות את סימני העיבוד שמכחידים את הפרטים העדינים. מובן שעל צילומי לילה אין על מה לדבר, בהעדר פלאש, וגם תמונות מקרו לא תצליחו להפיק כאן משום שהמיקוד מקובע על נקודה אחת, ללא פוקוס אוטומטי.

צילום הוידיאו מתבצע ברזולוציית
VGA ובקצב של 15 פריימים בשניה בלבד. איכות הסרטונים בסיסית למדי; התמונה נראית מעובדת ולא מפורטת, הגוונים נוטים גם כאן לכחול-סגול והתנועה מקרטעת, כצפוי.

המכשיר מצויד במצלמת 5 מגה פיקסל פשוטה, ללא מיקוד אוטומטי או פלאש. למרות זאת איכות התמונות שהיא מפיקה לא רעה. איכות סרטוני והוידיאו בסיסית למדי והתנועה מקרטעת

נגן המוזיקה סטנדרטי ונוח לתפעול. הוא מאפשר קטלוג של המוזיקה לפי פרמטרים שונים (אמנים, אלבומים, סגנונות, רשימות השמעה) וכולל גם איקולייזר עם תבניות צליל מובנות ואפשרות לעריכה אישית לפי טעמכם, אלמנט שמאפשר שיפור ניכר של איכות השמע. עם זוג אוזניות טובות המכשיר מהווה נגן מוזיקה טוב מאוד, במיוחד בזכות המקש הייעודי שמציג מעין ווידג'ט לשליטה על הנגן ממסך הבית, וגם בזכות מימדים הקטנים של המכשיר שבזכותם ניתן לקחת אותו גם לפעילויות ספורטיביות. התמיכה בפורמטי אודיו כוללת את MP3, AAC, WMA.

נגן הוידיאו לא מאוד שימושי לאור גודלו הקטן של המסך וצבעיו הלא מחמיאים, אבל הוא מפתיע עם תמיכה רחבה בפורמטים, כולל
MP4, H.264, H.263, WMV ואפילו XviD. אפשר להציג את הוידיאו על מסך מלא.

הרדיו מספק איכות קליטה טובה ואפשרות לשמירה של תחנות, חיפוש תדר ידני והשמעה דרך הרמקול (כל עוד האוזניות מחוברות).

רדיו
מקלט רדיו הנמצא בחלק מהטלפונים ומאפשר קליטה של שידורי רדיו בתדר FM. רוב מכשירי הסלולר שכוללים מקלט רדיו משתמשים באוזניות כאנטנה ולכן ניתן להאזין לרדיו רק כאשר האוזניות מחוברות.   תכונות נוספות של מכשירים עם רדיו היא תמיכה ברדיו RDS, המאפשר קבלה של מידע טקסטואלי אודות התחנה והשיר, וכן הקלטת שירים מהרדיו ושמירתם כקבצים להשמעה או כצלצול במכשיר. בחלק מהדגמים ישנה תכונת זיהוי מוסיקה המתנגנת ברדיו דרך האינטרנט (למשל, TrackIDשל סוני אריקסון).

גלישה וסנכרון (10%)

7.5

על הדפדפן המובנה (Mini-Map) תוכלו לדלג או לשמור לגלישת WAP בלבד, ונוקיה גם מעודדת אתכם לעשות זאת בהתקינה במכשיר את Opera Mini הפופולרי. הגלישה באמצעותו יחסית סבירה: דפי HTML נטענים בקצב טוב ומוצגים כראוי, לחיצה על המקום הרצוי מבצעת זום עם התאמה למסך וכדומה, אך המסך הקטן והמגע רזיסטיבי לא מאפשרים חווית גלישה נוחה באמת.

Nokia X3-02 כולל תוכנת דואר התומכת בעד 10 חשבונות שונים. הצלחנו להגדיר את תיבת ה-Gmail שלנו בקלות רבה ולקבל מיילים בדחיפה, אך אין תמיכה בחשבונות Exchange והשירות עצמו קצת מוגבל – לא ניתן למשל לגשת לתיקיות שונות בתיבה אלא רק לדואר הנכנס.

הסנכרון למחשב מתבצע באמצעות כבל
USB או קישורית ה-Bluetooth דרך תוכנת Ovi Suite. התוכנה נוחה מאוד לתפעול ותומכת בעברית מלאה.

משך פעולת סוללה (10%)

10

נוקיה X3-02 מגיע עם סוללת ליתיום-יון בקיבולת של 860mAh. נוקיה מבטיחה עד 408 שעות המתנה, 3 וחצי שעות שיחה או 28 שעות האזנה למוזיקה.

בשימוש סטנדרטי אצלנו, שכלל שיחות, גלישה ברשת, האזנה למוזיקה ותפעול יומיומי, הצלחנו להגיע לזמן סוללה מצוין של 3 ימים וחצי, משך פעולה שנדיר לראות בטלפונים בני ימינו.

עמידות (10%)

9

איכות הבנייה של המכשיר עושה רושם חיובי מאוד. הוא בנוי כמעט כמקשה אחת, ללא אזורים מתנדנדים וזזים, המקלדת בנויה כראוי והמסך אינו סופח טביעות אצבע. מכסה הסוללה עשוי מתכת, אבל קצת קשה להרכיב אותו בחזרה למקומו ויש חשש מסוים שהוא יתפרק לאחר שימוש ממושך.

המכשיר נמסר לבדיקה באדיבות hMobile מבית הום-סנטר

מקלדת
טלפונים חכמים רבים כוללים מקלדת לצורך הקלדה נוחה יחסית של טקסט. בחלק מהדגמים המקלדת אינה מלאה ומותאמת למכשיר בידי היצרן, ובחלקם יש מקלדת QWERTY. זוהי מקלדת מלאה המכילה את כל האותיות, המבוססת על שיטת סידור האותיות כפי שאנו מכירים כיום בכל המקלדות המלאות. היא נקראת כך בשל סידור האותיות Q, W, E,  R, T, Y זו לצד זו בחלקה השמאלי העליון של המקלדת.