BlackBerry 9105

שתף באמצעות:

טלפון סלולרי BlackBerry 9105

סקירת wisebuy - טלפון סלולרי BlackBerry 9105

הטוב
  • מימדים קטנים
  • איכות בנייה טובה
  • מקלדת ומשטח עקיבה אופטי טובים
  • שירות סנכרון ודואר מעולה
  • זמן סוללה ממושך
הרע
  • מסך קטן מדי לגלישה ומולטימדיה
  • איכות צילום בינונית
  • מערכת הפעלה מיושנת
  • אין רדיו
בשורה התחתונה

BlackBerry 9105 הוא המכשיר הקטן והפשוט ביותר ש- RIM מציעה למשתמשיה בישראל, ומתחרה בראש ובראשונה במכשירי נוקיה עם מערכת ההפעלה סימביאן. למי שמעוניין להצטרף לשירותי בלקברי  ועדיין להישאר עם מכשיר קומפקטי וקל לתפעול, המכשיר הזה הוא למעשה הבחירה היחידה; חבריו לקבוצה מציעים כולם מימדים נכבדים הרבה יותר, לצד יתרונות משלהם. המסך הקטן ומערכת ההפעלה המיושנת יחסית הם בעוכריו של ה-9105 בבואו להתחרות בסמארטפונים אחרים.

הקדמה

Blackberry Pearl 9105, שהושק באפריל 2010, הוא המכשיר הראשון של RIM עם מקלדת ספרות רגילה והראשון מסדרת ה- Pearl שיצא מזה שלוש שנים. הוא מתאיין במבנה קומפקטי מאוד לצד סט הפונקציות הרגיל של מכשירי הבחרה, תכונות שאמורות לקרוץ למשתמש העסקי שאינו מעוניין במפלצת מולטימדיה, או כפי שרשת פלאפון המשווקת אותו מצהירה בריש גלי – הוא פונה גם לצעירים ולנשים.

המכשיר אורז בתוכו מסך קטן – 2.25 אינטש בלבד, מעבד במהירות
624MHz, משטח עקיבה אופטי, מצלמת 3.2 מגה פיקסל עם פלאש וצילום וידיאו, חיבור דור 3.5 מהיר לכל סוגי הרשתות, קישוריות Wi-Fi  ו-Bluetooth, מקלט GPS וזיכרון פנימי בנפח 256MB הניתן להרחבה באמצעות כרטיס זיכרון לעד 32GB. נגשנו לבדוק כיצד מתורגמים הנתונים הללו לשימוש העסקי היום-יומי.

זיכרון פנימי
כל מכשיר סלולרי מצויד בזיכרון פנימי לצורך אחסון מידע, ובחלק מהמכשירים קיים חריץ הרחבה לכרטיס זיכרון. חשיבותה של יכולת האחסון במכשיר עולה ככל שהשימוש בו כנגן מוזיקה או כמצלמה עולה. מי שמעוניין לעשות שימוש כזה במכשיר, או להשתמש בו לאחסון מידע אחר, מוטב לו לבחור במכשיר עם חריץ הרחבה לכרטיס זיכרון.   יכולת האחסון של המכשירים התומכים בנגינת קובצי מוזיקה נמדדת במגה בייטים (MB), ונעה בדרך כלל בין מגה בייטים בודדים, שמספיקים לשמירה של שיר או שניים, ועד ל-160MB המאפשרים שמירה של 80-40 שירים בתלות בסוג הקובץ ובאיכותו.

איכות הקול ושמע (20%)

8.5

בשיחות קוליות איכות השיחה טובה משני צידי השיחה, עם ווליום בינוני-חזק בצד המשתמש וצליל חזק בצד מקבל השיחה. הרמקול החיצוני הוא בעל עוצמת שמע גבוהה אך הצליל שהוא מפיק עמום.

בשימוש באוזניות הסטריאופוניות בשיחות איכות השמיעה טובה מאוד, ובהאזנה למוזיקה הצליל היה ברור אם כי חסר עומק ובס. גם הרמקול החיצוני לא כיכב בהשמעת מוזיקה וסיפק צליל קטן וחסר נפח, אך לפחות חזק דיו.

נוחות השימוש (35%)

8.5

Pearl 9105 הוא מכשיר הבלקברי הקטן והקל ביותר שפגשנו מאז ומעולם. עם עובי של 13.3 מ"מ ומשקל של 93 גרם הוא משדר הרגשה של מכשיר אפילו קטן יותר והאחיזה בו נוחה מאוד. עיצוב המכשיר סולידי, עם לוח מקשים המסודרים בצורת גל אופייני, מסגרת דמוית מתכת העוטפת אותו מסביב וצדדים מגומי נעים למגע אך קשיח.


זהו מכשיר הבלקברי הקטן והקל ביותר שפגשנו, במשקל של 93 גרם בלבד, והאחיזה בו נוחה מאוד. העיצוב סולידי, עם לוח מקשים בצורת גל, מסגרת דמוית מתכת העוטפת אותו מסביב וצדדים מגומי נעים למגע אך קשיח

מסך ה-TFT, בגודל 2.25 אינטש, מציג 256 אלף צבעים ורזולוציה של 360X400 האופיינית למסכים גדולים ממנו, דבר התורם לחדות התמונה. המסך מוצלח מאוד בהצגת טקסט וגם התמונות הוצגו עליו היטב ובצבעים חיים, אך לגלישה ברשת או לצפייה בתמונות הוא קצת קטן מדי. בשמש המסך נראה מצוין ולא הייתה לנו בעיה לקרוא מידע על גביו גם באור חזק.

9105 הוא הבלקברי הראשון שמציג מקלדת ספרות (במקום מקלדת
QWERTY מלאה), שלה התווספו מקש מחיקה ומקש Enter. יש שיראו בכך ירידת מדרגה או חילול הקודש, אבל מי שמעדיף מימדים קומפקטיים יגלה עד מהרה שהמקלדת הנוכחית מצוינת, עם רווח טוב בין מקשי האותיות והבלטה חכמה בצורת גל של הספרות, המעניקה בידול למקשים ומאפשרת הקלדה מהירה. מעל לוח הספרות נמצאים מקשי קבלת ודחיית השיחה וכן המקשים המוכרים של בלאקברי – מקש התפריט המוביל לתפריט הראשי במסך הבית או לתפריטי משנה ביישומים, ומקש החזרה. במרכז נמצא משטח העקיבה האופטי, אותו מצאנו כמעולה – הוא רגיש ומהיר, ושימושי מאוד בניווט באינטרנט או בתפריטים.


המקלדת אמנם אינה מלאה אך היא מצוינת, עם רווח טוב בין מקשי האותיות והבלטה חכמה בצורת גל של הספרות, המעניקה בידול למקשים ומאפשרת הקלדה מהירה

מערכת ההפעלה במכשיר היא מגרסה 5, כאשר המכשירים האחרים של בלקברי (כמו ה-Torch למשל) כבר מתהדרים בגרסה 6 שמותאמת יותר לתמיכה במסכי מגע. מי שפגש כבר מערכות הפעלה חדישות עשוי להבחין בכך שמדובר בממשק מיושן יחסית; אין כאן יותר ממסך בית אחד, דבר שדורש נבירה בתפריטים כדי להגיע ליישום מסוים, ללא יכולת למקמו במסך בית ייעודי, ואין תמיכה בגישה מהירה ממסך הבית לחיוויים מרשתות חברתיות. יש חמישה קיצורי דרך בתחתית מסך הבית ובנוסף שליטה בראש המסך על הפרופיל ועל מצב החיבורים השונים.

המכשיר מתפקד במהירות רבה במעבר בין היישומים והוא מסוגל להריץ מספר רב של יישומים במקביל. גם בהפעלה של יישום ניווט, דפדפן, שני יישומי רשתות חבריות ומספר הודעות בו זמנית המכשיר לא גמגם ולא האט; אנו מייחסים זאת למעבד החזק (ביחס לדרישות).

בצידו השמאלי של המכשיר נמצא מקש מחופה גומי הניתן להגדרה, שאצלנו למשל הוא הפעיל את תוכנת הניווט. מעליו יש שקע ה-
 Micro-USBשאינו מכוסה ומשמש לסנכרון וטעינה, ומעליו כניסת אוזניות סטנדרטית בקוטר  3.5 מ"מ. בראש המכשיר נמצא מקש רב תכליתי המשמש להשתקה ונעילת המכשיר, כמו גם לשליטה על נגן המדיה – הפעלה ועצירה וכן דילוג קדימה ואחורה ברשימת השירים. בצידו הימני של המכשיר נמצאים מקשי העוצמה ומקש הצילום הדו-שלבי (שניתן גם הוא להגדרה אישית ולתפקוד שונה). כל המקשים בצד הימני מחופים בגומי והם נוחים לתפעול.

ערכת המכשיר כוללת כבל סנכרון למחשב, מטען, אוזניות סטריאופונית עם לחצן לקבלת השיחה וכרטיס זיכרון בנפח
2GB.

 


בצידו הימני של המכשיר נמצאים מקשי העוצמה ומקש הצילום הדו-שלבי הניתן להגדרה אישית. כל המקשים בצד הימני מחופים בגומי והם נוחים לתפעול. עובי המכשיר 13.3 מ"מ

מקלדת
טלפונים חכמים רבים כוללים מקלדת לצורך הקלדה נוחה יחסית של טקסט. בחלק מהדגמים המקלדת אינה מלאה ומותאמת למכשיר בידי היצרן, ובחלקם יש מקלדת QWERTY. זוהי מקלדת מלאה המכילה את כל האותיות, המבוססת על שיטת סידור האותיות כפי שאנו מכירים כיום בכל המקלדות המלאות. היא נקראת כך בשל סידור האותיות Q, W, E,  R, T, Y זו לצד זו בחלקה השמאלי העליון של המקלדת.

יישומי מולטימדיה (10%)

7.5

בלקברי 9105 מצויד במצלמת 3.2 מגה פיקסל המצוידת בפלאש LED, זום דיגיטלי עד 2.5X, מיקוד אוטומטי וייצוב תמונה. ממשק המצלמה מציג תפריטי גלילה המאפשרים שליטה על אפשרויות בסיסיות כגון פלאש, ייצוב התמונה, איכות התמונה, גודלה והתיוג הגיאוגרפי. באופן מוזר משהו, החליטו ב- RIM שמשטח העקיבה ישמש גם לשליטה על הזום וגם כהדק הצילום, כך שלעיתים מצאנו את עצמנו מקרבים או מרחיקים את העצם המצולם כאשר התכוונו לבצע צילום (למרות שיש להודות שיש גם מקש צילום ייעודי בצד המכשיר, שמאפשר גם ביצוע מיקוד אוטומטי לפני הצילום).

המצלמה מוכנה לשימוש כשניה וחצי לאחר הלחיצה על הכפתור הייעודי או הצלמית המתאימה בתפריט, וזהו גם הזמן שיידרש לעבור לצילום התמונה הבאה –מהיר למדי. מבחינת איכות התמונה לא היו הפתעות לטובה או לרעה; המצלמה מספקת תמונות באיכות סטנדרטית לז'אנר. התמונות בהירות, עם רמת פרטים טובה והצבעים המתקבלים בצילום באור יום מדויקים. בצילום בתוך הבית תוך כדי שימוש במבזק התקבלו תמונות סבירות, כל זמן שנשארנו בטווח ההשפעה של המבזק – עד 2.5 מטר לערך. מעבר לזה התמונות יצאו חשוכות למדי עם נטייה להצהבה. לסיכום נושא הצילום, לא כדאי לסמוך על ה-9105 כמצלמה העיקרית, אבל הוא יספק בהחלט לתמונות אקראיות פה ושם.

המכשיר מאפשר גם צילום וידיאו, כמקובל. הסרטונים מצולמים כאן ברזולוציית
VGA ובקצב של 30 תמונות בשנייה, והסרטונים המתקבלים הם באיכות נמוכה ולא ממש מלהיבה.


המצלמה מספקת תמונות באיכות סטנדרטית לז'אנר. לא כדאי לסמוך על ה-9105 כמצלמה העיקרית, אבל הוא יספק בהחלט לתמונות אקראיות פה ושם. סרטוני הוידיאו שהוא מפיק הם באיכות נמוכה ולא מלהיבה

נגן המוזיקה הוותיק של בלקברי מציע ממשק פשוט מאוד עם תפריטים נגללים, מיון אוטומטי של השירים לפי אמן, אלבום וז'אנר, איתור שירים לפי שם, תמיכה בהצגת עטיפות אלבומים והפעלה ברקע. התמיכה בפורמטי אודיו רחבה וכוללת את MP3, AAC, WMV, Flac, Ogg, AMR. כפי שציינו לעיל, איכות השמע באוזניות וברמקול די טובה, פרט לנושא הבס שנוטה להיות חלש.

נגן הוידיאו תומך רק בפורמטים בסיסיים -  
H.263, H.264, WMV3 וכמובן MPEG4, והממשק שלו פשוט וקל לתפעול. המסך הקטן הופך את הצפייה בסרטונים לחוויה בסיסית מאוד. למכשיר אין רדיו FM.

ב-
Blackberry 9105 יש מקלט GPS שמספק ביצועים טובים, עם חיבור מהיר ואיתור שאורך כדקה של לוויינים. המכשיר שמר על אות יציב בעת הניווט והרמקול סיפק צליל טוב וחזק להוראות הניווט הקוליות. המסך הבהיר אך הקטן סיפק תצוגת ניווט סבירה.

רדיו
מקלט רדיו הנמצא בחלק מהטלפונים ומאפשר קליטה של שידורי רדיו בתדר FM. רוב מכשירי הסלולר שכוללים מקלט רדיו משתמשים באוזניות כאנטנה ולכן ניתן להאזין לרדיו רק כאשר האוזניות מחוברות.   תכונות נוספות של מכשירים עם רדיו היא תמיכה ברדיו RDS, המאפשר קבלה של מידע טקסטואלי אודות התחנה והשיר, וכן הקלטת שירים מהרדיו ושמירתם כקבצים להשמעה או כצלצול במכשיר. בחלק מהדגמים ישנה תכונת זיהוי מוסיקה המתנגנת ברדיו דרך האינטרנט (למשל, TrackIDשל סוני אריקסון).

גלישה וסנכרון (20%)

8.5

בלקברי 9105 מצויד היטב מבחינת קישוריות, עם תמיכה ברשתות סלולר מהירות מסוג HSDPA ו- HSUPA וכן רשתות אלחוטיות Wi-Fi בתקן n המתקדם ו-Bluetooth A2DP.

הדפדפן המובנה תומך היטב בהצגת כל הדפים, גם דפי אינטרנט רגילים וגם דפים המותאמים לגלישה סלולרית. ההתאמה האוטומטית לרוחב עובדת היטב כך שאיך צורך לגלול ימינה ושמאלה כדי לקרוא את הטקסט בעמוד המוצג. ברירת המחדל בתצוגה הופכת את הסמן הנשלט על ידי משטח העקיבה לזכוכית מגדלת, ולחיצה עליו מבצעת קירוב של העמוד – ברכה גדולה במיוחד בהתחשב בגודל המסך. הטעינה של העמודים מתבצעת במהירות סבירה אך אין ספק שהמתחרים מבית אפל וגוגל מבצעים זאת במהירות גבוהה יותר. אין תמיכה בפלאש בהצגת העמודים. משטח העקיבה מתפקד כאן היטב גם במעבר נוח בין השדות והקישורים בעמוד, ומשמש לגלילה ולביצוע זום בעמוד הנצפה.

כרגיל במכשירי החברה, נושא הדואר האלקטרוני מטופל היטב. אשף ההתקנה מאפשר חיבור קל ונוח לשורה של חשבונות דואר מספקים נפוצים כמו גוגל, יאהו ודומיהם, ומרגע ההגדרה הראשונית הכול זורם היטב. הדואר המתקבל מוצג בתצוגת
HTML מלאה כולל צרופות, וההודעות מגיעות מיידית גם לתיבה ייעודית וגם לתיבה כללית המאפשרת צפייה בהודעות דואר ביחד עם עדכונים אחרים – מפייסבוק ומאתרים אחרים. מבחינת החיבור לדוא"ל ארגוני (Exchange), יש צורך בהתאמות גם מבחינת השירות של ספק הסלולר, שצריך לספק חבילת שירות של בלאקברי, וכן התאמות בצד של השרת הארגוני – התקנת תוכנה ייעודית של בלאקברי. לאחר התאמות אלו, Blackberry Pearl 9105 הופך להיות מכונה ארגונית משובחת, עם חיבור רציף ונוח וסנכרון של כל השירותים הנחוצים.

הסנכרון למחשב קל ונוח באמצעות כבל
USB או קישורית ה-Bluetooth ותוכנת ה-BB Desktop, וניתן לסנכרן באמצעותה את קובצי המדיה, הפגישות ואנשי הקשר. גם חיבור המכשיר למחשב כהתקן אכסון חיצוני עבד היטב.

תוכנת
Documents To Go שמותקנת במכשיר, המאפשרת קריאה ועריכה של קבצי Word, Excel ו- Power Point, מאפשרת אמנם לערוך מסמכים, אך בשל העדרם של מסך גדול ומקלדת מלאה המכשיר הזה מתאים יותר לצפייה במסמכים מאשר לעריכתם. גם קבצי PDF ניתנים להצגה וקריאה קלה.

מקלדת
טלפונים חכמים רבים כוללים מקלדת לצורך הקלדה נוחה יחסית של טקסט. בחלק מהדגמים המקלדת אינה מלאה ומותאמת למכשיר בידי היצרן, ובחלקם יש מקלדת QWERTY. זוהי מקלדת מלאה המכילה את כל האותיות, המבוססת על שיטת סידור האותיות כפי שאנו מכירים כיום בכל המקלדות המלאות. היא נקראת כך בשל סידור האותיות Q, W, E,  R, T, Y זו לצד זו בחלקה השמאלי העליון של המקלדת.

משך פעולת סוללה (10%)

9.5

הסוללה של ה- 9105, בקיבולת של 1150mAh, נראית אולי קטנה יחסית לסוללות של סמארטפונים אחרים, אבל יש לזכור שהיא מופקדת על הפעלתו של מכשיר עם מסך קטן וללא מגע.

היצרן מצהיר על 13 ימי המתנה, 5 וחצי שעות שיחה וזמן השמעת מוזיקה של עד 30 שעות. אנחנו הצלחנו להפיק מהמכשיר כיומיים של שימוש בינוני שכלל סנכרון רצוף של מיילים ועדכוני רשתות, שיחות מזדמנות וגלישה של כחצי שעה ביום – בהחלט מכובד וראוי לסמארטפון מודרני.

סמארטפון
טלפון חכם מתאפיין בצג גדול, בקיבולת זיכרון גדולה, ולעיתים מצויד במסך מגע או במקלדת מלאה (QWERTY), לצורך הקלדה נוחה יותר של טקסט. מערכת ההפעלה במכשירים אלו מתקדמת ממערכת ההפעלה של טלפונים רגילים ולכן מאפשרת מגוון רחב של יישומים.

עמידות (10%)

9.5

Blackberry Pearl 9105 בנוי ומורכב היטב ולא הרגשנו בחלקים רופפים. גם לוח המקשים המעוגל בפינותיו משדר איכות בניה מצוינת. הפלסטיקה נראית עמידה, ולמרות שהמסך סופח טביעות אצבעות הן ניתנות לניגוב בנקל. כיסוי הגומי מסביב מגן היטב על המקשים החיצוניים, אך שקעי הסנכרון והאוזנייה נותרו גלויים.


המכשיר בנוי ומורכב היטב. הפלסטיקה נראית עמידה וכיסוי הגומי מסביב מגן היטב על המקשים החיצוניים, אך שקעי הסנכרון והאוזנייה נותרו גלויים