Panasonic Lumix DMC TZ20 / ZS10

שתף באמצעות:

מצלמה Panasonic Lumix DMC TZ20 / ZS10 פנסוניק

סקירת wisebuy - מצלמה Panasonic Lumix DMC TZ20 / ZS10 פנסוניק

הטוב
  • איכות תמונה טובה באור יום
  • וידיאו Full HD איכותי
  • עדשת זום X16 רחבת זווית
  • מהירות צילום גבוהה
  • מקלט GPS מובנה
  • צילום 3D מפתיע
  • צילום אוטומטי וידני מלא
  • מסך איכותי ושמיש באור יום
הרע
  • גרעיניות במרבית התמונות
  • מתקשה לשכנע בתאורה שאינה אידיאלית
  • ביצועי הפלאש פושרים
  • מסך המגע בינוני ואינו מוסיף
בשורה התחתונה

הקומפקטית המתקדמת של פנסוניק עמוסה בטכנולוגיות ובפיצ'רים, מזום גבוה, דרך GPS וצילום וידיאו Full HD ועד צילום תלת-ממד ומסך מגע. אהבנו מאוד את מהירות הפעולה הזריזה שלה, ובסך הכל איכות התמונות באור יום טובה, אבל ציפינו להרבה יותר מבחינת איכות התמונות בתאורה שאינה אידיאלית. מסך המגע וה-GPS שימושיים רק בקושי ואינם מוסיפים הרבה.

היינו שמחים להמליץ על ה-TZ20 לו תוצאות הצילום בתוך הבית ובחושך היו טובות יותר. אם תרצו בה כמצלמת טיולים ורסטילית ונוחה, שהשימוש בה ייעשה בעיקר בשעות האור, מדובר בבחירה טובה.

הקדמה

TZ20 ממשיכה את דרכה של ה-TZ10, הסופר-זום הקומפקטית של פנסוניק לשנת 2010. המצלמה החדשה, ששייכת לקטגוריית ה-Travel-Zoom (כלומר מצלמות שמתאימות לטיולים בשל השילוב בין מימדים נוחים לזום גבוה), מציעה כמה שיפורים כמו מעבר לחיישן CMOS במקום CCD, זום גבוה יותר, מסך מגע ועוד.

המפרט כולל חיישן CMOS בגודל 1/2.3 אינטש ברזולוציית 14.1 מגה פיקסל, עדשת זום X16 בטווח של 24-384 מ"מ, מעבד Venus Engine FHD, צילום וידיאו ברזולוציית Full HD, מקלט GPS מובנה, מסך מגע בגודל 3 אינטש, צמצם מקסימלי של f/3.3 ומהירות תריס בטווח של 60-1/4000, יציאת Mini HDMI ועוד.

למצלמה
18MB זיכרון פנימי, והיא מאחסנת את התמונות על כרטיסי SD/SDHC/SDXC. היא פועלת על סוללת ליתיום-יון ייעודית.

צמצם
החריר או הפתח שדרכו עובר האור לחיישן התמונה. גודל החריר (מפתח) קובע את כמות האור שתגיע לחיישן. מפתח צמצם גדול (ערך מספרי נמוך) יאפשר צילום איכותי יותר בתנאי תאורה ירודים. בצילום בתנאים בהירים מאוד יתאים מפתח קטן יותר. מפתח הצמצם נמדד ביחידותf  (או f stop) בערכי מינימום ומקסימום, לדוגמה: f2.8–f4.9 אוf2.1–f3.1 .  ככל שהערך המספרי קטן יותר, קוטר החריר גדול יותר וכמות גדולה יותר של אור מגיעה לחיישן, ולהפך. מומלץ לבחור מצלמה עם הערך המינימלי הקטן ביותר שהתקציב שלכם מאפשר, כאשר מפתח של 2.8 נחשב טוב למדי עבור הצרכן הממוצע.

איכות צילום (45%)

8

פנסוניק מבטיחה גדולות ונצורות לגבי איכות הצילום של ה- TZ20. בין היתרונות שמונה החברה נזכיר את המעבד החדש, שבמצב Intelligent Resolution יודע לנתח את כל אזורי התמונה ולטפל בכל אחד מהם בצורה המיטבית – מקסימום רזולוציה וחדות באזורים עמוסי פרטים לעומת מעברי צבע חלקים באזורים של גרדיאנטים, וכן ציפוי נאנו ייחודי בעדשה שמונע הבהקים והשתקפויות.

במבחן התוצאה, ביצועי המצלמה מזכירים מאוד באופיים את אלו שפגשנו ב-TZ10 הוותיקה, לטוב ולרע. תמונות שצילמנו באור יום היו יפהפיות, עם צבעים עזים ותוססים, על פניו גם החדות והפירוט נראו טובים. העדשה ורסטילית מאוד ומאפשרת התקרבות מעולה לעצמים מרוחקים, כמו גם זווית רחבה במיוחד של 24 מ"מ המאפשרת תמונות רחבות בתוך הבית מבלי להתרחק. מייצב התמונה Mega O.I.S מוצלח מאוד והתקשינו לזהות תמונות מטושטשות בשל רעידות היד, אפילו בצילום בתוך הבית בתאורה חלשה.

כשצפינו בתמונות על המסך הגדול, ובעיקר בגודלן המקורי, גילינו שרובן ככולן סובלות מגרעיניות גבוהה יחסית ומאיבוד פרטים עדינים גם ב-ISO הבסיסי. תתקשו להבחין בכך בהדפסות בינוניות ומטה או בצפייה רגילה במסך, אבל ציפינו ליותר במיוחד ביחס להבטחות.

צילום בתאורה שאינה אידיאלית מאכזב למדי. בתוך הבית התמונות יצאו אמנם יציבות בזכות מייצב התמונה, אך כמות הרעש הדיגיטלי באופן טבעי וניקוי הרעשים עובד שעות נוספות, מה שמחרב את הפירוט העדין. המצלמה מעדיפה, אם רק תתנו לה, להשתמש במבזק ולהיצמד לערכי ISO בסיסיים, אך למרבה הצער הפלאש לא ממש מוצלח (נקודת תורפה קבועה במצלמות פנסוניק), מה שגורם לעיתים קרובות לתמונות נקיות יחסית אך חשוכות ברובן, שלא מחמיאות לאנשים המצולמים.

Panasonic TZ20 מציעה שפע עשיר של מצבי צילום – החל במצב iAuto האוטומטי לחלוטין, דרך מצבי P,A,S החצי-אוטומטיים ועד מצב M ידני מלא. מצבי הסצנות כוללים 30 תבניות צילום מוכנות, החל צילום ילדים, חיות מחמד ונופים ועד מצב דמוי HDR (טווח דינמי רחב), אפקט מגורען או חור-סיכה, צילום מתחת למים ופנורמה.

במצבי הצילום השונים, בעיקר בידניים והאוטומטיים-למחצה, תוכלו להגדיר מגוון מתכונות הצילום: יחס תמונה, רגישות, איזון לובן, אר מדידה, זיהוי פנים, הגדרת מהירות התריס המינימלית הרצויה, ביטול עיניים אדומות באמצעות פלאש מקדים ועוד.

תכונה מדליקה שקיימת במצלמה היא צילום 3D. אין כאן 2 עדשות, אלא עיבוד והרכבה של תמונה תלת ממדית מרצף של תמונות. למרות ההוראות המעורפלות משהו (צלם והזז את המצלמה 10 ס"מ ימינה), המצלמה צילמה סדרה מהירה של תמונות ואיכשהו הפיקה תמונות תלת-ממד משכנעות ומלאות עומק, גם אם לא מושלמות. למי שיש מסך 3D בבית מדובר בבונוס יפה.

לפניכם מספר תמונות המחשה שצולמו עם ה- TZ20. שימו לב שאיכות התמונות עשויה להיות נמוכה מעט מהמקור בשל המעבר לאינטרנט. לחצו על התמונות להגדלה.


ISO 100, f/4, 1/1000 sec


ISO 100, f/3.3, 1/20 sec


ISO 200, f/3.3, 1/60 sec


ISO 200, f/5, 1/200 sec


ISO 400, f/5.9, 1/100 sec


ISO 800, f/3.3, 1/50 sec

עיניים אדומות
כאשר מצלמים בחושך ומשתמשים בפלאש, קיימת לעתים  תופעה של עיניים אדומות. תופעה זו חריפה במיוחד כאשר הפלאש קרוב לעדשה. כדי לטפל בבעיה, בחלק מן המצלמות הפלאש יורה מספר הבזקים קטנים לפני ההבזק העיקרי מה שגורם לצמצום האישונים ולהפחתת התופעה.

וידיאו וקול (15%)

8.5

פנסוניק TZ20 מצלמת וידיאו ברזולוציית 1920X1080 בקצב 25 פריימים בשנייה ותדר סריקה של 50/60i, כשהסרטונים מקודדים במקודד AVCHD האיכותי (בפורמט הבלו-ריי BDAV). לחצן וידיאו ייעודי בראש המצלמה מאפשר להתחיל הסרטת וידיאו באופן מיידי מכל מצב.

איכות הסרטונים שצילמנו מעולה. התמונה עשירה בפרטים ובעלת צבעים נהדרים, והמיקוד האוטומטי זריז. בזכות תדר הסריקה הגבוה התנועה חלקה במיוחד, אבל היינו שמחים למעט יותר חדות. המיקרופון הסטריאופוני קולט היטב ומספק צליל איכותי ועשיר, ויש גם פונקציה להפחתת רעשי הרוח, שעובד יפה מאוד.

בצילום בתוך הבית הבחנו שהתמונה יוצאת מפוקוס וחוזרת אליו לסירוגין לעיתים די קרובות, מה שפוגם לא מעט באיכות הסרטונים. גם רמת החדות והפירוט היו פחות טובות בהשוואה לצילום באור יום.

בתפריט הסצנות מצאנו אפשרות לצילום וידיאו בהילוך איטי, בקצב של 220 פריימים לשנייה וברזולוציה של 320X240. איכות התמונה במצב זה נמוכה מאוד, ולמעט השעשוע שבצפייה בהילוך איטי אין לה ערך ממשי.

רזולוציה
הרזולוציה קובעת למעשה את גודל התמונה שניתן להדפיס תוך שמירה על איכותה המקורית. הרזולוציה נמדדת במגה (מיליון) פיקסל, וככל שמספר הפיקסלים גדול יותר ניתן להדפיס תמונות גדולות יותר. כמות המגה פיקסל הרצויה תלויה בגודל המרבי של התמונות שבכוונתכם להדפיס. להדפסת תמונות בגודלים סטנדרטיים של 15x10 או 21x15 ס"מ תספיק מצלמה בת 5 מגה פיקסל; מצלמה ברזולוציה של 6 מגה פיקסל תאפשר הדפסה של התמונות בגודל40x30  ס"מ באיכות טובה. מי שמתכנן להדפיס תמונות גדולות יותר ייקח כמובן מצלמה בעלת רזולוציה גבוהה יותר.  

נוחות שימוש (20%)

9

Panasonic TZ20 היא מצלמה קומפקטית, בערך: עובייה 3.3 ס"מ, אורכה 10.5 ס"מ ומשקלה כולל הסוללה 219 גרם. זו לא המצלמה שתרצו לשים בכיס (אם כי זה אפשרי בדוחק), אבל לאור הזום הנדיב שטמון בה זה נסלח בהחלט. העיצוב זהה פחות או יותר לשאר דגמי הסדרה, עם גריפ זעיר מקדימה, גימור פלסטיק מט (בצבע שחור, אדום, חום, כחול או כסף) ונגיעות כסופות.

זו לא המצלמה שתרצו לשים בכיס בשל עובייה ומשקלה, אבל לאור הזום הנדיב שטמון בה זה נסלח בהחלט. העיצוב סטנדרטי עם גריפ זעיר מקדימה, גימור פלסטיק מט בצבע שחור, אדום או כסף ונגיעות כסופות

סט הלחצנים עשיר למדי, ומרביתם ממוקמים היטב ונוחים לתפעול. בפאנל העליון נמצאים לחצן הצילום וסביבו טבעת הזום הנוחה, מתג הפעלה וכיבוי, לחצן לצילום וידיאו מיידי (שהוא קצת קטן מדי ומיקומו לא אידיאלי) וכן גלגלת מצבים קטנה. בגב המצלמה ימין יש מתג למעבר בין מצב צילום לצפייה בתמונות, לחצן ניווט 5 כיווני עגול, לחצן Exposure לשינוי ערכי התריס והצמצם במצבים הידניים, שמצאנו שהוא שקע מדי, ושני מקשי בולטים ונוחים לתפריט המהיר ולתצוגה. מקש הניווט הראשי משמש גם להגדרת הפונקציות השכיחות – מצב מקרו, פלאש, פיצוי חשיפה וטיימר.

המסך, בגודל 3 אינטש וברזולוציה של 460 אלף פיקסל, איכותי וחד מאוד. למעשה, הוא בדרך כלל מחמיא לתמונות יותר ממה שמגיע להן. המסך מאפשר כמה רמות בהירות, וניתן לצפות בו היטב גם באור יום מלא ובשמש ישירה. מעבר לכך זהו גם מסך מגע רזיסטיבי, שלטעמנו מדובר בגימיק מיותר לגמרי. ניתן לשלוט על הזום ולקבוע את המיקוד בעזרתו, אבל את הצילום עצמו עם יש לבצע עם ההדק; אפשר לנווט בתפריט הראשי אך לא בתפריטי העומק, ואפשר לעבור בין התמונות שנצפו בהחלקת אצבע, אבל לא מספיק לגעת במסך אלא ללחוץ ואז להחליק את האצבע, מה שלא נוח כלל. עם סט מקשים מלא, נוח ויעיל יותר לתפעל את המצלמה באמצעותם ואפשר להתעלם כליל מיכולת המגע של המסך.

סט הלחצנים עשיר למדי, ומרביתם ממוקמים היטב ונוחים לתפעול. המסך איכותי וניתן לצפייה גם בשמש, אבל כמסך מגע הוא לא נוח במיוחד והשליטה באמצעותו חלקית ביותר

התפריטים הותאמו במידת מה למסך המגע, אם כי באופן חלקי בלבד (כאמור, לא ניתן לגלול בתפריט עם המסך). גם איכות הגרפיקה מעט נמוכה, כאילו נועדה במקור למסך ברזולוציה נמוכה יותר. כך או כך התפריטים ברורים ונוחים מאוד לתפעול, והניווט בהם זריז. תפריט ה-Q.Menu מעניק גישה זריזה לפונקציות החשובות ממסך הבית, ותפריט Menu המורחב טומן בחובו את שאר ההגדרות המורחבות.

מקלט ה-GPS, המצויד בנורית בקרה קטנה שנותרת דלוקה גם כשהמצלמה כבויה, מאפשר לבצע תיוג גיאוגרפי. מדובר בתכונה נחמדה, אולי אפילו מתבקשת ממצלמת מסעות כמו זו, אבל השאלה היא האם יש בכם אורך-רוח להמתין דקה ורבע, בממוצע, עד שהמקלט ננעל על אותות לוויין בכל פעם. תוכלו כמובן להשאירו דולק כל הזמן, אבל במצב זה הסוללה תיגמר במהירות רבה מאוד.

בפאנל העליון נמצאים לחצן הצילום וסביבו טבעת הזום הנוחה, מתג הפעלה וכיבוי, לחצן לצילום וידיאו מיידי (שהוא קצת קטן מדי ומיקומו לא אידיאלי) וכן גלגלת מצבים קטנה. ל-GPS לוקח זמן רב כדי לקלוט אותות

בימין המצלמה, מתחת דלתית, נמצאים חיבור USB ייעודי למחשב ויציאת Mini HDMI. בתחתית המצלמה נמצאים הסוללה וכרטיס הזיכרון מתחת דלת עם נעילה, וכן תבריג מתכתי לחצובה.

ערכת המצלמה כוללת מטען ביתי נפרד, כבל USB, כבל AV וספרות הדרכה בכמה ספות (אך לא בעברית).

חצובה
החצובה היא מתקן סטטי בעל שלוש רגליים שעליו מבריגים את המצלמה. החצובה מאפשרת צילום יציב ומדויק.

זמן אתחול וזמן מחזור (10%)

9.5

TZ20 נדלקת ומוכנה לצילום הראשון, אחרי מיקוד, תוך 2.5 שניות – זמן קצר יחסית. היא נכבית תוך כ- 4 שניות.

נקודה חיובית במצלמה הזו היא מהירות הצילום. פנסוניק מבטיחה שיפור של 49% במהירות המיקוד ביחס לדגם הקודם, ו-Shutter Lag אפסי של 0.007 שניות בלבד. הדבר ניכר בהחלט – המצלמה מתמקדת במהירות רבה וניתן לצלם תמונה אחר תמונה כמעט ללא עיכובים; אם תרצו לוותר על המיקוד מחדש – תוכלו לצלם תמונה נוספת מיד, בהשהיה מינימלית ועם אותו מיקוד כמו התמונה הקודמת. צילמנו בהזדמנות אחת שני ילדים תוססים ופעלתניים במיוחד, והצלחנו להפיק סדרה יפה של תמונות טובות בזכות מהירות הצילום הטובה. יש לסייג ולומר שבשימוש בזום, בעיקר בקצה הטווח, מהירות המיקוד יורדת משמעותית וישנה תופעה של Focus hunting לעיתים קרובות מאוד.

בין תמונה לתמונה חולף זמן קצר ונהדר של 1.3 שניות בלבד, שמתארך ל-3.4 שניות ומעלה בשימוש בפלאש. בסך הכל הרגשנו שהמצלמה זריזה ומגיבה מהר, וניתן לסמוך עליה בצילומים שדורשים מהירות טובה.

צילום הרצף מרשים גם הוא. המצלמה מציעה כמה מצבי צילום-רצף, ובהן קצב 3.6 תמונות בשנייה ברזולוציה המלאה (עד 10 פריימים), קצב מטורף של כ-25 שניות לשנייה ברזולוציית 5 מגה פיקסל (עד 40 פריימים) וקצב של כ-60 פריימים בשנייה ברזולוציית 2.5 מגה פיקסל (עד 60 פריימים).

רזולוציה
הרזולוציה קובעת למעשה את גודל התמונה שניתן להדפיס תוך שמירה על איכותה המקורית. הרזולוציה נמדדת במגה (מיליון) פיקסל, וככל שמספר הפיקסלים גדול יותר ניתן להדפיס תמונות גדולות יותר. כמות המגה פיקסל הרצויה תלויה בגודל המרבי של התמונות שבכוונתכם להדפיס. להדפסת תמונות בגודלים סטנדרטיים של 15x10 או 21x15 ס"מ תספיק מצלמה בת 5 מגה פיקסל; מצלמה ברזולוציה של 6 מגה פיקסל תאפשר הדפסה של התמונות בגודל40x30  ס"מ באיכות טובה. מי שמתכנן להדפיס תמונות גדולות יותר ייקח כמובן מצלמה בעלת רזולוציה גבוהה יותר.  

סוללה (10%)

8

המצלמה מסופקת עם סוללת ליתיום בקיבולת של 895mAh. פנסוניק מבטיחה זמן פעולה צנוע למדי של 260 תמונות באמצעותה.

בפועל, השגנו זמן סללה נאה בהרבה: צילמנו קצת יותר מ-600 תמונות, כשליש מהן עם פלאש, ועוד כ-10 סרטונים באורך כולל של כ-10 דקות. שימוש ב-GPS יפחית כמובן את זמן הפעולה, אך בסך הכל היינו מרוצים.

GPS
Global Positioning System מצלמה עם מקלט GPS מובנה מסוגלת לקלוט את המיקום המדויק בכל זמן נתון ולשמור את נקודות הציון בתמונות המצולמות. לאחר הצילום ניתן לקטלג את התמונות לפי האזורים בהם צולמו, להעלות אותן לשירותים מבוססי מיקום שונים (כמו Google Earth) וכדומה.