סקירת wisebuy - מצלמה Olympus SZ30MR אולימפוס
- איכות תמונה טובה
- שימוש נוח וממשק מוצלח
- עדשה איכותית וורסטילית
- עיצוב אופנתי
- שני מעבדים המאפשרים יכולות הקלטה מרובות בו זמנית
- תמונות מטושטשות בקצה הרחוק של העדשה
- פוקוס איטי ולא אמין מספיק
כל עוד אתם מצוידים בחצובה ומוכנים לכך שהפוקוס שלה מפספס לעתים, תוכלו להוציא את המיטב ממצלמה זו. הוסיפו לכך ממשק נוח, היכולת לצלם שתי תמונות בו זמנית, איכות תמונה טובה ופיצ'רים ייחודיים ותקבלו מצלמת טיולים ומשפחה טובה.
אולימפוס השיקה לאחרונה את ספינת הדגל שלה לשנת 2011 במחלקת המצלמות דמויות-DSLR שלה, ה- SZ-30MR. מצלמה זו מהווה מעין פריצת דרך בעיקר הודות לזום הגבוה שלה – X24, המקביל ל-24-600 מ"מ, שארוז במצלמה שהיא מעט יותר גדולה ממצלמה קומפקטית.
המצלמה כוללת חיישן CMOS בגודל 1/2.3 אינטש בעל תאורה אחורית וברזולוציית 16 מגה פיקסל, המסתייע במעבד תמונה כפול מסוג TruePic III. גדולתו של מעבד זה היא שהוא מציע אפשרויות צילום כפולות: צילום וידיאו וסטילס בו-זמנית ללא הפסקת ההקלטה, צילום שתי תמונות מזוויות שונות, שתי תמונות עם ובלי פילטר, שתי תמונות בגודל קובץ שונה וכן הקלטה של וידיאו לפני ואחרי צילום תמונת סטילס. תהינו האם השקעה שכזו במעבדים תוביל גם לאפשרות לצלם קבצי RAW, אך גילינו שהמצלמה מצלמת אך ורק ב-JPG. לחיישן רגישות ISO של 80-3200, ותוכלו להגיע למהירות תריס של 1/1700, כאשר המינימום הוא 4 שניות. עוד במפרט: צילום וידיאו באיכות 1080p, קצב אש של 9 פריימים לשנייה ברזולוציה מלאה, מייצב תנועה כפול, צילום פנורמה ושלל אפקטים.
המצלמה פועלת על סוללת ליתיום והקבצים נשמרים על גבי כרטיס SD/SDHC/SDXC.
שלא במפתיע, המצלמה מפיקה תמונות טובות מאוד בתנאי תאורה אידיאליים. היא מצליחה לשחזר צבעים בצורה מוצלחת, ויחד עם העדשה להוציא פרטים ברמת חדות גבוהה. יחד עם זאת, מצאנו מספר נקודות כשל. למשל, מצאנו שכאשר שמצלמים דמות שחלקה מואר וחלקה מוצל (באור יום), החלק המוצל יהיה רועש והעור של הדמות יאבד מהטבעיות של מרקמו. נתקלנו גם בעיוותים כרומטיים כאשר צילמנו עצמים על רקע שמיים בצהרי היום, כגון חוטי חשמל שצבעם הפך משחור לסגול. יחד עם זאת, המצלמה מציגה טווח דינמי לא רע בכלל, והצלחנו להוציא פרטים בתמונות עם אזורים חשוכים ובהירים. התמונות ברגישויות גבוהות עדיין שמישות למרות הרעש הניכר, אותו מצאנו נסבל בהחלט.
בתצלומי תקריב ומקרו מתקבל בוקה (טשטוש רקע) לא רע יחסית למצלמה קומפקטית, ועומק שדה רדוד המדגיש את הנושא ומצליח לדמות שימוש בעדשת פורטרטים כמו במצלמת 35 מ"מ.
המייצב הכפול תורם רבות, כל עוד לא מגיעים לקצה הרחוק של העדשה. במקרה כזה, גם מהירויות תריס גבוהות במיוחד לא עזרו, והיינו חייבים חצובה על מנת לייצב את המצלמה ולקבל תמונה חדה. הפלאש עובד בצורה טובה מאוד; הוא מאיר חללים בשלל גדלים, כולל מנהרות ארוכות, ולא שורף את פני המצולמים גם כאשר הם קרובים אל המצלמה.
עקב האכילס העיקרי של המצלמה בתחום איכות התמונה הוא הפוקוס. נתקלנו במקרים רבים שהפוקוס ברח, במיוחד בקצה הרחוק של העדשה, מהאובייקט אל הרקע. גם באורך מוקד נורמלי היו מקרים שהעדשה לא הצליחה להתמקד וקיבלנו תמונות מטושטשות. בצילום ספורט התוצאות אינן עקביות, ותמונות לא מעטות יצאו מטושטות כיוון שהעדשה לא הצליחה להתמקד על אובייקט בתנועה.
למצלמה מצבי צילום רבים מאוד. מצב MR (קיצור ל-Multi Recording) מאפשר להשתמש במעבד הכפול של המצלמה ולצלם שתי תמונות שונות, במגוון אפשרויות כפי שציינו בפתיח. מצב זה שימושי לכל צלם חובב שרוצה גם לשמור על התמונה המקורית, גם להשתמש באפקט או בקומפוזיציה שונה, וגם לא להזדקק לתוכנה לעיבוד תמונה לאחר הצילום. מצב Scn המוכר והטוב מכיל סצנות צילום מוכנות מראש, כאשר אנחנו מעדיפים שהמצלמה תחשוב בשבילנו ותקבע את ערכי החשיפה בהתאם לסוג הצילום ותנאי הצילום. מצא חן בעיננו במיוחד מצב צילום חיות-מחמד (היות ויש לנו חתול בבית): המצלמה ננעלה על פניו של החתול וביצעה את הצילום בעצמה, ללא צורך בהתערבותנו. מעבר לכך לא מצאנו מצבי צילום אחרים מעוררי עניין ויוצאי דופן במצלמה זו, ולטעמנו רובם אינם מורידים ואינם מוסיפים לערך המצלמה.
מצב נוסף מעניין הוא מצב תלת מימד, אשר מאפשר יצירת תמונה תלת מימדית. לצערנו, יש צורך במסך אשר משדר תלת מימד, והיות ואין ברשותנו כזה, וגם מסך המצלמה הקטן לא מאפשר צפייה בתמונות הללו, לא היה באפשרותנו לבחון תפקוד של מצב זה. מצב Magic מעניק אפקטים מיוחדים ונפוצים כאחד, כגון עין הדג, מיניאטורה, פאנק, פוקוס רך ועוד. מצבי צילום נוספים שמצאנו: מצב פנורמה נוח במיוחד, מצב אוטומטי השולל מהמשתמש כל שיקול דעת מלבד לחיצה על ההדק ומצב הקלטה+סטילס מאפשר הקלטה של סרט וידיאו אחרי או לפני לחיצה על כפתור המחשף, כולל תמונת סטילס. אחרון חביב הוא מצב P, שנותן למשתמש מקסימום שליטה על התמונה, מלבד אפשרות אחת שהיעדרה צרם לנו מאוד – איזון לובן ידני. לצערנו הרב המצלמה במצב איזון לובן אוטומטי מפרשת לבן תחת תאורה חמה כירוק, ועל מנת לקבל לבן אמיתי יש צורך להבזיק.
אולימפוס ממשיכה כאן בנטייה של יצרניות אחרות להוציא את המצב הידני מהמצלמות הקומפקטיות, וזה חבל מאוד. חסרונו של מצב M שיאפשר שליטה על הצמצם ועל מהירות התריס, וכן היעדר איזון לובן ידני, ירתיעו משתמשים מתקדמים יותר שמתמצאים יותר בעולם הצילום.
לפניכם מספר תמונות המחשה שצולמו עם ה- SZ-30MR. שימו לב שאיכות התמונות עשויה להיות נמוכה מעט מהמקור בשל המעבר לאינטרנט. לחצו על התמונות להגדלה.
ISO 200, f/6.9, 1/1000 sec
ISO 200, f/8.7, 1/1250 sec
ISO 400, f/3, 1/20 sec
ISO 800, f/3, 1/400 sec
ISO 1600, f/3, 1/20 sec
אולימפוס SZ-30MR מסוגלת לצלם וידיאו ברזולוציית 1920X1080. הוידיאו המתקבל מהמצלמה איכותי מאוד – הוא חד, צבעוני ובעל ניגודיות משביעת רצון. אהבנו את המראה הקולנועי במקצת, שהזכיר לנו מצלמות כמו הקנון 5D Mark II הודות לזום המרשים של העדשה, שיצר עומק שדה רדוד בעת צילום הוידיאו.
יחד עם זאת, לצילום וידאו שני חסרונות: הראשון הוא שהמצלמה לא מנצלת את החיישן במלואו, ומציגה בקצה הרחב של העדשה וידיאו שכאילו צולם כמה מ"מ קרוב יותר. במלים אחרות, לא תקבלו את האפקט של עדשה רחבה בצילום וידיאו, כפי שהיה מתקבל בצילום סטילס. חסרון שני הוא שבדומה לצילום הסטילס, בצילום בקצה הרחוק של העדשה הוידיאו רועד מאוד, ועל אף שמופעל מייצב תמונה דיגיטלי, כמעט ובגדר חובה להשתמש בחצובה על מנת לקבל וידיאו שמיש. הסרטונים מקודדים בפורמט h.264 ונשמרים כקובץ mp4.
Olympus SZ-30MR היא לטעמנו אחת המצלמות הנוחות ביותר שאי פעם החזקנו. על אף מימדיה הקומפקטיים למראה – 106.3 מ"מ לרוחב, 68.7 מ"מ לגובה ו-39.5 מ"מ לעומק, האחיזה בה נוחה מאוד והיא יושבת היטב ביד, הודות לגריפ עמוק למדי בצד ימין. הגוף שלה עשוי פלסטיק, אך המראה הוא של מצלמה של פעם, כאשר רוב הגוף צבוע שחור והחלק העליון הוא בצבע אפור מטאלי. כל עוד אין זה כיס של מכנסי-סקיני, תוכלו להכניס אותה לכיס ולהתהלך איתה בנוחות. משקל המצלמה 226 גרם.
הפאנל העליון של המצלמה כולל את גלגלת מצבי הצילום, כפתור ההפעלה, חוגת הזום החובקת את הדק הצילום וכן את הפלאש הנשלף בלחיצת כפתור, שממוקם על העדשה. גב המצלמה מכיל, מלבד המסך, חמישה כפתורים: כפתור הקלטת סרטים, החלפה בין צילום וצפייה, תפריט, אישור ומדריך התפריט. החוגה שמשמשת גם כלחצני ניווט מתפקדת מעולה, והניווט בין התפריטים והפונקציות השונות הופך בזכותה לקליל, מהיר ונוח. לזכותה של אלודה, יבואנית אולימפוס בישראל, ייאמר התפריטים הם בעברית מלאה ויש גם הסבר בעברית בתוך המצלמה לגבי כל פונקציה, בנוסף על המדריך למשתמש שגם הוא בעברית.
למצלמה מסך גדול ויפה בגודל 3 אינטש וברזולוציה של 460 אלף פיקסלים. נהנינו מאוד להשתמש בו בכל מצב
תאורה, כולל בשמש הקופחת של הנגב.
ב- SZ-30MR שתי יציאות: USB ו-HDMI, כאשר רק ליציאת הUSB- קיבלנו בערכה כבל מתאים, שמשמש הן לטעינה והן להעברת המידע מהמצלמה למחשב. הערכה מכילה גם כבל A/V, כבל חשמל ושנאי מתח, מדריך למשתמש בעברית, באנגלית ודיסק התקנה של התוכנה הנלווית למצלמה.
המצלמה נדלקת וזמינה לצילום תוך 4 שניות, שזהו זמן ארוך למדי. בין תמונה לתמונה עוברות 2.5 שניות וכ-3 שניות בצילום עם פלאש.
למצלמה מספר מצבי רצף. תוכלו בין היתר לצלם ברזולוציה המלאה במהירות של 7 פריימים בשנייה למשך 5 פריימים, לבחור במהירות גבוהה במיוחד של 15 פריימים בשנייה עד ל-70 פריימים ברזולוציה של 5 מגה פיקסל או לבחור בצילום מהיר אוטומטי, בו המצלמה מצלמת עד 16 פריימים במרווחי זמן קבועים.
ה- SZ-30MR מגיעה עם סוללה מסוג Li-ion בעלת קיבולת של 925mAh. אנחנו צילמנו כ-600 תמונות עד שהסוללה התרוקנה לגמרי. לפחות שליש מהתמונות צולמו עם פלאש, וכן צילמנו כ-7 דקות וידאו. מצאנו נתונים אלו מספקים יחסית, אם כי פגשנו מצלמות עם חיי סוללה טובים יותר.