סקירת wisebuy - טלפון סלולרי Sony Ericsson Xperia ray סוני
- ממדים קומפקטיים ונוחים
- מסך חד מאוד
- איכות בנייה מעולה
- שמע חזק ואיכותי בשיחה
- תמיכה רחבה בפורמטי וידיאו
- המסך קטן מדי, בעיקר קשה להקליד
- הספיקר חלש
- מיקום שקע הטעינה לא מוצלח
סוני אריקסון ריי אינו מביא בשורות חדשות לעולם האנדרואיד, והחומרה שלו אופיינית למכשירים מהשנה שעברה. ייחודו הוא בגודלו הקומפקטי שמתאים במיוחד לבעלי ובעלות ידיים קטנות, ובעיצוב האלגנטי שלו – גם חיצונית וגם בממשק. אלו שהתלוננו על גודלם המוגזם של מכשירי האנדרואיד החדשים, שלעיתים הקריבו את נוחות האחיזה על מזבח המסך הענק, ימצאו ב-Ray אופציה ראויה.
סוני אריקסון ממשיכה לפלס את דרכה בשוק הסמארטפונים, כאשר היא מבדלת עת עצמה משאר האנדרואידים הרבים בעיקר באמצעות עיצוב שונה וייחודי. אחרי ה-Arc היפהפה וה-Play שהתיימר להביא את חוויית הגיימינג לכלל המשתמשים (בהצלחה מוגבלת), משיקה החברה בישראל את האח הקטן של הארק, Xperia Ray – אנדרואיד קטן וממזרי עם מפרט חזק יחסית, להבדיל מהדגמים הקטנים של סדרת X10 שהסתפקו במפרטים מוחלשים.
אקספריה ריי מצויד בפלטפורמת Snapdragon מהשנה שעברה הכוללת מעבד חד-ליבתי במהירות 1GHz שאליו משודך מאיץ גרפי Adreno 205, זיכרון משותף בנפח 1GB כאשר 300MB מתוכו זמינים למשתמש, מסך TFT מולטי-מגע בגודל 3.3 אינטש, מצלמת 8 מגה פיקסל ומצלמה קדמית לשיחות וידיאו, קישוריות Wi-Fi b/g/n, Bluetooth 2.1 ו-GPS, גלישה ברשתות HSDPA ו-HSUPA, תמיכה בכרטיסי Micro-SD עד לנפח של 32GB ועוד.
מערכת ההפעלה במכשיר היא Android Gingerbread 2.3.3. סוני אריקסון כבר הצהירה שהמכשיר יקבל בעתיד עדכון לגרסת Ice Cream Sandwich.
המכשיר מתפקד מצוין כטלפון. במהלך השיחות שביצענו שמענו את בן שיחנו בעוצמה גבוהה והצליל היה איכותי ונקי. הצד השני של השיחה דיווח שנשמענו מצוין. כשהפעלנו את הספיקר, מצאנו שהרמקול הזעיר בגב המכשיר מתקשה לעמוד במשימה ומפיק צליל חלש, שיאפשר שיחה במקומות שקטים מאוד – אך ממש לא בנסיעה או ברחוב.
הרמקול אינו מבריק גם בהשמעת מוזיקה, ולמרות שעוצמת הרינגטונים או השירים שהשמענו הייתה מספקת, הצליל היה קטן וחסר כל נפח. האוזניות המצורפות אינן יוקרתיות במיוחד – אוזניות כפתור פשוטות, ללא שרוולי סיליקון הנכנסים לאוזן – אך הן מספקות צליל צלול ונעים ואף באסים טובים מהמצופה. האיקולייזר במכשיר מאפשר בחירה במגוון תבניות צליל מוכנות מראש, אך לא עריכה אישית.
סוני אריקסון ייצרה בעבר מכשירי אנדרואיד קטנים, אך על הגובה והרוחב המזעריים העיב (תרתי משמע) העובי השמן שלהם, שהורגש היטב בכיס. Xperia Ray מתהדר לא רק בגודל קומפקטי אלא גם בעובי דק של 9.4 מ"מ בלבד (מ"מ אחד יותר מ-iPhone 4s), ובמשקל של 100 גרם בדיוק.
מעבר לממדים הנוחים, שמעניקים אחיזה מעולה ונשיאה נוחה עוד יותר בכיס המכנסיים, המכשיר זכה לעיצוב אלגנטי ואף יוקרתי, עם גב פלסטיק דמוי-מתכת כהה וחלק בגימור מט, ומשטח מבריק אחיד בחזית שמכסה את המסך ואת שני לחצני המגע מתחתיו. את המראה משלים חצי עיגול עם קונטור כסוף בחלק התחתון, המאכלס את הלחצן הפיזי המרכזי – לחצן הבית. סביב הלחצן הזה נחבאת נורה שמאירה את גבולותיו בפס דקיק ואלגנטי של אור, ומשמשת גם לחיווי צבעוני להתראות, שיחות שלא נענו וכדומה.
שני לחצני המגע בתחתית מעט קטנים לטעמנו, ויש לדייק ולגעת במקום המדויק כדי שיפעלו. הם מגיבים למגע ברטט קל, כמעט בלתי מורגש. הסידור שלהם היה מעט מוזר עבורנו – לחצן החזרה מוקם משמאל ולחצן התפריט מימין, ולפחות לבעלי סמסונג, בהם הלחצנים הפוכים, היה צורך להתרגל לכך. לחצן הבית הפיזי נלחץ ומגיב היטב. בימין המכשיר נמצאים זוג לחצני ווליום שטוחים וקצת קטנים מדי, בראש המכשיר – לחצן הפעלה ונעילת המסך במרכז וכן שקע 3.5 מ"מ לאוזניות, ובצד השמאלי למעלה – שקע Micro-USB לטעינה וחיבור למחשב. מיקום החיבור הזה הוא בעייתי ולא נוח הן כאשר מנסים לשוחח עם המכשיר כשהוא מחובר לחשמל, והן כשמציבים אותו על עריסה ברכב.
למסך ב-Ray יש יתרונות רציניים אך גם חסרונות לא מבוטלים. בצד החיובי, זהו מסך LCD עם תאורת LED ברזולוציה של 480X854, וכשרזולוציה שכזו נדחסת לגודל של 3.3 אינטש בלבד היא מעניקה לו צפיפות פיקסלים מעולה של 297ppi. ואכן, המסך חד במיוחד – לא Retina Display, אבל לא רחוק משם, וטקסטים קטנים נראים עליו צלולים וחדים. הצבעים שלו נעימים לעין אך לא בולטים וחיים כמו במסכי AMOLED, וכאן אנחנו כבר מגיעים לחסרונותיו של המסך. רמת הניגודיות שלו נמוכה יחסית וכך גם עומק בצבע השחור, וכשאמור להיות מסך שחור הוא מוצג בצבע אפרפר. הצפייה במסך בשמש אפשרית רק בקושי – הזגוגית מתכסה בטביעות אצבע שקשה להבחין בתמונה דרכן, וגם ההשתקפויות הרבות אינן עוזרות.
הבעיה העיקרית של המסך היא גודלו – 3.3 אינטש מספיקים לתפקוד היומיומי, אבל כשניסינו להקליד באחיזה אנכית רגילה במכשיר גילינו שגם בעלי אצבעות קטנות ייאלצו להשתדל מאוד ולדייק בהקלדה, אחרת יילחצו לחצנים סמוכים בטעות. מי שהתברכו באצבעות עבות מוטב להם שיוותרו על המכשיר הזה, אלא אם כן הם מוכנים להקליד תמיד במצב רוחבי או להשתמש במקלדת האלפא-נומרית הווירטואלית שסוני אריקסון מציעה כברירת מחדל. אנחנו סירבנו ללכת שנים אחורה והעדפנו כבר להיאבק במקלדת ה-QWERTY הזעירה.
אנדרואיד 2.3 רצה היטב על המכשיר, במהירות טובה מאוד וללא לאגים מורגשים. סוני אריקסון שינתה הרבה מפני הממשק, החל ב-Launcher עתיר הווידג'טים שלה, דרך ממשקי TimeScape והאינטגרציה לפייסבוק ועד המסך המפוצל באפליקציית המייל – את כל אלה ראינו כבר ב-Arc. בנושא העברית החברה הלכה אפילו קצת רחוק מדי: כל המכשיר פועל מימין לשמאל, כולל הדפדוף במסכי הבית ובמסכי האייקונים שבמגירת האפליקציות, ואפילו בר ההתקדמות של נגן המוזיקה או נגן הוידיאו נע מימין לשמאל – קצת מוזר. מאידך, שמחנו לראות שאנשי הקשר שלנו מוצגים בעברית תחילה, ורק בסופם מופיעים אנשי הקשר באנגלית (מפייסבוק).
ערכת המכשיר כוללת מטען ביתי, מטען אמריקאי, כבל USB וזוג אוזניות.
Sony Ericsson Ray מצויד במצלמת 8 מגה פיקסל עם חיישן Exmor R מבית סוני, כולל פלאש לד ומיקוד מאוטומטי. אפליקציית המצלמה נטענת תוך כ-2 שניות, והיא נוחה למדי. המיקוד והצילום מתבצעים באמצעות נגיעה המסך (מגע ארוך ממקד, שחרור האצבע מבצע צילום), ובתפריט הצד תמצאו גישה לשלל מאפייני צילום: מצבי מיקוד, צילום עצמי, פיצוי חשיפה, איזון לובן, מדידה, ייצוב תמונה, סצנות שונות, תיוג גאוגרפי ועוד. הפלאש אינו פועל אוטומטית, משום מה, ויש לבחור ידנית בין מצב תאורה פועל או כבוי.
איכות התמונות משביעה רצון, אך אינה עומדת בשורה אחת עם הסמארטפונים טובים בתחום. התמונות מצטיינות בצבעים עשירים מאוד ומראה כללי נאה, אך החדות והפירוט אינם גבוהים במיוחד, וחלק מהתמונות סבלו ממראה חלבי ומעובד מדי.
צילום הוידיאו מתאפשר ברזולוציית HD 720p, וגם כאן ניתן להפעיל את נורת ה-LED כתאורת עזר בצילום בחושך. איכות הסרטונים מקבילה לאיכות הסטילס – התמונה טובה יחסית אך גם כאן חסרה קצת חדות. איכות הקלטת הקול טובה מאוד.
נגן המוזיקה עשיר בתכונות נלוות, כמו חיפוש סרטונים וקריוקי ב-YouTube, חיפוש מילות השיר בגוגל, אפשרות שיתוף מהיר של השיר המושמע עם החברים בפייסבוק ועוד. קצת חבל שאין גישה לניווט בין השירים מווילון ההתראות או ממסך הנעילה, מה שמחייב לחזור לאפליקציית הנגן כדי לדפדף לשיר הבא.
נגן הוידיאו מפתיע לטובה: הצלחנו לנגן במכשיר סרטונים משלל פורמטים, כולל DivX ו-MKV עם קידוד H.264, וברזולוציה של 720p ואפילו 1080p, כמעט ללא גמגומים (למעט שיהוקים קלים בתחילת הצפייה, שלא הופיעו שוב בהמשך).
מקלט ה-GPS פעל במהירות וללא דופי, והצלחנו לנווט עם תוכנת Waze באופן נטול תקלות.
סוני אריקסון ריי תומך ברשתות אלחוט מהירות, כמו גם בקצב הורדה של 7.2Mbps דרך רשתות דור 3.5 סלולריות.
על הגלישה הטובה והמהירה באינטרנט מעיב רק גודלו הקטן מדי של המסך. לשמחתנו, ניתן בלחיצה כפולה להתאים את הטקסט למסך, כך שאפשר להגדיל את הטקסט לגודל שאפשר לקרוא בנוחות מבלי להיאלץ לגלול ימינה ושמאלה כל העת. המכשיר תומך בפלאש וחוויית האינטרנט היא מלאה. לחצני הפלוס ומינוס, שצצים בכל עת בתחתית המסך, מיותרים ומציקים – במיוחד כשניתן לבצע זום באמצעות מולטי-מגע.
התמיכה בדואר אלקטרוני מעולה, כולל כל יישומי גוגל כמובן וגם דואר ארגוני (Exchange). אפליקציית המייל המובנית נוחה, וכאמור ניתן לפצל את התצוגה לכותרת ותוכן מה שאמור להקל על הקריאה (במסך בן 4.2 האינטשים של ה-Arc זה היה הרבה יותר אפקטיבי).
למכשיר סוללת ליתיום-יון בקיבולת 1500mAh, שלהצהרת החברה אמורה לספק עד 440 שעות המתנה, עד 7 שעות שיחה או עד 36 שעות האזנה למוזיקה.
אצלנו המכשיר סיפק זמן סוללה מעט טוב מהממוצע: שימוש מסיבי הותיר אותנו בסוף היום עם קצת יותר מ-20% סוללה, ובשימוש סטנדרטי – קצת פחות מיום וחצי. כך או כך, הסיכויים הם שתרצו להטעין אותו מדי לילה, כמו כל סמארטפון כיום.
Sony Ericsson Ray בנוי כהלכה ומפגין עמידות גבוהה. למרות שהוא עשוי ברובו מפלסטיק, ההרגשה היא של מכשיר קשוח שישרוד זמן רב ולא יתפרק בקלות; גם משקלו הנמוך מפחית את הסיכוי לנזק ממשי במקרה של נפילה. הזכוכית הקדמית מחוזקת ועמידה בפני שריטות, לדברי החברה.