סקירת wisebuy - כונן קשיח SanDisk ---Ultra SSD 120GB--- סנדיסק
- שיפור של כ- 25% בביצועי המחשב לעומת כונן מגנטי
- משקל נמוך
- פעולה שקטה לחלוטין
- עמידות גבוהה לזעזועים
- צריכת חשמל נמוכה
- אורך חיים קצר יחסית (3-5 שנים של שימוש ממוצע)
- מגיע ללא אביזרי התקנה
כונני הפלאש הניידים הראשונים שהתיימרו להחליף את הדיסקים המסורתיים העלו בתחילת דרכם סימני שאלה אודות עמידותם ואורך חייהם, והשוק לא מיהר לאמצם. כיום, לאחר שהתגלו שלל יתרונותיהם וחסרונותיהם, חוזרת למקומה השאלה האם כונני SSD טובים יותר מהכוננים המגנטיים שמלווים אותנו מאז 1956.
גם לאחר בדיקת ה- Ultra 120GB של סאנדיסק, אין לנו עדיין תשובה חד משמעית. אלו המחפשים ביצועים מעולים, וכל מאית שנייה בפעולת המחשב חשובה להם, ימצאו בו כונן שיעלה את ביצועי המחשב דרמטית ואף יוזיל במעט את חשבון החשמל. מנגד, שאלת אורך החיים טרם נפתרה ועל פניו בכל 4-5 שנים תאלצו להחליף כונן קשיח שמכיל את המידע החשוב בחייכם.
מחירו היקר של הכונן לצד נפח האחסון הנמוך יחסית, מציבים את הכונן הזה בעיקר כאופציה למחשבים עסקיים, בהם המחיר פחות חשוב מהעמידות הגבוהה, או לגיימרים שחייבים את הביצועים הגבוהים ביותר בנמצא ואורך חיי הכונן המוגבל אינו מטריד אותם.
הכונן הקשיח, רכיב האחסון של המחשב, נמצא כעת על פרשת דרכים. הכוננים המגנטיים שמשמשים אותנו כבר קרוב לחמישים שנה הגיעו כמעט לקצה היכולת הטכנולוגית שלהם, אך מחיריהם מעולם לא היו כה נמוכים; ומהצד השני ניצבים כונני הפלאש החדשים, הזעירים והקלים, שמציעים שיפור במגוון תחומים, מניידות וצריכת חשמל ועד ביצועים, אך מחירם עדיין יקר מאוד.
חברת SanDisk, שהפכה לשם מותג בכל הנוגע לכונני פלאש ניידים (דיסק און קי) שמשמשים כמעט כל אחד מאתנו בשימוש היומיומי, מנסה כעת לפרוץ את שוק הכוננים הנייחים עם כונני SSD חדשים במגוון נפחים, שנועדו להעניק למחשב ביצועים חסרי פשרות.
כדי לבדוק את ביצועי הכונן הקשיח התקנו אותו במחשב שולחני המיועד לגיימרים מתחילים. חומרת המחשב כללה מעבד Intel Core I5-2400, 8GB של זיכרון פנימי מסוג DDR3 וכרטיס מסך Nvidia GeForce GT 440. לצורך בדיקת ביצועי הכונן הקשיח, את כל הבדיקות ביצענו באופן השוואתי מול כונן רגיל בנפח 1TB של Western Digital הפועל במהירות 7200 סל"ד ומכיל זיכרון מטמון בנפח 32MB.
החברה מצהירה שכונן ה-SSD שלה מפחית את זמן טעינת מערכת ההפעלה בכחצי מהזמן הממוצע, בזכות היכולת לקרוא נותנים בקצב של מעל 280MB ולכתוב בקצב של מעל 270MB בשנייה. לצורך בדיקת טענה זו התקנו את מערכת ההפעלה Windows 7 Home Premium בגרסת 64 ביט על שני הכוננים הקשיחים, ולאחר מכן דאגנו לעדכן את מערכת ההפעלה ולהתקין במקביל את כל הדרייברים ואת תוכנת Office 2010. את מדידת הזמן ביצענו מהרגע שבו מסיים המחשב את טעינת ה- BIOS ועד לנקודה שבה המחשב מסיים לטעון את כל התוכניות הנחוצות לו לצורך עבודה. ואכן, התוצאות אמתו את הבטחת החברה; בעוד שלכונן הקשיח המגנטי לקח 48.6 שניות בטרם מערכת ההפעלה הייתה מוכנה לפעולה, לכונן ה- SSD לקח 27 שניות בדיוק. מדובר בשיפור של 55% וזהו זמן כלל לא מבוטל.
לאחר מכן, ניגשנו לבצע מבחני פרקטיקה על שני הכוננים הקשיחים. בעת העתקת קובץ בנפח 14GB מכונן קשיח חיצוני אל שני הדיסקים לא מצאנו הבדלים בזמני העברה: לשניהם לקח 7:05 דקות להעביר את הקובץ. לעומת זאת, בעת כיווץ הקובץ באמצעות תוכנת WinRar ברמת דחיסה הבינונית, הצליח SanDisk Ultra 120GB להעביר את הקובץ דקה ו-12 שניות לפני ה-Western Digital ובסך הכל משך הכיווץ ארך 43:03 דקות. גם פתיחת הקובץ המקובץ על כונן ה- SSD הייתה מהירה יותר לעומת הכונן המסורתי בהפרש של 31 שניות (5:19 דקות בסך הכל), והתקנת המשחק NBA Live 2011 מהכונן עצמו הסתיים דקה ו- 9 שניות מוקדם יותר לטובת כונן ה- SSD ובסך הכל לקח להתקין את המשחק 2:12 דקות. אם נסכם את המבחנים הפרקטיים, הצליח כונן ה-SSD של סנדיסק להציג שיפור של כ- 20% בביצועים לעומת הכונן הקשיח.
במדד החוויות של מערכת ההפעלה קיבל המחשב בסעיף הכונן הקשיח ציון בגובה 7.3 נקודות, ציון מכובד לכל הדעות. את מבחן הביצועים של תוכנת הבנצ'מארק PCMark05 ביצענו פעמיים על אותו המחשב; פעם אחת עם הכונן המגנטי הרגיל ופעם נוספת עם הכונן SanDisk Ultra 120GB. ההפרש בציון הפתיע אותנו מאוד – בעוד עם הכונן הראשון קיבל המחשב ציון בגובה 11510 נקודות, עם כונן ה- SSD קיבל המחשב ציון בגובה 14296 נקודות, ציון המשקף שיפור של מעל 24% בביצועי המחשב.
לעומת הכוננים הקשיחים המסורתיים שמגיעים לרוב בתוך שקית בלבד, חרף רגישותם הרבה לטלטולים וחבטות, SanDisk Ultra 120GB מגיע בקופסת קרטון ומוגן בתוך מגירת פלסטיק. גודלו הוא 2.5 אינטש, והוא מתאים למחשבים ניידים ולסטרימרים. משקלו עומד על 96 גרם בלבד, ולעומת כונן קשיח רגיל בגודל זהה מדובר בחסכון של מאות גרמים. הכונן מגיע בגימור שחור ולוגו החברה מוטבע עליו באופן מודגש.
מארז הכונן מכיל את הכונן וחוברת הוראות בלבד. התאכזבנו מכך מעט, שכן בשל מחירו היקר ממילא של הכונן ציפינו למצוא גם סט ברגים ייעודים וכבל SATA לחיבור הכונן.
להבדיל מכוננים קשיחים בהם יש פלטות מסתובבות ומחטים אופטיים הקוראים את המידע מהן, לכונני ה- SSD אין רכיבים נעים וכל פעולות הכונן הקשיח מבוססות על זרמי חשמל בלבד. לכן, SanDisk Ultra 120GB איננו מרעיש כלל, גם בעת ביצוע פעולות של כתיבה וקריאה. בנוסף הוא הצליח לשמור על טמפרטורה נמוכה של 30 מעלות בלבד, גם לאחר שעות של עבודה מסיבית, לעומת 39 מעלות בכונן המסורתי. צריכת החשמל אותו מציג הכונן נמוך יותר בכ- 93% אל מול הכונן של Western Digital אותו בדקנו במקביל והוא צרך 0.43 וואט בלבד בזמן הפעולה.
מאחר וטכנולוגיית ה- SSD עדיין טרייה יחסית, טרם ידוע אורך החיים המדויק של כוננים קשיחים אלו. חברת SanDisk משקיעה מאמצים רבים על-מנת להאריך את אורך החיים הממוצע של הכונן, בין היתר על-ידי שימוש בטכנולוגיית Wear Living שנועדה לפזר את הבלאי בדיסק הקשיח באופן שווה על רכיבי הפלאש, וגם בטכנולוגיית TRIM המסייעת לכונן לאתר אזורים שהקבצים בהם נמחקו (להבדיל מכונן מגנטי, בכונני פלאש לא ניתן לכתוב על גבי מידע קיים אלא יש למחוק אותו קודם). סאנדיסק מצהירה על נפח תעבורה של 80 טרה-בייט אותם יוכל הכונן לעבור במהלך חייו, אך אם לוקחים בחשבון שמערכת ההפעלה כותבת כל העת על גבי הכונן הקשיח מדובר בכמות מעטה יחסית שמעמידה בסימן שאלה גדול את יכולתם של הכוננים לשמור את המידע על גביהם לאורך זמן. ההערכות מדברות על מעט יותר משלוש שנים בממוצע, כאשר תקופת האחריות עבור הכונן כבר איננה בתוקף. עם זאת, היעדר חלקים נעים הקיימים בכוננים המגנטיים, יבטיחו הגנה טובה יותר על הנתונים השמורים בעת נשיאת המחשב או הסטרימר ממקום למקום.