Sony Vaio VPCZ216GX/B

שתף באמצעות:

מחשב נייד Sony Vaio VPCZ216GX/B סוני

סקירת wisebuy - מחשב נייד Sony Vaio VPCZ216GX/B סוני

הטוב
  • ממדים זעירים במיוחד ומשקל נוצה
  • ביצועים גבוהים מאוד
  • מסך Full HD משובח
  • זווית צירי המסך רחבה מאוד
  • סט חיבורים עשיר ביחס לגודל
  • ערכת תוכנות מצוינת
  • תחנת עגינה ייחודית מצורפת
הרע
  • מתחמם ומרעיש בעומס עבודה
  • פידבק רדוד ממקשי המקלדת
  • צליל צורמני וחסר נפח ברמקולים
  • חיי סוללה פושרים
בשורה התחתונה

מחשב המנהלים של סוני הוא מוצר רב-פנים וניגודים. מחד – ניידות מושלמת, מסך משובח וביצועים חסרי פשרות, ומאידך גיסא – מקלדת ועכבר בינוניים בנוחותם, חיי סוללה פושרים ומחיר מרקיע שחקים. על כך תוסיפו את תחנת העגינה רבת העוצמה שנלווית למחשב, הטורפת את הקלפים ומוסיפה לו נקודות זכות רבות.

לאנשי עסקים בכירים ובעלי אמצעים, שאינם מרבים להקליד והניידות היא העדיפות העליונה עבורם, המחשב של סוני יתאים כמו כפפה ליד (כפפה מסוגננת ומחויטת לעילא, כמובן). אם סוללה חזקה חשובה לכם, אפשר לבדוק את הסוללה החלופית והדקה של סוני, שמבטיחה שיפור ניכר באספקט זה.

הקדמה

סדרת Vaio Z מאכלסת את ספינות הדגל של מחשבי סוני – מחשבי פרימיום ניידים למנהלים, שמתומחרים בהתאם. הדגם הנוכחי, Z2, מתהדר במיטב הטכנולוגיה העדכנית בגוף זעיר ודק במיוחד.

מפרט המחשב שבדקנו כלל מעבד Intel Core i7-2620M כפול-ליבה במהירות 2.7 GHz, זיכרון DDR3 בנפח 4GB ובמהירות 1333MHz, כונן SSD בנפח 256GB, מסך LED בגודל 13.1 אינטש, מאיץ גרפי משולב HD Graphics 3000, קישוריות Wi-Fi n ו-Bluetooth 2.1, מצלמת רשת וקורא כרטיסים. אין במחשב כונן אופטי משולב, אך הוא מגיע עם תחנת עגינה ייחודית עם כונן בלו-ריי, עליה נרחיב בהמשך.

מערכת ההפעלה המותקנת היא Windows 7 Professional  בגרסת 64 ביט.

64 ביט
טכנולוגיית מעבדים שהולכת והופכת לסטנדרט, המאפשרת מרחב זיכרון גדול יותר מאשר בטכנולוגיה מהדור הקודם (32 ביט) - ולמעשה תומכת ביותר מ-4GB זיכרון, ובכך משפרת ומאיצה את ביצועי המחשב. מעבדי 64 ביט יכולים לבצע מספר גדול יותר של פעולות בכל מחזור שעון ולאחסן מידע רב יותר ממעבדי 32 ביט. בנוסף הם מסוגלים לנהל כמות עצומה של זיכרון בצורה מהירה וחלקה בהרבה ממעבדי 32 ביט. למעבדי 64 ביט יש יתרון חשוב בחישובים וביישומים גראפיים מורכבים.חומרת 64 ביט מסוגלת לתמוך "לאחור" בתוכנות שנכתבו בקוד של 32 ביט, אך יעילותה הרבה היא בעבודה עם תוכנה שנכתבה במקור ל-64 ביט, כמו גרסה של מערכת ההפעלה ויסטה.

ביצועים (35%)

9.5

נתחיל מהסוף. במבחן הביצועים של PCMark05, קיבל המחשב את הציון הגבוה ביותר שפגשנו עד כה במחשבי מנהלים – 11,254 נקודות. את הציון הנפלא הזה אפשר לזקוף למעבד החזק (המאפשר המהרה דינמית לעד 3.4 GHz בעת הצורך), לכונן ה-SSD ולשפע הזיכרון.

הנתונים האלה אינם רק על הנייר. במבחן השימוש מציג המחשב ביצועים מהירים מאוד. הוא נדלק תוך כ-22 שניות בלבד ממצב כבוי ועד לרגע בו מערכת ההפעלה טעונה ומוכנה לפעולה. מבחני מהירות שונים שביצענו, כמו חילוץ קובצי RAR כבדים או התקנות של תוכנות, עברו בהצלחה ונראה שכונן ה-SSD מסייע למחשב להשיג זמני פעולה מהירים מאוד.

המחשב עומד בעומסי עבודה בצורה טובה והתמודד עם דפדפן עם למעלה מ-10 לשוניות, נגן וידיאו המריץ וידיאו 1080p, נגן מוזיקה, תוכנת אופיס ועוד כמה תוכנות מדיה שונות, ללא כל האטה. כשהוספנו סרטון וידיאו נוסף ברזולוציית 720p החלו גמגומים בסרט הראשון, אך הם פסקו לאחר כמה שניות והוא המשיך להתנגן כרגיל.

אם אמרנו בפסקה הקודמת שה- Vaio Z2 התמודד כראוי עם עומס ביצועים, אך עלינו לסייג: המחשב אמנם פעל במהירות טובה, אבל במקביל החלו המאווררים להרעיש עוד ועוד ככל שגבר העומס, והם הפכו לרועשים במיוחד תוך זמן קצר. בנוסף הובחנה התחממות ניכרת בתחתית מהחשב, שהקרינה גם על אזור המקלדת והעכבר (אם כי בצורה יחסית מינורית). ההתחממות הזו הפכה למשמעותית לאחר כשעת עבודה, וכבר לא חשנו בנוח להניח את המחשב על הברכיים.

זיכרון
  Random Access Memory הזיכרון הפעיל הראשי במחשב. הזיכרון מאחסן באופן זמני מידע שנוכח כל עוד המחשב פועל. הזיכרון נמדד בג'יגה בייטים (GB), וככל שהוא גדול יותר מערכת ההפעלה ותוכנות אחרות יפעלו מהר יותר וניתן להריץ כמה מהן במקביל בצורה מהירה וחלקה. גודל הזיכרון המומלץ לשימושים בסיסיים במחשב נייד הוא 4GB. לעבודה עם יישומים כבדים יותר וכדי לעבוד עם כמה יישומים במקביל בנוחות, מומלץ זיכרון גדול יותר.

איכות התצוגה (15%)

10

המחשבים הניידים של סוני ידועים היטב באיכותם הבלתי-מתפשרת, וכאן מביאה ענקית האלקטרוניקה היפנית את הפרפקציוניזם לשיא.

המסך, בגודל 13.1 אינטש, מגיע ברזולוציית 1920X1080 – כלומר Full HD, והוא פשוט חד כתער. ממרחק צפייה סטנדרטי לא ניתן לראות כלל את הפיקסלים המרכיבים אותו. נוסף על כך, הצבעים שלו עמוקים וחיים להפליא, לעיתים אפילו קצת יותר מדי (בחלק מהסרטים בהם צפינו זיהינו רווית-יתר מסוימת), וברוב המקרים הם הופכים את הצפייה למענגת במיוחד.

בהירות המסך אינה הגבוהה שראינו אך היא מספקת ויותר, ונוסף על כך, הגימור החצי-מבריק ודוחה ההשתקפויות שעל המסך מאפשר עבודה נוחה גם בשמש. זווית הצפייה הצדית של המסך טובה יחסית והצבעים נותרים בחיותם. זווית ציר המסך רחבה מאוד, מה שמאפשר עבודה נוחה במגוון תנוחות, גם כשהמחשב מונח על הברכיים.

המסך, בגודל 13.1 אינטש, מגיע ברזולוציית Full HD, והוא פשוט חד כתער. הצבעים שלו עמוקים וחיים, והופכים את הצפייה למענגת במיוחד

פיקסל
האלמנט הקטן ביותר בתמונה המהווה את יחידת המדידה של הרזולוציה. כל תמונה או מסך תצוגה מורכבים ממספר מסוים של פיקסלים המסודרים בקווים לרוחב ולאורך. ככל שמספר הפיקסלים גבוה יותר, התמונה תהיה חדה ומפורטת יותר.

ניידות ונוחות השימוש (25%)

8.5

מחשבים עסקיים בכלל, ומחשבי מנהלים בפרט, נוטים להיות דקים וקלים. אבל Sony VPC-Z216GX לוקח את המגמה צעד אחד קדימה. מדובר במחשב בגודל 13.1 אינטש, שעוביו 1.9 ס"מ ומשקלו 1.13 קילוגרם בלבד. לשם השוואה, MackBook Air 13.3 וגם Samsung S9 שוקלים יותר (1.35 קילו). הממדים המדהימים הללו מעניקים למחשב הזה, עם כל עוצמתו, ניידות מצוינת.

העיצוב רשמי ועסקי, עם גימור מתכתי מטאלי חלק בצבע כחול עמוק ופס כסוף בחלק האחורי. הלוגו הכסוף של סדרת Vaio מוטבע כמובן בגדול בקדמת המעטפת.

עוביו של המחשב 1.9 ס"מ ומשקלו 1.13 קילוגרם בלבד. הממדים הללו מעניקים למחשב הזה, עם כל עוצמתו, ניידות מצוינת. העיצוב רשמי ועסקי, עם גימור מתכתי מטאלי חלק בצבע כחול עמוק ופס כסוף בחלק האחורי

כשפתחנו את המחשב גילינו שהחלק העליון שלו, המאכלס את המסך, בולט מעט כלפי מטה ומעניק לחלק התחתון שיפוע קל. זה אמור להקל על ההקלדה, אבל במקביל יוצר מגע קצת לא נעים בין הבליטה בתחתית לבין הברכיים.

המקלדת היא מסוג Chiclet, ומקשיה בגודל טוב, מסומנים כראוי ובפריסה סטנדרטית והגיונית. המגע של המקשים נעים מאוד, אבל הם כמעט ואינם בולטים מעל פני השטח, מה שהופך את הלחיצה לרדודה ונוקשה והפידבק לא מספק. הפן החיובי הוא שלמרות זאת לא חווינו כמעט בעיות הקלדה, החמצות של מקשים וכדומה בהקלדה מהירה. למקלדת יש תאורה אחורית לבנה ואלגנטית שנדלקת אוטומטית בעת הצורך, ומאפשרת להמשיך ולעבוד גם בחושך.

מעל המקלדת נמצאים שלושה לחצני מגע לבנים שמאירים כנוגעים בהם. לחצן Vaio מפעיל את תוכנת המולטימדיה העשירה שבמחשב, לחצן Web מפעיל את הדפדפן ולחצן Assist מפעיל תוכנה המשמשת לניהול ותחזוקת המחשב. לצד לחצנים אלה נמצא מתג פיזי להפעלה וכיבוי קישוריות האלחוט, ומימין ישנו לחצן הפעלה וכיבוי בעלת נורה פנימית.

כשפותחים את המחשב, החלק העליון שלו, המאכלס את המסך, בולט מעט כלפי מטה ומעניק לחלק התחתון שיפוע קל. זה אמור להקל על ההקלדה, אבל במקביל יוצר מגע קצת לא נעים בין הבליטה בתחתית לבין הברכיים

משטח העכבר מגיע כאן בגודל בינוני, עם טקסטורת "עור-נחש" שהופכת את המגע למחוספס מדי לטעמנו. בברירת המחדל המשטח לא הגיב מהר מספיק לאצבע, אבל כוונון קצר בהגדרות פתר זאת. בסך הכל אין זה המשטח הנוח ביותר שפגשנו, אם כי הוא שמיש. מתחתיו, באותו מישור, ישנם זוג לחצנים גדולים ומבריקים שתגובתם ללחיצה סבירה, וביניהם – קורא טביעות אצבע ביומטרי.

זוג הרמקולים קבועים בתחתית המחשב, ורק בזכות השיפוע הקל שתיארנו לעיל הם אינם נחסמים. עוצמת הצליל מספקת, אך האיכות די גרועה – הצליל חד באופן מופרז, צורמני ונעדר כל נפח, ובעוצמה המקסימלית גם ישנו עיוות (Distortion) ברור בסאונד.

מקשי המקלדת בגודל טוב ומופרדים כראוי, אבל הם כמעט ואינם בולטים מעל פני השטח, מה שהופך את הלחיצה לרדודה ונוקשה והפידבק לא מספק. משטח העכבר מעט מחוספס מדי לטעמנו


 


מחשבים דקים רבים נוהגים לוותר על מרבית החיבורים ולהשאיר רק את ההכרחיים ביותר. זה נסלח ומובן, אבל שמחנו מאוד לגלות שבמחשב של סוני אין פשרות כאלה – סט החיבורים עשיר להפליא ביחס לממדיו. מימין מצאנו חיבור אוזניות, חיבור LAN, יציאת HDMI, חיבור USB המאפשר טעינת התקנים חיצוניים גם כשהמחשב כבוי וחיבור USB 3.0 מהיר, וכן שקע המטען. משמאל יש יציאת VGA אנלוגית למסך חיצוני, שממוקמת בתבונה בקצה המרוחק. בקדמת המחשב יש קורא כרטיסי SD וחריץ Magic-Gate לכרטיסי הזיכרון הייחודיים של סוני.

מחשבים דקים רבים נוהגים לוותר על מרבית החיבורים הנחוצים ולהשאיר רק את ההכרחיים ביותר. במחשב של סוני אין פשרות כאלה – סט החיבורים עשיר להפליא ביחס לממדיו

עם המחשב כלולה בערכה תחנת עגינה המכונה Power Media Dock, שאינה מעגן מסורתי למחשב אלא יחידה מעוצבת נפרדת המתחברת למחשב עם חיבור USB וחיבור המטען. תחנת העגינה, בגימור תואם, בגודל של מחברת עבה ובמשקל של 675 גרם, כוללת כונן אופטי משולב (קורא Blu-Ray וצורב DVD) וסט חיבורים נוסף: VGA, HDMI, LAN, חיבור למטען ו-3 שקעי USB. בנוסף, יש בתחנה מאיץ גרפי חיצוני AMD Radeon HD 6650M, שהוא כרטיס Middle Class מהיר תומך DirectX 11 וזיכרון 1GB, המוסיף למחשב זריקת כוח ומאפשר לו להתמודד עם משימות גרפיות כבדות ואף משחקים בקלות. התחנה מגיעה עם מעמד כסוף כבד ומהודר.

כמו במחשבי Vaio אחרים, Z2 מגיע עם סט תוכנות מעוצבות ומושקעות מאוד הכוללות נגני מדיה מתקדמים, תוכנות לניהול התמונות והסרטים, תוכנות תחזוקה ועדכון, Dock מעוצב בחלק העליון של המסך עם גישה מהירה לתוכנות שונות ועוד.

עם המחשב כלולה בערכה תחנת עגינה בגימור תואם, המתחברת למחשב עם חיבור USB וחיבור המטען. היא כוללת מאיץ גרפי חזק, כונן בלו-ריי וסט חיבורים נוסף

זיכרון
  Random Access Memory הזיכרון הפעיל הראשי במחשב. הזיכרון מאחסן באופן זמני מידע שנוכח כל עוד המחשב פועל. הזיכרון נמדד בג'יגה בייטים (GB), וככל שהוא גדול יותר מערכת ההפעלה ותוכנות אחרות יפעלו מהר יותר וניתן להריץ כמה מהן במקביל בצורה מהירה וחלקה. גודל הזיכרון המומלץ לשימושים בסיסיים במחשב נייד הוא 4GB. לעבודה עם יישומים כבדים יותר וכדי לעבוד עם כמה יישומים במקביל בנוחות, מומלץ זיכרון גדול יותר.

משך פעולת סוללה (15%)

7.5

כבר כשהבחנו (בהתפעלות) בעוביו הדק של המחשב, הבנו שחיי סוללה ארוכים לא נקבל ממנו, על אף שסוני מבטיחה 6 שעות פעולה. ואכן, הסוללה הספיקה לנו ל-2:50 שעות בלבד של שימוש משולב, עם חיבור קבוע לאינטרנט אלחוטי ובבהירות מסך מקסימלית. עם שימוש חסכוני יותר אפשר להגיע לשלוש שעות וחצי או קצת יותר מכך, אבל מחשבי מנהלים כיום מגיעים לזמן סוללה ארוך משמעותית (כמו למשל R830-10V של טושיבה). כמו תמיד, עם העובי הדק מגיע מחיר שיש לקחת אותו בחשבון ולבחור בין ניידות מדהימה לבין משך פעולה ארוך.

הסוללה הפנימית קבועה ומובנית בגוף המחשב ואינה ניתנת להחלפה עצמאית בקלות.

למי שחיי הסוללה אינם מספיקים, סוני מציעה סוללה ייחודית ודקיקה (Super slim sheet battery) שמורכבת על כל חלקו התחתון של המחשב, ומעניקה לו עד 16 שעות עבודה, לפי הצהרת החברה.

עמידות ואבטחה (10%)

9

Sony VPC-Z216GX בנוי בצורה שתאפשר לו עמידות רבה בדרך. יש לו שלדת אלומיניום קלה וחזקה, מעטפת העשויה סיבי פחמן רב שכבתית וכמובן כונן SSD ללא חלקים נעים שמסוגל לתפקד ללא תקלות גם בטלטלות ממושכות. במבחן הלחץ שלנו גילינו שהמעטפת אכן קשיחה ביחס לעובייה הדק, ולחיצה עליה בצדדים אינה משפיעה על המסך – אם כי לחיצה מסיבית או מכות במרכזה מותיר סימן קל. המעטפת הפנימית קשיחה מאוד ואינה נכנעת ללחיצות. עם זאת, משהו בהרכבה לא נראה מושלם, במיוחד בצד הימני של המקלדת, וגם צירי המסך אינם מהחזקים ביותר שפגשנו. נציין לחיוב שגימור המט שבמעטפות אינו סופח טביעות אצבע והמחשב שומר על מראה נקי.

מבחינת הגנה על המידע מצויד המחשב במזהה ביומטרי, וכן את תכונת האבטחה של Symantec VIP המאפשרת זיהוי וגישה מאובטחים למידע שעל המחשב.