סקירת wisebuy - טאבלט Dell Latitude ST Tablet LT-RD33-5800 דל
- מסך איכותי וחד
- חיבורים רבים
- חיבור לתחנת עגינה
- מצלמות קדמית ואחורית טובות
- איכות בנייה גבוהה
- שבב הצפנה TPM
- ביצועים נמוכים
- כבד ועבה יחסית
- רמקול בודד ומאכזב
- זמן סוללה בינוני-קצר
Dell Latitude ST הוא בין הטאבלטים היחידים הקיימים בשוק שיאפשרו למשתמש תאימות מלאה עם הקבצים שמצויים על גבי המחשב האישי, מבלי לשנות את סביבת העבודה, בזכות העובדה שהוא מגיע עם מערכת ההפעלה העסקית מבית מייקרוסופט. עם זאת, יתרונו הוא גם חסרונו, ומערכת ההפעלה התובענית גורמת לטאבלט להתקשות להעניק ביצועים מספקים.
משתמשים פרטיים כנראה לא ימצאו תועלת ברכישת מחשב זה בשל מחירו הגבוה והביצועים הנמוכים, אבל ארגונים עסקיים גדולים המבקשים להעניק לעובדיהם מחשב לוח בעל רמת אבטחה גבוה ויכולת התממשקות נאה למערכות הארגון השונות, יוכלו למצוא בו אופציה שימושית.
חברת דל מפתיעה אותנו לא מעט בתקופה האחרונה, הן בתחום המחשבים הניידים, הן במחשבי ה-All-in-one ועוד. בנובמבר 2011 השיקה החברה את Latitude ST, מחשב לוח מבוסס Windows 7 בגודל 10.1 אינטש. הטאבלט הזה המיועד לפלח השוק העסקי והפרטי כאחד, עבור אלו שמעדיפים את מערכת ההפעלה מבית מיקרוסופט על פני גרסאות אנדרואיד אוiOS הנפוצות בשוק מחשבי הלוח.
Latitude ST איננו מגיע גם עם החומרה המאפיינת את מרבית הטאבלטים, ועל פניו נדמה שהוא בין מחשבי הלוח החזקים הקיימים כיום בשוק; הוא מצויד במסך מגע בגודל 10.1 אינטש, מעבד Intel Atom Z670, ערכת השבבים Intel SM35, זיכרון DDR2 במהירות 800MHz ובנפח 2GB, מאיץ גרפי Intel GMA 600, כונן SSD בנפח 128GB, קישוריות Wi-Fi a/b/g/n ו- Bluetooth 4.0, חיישן G לתמיכה בסיבוב המסך ב- 360 מעלות, קורא כרטיסים ומצלמת רשת.
כאמור, מחשב זה מגיע עם מערכת ההפעלה Windows 7 Professional בגרסת 32 ביט, המאפשרת עבודה גם בסביבות עסקיות.
החומרה של Latitude ST נשלפה היישר מעולם הנטבוקים והותאמה עבור הטאבלט הזה. המעבד, שהושק ברבעון השני של 2011, צופן בתוכו ליבה אחת הפועלת במהירות 1.5GHz עם 2 נימים (Hyper Threads) וזיכרון מטמון בנפח 512KB. המעבד שמיוצר בליטוגרפית 45 ננומטר הוא בעל צריכת חשמל נמוכה במיוחד שעל פי אינטל נמדדת ב- 1.5V בלבד. המעבד מכיל בתוכו גם את המאיץ הגרפי שמדורג ב- Class 6 (הרמה הנמוכה ביותר בתחום הכרטיסים הגרפיים). הוא יכול לנצל עד 400MHz מכוח העיבוד של המעבד ותומך ב- DirectX 10.1.
בחירת החברה להתקין על גבי המחשב את מערכת ההפעלה Windows 7, שזוללת משאבים רבים, עוררה בקרבנו חשש שמא החומרה החלשה לא תצליח להתמודד עמה. לפחות המבחן הראשון עבר בהצלחה נאה – טעינת מערכת ההפעלה, שבמחשבים רבים אורכת זמן רב, נטענה כעבור 45 שניות בלבד בזכות הכונן הקשיח המהיר המצוי במחשב.
בכל הנוגע לעבודה היומיומית הכוללת עבודה על מסמכי אופיס השונים, גלישה באינטרנט ושמיעת מוזיקה באמצעות הנגנים השונים. מספק Latitude ST פעילות סבירה ותו לא, כמו נטבוק מן המניין; התוכנות השונות אמנם לא נטענו במהירות שיא, אך חווית השימוש השוטפת לא נפגעה באופן מהותי. הבעיה החלה כאשר ניסינו להפעיל על גבי מחשב הלוח גם תוכנות CRM ותוכנות גרפיות המיועדות לפלח השוק העסקי. טעינתן ארכה זמן רב ואופן פעולתן האטי דרש מאתנו להפגין אורך רוח לזמן ממושך, מה שלא ממש מאפיין משתמשים עסקיים.
גם ניסיונותינו לצפות בסרטים העלו חרס; קבצים באיכות HD שפעלו ברזולוציה של 720p ו- 1080p באמצעות התוכנה MPCHC לא הצליחו להציע לנו תמונה חלקה ולעיתים קרובות אף יצאה התמונה מסנכרון עם פס הקול שליווה אותה. חמור מכך, גם סרטים בקידוד DivX וברזולוציות נמוכות יותר לא הצליחו להתנגן כהלכה והתמונה קפאה לעיתים.
במדד החוויות של מערכת ההפעלה, מתקשה ST להשאיר רושם חיובי במיוחד והוא זוכה לציון 2 שהוענק למעבד החלש. גם כרטיס המסך איננו זוכה למחמאות רבות ומקבל את הציון 2.9 בלבד.
בזכות השימוש במערכת ההפעלה הנפוצה, Windows 7, יכול המכשיר להפעיל כל תוכנה שהמחשב עומד בדרישות המינימום שלה. לצערנו, מעטות התוכנות שהותאמו בצורה נאותה לטאבלטים ולא אחת קרה לנו שבעת החזקת המכשיר במצב אנכי, התוכנות לא התאימו את עצמם לגודל המסך וחלקים מהן פשוט נעלמו מן המסך.
על אף השימוש המסיבי שערכנו בטאבלט, לאורך כל זמן הבדיקות לא התחמם המכשיר יתר על המידה והוא נותר בטמפרטורת החדר.
Dell Latitude ST כולל מסך LED בגודל 10.1 אינטש התומך ברב-מגע. המסך מצופה בזכוכית Corning Gorilla שנפוץ במכשירי הסמארטפון והטאבלטים החדישים בזכות עמידותה הרבה של הזכוכית. רזולוציית המסך, 1280X800 פיקסלים, מאפשרת תמונה חדה, ובזכות תמיכה ב- 32 מיליון צבעים חווינו צפייה בתמונה איכותית ומהנה.
על אף שבהירות המסך נאותה, הזכוכית המבריקה שעליו מקשה במקצת על העבודה בסביבות מוארות, ולאורך השימוש נאלצנו לצפות בהשתקפותנו על גבי המסך. בנוסף, לא מצאנו כפתור ייעודי לשליטה בבהירות המסך (לצורך חיסכון בחשמל), ואת השינוי ניתן לבצע רק באמצעות מערכת ההפעלה.
הן במצב האנכי והן במצב האופקי, מציג המסך זוויות צפייה רחבות וגם בעת התבוננות מהצד נותרה התמונה ברורה ומלאת צבעים, למעט התכהות קלה שהורגשה בזוויות רחבות במיוחד.
Dell Latitude ST איננו נמנה עם הטאבלטים הקלילים; לצד עובי של 15 מ"מ משקלו עומד על 816 גרם, נתונים המעידים על כך שתוכלו לסחוב אותו גם לטווחים ארוכים, אך בעת שימוש ממושך בו חשנו בהכבדה מסיימת באחיזה. מסגרת המסך העוטפת אותו מוסיפה נפח רב למכשיר וניסיונותינו לאכלסו בתיק צד לא תמיד נחלו הצלחה.
קווי המתאר של המכשיר עגלגלים ומעניקים למשתמש אחיזה נוחה. גבו של הטאבלט ניחן במרקם מחוספס מעט, מה שמגביר את נוחות האחיזה בו. על אף שגבו עשוי כולו מפלסטיק, מצליח המחשב לשדר אלגנטיות ויוקרה.
להבדיל ממרבית הטאבלטים, שכוללים חיבורים בודדים בלבד, דאגו ב-Dell לצייד את הטאבלט הזה במגוון רחב של חיבורים, שמאפשרים למשתמש תאימות מלאה גם עם ההתקנים שהוא משתמש בהם במחשב האישי. בראש המכשיר ישנו חריר קנסינגטון ולצדו שוכנים יציאת HDMI, קורא כרטיסי SD, חיבור USB בודד, כניסה משולבת לאוזניות ולמיקרופון וכפתור המשתמש כ- Ctrl+Alt+Del. גם צדו הימני העליון של המכשיר לא קופח, ולצד מתג הסטה המשמש להדלקה וכיבוי המכשיר, מצאנו כפתור לשליטה על עוצמת השמע ומתג נוסף שמיועד לנעילת אוריינטציית המסך. מיקום הכפתורים השונים מצוין והם לא הפריעו כלל להחזקת המכשיר, אם כי הם התגלו כנוקשים ללחיצה.
בתחתית צדו הימני של הטאבלט שוכן עט דיגיטלי בתוך חריר ייעודי. לשמחתנו, רגישות המסך למגע האצבע היא מהגבוהות שיצא לנו לפגוש ועל כן לא הרגשנו צורך להיעזר בעט ביומיום. עם זאת, בארגונים גדולים הסטיילוס יכול לשמש את סוכני המכירות בחתימת חוזים אלקטרוניים או אפילו, לאלו שאינם נרתעים משינויים, לכתיבת מסמכים שלמים בכתב ידם. לצדו של העט ישנו חריר המשמש לקשירת העט אליו וכך למנוע את איבודו.
משמאל שוכן מחבר לתחנת עגינה. את חיבור הטאבלט לתחנת העגינה מצאנו כקל ונוח ובזכות כך הוא הופך במהרה למחשב לכל דבר ועניין בארגון. תחנת העגינה קומפקטית במידותיה ולכן אינה מתקשה להתמקם גם בסביבות עבודה עמוסות. צידה האחורי של תחנת העגינה שופע חיבורים ולצד שקע הטעינה ניתן למצוא שם גם שלושה חיבורי USB, כניסת RJ-45 לחיבור חוטי לרשת, יציאת HDMI ושקע לאוזניות.
הרמקול הבודד שממוקם בגב התחתון של המכשיר מספק איכות סבירה לכל היותר; אומנם עוצמת השמע מרשימה אך הרמקול מתקשה להפיק צליל עמוק ונעים לאוזן, ובעוצמות הגבוהות הצליל מתעוות ורעשי רקע נשמעים ללא הרף. כמו כן, בחירת מיקומו של הרמקול בגב המכשיר מתגלה כלא מוצלחת במיוחד והנחת המחשב על גבי משטח כלשהו, או החזקת המכשיר בחלקו התחתון, תגרור חסימה בצליל.
Latitude ST מצויד בצמד מצלמות – קדמית ואחורית. הקדמית, המשמשת בעיקר לשיחות רשת, בעלת יכולת צילום של תמונות סטילס ווידאו ברזולוציה של עד 1280X768. התמונות אותם היא מפיקה הן באיכות טובה אם כי סובלות מרעש דיגיטלי מועט. המצלמה האחורית היא ברזולוציה של 5 מגה פיקסל ומצוידת גם במבזק LED. איכות הצילומים אותה היא מפיקה נאותה, אם כי בתמונות נוף נוטה התמונה לאבד מחדותה. בנוסף, צילום תמונות בסביבות בעלות תזוזה גבוהה (למשל במסיבה) ברזולוציה הגבוהה ביותר מתגלה כפרויקט לא קטן, שכן כוחו של המעבד לפענח את התמונה בזמן אמת נמוך והתמונה נראית מקוטעת.
Dell Latitude ST מצויד בסוללת ליתיום בקיבולת של 3500 mAh, שעל פי הצהרת החברה אמורה להספיק לעד שש שעות פעילות.
בפועל, הסוללה נפחה את נשמתה לאחר ארבע שעות שימוש רצוף בבהירות מסך גבוהה, כאשר המחשב היה מחובר כל העת לאינטרנט אלחוטי. מדובר בזמן שימוש קצר למדי שספק אם יספק את המשתמש העסקי. בשימוש מתון יותר, שכולל בהירות מסך חלקית וחזרה לטעינה קצרה מעת לעת, לא יתקשה המחשב להציע גם יום וחצי של שימוש בו.
Dell Latitude ST מציג איכות בנייה גבוהה מאוד בזכות זכוכית הגורילה בה מוגן המסך, מעטפת חיצונית קשיחה לחלוטין וחומרה נטולת רכיבים נעים. גם המצלמה האחורית והמבזק מוגנים היטב בגוף המכשיר. החיבורים השונים, הן של הטאבלט והן של תחנת העגינה, לא אכזבו ונותרו יציבים במקומם. עם זאת נוטה המסך לספוח טביעות אצבעות ולכן יש לנקותו תדיר לשמירת מראה נקי.
גולת הכותרת של תחום הבטיחות היא שבב ה- TPM 1.2 שבמכשיר, המאפשר להצפין את הנתונים שעל גבי הכונן הקשיח ובכך להגן עליהם. אלו החושקים בהגנה מושלמת יוכלו לרכוש בתוספת תשלום גם נרתיק ומגן מסך ייעודיים.