Nokia Asha 300

שתף באמצעות:

טלפון סלולרי Nokia Asha 300 נוקיה

סקירת wisebuy - טלפון סלולרי Nokia Asha 300 נוקיה

הטוב
  • קל ונוח ביד
  • איכות שיחה טובה מאוד
  • ספיקר עוצמתי
  • מצלמת 5 מגה פיקסל סבירה
  • כיום-וחצי של שימוש בין טעינות
  • טעינה גם דרך ה- Micro-USB
הרע
  • מסך קטן באיכות פושרת מאוד
  • טכנולוגיית המגע במסך מיושנת
  • הלחצנים השונים נוקשים
  • איכות סאונד בינונית באוזניות
  • הגלישה מאוד לא נוחה
  • אין Wi-Fi או GPS
  • דואר Exchange לא נתמך
בשורה התחתונה

כמכשיר פשוט ולא יקר, Nokia Asha 300 עושה את העבודה. הוא לא מצטיין בתפעול נוח במיוחד או בתכונות מתקדמות כלשהן, ולטעמנו הן המעבד המהיר והן מסך המגע הם יותר גימיקים מאשר יתרונות אמיתיים (אלא אם כן Angry birds מהווה עבורכם שיקול מרכזי). אם חיפשתם טלפון פונקציונאלי, וגלישה ומולטימדיה הם בשולי השימוש שלכם, ה-300 יספק את הסחורה, אבל ללא ערך מוסף אמיתי כלשהו.

הקדמה

סדרת Asha של נוקיה הושקה בסוף 2011, ונועדה להחליף את סדרת 40 הוותיקה. דגמי Asha ("תקווה" בהינדית) הם פשוטים וזולים יחסית, ומיועדים לשווקים המתעוררים.

Nokia Asha 300 הוא טלפון בדור 3.5 בתצורת בר, שמציע מפרט בסיסי אך צופן בתוכו הפתעה אחת: מעבד במהירות 1GHz. עוד במפרט: מסך מגע רזיסטיבי בגודל 2.4 אינטש וברזולוציית 320X240, מצלמה 5 מגה פיקסל, זיכרון פנימי בנפח 140MB עם תמיכה בהרחבת זיכרון באמצעות כרטיס Micro-SD עד לנפח 32GB, קישורית Bluetooth A2DP, רדיו FM וחיישן קרבה.

רדיו
מקלט רדיו הנמצא בחלק מהטלפונים ומאפשר קליטה של שידורי רדיו בתדר FM. רוב מכשירי הסלולר שכוללים מקלט רדיו משתמשים באוזניות כאנטנה ולכן ניתן להאזין לרדיו רק כאשר האוזניות מחוברות.   תכונות נוספות של מכשירים עם רדיו היא תמיכה ברדיו RDS, המאפשר קבלה של מידע טקסטואלי אודות התחנה והשיר, וכן הקלטת שירים מהרדיו ושמירתם כקבצים להשמעה או כצלצול במכשיר. בחלק מהדגמים ישנה תכונת זיהוי מוסיקה המתנגנת ברדיו דרך האינטרנט (למשל, TrackIDשל סוני אריקסון).

איכות הקול ושמע (20%)

8

איכות השיחות במכשיר מצוינת. המשוחח אתנו נשמע צלול וחזק באפרכסת, ולא קיבלנו תלונות כלשהן במהלך ימי הבדיקה לגבי איכות השיחה מהצד השני. הספיקר, שממוקם בגב המכשיר בחלקו התחתון, חזק מאוד ומאפשר שיחות ללא ידיים גם תוך כדי נסיעה.

בהאזנה למוזיקה, הספיקר מתגלה שוב כעוצמתי במיוחד והווליום ממש מפתיע. את הרינגטונים אין סיכוי שתחמיצו, גם כשהמכשיר נמצא בתוך התיק. האוזניות המצורפות פשוטות מאוד (אוזניות כפתור, לא In-ear), ואיכות הסאונד איתן בינונית לכל היותר. לא הצלחנו לשפר משמעותית את השמע גם עם האיקולייזר המובנה, שמעניק כמה תבניות צליל מוגדרות מראש וגם אפשרות לעריכת 2 תבניות בהתאמה אישית.

נוחות השימוש (35%)

7.5

Asha 300 הוא מכשיר קטן ממדים וקל משקל: גובהו 11.2 ס"מ, רחבו 4.95 ס"מ, עוביו 1.27 ס"מ ומשקלו 85 גרם בלבד. קו המתאר שלו עגלגל והוא נטול זוויות חדות, מה שמעניק לו אחיזה נוחה בכף היד וגם בהצמדה לאוזן הוא נוח. עיצובו קלאסי, עם חלק אחורי מפלסטיק מט פשוט, מסך אנכי גדול יחסית ולוח מקשים על רקע מבריק. המכשיר זמין בצבעים אפור, שחור, זהב, לבן, ורוד ואדום.

זהו מכשיר קטן ממדים וקל משקל. קו המתאר שלו עגלגל והוא נטול זוויות חדות, מה שמעניק לו אחיזה נוחה. עיצובו קלאסי, עם חלק אחורי מפלסטיק מט פשוט, מסך אנכי ולוח מקשים על רקע מבריק

הסיבה שבגללה בחרה נוקיה לשלב ב-Asha 300 מסך-מגע נראית לנו פופוליסטית; אין לו הצדקה אמיתית. נכון, חלק מהפעולות נוח לבצע באמצעות המגע – כמו ניווט בתפריט האייקונים הראשי – אבל פעולות בסיסיות אחרות, כמו גלילה למשל, ממש לא נוחות במסך הזה. הסיבה לכך היא הטכנולוגיה: זהו מסך רזיסטיבי שדורש לחיצה ולא מסתפק בנגיעה מרפרפת כמו במכשירים עם מסכים קפסיטיביים. המסך לא תמיד מגיב כפי שמצופה ממנו, ולא פעם היינו מעדיפים מקשי ניווט רגילים בלוח המקשים במקום מסך המגע.

המסך עצמו גדול ביחס למכשיר, אבל קטן מאוד בהשוואה למסכים של סמארטפונים, כמובן. צפיפות הפיקסלים שלו בינונית-נמוכה של  167ppi ותומך ב-256 אלף צבעים בלבד. המסך מציג היטב טקסטים ותפריטים, אבל בהחלט לא מותאם להצגת תמונות משום שהצבעים נראים דהויים, והחדות לא מספקת. גם אותיות בגודל קטן לא נראות טוב, וזה ניכר בעיקר בגלישה באינטרנט. בשמש ישירה המסך דוהה ברמה שכמעט ולא מאפשרת צפייה בו.

מתחת למסך נמצא לוח המקשים. תחילה יש שם מקשי חיוג וניתוק וביניהם מקש קיצור להודעות (מאפשר בחירה בין כניסה לתוכנת ההודעות לבין כתיבה מהירה של הודעת SMS חדשה). שלושת המקשים הללו כסופים, צרים אך בולטים ובסך הכל נגישים. מתחת למקשים הללו נמצאים המקשים האלפא-נומריים, שמסודרים ב-4 שורות מרווחות זו מזו, אך מקשי כל שורה צמודים זה לזה. המקשים מוגבהים מעט במרכזם מה שמעניק הבדלה סבירה ביניהם. האותיות שעליהם מוארות והסימון ברור. עם זאת, המקשים דורשים לחיצה חזקה יחסית, והקלדה ממושכת דורשת סבלנות רבה.

המקשים מוגבהים מעט במרכזם מה שמעניק הבדלה סבירה ביניהם. עם זאת, הם דורשים לחיצה חזקה יחסית, והקלדה ממושכת דורשת סבלנות רבה

הממשק של סדרת S40 עבר התאמה לעבוד מול מסך המגע ולוח המקשים במקביל. כפי שכבר ראינו במכשיר Nokia X3-02, זה נעשה טוב למדי, אבל בדרך כלל גם די מיותר. נוקיה השאילה לכאן את מסך הנעילה המוכר מאייפון ואנדרואיד, עם הסטה של האצבע מצד לצד – שזה בהחלט נוח יותר מצירוף המקשים הוותיק, ההוא עם הכוכבית. בתרחישים שמצריכים לחיצה בסך הכל התפעול די נוח; כך למשל הוחלפו מקשי ה- Soft Keys הוותיקים בכאלה וירטואליים, ובהחלט אנחנו לא מתלוננים. אבל כשמגיעים לגלילה מגלים שהמכשיר לא תמיד מזהה נכון את הגלילה, לפעמים מפרש אותה כלחיצה במקום וגורם לתסכול כללי. במקום גלילה בין מסכי בית, המכשיר תומך במחוות: הסטת האצבע ימינה תפתח את "אוסף האפליקציות", הכולל תוכנות  מותקנות מראש ואפליקציות שהורדתם מחנות Nokia, והסטת האצבע ימינה תפתח את קטגוריית המשחקים.

מבחינה גרפית, הממשק השתנה מעט מאוד ביחס לגרסאות קודמות. האייקונים הפכו למופשטים, שטוחים ונאים יותר מאלו הקודמים, אבל תפריטי הטקסט נותרו זהים וכך גם הפונט המיושן של נוקיה. בסך הכל, משתמשי נוקיה וותיקים ירגישו די בנוח לאחר כמה דקות של הסתגלות.

מימין המכשיר נמצאים לחצני העוצמה, ומתחתם לחצן המשמש לנעילת המסך (כדי לפתוח את הנעילה תזדקקו להסטת האצבע על מסך המגע). המקשים הללו קטנים ולטעמנו לא בולטים מספיק, והם מחייבים לחיצה החלטית כדי שיגיבו.

מימין המכשיר נמצאים לחצני העוצמה, ומתחתם לחצן המשמש לנעילת המסך. המקשים הללו קטנים ולטעמנו לא בולטים מספיק, והם מחייבים לחיצה החלטית כדי שיגיבו

חיבורי המכשיר השונים ממוקמים כולם בחלקו העליון. יש שם חיבור למטען הזעיר של נוקיה, שקע Micro-USB לחיבור למחשב ובמרכז – כניסת 3.5 מ"מ לאוזניות. למרבה השמחה, גם חיבור ה-USB מסוגל לטעון את המכשיר, כך שלמעשה תוכלו לטעון את המכשיר הן מהמחשב, הן ממטען נוקיה והן ממטען של מכשירי אנדרואיד ואחרים, המשתמשים בחיבור Micro-USB.

ערכת המכשיר כוללת זוג אוזניות עם מיקרופון, מטען ביתי וספרות הדרכה.

בראש המכשיר יש חיבור למטען הזעיר של נוקיה, שקע Micro-USB לחיבור למחשב ובמרכז – כניסת 3.5 מ"מ לאוזניות. למרבה השמחה, גם חיבור ה-USB מסוגל לטעון את המכשיר

אנדרואיד
 מאנדרואיד היא אחת משלוש מערכות הפעלה בסמארטפונים. היא מתאפיינת בפתיחות ובהתאמה למגוון עצום של מכשירים. אנדרואיד מאפשרת התאמה אישית נרחבת של כל תכונה ומאפיין, וקל להחליף כל תוכנת בסיס (מחייגן ועד דפדפן) באפליקציה אחרת. ישנה תמיכה בווידג'טים בעמודי הבית שמציגים תוכן רלוונטי ולא רק אייקונים. בנוסף, ניתן לפתוח את מרבית מכשירי האנדרואיד להרשאות מתקדמות (Root) בקלות יחסית, ואף להחליף את גרסת המערכת (ROM) באופן עצמאי לגרסאות אחרות.החסרונות של אנדרואיד הם פעולה פחות זורמת וחלקה, בדרך כלל, מהמתחרה של אפל, ובפרגמנטציה רבה – לאמור, בגלל מגוון המכשירים והקונפיגורציות, חלק מהאפליקציות אינן מתאימות לכל המכשירים ועדכוני הקושחה מגיעים לעיתים באיחור, מפני שכל יצרן צריך להתאים את התוכנה למכשירים שלו בנפרד.

מולטימדיה וגלישה (10%)

7.5

Nokia 300 מצויד במצלמת 5 מגה פיקסל – רזולוציה נאה עבור מכשיר פשוט וזול. עם זאת, המצלמה בסיסית להחריד ואינה כוללת פלאש, לחצן ייעודי או מיקוד אוטומטי. תפריט המצלמה כולל כמה אפקטים (שחור לבן, ספיה, נגטיב), איזון לובן והגדרת הרזולוציה. הצילום מתבצע באמצעות נגיעה במקש וירטואלי במסך.

בשל העדשה בעלת אורך-המוקד הקבוע, לא ניתן להפיק תמונות תקריב כלשהן והמיקוד מוגבל לצילום ממרחק של כחצי מטר. התמונות שצילמנו באור יום נראו במבט שטחי טובות מאוד מבחינת גוונים וחדות כללית, והן בהחלט תספקנה לשיתוף במייל או ברשתות החברתיות. במבט בוחן מתגלה מיד שבגודל המקורי התמונה נראית רע מאוד מבחינת פירוט, חדות ורעשים, והדפסה גדולה אינה מומלצת. צילום בתוך הבית יצא לנו בדרך כלל מטושטש, אם כי קיבלנו כמה תמונות חדות ונקיות להפתיע.

מצלמת הוידיאו מאפשרת צילום ברזולוציית VGA בלבד (640X480) ובקצב של 15 פריימים לשנייה. האיכות בהתאם – התנועה מקרטעת מאוד והתמונה עמוסה פיקסלים במקרים של תנועה מהירה.

צילום סטילס נראה לא רע באור יום, אך במבט מקרוב מתגלים פגמים רבים. צילום בתוך הבית יוצר מטושטש לעיתים קרובות, והוידיאו מקרטע. אין למצלמה פלאש או מיקוד אוטומטי

נגן המוזיקה במכשיר פשוט אך יעיל. לא מצאנו שם פונקציות מתקדמות כלשהן, אך מה שיש עובד כהלכה. המכשיר ממיין את השירים לפי אמנים, אלבומים וסגנונות, תומך ברשימות השמעה וכן בנגינה חוזרת או רנדומלית. הנגן יודע לעבוד ברקע, אך למרבה הצער לא ניתן לשנות את הווליום כשהמכשיר נעול – תאלצו לפתוח את נעילת המסך ורק אז להגדיר את הווליום כרצונכם.

בזכות תמיכה ב-Bluetooth A2DP תוכלו להאזין למוזיקה שלכם באמצעות אוזניות סטריאו אלחוטיות. אגב, האוזניות המצורפות הן בעלות כבל ארוך מאוד, וזה יתרון בעינינו. פורמטי האודיו הנתמכים במכשיר הם MP3/WAV/WMA/AAC.

נגן הוידיאו תומך בפורמטים MP4/H.264/H.263/WMV, ואכן הצלחנו לנגן באמצעותו כמה סרטוני MP4 שהיו לנו. חיברנו את המכשיר למחשב במצב "העברת מדיה" (ולא במצב "אחסון בנפח גבוה"), והתבקשנו לאשר המרה לפני ההעברה. ההמרה הזו כיווצה את נפח הסרטון בכ-60% וכנראה גם התאימה את הרזולוציה לזו של המסך. על כל פנים, מדובר במסך קטן מאוד וגם בפורמט אנכי שאינו מצאים לצפייה בוידיאו (מעבר ל"מסך מלא" עובר לתצוגה אופקית, אבל אז האחיזה במכשיר מוזרה), וגם האיכות הפושרת שלו לא מוסיפה לחוויה.

הדפדפן הוא כנראה המרוויח העיקרי מהמעבד החזק יחסית שיש במכשיר הזה. הוא מסייע לו להתמודד יפה עם עמודי אינטרנט מלאים, שנטענים במהירות סבירה מאוד ובסך הכל הגלישה בהם אפשרית. בעוכריו של ה- Asha 300 עומד שוב המסך הקטן וטכנולוגיית המגע המיושנת שלו, שהופכת את הגלילה האינסופית בעמודים למעצבנת ולא יעילה. בהעדר אפליקציות כתחליף לעמודי האינטרנט המלאים, ובהיעדר תמיכה ב-Wi-Fi, הגלישה במכשיר שימשה לנו לשעות הדחק בלבד.

המכשיר מציע חיבור לרשתות חברתיות באמצעות אפליקציה ייעודית, שהתגלתה כאיטית ולא מספקת מבחינת פונקציות ונוחות שימוש. אל המייל שלכם תוכלו להתחבר אם אתם בשירותים נפוצים כמו Gmail או Windows Live, וישנה תמיכה גם בחשבונות אחרים בפרוטוקול POP3 או IMAP, אך אין אפשרות להגדיר כתובת משרת ארגוני Exchange.

בגזרת המשחקים, מצאנו במכשיר 7 מהם – כשאחד המשחקים הוא לא פחות ולא יותר Angry birds הפופולארי. יכולת המגע של המסך והמעבד מספקים עבור המשחק הזה, ואם טרם התגברתם על ההתמכרות, תוכלו להמשיך להתעלל בחזירים הירוקים גם מכאן.

בגזרת המשחקים, מצאנו במכשיר 7 מהם – כשאחד המשחקים הוא Angry birds הפופולארי. יכולת המגע של המסך והמעבד מספקים עבור המשחק הזה

החיבור למחשב מתבצע כאמור בשיטת "העברת מדיה" או בשיטת כונן אחסון רגיל. בנוסף תוכלו לסנכרן את הנתונים שלכם עם תוכנת Ovi Suite, שמתגלה כנוחה וידידותית ומותקנת ישירות מהמכשיר על המחשב שלכם. תכונה מעניינת שיש במכשיר היא תמיכה ב-USB On The Go, שבאמצעותה תוכלו לחבר אל המכשיר כונן חיצוני עם כבל מיוחד דרך כניסת ה-Micro-USB. זו תכונה מתקדמת שפגשנו בעבר ב-Nokia N8, אבל קצת קשה להעלות על הדעת לשם מה תזדקקו לה במכשיר פשוט כמו ה- Asha 300.

רזולוציה
הרזולוציה קובעת את מידת חדות התמונה ואת רמת הפירוט שלה, והיא נמדדת במספר הפיקסלים שמרכיבים את התמונה השלמה. ככל שהרזולוציה גבוהה יותר התמונה תהיה מפורטת וחדה יותר, וככל שהמסך גדול יותר דרושה רזולוציה גבוהה יותר כדי להציג תמונה איכותית. עם זאת, מסכים זהים בגודלם, בעיקר הגדולים שבהם, יכולים להיות בעלי רזולוציות שונות, ומי שמייעד את המכשיר לצילום, וידיאו ומשחקים, יעדיף רזולוציה גבוהה יותר. הרזולוציות מתחילות מ-90X60 פיקסלים במסכים קטנים, 160X128 פיקסלים במסכים בינוניים, ומסכים גדולים, המצויים בדרך כלל בטלפונים מתקדמים או חכמים (Smart Phones), מגיעים עד לרזולוציה של 640X480 פיקסלים.

משך פעולת סוללה (25%)

9

נוקיה 300 מצויד בסוללת ליתיום-יון (BL-4U) בקיבולת של 1100mAh, שלהצהרת החברה אמורה לספק עד 597 שעות המתנה, 28 שעות האזנה למוזיקה או 4:18 שעות שיחה.

בשימוש סטנדרטי שלנו, המכשיר החזיק מעמד בין יום וחצי ליומיים, תלוי עד כמה העמסנו עליו. בסך הכל אלו חיי סוללה יפים בהשוואה לסמארטפונים, אבל כיוון שלא מדובר בסמארטפון אלא במכשיר פשוט קיווינו לחיי סוללה קצת יותר ארוכים. יש להניח שמהעבד החזק ומסך המגע גובים מחיר בעניין זה.

סמארטפון
טלפון חכם מתאפיין בצג גדול, בקיבולת זיכרון גדולה, ולעיתים מצויד במסך מגע או במקלדת מלאה (QWERTY), לצורך הקלדה נוחה יותר של טקסט. מערכת ההפעלה במכשירים אלו מתקדמת ממערכת ההפעלה של טלפונים רגילים ולכן מאפשרת מגוון רחב של יישומים.

עמידות (10%)

9

Asha 300 מפגין עמידות של מכשיר נוקיה טיפוסי. הוא סולידי, בנוי כהלכה מחומרים שרובם נראים איכותיים ונראה שישרוד בקלות שימוש ארוך טווח. יש לזכור שמסך המגע אינו מכוסה זכוכית שבירה אלא חומר פלסטי לחיץ, מה שמפחית את החשש לשברים במסך. יוצא הדופן הוא מכסה הסוללה, שאמנם מורכב היטב למקומו באמצעות שלל זיזים מכל הכיוונים, אך עשוי מפלסטיק שמעניק תחושה זולה.