BlackBerry Q10

שתף באמצעות:

טלפון סלולרי BlackBerry Q10

סקירת wisebuy - טלפון סלולרי BlackBerry Q10

הטוב
  • עיצוב מוכר ושימושי
  • מקלדת פיזית
  • איכות שיחה טובה
  • מסך חד וברור לטקסט
  • חיבור טוב ליישומי המשרד
הרע
  • מצלמת סטילס באיכות בינונית
  • מסך קטן מדי לגלישה ומולטימדיה
  • היעדר של תוכנת ניווט רלבנטית
בשורה התחתונה

בלקברי השיקה את ה- Q10 ומכוונת בדיוק לקהל המסורתי של סדרת ה- Bold שלה, עם קריצה לעולם החדש בעזרת מערכת הפעלה חדשה ומסך מגע. המקלדת הפיזית הטובה יכולה למשוך למי שזקוקים בעיקר למכשיר עבודה ושומרים נאמנות לממדי מסך קטנים וחיבור טוב לישומים ארגוניים. המשתמש המודרני, המעוניין במצלמה באיכות גבוהה ומסך גדול לשימושי מולטימדיה עשירים, עלול להתאכזב כאן.

הקדמה

RIM, יצרנית הבלאקברי הוותיקה, שלטה שנים רבות בעולם החברות הגדולות עם שורה של מכשירים מוכווני אנשי עסקים, שהצטיינו ביכולות חיבור טובות לעולם הארגוני, אבטחה שריצתה גם אנשי IT קשוחים ומקלדות פיזיות מנצחות. לאחרונה, עם השקתה של מערכת ההפעלה 10 מתוצרתה וכן מכשיר ה- Z10 שהציג שימוש טוב במסך מגע בלבד, פנתה החברה (ששינתה את שמה בינתיים לבלקברי)  לקרוץ גם לקהל החדש שמבקש מסכי מגע ויכולות מולטימדיה.

המכשיר השני המציג את מערכת ההפעלה החדשה הוא ה-
Q10, שחוזר בצעדי ריקוד מהירים לנשק הקלאסי של BlackBerry – מקלדת פיזית, ממדים נוחים ומסך קומפקטי. בנוסף מציע המכשיר את יכולות הניווט בעזרת מחוות על גבי מסך המגע ומוותר בדרך על משטח מגע לניווט ומקשי חיוג שלהם הורגלו משתמשי בלאקברי הוותיקים. מתחת למכסה המנוע אנו מוצאים מעבד Krait כפול ליבה במהירות 1.5GHz ומעבד גרפי Adreno 225, זיכרון RAM בנפח 2GB, מסך ריבועי בגודל של 3.1 אינטש ברזולוציית 720x720 פיקסלים, מצלמה ראשית ברזולוציית 8 מגה פיקסל התומכת בצילום וידיאוHD  מלא ומצלמה קדמית ברזולוציה של 2 מגה פיקסל, יציאת Micro-HDMI ועוד.

האם המכשיר החדש מסוגל לצלוח את הגשר לעבר עולם המולטימדיה או למשוך את הקהל המסורתי של בלאקברי? לקחנו את המכשיר לבדיקה של שבוע שכללה נסיעת עסקים לגיברלטר, פגישות עם אנשי עסקים בריטיים וארוחות סטייקים מפרכות (כן, אנחנו סובלים פה במערכת לא מעט למענכם) – בעינינו המבחן ההולם ל –
Q10.

רזולוציה
הרזולוציה קובעת את מידת חדות התמונה ואת רמת הפירוט שלה, והיא נמדדת במספר הפיקסלים שמרכיבים את התמונה השלמה. ככל שהרזולוציה גבוהה יותר התמונה תהיה מפורטת וחדה יותר, וככל שהמסך גדול יותר דרושה רזולוציה גבוהה יותר כדי להציג תמונה איכותית. עם זאת, מסכים זהים בגודלם, בעיקר הגדולים שבהם, יכולים להיות בעלי רזולוציות שונות, ומי שמייעד את המכשיר לצילום, וידיאו ומשחקים, יעדיף רזולוציה גבוהה יותר. הרזולוציות מתחילות מ-90X60 פיקסלים במסכים קטנים, 160X128 פיקסלים במסכים בינוניים, ומסכים גדולים, המצויים בדרך כלל בטלפונים מתקדמים או חכמים (Smart Phones), מגיעים עד לרזולוציה של 640X480 פיקסלים.

איכות הקול ושמע (15%)

9

מבחינת איכות השיחה והקול, אין כאן הפתעות לטובה או לרעה, כאשר ה- Q10 מספק את מה שמצופה ממנו בחזית הזאת. הקול בנשמע בשיחה ברור וצלול בשני הצדדים וגם הרמקול החיצוני אינו מאכזב והוא מספיק חזק גם להשמעת צלצולים וגם לשימוש בו לשיחה ללא ידיים. למוזיקה מצאנו אותו מעט חלש מדי.

האוזניות המסופקות עם המכשיר מספקות צליל ברור וצלול. חיבור המכשיר למערכת ה-
Bluetooth ברכב  התבצע באופן תקין ואפשר שיחה והאזנה למוזיקה שאוחסנה במכשיר.

נוחות השימוש (35%)

8.5

המראה של ה- Blackberry Q10 מושך יותר מהדגמים הוותיקים של החברה שהגיעו בתצורה דומה של מקלדת ומסך מגע. אהבנו את היעלמו של פס המתכת הכסוף ואת הגב הנעים למגע שמונע החלקה מכף היד. עם זאת, אי אפשר לטעות במשפחה ממנו הוא בא, וכל משתמש במכשיר Bold מאז ומעולם יעריך את השמרנות. זהו אינו מכשיר דק, עם 10.4 מ"מ עובי, וגם משקלו נכבד – 139 גרם, אך הוא יושב מצוין ביד ובכיס ואינו מרגיש כבד. כמובן שעם העיצוב השמרני אף אחד אינו מעיף במכשיר מבט נוסף כדי לגלות שזהו מכשיר חדש. כמיטב האופנה, בלקברי מציעה את המכשיר בצבעי שחור או לבן.

זהו אינו מכשיר דק, עם 10.4 מ"מ עובי, וגם משקלו נכבד – 139 גרם, אך הוא יושב מצוין ביד ובכיס ואינו מרגיש כבד. העיצוב שמרני אבל אלגנטי

המסך הריבועי אמנם קטן יחסית אבל בהיר וחד, עם צפיפות מרשימה של 328ppi, 720x720 פיקסלים וגודל של 3.1 אינטש.

ממשק השימוש ב-
Q10 דורש הסתגלות למי שאינו בא מעולם הפלייבוק – הטאבלט של בלאקברי שהיה הראשון שהציע מחוות מחוץ למסך כדרך להפעלת תפריטים. בקצרה, גרירה של האצבע מצידו העליון של המסך פנימה פותחת תפריט הגדרות, מלמטה – חזרה למסך ראשי, מימין – דפדוף במסכים ומשמאל – פתיחה של מרכז ההודעות. ככלל, המחוות עובדות טוב למדי, אם כי צריך לפתח מיומנות בנגיעה במקום הנכון כדי להפעיל את המסך. הממשק רחוק מלהיות אינטואיטיבי או מהיר ללמידה, לכל מי שבא מעולם האייפון והאנדרואיד או ממערכת ההפעלה הקודמת של בלקברי. פירוט נרחב על מערכת ההפעלה החדשה תוכלו למצוא בסקירת המכשיר הקודם של החברה, Blackberry Z10 שבדקנו לא מכבר.

עם חומרה עדכנית, המכשיר מגיב מהר והדפדוף ביישומים האחרונים קל. מסייעת בכך חלוניות היישומים האחרונים שמופיעות על גבי המסך הראשי באופן אוטומטי, כאשר הן מציגות מידע – כותרת ההודעה האחרונה, מסך מוקטן של עמוד האינטרנט ועוד.

להבדיל ממכשירי בלקברי קודמים בסדרה, אין כאן מקש ניווט או מקשי חיוג וכל הניווט מתבצע באמצעות מסך המגע. החיוג יכול להתבצע בעזרת המקשים הפיזיים או על גבי המסך. מימין המכשיר אנחנו מוצאים מקשי עוצמה ומקש עצור/השתק ביניהם. בצד השני יש חרירי Micro-USB ו- Micro-HDMI. בחלק העליון יש מקש הדלקה וכיבוי ושקע 3.5 מ"מ לאוזניה.

מימין המכשיר אנחנו מוצאים מקשי עוצמה ומקש עצור/השתק ביניהם. בצד השני יש חרירי Micro-HDMI ו-Micro-USB

המקלדת הקלאסית של בלקברי לא עברה שום שינוי והיא ממשיכה להציע חוויית כתיבה טובה מאוד למי שמורגל במקלדות פיזיות. מנגד, מי שהתרגל להקליד על מסך מגע גדול, עשוי למצוא את המקלדת הזאת מעט קטנה ולא נוחה להפעלה. אנחנו מצאנו אותנו כצפופה מדי לידינו המגושמות.

ערכת המכשיר כוללת מטען, כבל סנכרון וטעינה ואוזניות סטריאופוניות.

המקלדת הקלאסית ממשיכה להציע חוויית כתיבה טובה מאוד למי שמורגל במקלדות פיזיות. מנגד, מי שהתרגל להקליד על מסך מגע גדול, עשוי למצוא את המקלדת הזאת מעט קטנה ולא נוחה

מקלדת
טלפונים חכמים רבים כוללים מקלדת לצורך הקלדה נוחה יחסית של טקסט. בחלק מהדגמים המקלדת אינה מלאה ומותאמת למכשיר בידי היצרן, ובחלקם יש מקלדת QWERTY. זוהי מקלדת מלאה המכילה את כל האותיות, המבוססת על שיטת סידור האותיות כפי שאנו מכירים כיום בכל המקלדות המלאות. היא נקראת כך בשל סידור האותיות Q, W, E,  R, T, Y זו לצד זו בחלקה השמאלי העליון של המקלדת.

יישומי מולטימדיה (15%)

8

בלקברי ציידו את Q10 במיטב החומרה, עם מצלמת 8 מגה פיקסל קדמית המאפשרת צילום וידיאו ברזולוציית 1080p. יש גם מצלמה קדמית לשיחות וידיאו וצילום עצמי ברזולוציית 2 מגה פיקסל שמצלמת וידיאו באיכות 720p. כאשר ניגשנו להשתמש בצילום בפועל, מצאנו שכדי להפעיל את המצלמה יש צורך לבצע לחיצה על גבי המסך במקום כלשהו ואיך כפתור ייעודי או צלמית על גבי המסך. ניתן להשתמש במקשי העוצמה או הרווח כמקש הצילום. עוד משהו שמצאנו כמוזר זה המסך המרובע (הנטייה הטבעית שלנו הייתה לחפש את הזווית בה המסך רחב יותר ופה אין כזה דבר...).

מבחינת איכות הצילום, התוצאות היו מעורבות. קיבלנו תמונות טובות בתקריב, אך התמונות הרגילות, בצילום יום-יומי בתוך חדר, נטו לאובדן פרטים ומיקוד והצבעים נטו להיות דהויים. תמונות שצולמו בחוץ, לעומת זאת, ובתנאי תאורה טובים, היו טובות, עם פרטים מובחנים וצבעים טבעיים. סרטוני הוידיאו היו טובים, עם תמונה יציבה ללא קפיצות, זום משתנה לפי הצורך וצבעים טבעיים.

בצילום בתוך חדר התמונות נטו לאובדן פרטים ומיקוד והצבעים נטו להיות דהויים. תמונות שצולמו בחוץ, לעומת זאת, ובתנאי תאורה טובים, היו טובות עם פרטים מובחנים וצבעים טבעיים

הגלריה מציגה את התמונות והסרטונים בממשק אחיד וההצגה והדפדוף פשוטים. ניתן לבצע שיתוף של התמונות בכל הרשתות החברתיות הנפוצות וכן דרך הודעה. התצוגה על גבי המסך בהירה וחדה, אך המסך קטן (3.1 אינטש) ואינו ממש מספק להצגת תמונות וסרטים.

התמיכה בהצגת סרטונים סבירה וכוללת פורמטים פופולריים כמו DivX/XviD אך לא MKV. הצפייה בסרטונים אינה חוויה מרשימה בשל המסך שאמנם בהיר וחד ונראה טוב בשמש, אך קטן מדי. הפעלה של קבצי מוזיקה מתבצעת בעזרת הנגן, שאינו מסובך מדי ומציג את עטיפת האלבום וכפתורי שליטה על ההפעלה, נגינה מחדש, השמעה אקראית ועצירה. יש שלוש אפשרויות הצגה של המוזיקה – נוגנו לאחרונה, כל המוזיקה ממוינת לפי אמן, אלבום וסוגה וכן רשימות השמעה. אפשר לשלוט בעזרת הלחצנים הצדדיים על עוצמת ההשמעה, לדלג בין שירים ולעצור השמעה, גם כאשר המסך נעול. אין אקולייזר במכשיר וחבל.

המכשיר היטיב לקלוט אות מלוויינים וביצע זאת במהירות טובה. חסר לנו באופן מוחלט יישום מפות וניווט. היישום של בלקברי אינו רלבנטי בישראל וכרגע
Waze אינו זמין במכשיר זה.

MKV
Matroskaפורמט פופולרי וחופשי לקובצי וידיאו, בעיקר באיכות HD. קובץ ה-MKV הוא למעשה "קונטיינר" שמסוגל להכיל מגוון של קבצים – קובץ הוידיאו, קובצי האודיו, הכתוביות וכדומה. מכשירים התומכים בנגינת קובצי MKV מסוגלים לפתוח את הקובץ ולפענח את תכולתו.

גלישה וסנכרון (15%)

9

אנשי בלקברי לא חסכו כאן מבחינת החומרה והתוכנה, וה- Blackberry Q10 מצויד מכל טוב הקישוריות – מרשתות דור רביעי מהירות (שעדיין אינו זמינות בארצנו הקטנה), דרך Bluetooth בגרסה 4.0 וכלה ברשתות Wi-Fi בשני התדרים הקיימים ותמיכה ב- DLNA, ואפילו שבב NFC. יש גם יציאת Micro-HDMI לתמיכה בהקרנה על גבי מסכים.

הגלישה מתבצעת במהירות מצוינת וגם ההתאמה למסך הייתה טובה בכל האתרים בהם גלשנו, כמו שצפוי מדפדפן מבוסס מנוע
WebKit שמצוי במכשיר. מנגד, המסך כזכור אינו גדול במיוחד וחווית הגלישה כוללת גלילות רבות (שניתנות לביצוע קל) בעזרת מסך המגע. על גבי המסך מופיעה שורת הכתובת, כפתור חזרה וכפתור תפריט.

התמיכה בחיבור למערכות משרדיות מתבצעת היטב, ולמרות שחיברנו את המכשיר ל-
Outlookשל הארגון דרך חיבור ActiveSync ולא דרך חיבור ה-BB  הסטנדרטי (מסתבר שצריך לשדרג שרתים בארגון בשביל להפעיל מכשיר עם BB10 – ואנחנו שבענו וויכוחים עם טכנאים בריטיים), תפקד המכשיר מצוין ככלי עסקי משובח, שמאפשר חיבור מייל מהיר ואיכותי, קריאת ועריכת מסמכי Office, סנכרון יומן וקביעת פגישות ועוד. שמחנו לגלות שמערכת ההפעלה החדשה מתקדמת יותר באפשרויות קביעת הפגישות וזימונן. מצאנו את הדבר שימושי ביותר כאשר גילינו, בהגיענו למשרדנו בגיברלטר, כי טכנאי אנגלי כלשהו קלקל את כלל הרשת האלחוטית הפנימית בהתקנה כושלת, דבר שהכריח אותנו להסתמך על ה- Q10 בלבד לעבודה של כחצי יום.

רדיו
מקלט רדיו הנמצא בחלק מהטלפונים ומאפשר קליטה של שידורי רדיו בתדר FM. רוב מכשירי הסלולר שכוללים מקלט רדיו משתמשים באוזניות כאנטנה ולכן ניתן להאזין לרדיו רק כאשר האוזניות מחוברות.   תכונות נוספות של מכשירים עם רדיו היא תמיכה ברדיו RDS, המאפשר קבלה של מידע טקסטואלי אודות התחנה והשיר, וכן הקלטת שירים מהרדיו ושמירתם כקבצים להשמעה או כצלצול במכשיר. בחלק מהדגמים ישנה תכונת זיהוי מוסיקה המתנגנת ברדיו דרך האינטרנט (למשל, TrackIDשל סוני אריקסון).

משך פעולת סוללה (10%)

9

הסוללה המסתתרת ב- Blackberry Q10 היא בקיבולת של 2100mAh, בהחלט לא רע למסך בגודל הזה. נתוני היצרן טוענים כאן לשלוש עשרה שעות שיחה וכשבועיים המתנה.

במבחן המציאות, המכשיר שרד אצלנו בממוצע יום וחצי כאשר עבד רצוף עם סנכרון של שני חשבונות מייל ורשתות חברתיות – בהחלט מספק.

עמידות (10%)

10

איכות ההרכבה והחומרים של בלאקברי נראתה ללא רבב, והמסך הקטן למדי עשוי לסייע בשרידתו לאורך זמן. גם המכסה המהודק היטב והמקלדת המוצקה מבשרים טובות. כרגיל, בלקברי מצדיקים את שמם הטוב בתחום איכות הבנייה וההרכבה ומציגים שוב מכשיר איכותי בתחושה שנראה שישרוד זמן רב.

המוצר נמסר לבדיקה באדיבות GoMobile

מקלדת
טלפונים חכמים רבים כוללים מקלדת לצורך הקלדה נוחה יחסית של טקסט. בחלק מהדגמים המקלדת אינה מלאה ומותאמת למכשיר בידי היצרן, ובחלקם יש מקלדת QWERTY. זוהי מקלדת מלאה המכילה את כל האותיות, המבוססת על שיטת סידור האותיות כפי שאנו מכירים כיום בכל המקלדות המלאות. היא נקראת כך בשל סידור האותיות Q, W, E,  R, T, Y זו לצד זו בחלקה השמאלי העליון של המקלדת.