Samsung ATIV Book 9 Lite NP915S3G-K02IL

שתף באמצעות:

מחשב נייד Samsung ATIV Book 9 Lite NP915S3G-K02IL סמסונג

סקירת wisebuy - מחשב נייד Samsung ATIV Book 9 Lite NP915S3G-K02IL סמסונג

הטוב
  • זמני טעינה והתעוררות מהירים מאוד
  • דק וקל משקל
  • מסך מגע חד ואיכותי
  • מקלדת נוחה מאוד
  • קליטת Wi-Fi מעולה
הרע
  • מיועד למשימות בסיסיות
  • מתחמם ולא ניתן לעבוד איתו על הברכיים
  • צירי המסך מתנדנדים
  • משטח עכבר רגיש מדי
  • סט חיבורים מצומצם
בשורה התחתונה

Samsung ATIV Book 9 Lite מתאים במיוחד לאנשים שחשובה להם זמינות המחשב: מהירות טעינה ועליית מערכת ההפעלה, משקל קל ומסך מגע. הודות למעבד ארבע ליבות ודיסק SSD כל אלו מתאפשרים. יחד עם זאת, המעבד אינו מאפשר עבודה כבדה וככל הנראה מתאים בעיקר לסטודנטים או לצעירים אחרים שיאהבו את המקלדת המפנקת וחווית הצפייה הטובה. מסך המגע מהווה תוספת מסקרנת אבל לא מושך במיוחד לנוכח התנודתיות שלו והחום שנוצר בעת הנחת המחשב על הברכיים.

משתמשים שחושקים במחשב קל בעל ביצועים סבירים, ימצאו את הדגם הזה בראש רשימת המומלצים עבורם, כל עוד ישמרו את המסמכים שלהם על המחשב עצמו או מחוברים ב-USB, ולא מאוחסנים בשירותי הענן השונים.

הקדמה

רכישת מחשב מסדרה 9 של סמסונג מלווה ברוב המקרים בפרידה כואבת מסכומי כסף גדולים, אך בתמורה מקבלים מחשב פרימיום עם ביצועים מעולים, ממדים קומפקטיים ועיצוב מרשים. ה- ATIV Book 9 Lite הוא תוספת חדשה לסדרה הזו במחיר נמוך משמעותית, עם מסך מגע בגודל 13.3 אינטש ומעבד ארבע-ליבתי במהירות של 1.4 GHz שהארכיטקטורה שלו תוכננה על ידי סמסונג. אלו התכונות המסקרנות במחשב זה, הרותם את היכולות החדשניות של Windows 8 כמערכת הפעלה היברידית.

סמסונג מייעדת את המחשב הזה לסטודנטים או לאנשים הנמצאים בתנועה מתמדת, החפצים במחשב קל וחזק מספיק לשימושים האישיים שלהם, תוך ויתור על כונן קשיח בעל נפח אחסון גדול או סט חיבורים נרחב. עם כונן SSD בנפח של
128GB, זיכרון RAM בנפח 4GB וכרטיס מסך Radeon HD 8250 מבית AMD, סמסונג מציגה תוספת מסקרנת לסדרת ה-9 שלה.

כרטיס מסך
רכיב שממיר את המידע הלוגי שבמחשב למידע ויזואלי המוצג על המסך. יש שני סוגים של כרטיסי מסך, הראשון והבסיסי הוא כרטיס המשולב כשבב על לוח האם ומשתמש בזיכרון הכללי של המחשב (shared). כרטיס זה יכול לשמש היטב כל משתמש שאינו מתכוון להריץ משחקים ותוכנות תלת ממד, ואין צורך להשקיע בכרטיס נפרד ויקר.הסוג השני הוא כרטיס נפרד עם זיכרון ומעבד משלו, שמציג תוכן ויזואלי ותלת ממד ברמה גבוהה. זיכרון מינימלי מומלץ לכרטיס עצמאי הוא 256MB.

ביצועים (35%)

8

נדמה שאחד מעיקרי גאוותה של סמסונג על המחשב הזה הוא הזמן הקצר לטעינת מערכת ההפעלה. מהרגע שלחצנו על כפתור ההפעלה והמחשב נדלק, עברו כ-8 שניות שאחריהן כבר יכולנו להשתמש במחשב. סביר להניח שלאחר התקנת תוכנות רבות נוספות שנטענות עם הפעלת המחשב זמן ההפעלה היה ארוך יותר, אך בכל אופן זהו זמן מרשים שיכול להוות גורם מכריע עבור אנשים שחייבים את המחשב זמין לפעולה בכל עת. גם זמן ההתעוררות ממצב שינה קצר ועומד על 2 שניות. יש לציין לטובה את הכונן הקשיח מסוג SSD התורם גם לזמן העלייה הקצר, גם למשקל הנמוך של המחשב וגם למניעת נזקים למידע המאוחסן בו במקרי נפילה.

Samsung ATIV Book 9 Lite מצויד במעבר Quad-Core במהירות 1.4 GHz. לא הצלחנו לגלות יותר מדי פרטים על המעבד, ואנו מניחים שכחלק מהניסיון של סמסונג לתמחר את המחשב במחיר אטרקטיבי, היא הגיעה להבנה עם יצרנית המעבד כי שמה לא יוזכר ובכך לעמעם את ערך המותג שלו. בסוד נגלה לכם שהיצרנית היא AMD, ונציין גם שאנשי סמסונג טענו באוזנינו שהוא מקביל למעבדי Core i3 מהדור האחרון ואף אמור להתעלות עליהם במקצת, אבל אין פרטים טכניים נוספים.

כל תוכנת עריכת וידיאו תשמח למעבד מרובה ליבות, אך נראה שהמעבד המסתורי של סמסונג לא מסוגל לתת את התמורה המתבקשת מהתואר שלו. הפעלנו את Edius, תוכנה פופולארית לעריכת וידיאו, והעבודה עליה הייתה קרובה לבלתי אפשרית. התוכנה נתקעה, הוחשכה ומחוון ה"המתנה" של העכבר הופיע תדיר. רינדור של קליפ בארוך 3 דקות ללא עריכה ועם אפקט סרט ישן ארך כ-12 דקות. זוהי תוצאה לא רעה, אך לא היינו מסתמכים על מחשב זה לצורך עבודה ויזואלית כבדה. בעת הרינדור מאווררי המחשב עברו להילוך גבוה, אך הם היו כה חרישיים עד שהיינו צריכים לכבות את המזגן בשביל להרגיש ברעש אותו הם הפיקו.

לאחר שהדלקנו את המחשב לראשונה, התקנו עליו חבילת תוכנות משרדיות והתחלנו לעבוד על גיליונות אלקטרוניים, כאלו שנמצאו על הענן וכאלו שישבו על המחשב עצמו. בעת הפעלת תוכנות נפוצות כגון Chrome או OpenOffice המחשב מגיע לקצה ניצול המעבד והזיכרון לאחר זמן רב. מסתמן שהנקודה החלשה נמצאת בעבודה מול קבצים ומסמכים שאינם נמצאים על המחשב. בעת עבודה על גיליונות רבים הנמצאים בענן והמחייבים פתיחה של טאבים רבים, המחשב קרטע ותוכנות הפסיקו להגיב. כאשר השארנו טאבים פתוחים רבים רק למטרת קריאה והתמקדנו בעבודה על מסמכים ששכנו על המחשב, רמת ניצול המעבד נשארה במינימום, גם כשהפעלנו מוזיקה ברקע, אך ברגע שעבדנו גם על מסמכים בענן, ניצול המעבד הרקיע לשחקים.

המחשב מצויד במאיץ גרפי
Radeon HD 8250 של AMD, אך הוא איננו מיועד למשחקים כבדים יותר מ-Portal2. צפינו בטריילר של Fire With Fire ברזולוציית 720p וכן במגוון סרטי גלישה ממצלמת GoPro שצולמו ב- 1080p. התרשמנו שכל עוד הסרטים נמצאים על המחשב הם מתנגנים חלק וללא קרטוע בכלל, אך כשמדובר בסרטים שנמצאים ב-Vimeo או ב-YouTube, הנגינה פחות חלקה באופן מורגש.

ולבסוף, מבחן
PCMark07 נתן תוצאה בינונית של 1866 ובמדד חווית המשתמש של Windows המחשב זכה לציון יחסית נמוך: 3.9. החוליה החלשה במחשב היא הכרטיס הגרפי, אך הדיסק הקשיח מקבל ציון יחסית גבוה.

מעבד
המעבד הוא יחידת החישוב והבקרה המרכזית של המחשב. המעבדים הנפוצים כיום למחשבים ניידים הם אלה מסדרת Core i החדשה של אינטל (i3, i5, i7 ) או מעבד דומה מבית AMD, לפי החלוקה הבאה: מעבדי i3 כפולי הליבה של אינטל או מעבדי Athlon II X4 מבית AMD מיועדים לשימושים יום יומיים, כגון גלישה, שימושי מולטימדיה קלים ובינוניים ויישומים פשוטים.   מעבדי  i5 של אינטל ו Phenom II X4 של AMD שכוללים ארבע ליבות, מיועדים לשימושים כבדים יותר.   מעבדי i7 שכוללים עד 8 ליבות משמשים לתוכנות עריכה, גרפיקה, תלת ממד ולריבוי משימות, כאשר i7 Extreme מיועד כבר לגיימרים מושבעים.לאלה, ולמי שרוצה את המילה האחרונה בתחום המעבדים, מומלץ לבחור מעבד בארכיטקטורת Ivy Bridge.   מי שמחפש פתרונות זולים יותר, ובמידה שהמחשב מיועד לשימושים קלים, יכול לשקול מעבדים מסדרות קודמות, דוגמת אינטל Core 2 Quad ו-AMD Phenom – סדרת מעבדים בעלי ארבע ליבות (או 3 בחלק מדגמי Phonem), ולמקרה שכל שקל נחשב, ניתן לשקול מעבד מדגמי core 2 duo. אבל מומלץ ללכת על i3 לפחות כדי להבטיח לעצמכם מחשב שישמש אתכם לאורך זמן.

איכות התצוגה (15%)

9

סמסונג מתגאה במסכים האיכותיים שלה, ומסך זה מצטרף אליהם בשמחה. ל- ATIV Book 9 Liteיש מסך מגע עם הארת LED אחורית בגודל 13.3 אינטש והרזולוציה שלו היא 1366x768 פיקסלים. בעת צפייה בוידיאו, התמונה קונטרסטית, חדה ופריכה. יחד עם זאת, חווית הצפייה מוגבלת יחסית: צריך לצפות ישר במסך על מנת לקבל את התמונה כהלכה, וכן מומלץ לא לשבת איתו באור יום מלא מכיוון שהמסך המבריק יוצר השתקפויות בולטות.

הדבר שהפתיע אותנו היה זווית פתיחה נדיבה מאוד: כמעט 180 מעלות. סמסונג גורסת שכך ניתן לשתף בחוויית הצפייה גם אנשים אחרים. אנחנו מצאנו זאת שימושי כאשר הפעלנו את מסך המגע. בצורה הזו, כשהמחשב כולו אנכי לרגליים, הברכיים לא מתחממות והמסך אינו מתנדנד כשלוחצים עליו. לצערנו, מסך המגע הפסיק לתפקיד לאחר מספר ימי בדיקה, וכנראה שמדובר בבעיה בדגם הספציפי שקיבלנו לבדיקה ולא בתופעה גורפת במחשבי סמסונג מדגם זה. התרשמנו שהמסך מגיב טוב למגע אצבעות, גם בגלישה באתרים שאינם מותאמים לטאבלט או באפליקציות שאינן חלק מממשק האריחים של
Windows 8.

בעת צפייה בוידיאו, התמונה במסך קונטרסטית, חדה ופריכה. יחד עם זאת, חווית הצפייה מוגבלת יחסית: צריך לצפות ישר במסך על מנת לקבל את התמונה כהלכה

רזולוציה
הרזולוציה קובעת את מידת חדות התמונה ואת רמת הפירוט שלה, והיא נמדדת במספר הפיקסלים שמרכיבים את המסך או את התמונה השלמה. הפיקסלים הם נקודות זעירות המסודרות לאורך ולרוחב התמונה או מסך התצוגה. לדוגמה, רזולוציה של 1024x768 משמעותה שיש 1024 פיקסלים אופקיים ו-768 פיקסלים אנכיים. ככל שהמדדים גבוהים יותר כך התמונה תהיה מפורטת וחדה יותר. רזולוציות של מחשב מתחלקות לשני סוגים עיקריים ומצוינות בדרך כלל באותיות המייצגות את מספר הפיקסלים של המסך. הסוג הראשון הוא רזולוציה המקובלת במסך ביחס גובה-רוחב 4:3: SVGA: 800x600 XGA: 1024x768 SXGA: 1280x1024 SXGA+: 1400x1050 UXGA: 1600x1200   הסוג השני הוא רזולוציה המקובלת ביחס גובה רוחב 16:9, האידיאלי לצפייה בסרטים ולהצגת תוכני HD:  WXGA: 1280x800 WXGA+: 1440x900 WSXGA+: 1680x1050 WUXGA: 1920x1200  

ניידות ונוחות השימוש (25%)

8

Samsung ATIV Book 9 Lite מצטיין בעיצוב מדהים ביופיו לטעמנו, ועל אף שהמעטפת שלו עשויה פלסטיק – בניגוד לאחיו היקר ממנו העשוי מתכת – הוא נראה ומרגיש מתכתי ומתוחכם. אנחנו קיבלנו לבדיקה את הדגם הכהה, בצבעי שחור-פחם מינרלי, אך ניתן לרכוש את המחשב גם בצבע לבן. התרשמנו שאנחנו קיבלנו את הדגם היפה יותר. גם כאשר פותחים את המסך המחשב שומר על המראה המתוחכם והגימור המוקפד.

המחשב מצטיין בעיצוב מדהים ביופיו לטעמנו, ועל אף שהמעטפת שלו עשויה פלסטיק – בניגוד לאחיו היקר ממנו העשוי מתכת – הוא נראה ומרגיש מתכתי ומתוחכם

על אף שהמסך הינו מסך מגע ולפיכך אמור להיות כבד יותר, משקלו של המחשב (1.58 ק"ג) אינו מעיק כלל על נשיאתו בתיק או אפילו בעת החזקתו ביד אחת. כמו במחשבים ניידים רבים אחרים, גם ATIV Book 9 Lite דרש מאיתנו לשלב מקשים על מנת לקפוץ לתחתית העמוד (Page down). פעולה זו הייתה נוחה והגיונית למרות הסרבול לכאורה, הודות לרווחים בין המקשים. מקשי המקלדת רכים והגיבו היטב להקלדה ושימוש שוטף אחר כגון סגירת מסכים או מעבר בין חלונות.

משטח העכבר קצת פחות מצא חן בעינינו: הוא אמנם גדול אך רגיש מדי, גם לאחר שכיוונו את הרגישות שלו. לעתים קרובות מדי מצאנו את עצמנו גוללים דף אינטרנט והגודל שלו השתנה נגד רצוננו: גללנו למעלה ולמטה וכאשר רצינו לעבור לשונית בדפדפן בעזרת
Ctrl+Tab, משטח העקיבה זכר את המגע ובשילוב עם מקש Ctrl שינה את גודל התצוגה. כלומר, היינו צריכים להיות זהירים ואיטיים יותר בגלילה של שתי אצבעות בשימוש בדפדפן.

מקשי המקלדת רכים והגיבו היטב להקלדה ושימוש שוטף. משטח העכבר קצת פחות מצא חן בעינינו: הוא אמנם גדול אך רגיש מדי

הרמקולים ממוקמים בפאנל התחתון והם אינם יוצאי דופן באיכותם, אלא די דומים לרמקולים נפוצים במחשבים ניידים. הם מתקשים בבאסים ועל כן מומלץ לחובבי דאב-סטפ לרכוש אוזניות או רמקולים אם ברצונם ליהנות מהמוזיקה הזו ודומותיה.

על מנת לשמור על המשקל הנמוך של המחשב, סמסונג קימצה בחיבורים הזמינים: שני חיבורי
USB (אחד מהם בתקן 3.0), יציאת Micro-HDMI ויציאת Mini-VGA. למעוניינים לחבר את המחשב לרשת קווית, סמסונג סיפקה כבל עם חיבור USB בצד אחד וחיבור Ethernet בצדו השני. לנו זה נראה פתרון מסורבל שמחטיא את כוונת המשורר, והיא מחשב המשוחרר מכל כבל מיותר. כמו כן קיים קורא כרטיסים שיכול לקרוא כרטיסי SD, SDHC, SDXC וכן כניסת אוזניות ומיקרופון משולבת. אלו המבקשים להשתמש ב-Headset עם שתי יציאות נפרדות כנראה יאלצו לרכוש אוזנית Bluetooth לצורך צ'אטים ושיחות אחרות.

כבכל מחשב נייד המכבד את עצמו, גם למחשב זה יש מצלמת אינטרנט. היא מצלמת ברזולוציה של
720p, אך אין לצפות לגדולות ונפלאות ממנה: בשיחת Skype נראינו מפוקסלים וצהובים.

על מנת לשמור על המשקל הנמוך של המחשב, סמסונג קימצה בחיבורים הזמינים: שני חיבורי
USB, יציאת Micro-HDMI ויציאת Mini-VGA, וכן חיבור משולב לאוזניות ומיקרופון

יחד עם המחשב קיבלנו מספר תוכנות פופולאריות לניסיון, כגון Adobe Photoshop Elements ו-Microsoft Office Starter. סמסונג מספקת גם את SideSync המאפשרת שליטה במחשב דרך המכשירים הניידים של סמסונג, כגון טלפון גלקסי או גלקסי טאב, ואף להיפך. אחד השימושים שסמסונג הציעה היה לכתוב הודעות SMS באמצעות האפליקציה הזו. הצלחנו להתקין את האפליקציה על הטאבלט שעמד לרשותנו ואף לחבר בין השניים, אך מרגע הזה ההפעלה והשימוש היו מאוד מסורבלים ולא ברורים, גם לאחר קריאת המדריך למשתמש של האפליקציה. לטעמנו מדובר באפליקציה מיותרת וגימיקית שלא ממש עובדת ומסרבלת את תהליך העבודה.

נקודה נוספת לזכותו של המחשב היא היכולת לקלוט אינטרנט אלחוטי היכן שמחשבים אחרים לא קלטו כלל.

משקל
משקלם של מחשבים ניידים משתנה בין הדגמים והסוגים השונים ונע בין 900 גרם ל-4 ק"ג. המשקל מושפע בעיקר מגודל המסך (שמשפיע על גודל המחשב כולו), אך גם מהכונן הקשיח, מרכיבי הבנייה של המעטפת וגורמים נוספים.למחשב שנועד לנשיאה וניידות גבוהה כדאי לבחור במחשב במשקל של עד 2 ק"ג, ולמחשב שנועד להיות תחליף שולחני המשקל פחות עקרוני וניתן לרכוש גם מחשב כבד יותר.

משך פעולת סוללה (15%)

8.5

ל-Samsung ATIV Book 9 Lite סוללת 30Whr בעלת שני תאים. בדקנו את יכולות הסוללה תחת דרישה כבדה מהמחשב: עבודה על גיליונות אלקטרוניים במקביל לשימוש באינטרנט הן למוזיקה והן לגלישה, ברמת בהירות מקסימלית. לאחר בדיקות שונות נוכחנו שהסוללה מחזיקה מעמד כארבע שעות ועשרים דקות, כלומר חצי יום עבודה סטנדרטי. ללא חיבור לאינטרנט הסוללה מחזיקה מעמד כ-7 שעות – נתון מרשים למדי, שיאפשר לכם לצלוח יום מתיש של סיכומים באוניברסיטה ללא קרבה לתקע חשמל.

עמידות ואבטחה (10%)

8.5

כפי שציינו לעיל, המחשב בנוי כהלכה ומשדר יוקרה, אך עשוי פלסטיק שלכאורה מפחית מיכולת העמידות. בנוסף, כאשר משתמשים במסך כמסך מגע, המסך מתנדנד וחווית השימוש נפגמת. צריך לאחוז את המסך בשתי ידיים על מנת למנות את הנדנוד, והרגשתנו היא שהיה כדאי לחזק את צירי המסך.

למחשב אין סידורי אבטחה מיוחדים למעט חריץ נעילה סטנדרטי ליד המסך.