סקירת wisebuy - כונן קשיח Western Digital WDBCTL0030HWT
- זמינות מכל מקום ומכל מכשיר
- ביצועים טובים
- ניתן להרחבה ע״י כונן USB נוסף
- אפשרויות מובנות רבות לשימוש כשרת ביתי
- לא מותאם למשתמשים פשוטים
- נוטה להיתקע לא מעט
- אין אפשרות להתחבר לכונן ללא חיבור רשת
Western Digital ממשיכה להוביל את שוק האחסון לצרכן הפרטי ועם סדרת כונני My Cloud, עושה את צעדיה הראשונים לתוך עולם מחשוב הענן. סדרת My Cloud לוקחת תכונות מובנות שהיו קיימות בכונני רשת חיצוניים קודמים של Western Digital ומרחיבה אותם להיות זמינים מכל מקום ומכל סוג מכשיר, כולל מכשירי Mobile בכל הפלטפורמות.
עולם מחשוב הענן לצרכן הפרטי קיים בחיינו בצורה די נרחבת ולמעשה אין כמעט מישהו שלא עושה בו שימוש כלשהו, בין אם אנחנו עובדים עם שירות דוא״ל מבוסס Web (כדוגמת Gmail), מסנכרנים קבצים באמצעות שירות אחסון (כדוגמת Drobpox) או צורכים תוכן משירות סטרימינג כלשהו (למשל Netflix שלאחרונה נכנסה לארץ). הרעיון במחשוב ענן הוא זמינות של מידע ותוכן בכל מקום ובכל זמן ללא תלות בסוג הפלטפורמה עליה אנחנו עובדים – מחשב נייד של אפל, עמדת עבודה מבוססת Windows או טלפון נייד מבוסס אנדרואיד. היתרונות הם ללא ספק ברורים בגישה זו, אבל אחד החסרונות הוא שהמידע לא תמיד נמצא מקומית אצלנו ברשת ואין לנו יכולת ליהנות ממנו בצורה טובה יותר אם אנו נמצאים ברשת המקומית בבית או במשרד.
למקום הזה מכוונת Western Digital את סדרת My Cloud שלה, המציעה כונן קשיח המובנה בתוך קייס חיצוני שעליו חיבור רשת, ותוכנה ההופכת אותו לשרת קבצים לכל דבר.
את הכוננים בסדרת My Cloud ניתן לרכוש בגדלים שונים, החל מ-2TB ועד 8TB כאשר אין ביניהם הבדלים בתכונות הנוספות של הכונן או שירות הענן אליו הוא מחובר.
סדרת My Cloud בנויה כדי לשרת מספר רב של משתמשים על גבי הרשת בתוספת קישור ישיר לשירות MyCloud.com של Western Digital. שירות זה מאפשר לגשת למידע על גבי כונן My Cloud מכל מקום בעולם על בסיס מודל ענן ציבורי בעוד שבתוך הרשת המקומית הכונן יכול לשרת פונקציות מתקדמות כגון גיבוי אוטומטי למחשבים ברשת, שרת מדיה ואפילו שימוש בכוננים חיצוניים קיימים כמקור נוסף שניתן לשתף ברשת. יחד עם זאת, התלות של כונני My Cloud ברשת זמינה היא הכרחית, לא ניתן לחבר את הכונן ישירות למחשב בדומה לכוננים חיצוניים אחרים, כך שרשת ביתית טובה ויציבה נדרשת.
הביצועים של ה-My Cloud הרשימו אותנו מאוד מצד אחד אך גם אכזבו אותנו מצד שני. עבור כונן בגודל של 2TB לפחות, סביר שהייעוד העיקרי שלו יהיה לשרת ולאחסן כמות גדולה של קבצים החל מקבצי מידיה קטנים, כגון קבצי מוזיקה, ועד לקבצים גדולים מאוד כמו סרטים ב-1080p. בנוסף, גם יציבות הקישור תוך כדי העתקת מס׳ רב של קבצים חשובה מאוד, למשל תוך כדי גיבוי אחד המחשבים בבית.
ואכן הדבר הראשון שעשינו לאחר ההתקנה של ה-My Cloud היה לטעון אותו בכמות גדולה ומגוונת של קבצים, כדי לבחון את הביצועים והיציבות שלו. מהר מאוד הבנו שכל קובץ שנצליח להעביר לתוך ה-My Cloud יהיה זמין עבורנו בצורה חלקה מאוד, בין אם מדובר בסרט HD או בניגון קבצי מוזיקה, אבל האתגר האמיתי יהיה בהעלאת התוכן לתוך ה-My Cloud. נדרשו לנו מס׳ רב של ניסיונות כדי להעתיק סרט יחיד, כאשר בתהליך נאלצנו לאתחל את הכונן מס׳ פעמים כדי לשחרר אותו ממצב של תקיעה. גם ניסיון של גיבוי אייפד ל-My Cloud נתקע באמצע ודרש מאתנו לאתחל את הכונן. סביר להניח שבאמצעות עדכון תוכנה וקושחה לכוננים, בעיות אלו יפתרו עם הזמן, אבל כרגע מדובר במוצר שדורש סבלנות.
לאחר שהצלחנו להעלות את המידע שהיה דרוש עבור הסקירה ל-My Cloud, התרשמנו שהביצועים על הרשת המקומית בבית טובים מאוד. ניגון קבצי מוזיקה נעשה באיכות התואמת ניגון קובץ מדיסק מקומי וללא זמני טעינה כלשהם. בדומה לכך, גם ניגון סרטי 1080p עבדו בצורה חלקה וללא בעיות כמו גם פתיחה ושמירה של קבצי טקסט, מצגות וגיליונות עבודה.
יותר מכל, הרושם העיקרי שנותר לנו מה-My Cloud הוא הביצועים הנהדרים שלו כאשר לא היינו ברשת המקומית. באמצעות אפליקציה לטלפון הנייד, האזנו בסטרימינג למוזיקה שטענו לכונן וצפינו בסרט באייפד מיני, אומנם לא באיכות של Full HD, אבל בהחלט באיכות מספקת על מכשיר נייד עם מסך של 7 אינטש.
אחד הטרנדים העיקריים בשנים האחרונות הינו שימוש בשרתים ביתיים למגוון רחב של שירותים על גבי רשת אלחוטית. Western Digital הייתה מבין החברות הראשונות שהתחברו לטרנד הזה וסיפקה כוננים עם חיבור רשת ושורה של תכונות נלוות שעושה שימוש בחיבור הרשת. סדרת My Cloud ממשיכה את הקו של סדרות כוננים חיצוניים קודמים לה ולמעשה מאחדת את כל התכונות שבהם לחבילה אחת. ה-My Cloud מגיע עם תמיכה מובנת לשתף תיקיות מתוך הכונן ולמעשה זו הדרך היחידה לאפשר גישה למידע על הכונן. יחד עם יכולות השיתוף, ה-My Cloud מגיע עם תמיכה מובנית במנגנון משתמשים והרשאות שמאפשר לספק גישה לשיתופים שונים למשתמשים מסויימים על בסיס קריאה בלבד או קריאה וכתיבה.
לאחר יצירת שיתופים שונים, ניתן להגדיר כל שיתוף לצורך מסוים אשר מותאם לסוגים שונים של מכשירים ופלטפורמות. לדוגמה, אחד השירותים של הכונן הוא הגדרת שיתוף כ-iTunes Server או כשרת מדיה על בסיס פרוטוקול DLNA. אפשרות נוספת הינה הגדרת שיתוף עבור גיבוי מחשבים עם מערכת ההפעלה של אפל ע״י חיבור לאפליקציית Time Machine. ראוי לציין שתהליך ההגדרה של גיבוי Time Machine נכשל לנו מס׳ פעמים עד שביצענו אתחול לכונן, אך לאחר מכן הגיבוי עצמו לא הצליח גם כן. בנוסף, ניתן להגדיר שיתוף עבור גיבוי מחשבים מבוססי Windows, שמתבצע ע״י תוכנה יעודית של Western Digital, שניתן לרכוש בנפרד מהכונן.
אפשרות נהדרת ושימושית מאוד שה-My Cloud נותן הוא אפשרות לחבר כונן חיצוני קיים דרך חיבור USB 3, גם לצורך הרחבת שטח האחסון של ה-My Cloud וגם כדי לאפשר גישה למידע על הכוננים הללו על גבי הרשת. החיבור בין ה-My Cloud לכונן חיצוני נוסף הוא באמצעות חיבור USB, שמאפשר מיידית לשתף את תוכן הכונן החיצוני ברשת.
ללא ספק, התכונה העיקרית של סדרת כונני My Cloud הינה הזמינות של המידע על הכונן מכל מקום ובכל זמן. ממעבר על התכונות של ה-My Cloud נראה ש-Western Digital עשתה עבודה רבה כדי להידמות לשירותי אחסון קבצים מובילים ובעיקר לשירות Dropbox. השיטה בה עובדת Western Digital היא ע״י שימוש בשני מקורות אשר מסונכרנים בניהם תמידית ומתעדכנים על שינויים במהירות רבה. המקור הראשון הוא הכונן עצמו שנמצא ברשת המקומית והמקור השני הינו שירות הענן של Western Digital, MyCloud.com. שיטה זו מאפשרת לגשת למידע שהועלה לכונן באמצעים שונים מתוך התקנים ומכשירים ניידים, כגון מחשב נייד או טלפון חכם.
Western Digital מספקת שלושה ממשקים עיקריים לגישה על גבי האינטרנט למידע. הגישה לכל ממשק מתבצעת באמצעות חשבון MyCloud.com, חשבון חינמי אשר מוגבל בגודל הכונן שנרכש.
הממשק הראשי הינן שורה של אפליקציות הזמינות עבור iOS ואנדרויד. האפליקציה העיקרית, מזכירה מאוד את האפליקציה של Dropbox ומאפשרת לצפות בכל המידע הקיים על הכוננים השונים המקושרים לאותו חשבון MyCloud.com. האפליקציה מאפשרת להוריד קבצים כדי שיהיו זמינים מקומית על המכשיר ולקשר שירותים נוספים כגון Dropbox, Google Drive ו-One Drive. בנוסף, האפליקציה משמשת כנגן מדיה ודרכה ניתן לשמוע קבצי מוזיקה או לראות סרטים שנמצאים בכונן. הביצועים של השירות לא היו מביישים שירותי סטרימינג מובילים כגון Spotify או Netflix. פונקציה נוספת של האפליקציה, הינה היכולת לגבות חלק מהמידע על המכשיר הנייד, כרגע רק תמונות וסרטי וידאו.
הממשק השני הוא ממשק מבוסס Web שאליו ניתן לגשת באמצעות דפדפן במחשב. ממשק זה בדומה ל-Dropbox, מאפשר העלאה והורדה של קבצים וגם שיתוף של הקבצים הקיימים עם כל מי שיש לו חשבון MyCloud.com.
הדמיון ל-Dropbox לא עצר כאן וממשיך לממשק השלישי שהינו שירות WD Sync, אפליקציה שניתן להתקין על כל מחשב שידאג לסנכרון מקומי של התוכן על הכונן לתיקייה ייעודית במחשב ודרכה ניתן גם לגשת למידע וגם להעביר מידע חדש לכונן שכמובן גם יהיה זמין מכל שאר הממשקים. כן, גם לנו זה נשמע מאוד מוכר.
שירותי ענן פרטי, ציבורי או פתרונות משולבים אמורים לפני הכל להיות פשוטים ושקופים לכל משתמש, בין אם מדובר במשתמש מתקדם או במשתמש פשוט. כבר לאחר שעתיים של עבודה עם ה-My Cloud הבנו שכאן טמון חסרון משמעותי של ה-My Cloud.
תהליך ההתקנה וההגדרה של ה-My Cloud מתואר כתהליך פשוט מאוד בהוראות המצורפות איתו, אך בפועל מדובר בתהליך עם פוטנציאל להיות מייגע. כדי להגדיר את הכונן משום מה יש צורך בהתקנת תוכנה שמטרתה לזהות את הכונן ברשת המקומית. התחלנו עם מחשב Windows אבל ההתקנה של התוכנה דרשה מאתנו להתקין רכיב .Net ללא הפניה למיקום שממנו ניתן להוריד את הרכיב, אז וויתרנו ועברנו הלאה למחשב Macbook. הצלחנו להתקין את התוכנה ועברנו לשלב זיהוי הכונן ברשת ואכן תוך מספר שניות התוכנה זיהתה שיש ברשת כונן My Cloud. התחלנו את תהליך ההגדרה של הכונן, אך הוא נתקע באמצע למשך כמה דקות ולאחר שביטלנו אותו, התוכנה כבר לא הצליחה לזהות יותר כונן ברשת, גם לאחר מספר ניסיונות ואתחולים לכונן.
עברנו לאפליקציה של Western Digital על האייפד ולשמחתנו תהליך ההגדרה של הכונן עבר בצורה די חלקה עליה. מאוד רצינו להתחיל לבדוק את הכונן אך מיד קיבלנו התרעה שעלינו לשדרג את גרסת הקושחה של הכונן לפני שנוכל להשתמש בו, תהליך שלקח עוד כ-45 דקות.
נקודה חלשה נוספת של השימוש ב-MyCloud הינה העובדה שהוא דורש מהמשתמש ידע והבנה בסיסית לגבי רשתות מחשוב ושיתוף קבצים. מעבר לצורך להבין איזה הגדרות נדרשות למשל עבור שיתוף שיהיה זמין אך ורק למשתמש יחיד לצורך גיבוי של מידע, המשתמש צריך להכיר את שיטת מיפוי השיתופים במערכת ההפעלה עליה הוא עובד כמו גם להבין במנגנוני הרשאות והשפעתם, כאשר Western Digital מספקת רק הפניה למאמרים טכניים באתר שלה.
אין ספק שה-My Cloud לוקה בחסר בכל הקשור להנחיה ועזרה למשתמשים פשוטים לגבי השירותים השונים של הכונן, למרות שממשק הניהול שלו מבוסס Web, תומך בכל הדפדפנים הפופולריים כיום ומסודר בצורה יחסית נוחה ופשוטה. טוב יעשו ב-Western Digital אם יוסיפו לממשק תפריטים שיאפשרו למשל למשתמש לציין שהוא מעוניין בשיתוף עבור שרת מדיה שיהיה זמין לחלק מהמשתמשים המוגדרים ושלא ניתן לגבות לשיתוף זה מידע כאשר את כל ההגדרות הכונן יבצע מאחורי הקלעים.