סקירת wisebuy - מצלמת אקסטרים GoPro HERO4 Black Edition גו פרו
- איכות צילום מעולה ביום ובלילה
- מגוון רחב של מצבי צילום
- הילוך אטי מרשים
- צילום ברזולוציית 4K
- מעט מורכבת לתפעול למשתמשים מתחילים
- חיי סוללה קצרים
- בולטת על גבי האובייקט הנושא אותה
Hero 4 Black היא אחת ממצלמות האקסטרים הטובות ביותר שבדקנו, הודות לוורסטיליות הגדולה שלה ולאיכות התמונה יוצאת הדופן שהיא מפיקה. חובבי ספורט אתגרי יאהבו את היכולת הגבוהה לתיעוד עצמי ויוצרי קולנוע יוכלו לנצל אותה לזוויות צילום מורכבות מדי עבור ציוד צילום רגיל. יחד עם זאת, יש לזכור שעקומת הלמידה שלה חדה ושחיי הסוללה הקצרים שלה מחייבים רכישת סוללות נוספות. אין בכך כדי להרתיע משתמשים ביתיים מלרכוש את המצלמה, והם יוכלו ליהנות גם מהמצבים האוטומטיים שלה, אך צריך להיות משתמש בעל רמת מקצועיות מסוימת כדי לנצל את מלוא הפוטנציאל שלה.
Hero 4 Black היא ספינת הדגל של חברת GoPro, אחת החברות המובילות את שוק מצלמות האקסטרים, אם לא המובילה שבהן. סרטוני הפרומו של GoPro מדגימים את השימושיות הגבוהה והמגוונת של המצלמה, כאשר ברור שהיא מכוונת בראש ובראשונה לפעילות אתגרית כגון סקי, גלישה, ספורט מוטורי וכיוצא בזה. יחד עם זאת, המצלמה מתאימה לסיטואציות נוספות וראינו משתמשים שמתעדים איתם את שיעורי השחייה של התינוקות שלהם, כאלו שהצמידו אותם לכלב ואף כאלו שהשתמשו בה לצילום Time lapse לילי באמצעות המצב המובנה שלה, ומכאן יוצא שהמצלמה תתאים לכמעט כל סיטואציה והשימוש בה מוגבל אך ורק לדמיון של המשתמש.
למצלמה חיישן בעל 12 מגה פיקסלים בטכנולוגיית CMOS בגודל 1/2.3 אינטש, גודל הנפוץ בשימוש במצלמות קומפקטיות. רגישות החיישן נעה בין 400 ל-6400 ISO ולעדשת המצלמה צמצם במפתח F 2.8. הסרטונים נשמרים על גבי כרטיס SD עד נפח של 64GB.
רבות כבר דובר באיכות הוידיאו המצוינת של מצלמות GoPro עד כה, וה-Hero 4 Black ממשיכה ואף מתעלה על קודמותיה בהפקה של וידאו חד, חלק ועשיר בצבע. המצלמה מתמודדת היטב עם מעברים בין אזורים חשוכים לאזורים מוארים ובעת צילום בלילה לא הבחנו ברעש דיגיטלי כמעט כלל, הודות למנגנון ניקוי רעשים אגרסיבי מעט שהוביל לירידה מסוימת בחדות. הרזולוציה המקסימלית שמפיק החיישן של המצלמה היא 4K, כלומר פי ארבע מוידיאו שצולם ב-Full HD. מסכי מחשב וטלוויזיות 4K אינם נפוצים עדיין, ואלו שכן יקרים למדי, מה שעל פניו גורם למשתמש הממוצע לתהות למה צריך את זה בכלל. מבחינתנו, הצורך ברזולוציה כזו נובע מכך שבעתיד הקרוב מסכים אלו יהיו נפוצים יותר ונוכל ליהנות מהחומרים שהקלטנו עכשיו ברזולוציה זו. מעבר לכך, הרזולוציה הזו מאפשרת לנו ללכוד פריימים באיכות גבוהה יותר ולהפוך אותם לתמונות, וכמובן שגם על מסכים רגילים, 4K מכיל יותר פרטים מאשר Full HD.
יחד עם זאת, יש לזכור שקצב הפריימים שה-Hero 4 Black מציעה מוגבל יחסית בצילום ב-4K ועומד על 30 פריימים לשנייה. זהו שיפור משמעותי לעומת 15 פריימים לשנייה ברזולוציה זו שהציעה קודמתה, ה- Hero 3+ Black, שאפשר בעיקר לכידה של פריימים, מכיוון שוידיאו ב-15 פריימים לשנייה אינו חלק וחווית הצפייה בו אינה מהנה.
צילום ברזולוציית 2.7K (כלומר 1520x2704) תאפשר הקלטה במהירות מקסימלית של 60 פריימים לשנייה, צילום המבטיח תוצאה חלקה מאוד וכן אפשרות להילוך אטי עדין ויפה. אם תרדו לרזולוציית Full HD סטנדרטית תוכלו לצלם במגוון קצבי צילום החל מ-24 פריימים לשנייה לצילום בסגנון קולנועי, ועד ל-120 פריימים לשנייה, להילוך אטי. רצינו לבחון את איכות ההילוך האטי, וכאשר הורדנו את מהירות הקליפ ב-80% דרך תוכנת העריכה, התוצאה שהתקבלה הייתה קליפ חלק ויפה ללא גמגומים. יחד עם הורדת המהירות, הפעלנו גם את אופציית ה-Flux בתוכנת העריכה של GoPro (עליה נרחיב בהמשך). אופציה זו מחברת בין פריימים בדומה ל-Twixtor, פלאגין יקר המשמש להאטה קיצונית של וידיאו. אנחנו היינו מרוצים מהתוצאה, אך בדיקות שונות ברשת העלו שרקע לא אחיד יכול לגרום למריחות קלות בעת הפעלת Flux ובנוסף זמן הייצוא של הקליפ ארוך משמעותית.
יוצרי וידיאו רבים רצו לשלב מצלמות לבישות בהפקות שלהם לצד מצלמות כתף מקצועיות. הצרה הייתה שהדגמים המוקדמים יותר של מצלמות ה-GoPro נעדרו שליטה ידנית, ולכן החברה ציידה את הדורות האחרונים וכמובן את ה-Hero 4 Black ברכיב קושחה בשם Protune. רכיב זה מאפשר שליטה ידנית בפונקציות חשובות רבות, כגון מידת החידוד, רגישות ISO, טמפרטורת צבע ועוד. הפעלת Protune היא זו שתאפשר לכם גם את המגוון הרחב של קצבי הצילום שציינו לעיל, אך נציין שהוא מיועד למשתמשים המצויים יותר בעריכת וידיאו, והפעלתו בלי טיפול זהיר בהגדרות תגרור ירידה מסוימת בחדות וכן וידאו פחות צבעוני ומרשים.
לעומת צילום הוידיאו, צילום תמונות סטילס אינה גולת הכותרת של ה-Hero 4 Black ואכן יכולותיה בתחום זה די מוגבלות. הרזולוציה המקסימלית של התמונות היא 12 מגה פיקסל, ויש כיום לא מעט סמאטרפונים שעוקפים אותה עם רזולוציות גבוהות יותר. התמונות המתקבלות לרוב אנמיות, בעלות ניגודיות חלבית למדי. הצבעים נאמנים למקור אך הם אינם רווים דיים. לצורכי הצגת תמונות באינטרנט או בסמארטפון המצלמה הזו תספיק, והיינו ממליצים להעביר את התמונות טיפול דרך תוכנת העריכה החביבה עליכם.
אין ספק שה- GoPro Hero 4 Black מיועדת לשוק המקצועני ולחובבים שאינם חוששים מעקומת למידה חדה וממשק ספרטני ומעט מורכב. המצלמה עצמה קטנה ויש לה מעט חיבורים, כניסות, יציאות וכפתורים. גודלה הוא כגודלה של קופסת גפרורים, וביתר פירוט ממדיה הם (ללא מארז המיגון הפלסטי) 41 מ"מ לגובה, 55 מ"מ לרוחב ו-21 מ"מ לעומק, כאשר באזור העדשה העומק משתנה ל-30 מ"מ. משקלה 88 גרם ללא המארז ו-152 גרם יחד עם המארז. באופן מבלבל, הצבע של הפאנל הקדמי דווקא כסוף למרות השם Black, וניתן להבדיל בין המצלמה הזו לבין אחותה לליין ה-Hero 4, ה-Silver, על ידי בחינה מדוקדקת של הכיתוב Hero4 המופיע בפינה הימנית התחתונה שמוצג בצבע שחור.
למצלמה שלושה כפתורים: כפתור הפעלת המצלמה הממוקם בפאנל הקדמי, כפתור ההקלטה הממוקם בפאנל העליון וכפתור האפשרויות שממוקם בפאנל הימני. לכל אחד מהכפתורים יש פונקציה נוספת: כפתור ההפעלה בורר את מצבי הצילום, כפתור ההקלטה הוא גם כפתור הבחירה וכפתור ההגדרות משמש ככפתור התיוג.
עידן הצילום הדיגיטלי והדומיננטיות של הסמארטפונים הרגילו אותנו לממשקים גרפיים עשירים וקלים לניווט, ואילו הממשק של ה-Hero 4 Black לקח אותנו לפחות עשרים שנים אחורה, כאשר היה לנו שעון מחשבון. כל האינפורמציה המבוקשת על מצב הצילום הנוכחי יופיע בצג המצלמה, שאכן נראה כמו שעון דיגיטלי מיושן. הדפדוף בתוך התפריטים היה מתיש קמעה כיוון שניתן רק לרדת בתוך התפריטים ולא לעלות, ואם פספסתם את תת התפריט המבוקש תצטרכו לדפדף עד הסוף כדי להתחיל מחדש.
למזלנו, יש מספר אלטרנטיבות לשימוש בממשק המובנה. הראשונה והברורה מאליה היא אפליקציה הזמינה ב-AppStore ובחנות Play. דרך האפליקציה הניווט בתפריטים הרבה יותר קל ומהיר וניתן לבחור מצבי צילום וכן לשלוט על הגדרות ה-Protune השונות. האפליקציה מתחברת אל המצלמה בחיבור Wi-Fi שאינו מצריך רשת אלחוטית קיימת; המצלמה יוצרת רשת מקומית כך שניתן להשתמש בה גם בשטח. באותה הנשימה נציין שהפעלה הרשת גוזלת מזמן הסוללה, הן של הסמארטפון והן של המצלמה. פיצ'ר מעניין נוסף של האפליקציה הוא הזרמת הוידיאו מהמצלמה אל הסמארטפון. לצערנו לא הצלחנו להפעיל פיצ'ר זה למרות שניסינו מספר פעמים ולאחר בדיקה באתר היצרנית, ובמלים אחרות לא הצלחנו להזרים את הוידיאו אל הטלפון, וכנראה שזו הייתה בעיה של המכשיר הפרטי שלנו.
אלטרנטיבה שניה היא רכישת מסך מגע המתחבר אל המצלמה. לא קיבלנו את המסך לסקירה, אך בהתחשב בעלות הנוספת שלו ובאפשרות שהוא גוזל זמן סוללה רב יותר מאשר הפעלת האפליקציה, כנראה שזוהי האלטרנטיבה הפחות טובה. בנקודה זו נציין כי בעוד במצלמות רגילות מסך או עינית חיוניים על מנת ליצור קומפוזיציה מוצלחת, במצלמות כגון ה- GoPro Hero 4 Blackניתן להסתמך על אינטואיציה של המשתמש, הודות לעדשה רחבה במיוחד. מאידך, עדשה רחבה במיוחד מועדת לפורענות מכיוון שהיא עלולה לקלוט את האלמנט המייצב (קסדה, כידון אופניים, משוט) ולכן המלצתנו היא לבדוק את זוויות הצילום לפני היציאה לשטח.
למצלמה שלושה חיבורים. הראשון, Mini-USB משמש לטעינה, העברת קבצים למחשב, חיבור לטלוויזיה שאינה תומכת ב-HD וכן לחיבור מיקרופון. השני הוא חיבור Micro HDMI לחיבור לכל מסך התומך ב-HD, והחיבור השלישי הוא חריץ כרטיס Micro-SD, עליו נשמרים קבצי הצילום.
אין זה מפתיע שה-Hero 4 Black מפיקה קבצים כבדים למדי. אחרי הכל מדובר בצילום ברזולוציה גבוהה מאוד ומלאת פרטים, ולרוב מדובר גם בסיטואציות מורכבות ובתיעוד של תנועות מהירות וחדות, תוך שימוש בקידוד Cineform. המלצתנו החמה היא להצטייד בכרטיס Micro-SD מהיר ככל הניתן, כלומר כזה שמצוין עליו שהוא Class 10 שמיועד להתמודד עם קבצים של מצלמות וידיאו.
על מנת לצפות בקבצים הללו באיכות מרבית על גבי המחשב, GoPro ממליצה על מחשב עם 4GB זיכרון RAM ומעבד כפול ליבה. כמו כן ניתן לחבר את המצלמה ישירות למסך הטלוויזיה דרך יציאת ה-HDMI. אם ברצונכם גם לערוך את הסרטונים שצילמתם, לפחות אלו ב-4K, תצטרכו להחזיק במחשב מעט יותר חזק שכולל כרטיס גרפי ייעודי, 8GB של זיכרון ומעבד עדכני (את רשימת הדרישות המפורטת ניתן למצוא באתר היצרן). את העריכה תוכלו לעשות בכל תוכנת עריכת וידאו מצויה כגון Premiere או Vegas והרשת מלאה במדריכים כיצד להשתמש בתוכנות אלו לעריכת סרטוני GoPro. אם אינכם שועלי עריכת וידיאו ואינכם רוצים להיות כאלה, GoPro פיתחה את ה-GoPro Studio, תוכנת עריכת וידיאו חינמית שתענה על צרכיהם של רוב המשתמשים של המצלמה. מצאנו אותה ידידותית למדי, וראינו שהיא מכילה כלי עריכה רבים נוחים לתפעול ופשוטים להבנה. במידה מסוימת, העדפנו לעתים אותה על פני ה-Premiere בה השתמשנו.
לא ניתן להשלים סקירה על מצלמה לבישה מבלי להתייחס למגוון העצום של האביזרים אותן מציעות GoPro ויצרניות צד שלישי. ניתן למתקן את המצלמה על קסדות, אופניים, גלשנים, עגלות תינוק, מכוניות ועוד באמצעות מדבקות או צמדנים. יש לציין שהמצלמה כשלעצמה איננה עמידה באבק, מכות או מים ולכן כלול במוצר מארז מיגון פלסטי שקוף העמיד במים עד עומק של 40 מטרים. ניתן להחליף את גב המארז בגב חליפי שמשפר את איכות הצליל המוקלט במצלמה, אך בכך תאבדו את העמידות למים, אבק וחול.
למארז רגל פלסטית עמידה שאליה ניתן לחבר מגוון רחב של מחברים ואביזרים. אנו קיבלנו מתאם לקסדה עם מדבקה של 3M, מותג מדבקות ידוע במיוחד. לצערנו המדבקה שקיבלנו הייתה משומשת ולא יכולנו לבחון את מידת החוזק של הדבק עצמו, אך אנו משערים כי המדבקה חזקה למדי. כאשר טבלנו את המארז הממוגן במים המצלמה המשיכה לעבוד ולא נתגלו כל סימני רטיבות ואכן עושה רושם שהמארז יגן על המצלמה גם בתנאים קשים יותר מאשר אמבטיית ערב של תינוקת. נציין שחיבור המצלמה לקסדה יוצר מראה משונה מעט, כאילו הגולש/רוכב האופניים נראה כחד קרן קיברנטי, ולנו העדפה מסוימת למצלמות שאינן בולטות מקודקוד ראשינו.
עקב אכילס של ה-Hero 4 Black הוא זמן הסוללה הקצר שלה. בשימוש סטנדרטי, כלומר ללא מסך וללא Wi-Fi או Bluetooth הצלחנו לצלם כשעה. GoPro טוענים שכאשר יורדים ברזולוציה ובקצב הצילום זמן הסוללה עולה, אבל אנחנו לא הצלחנו למצוא עדויות לשינוי משמעותי, אלא אם כן אתם קוראים לתוספת של 5-7 דקות בזמן הצילום שינוי משמעותי. נדמה שעבור צילום מחוץ לבית או צילום במשך יום שלם, אין מנוס מרכישת סוללה נוספת או אפילו שתי סוללות נוספות, וכן מטען כפול. סוללת המכשיר היא מסוג Lithium-Ion עם זרם של 1160 מיליאמפר ומתח של 3.8 וולט.