סקירת wisebuy - טלפון סלולרי BlackBerry Priv
- מסך QHD מצוין
- מצלמה טובה
- איכות בנייה גבוהה
- רמקול חזק
- תמיכה בהרחבת זיכרון
- מקלדת פיזית תומכת מחוות מגע
- מגושם וכבד
- ביצועים לא מרשימים
- חיי סוללה בינוניים
- מעבר שפות לא נוח במקלדות
- מערך לחצנים לא נוח
- יקר מאוד
הניסיון הראשון של בלקברי עם מערכת ההפעלה אנדרואיד היה מתבקש ומאוד מסקרן, אבל לחברה יש עוד כברת דרך לעשות. אין ספק שיש מי שיוקיר ויעריך את המקלדת הפיזית, ובחירת החומרה הייתה ברובה קפדנית ואיכותית – כך במסך, במצלמה ובמבנה הפיזי – אבל ל-Priv יש לא מעט נקודות תורפה. מקלדת (וירטואלית או פיזית) שאי אפשר להחליף בה שפות בקלות מקבלת מאתנו ציון נכשל; ביצועים שאינם מיישרים קו עם מכשירי הדגל כיום וחיי סוללה פושרים, כל אלה לא מצדיקים תג מחיר של כ-5000 שקלים.
בלקברי Priv יתאים כנראה למנהלים שעבורם התקציב אינו מהווה שיקול, ושזקוקים לתכונות האבטחה ולמקלדת הפיזית וביצועים מהירים אינם בראש מעייניהם. למשתמש הפרטי הסטנדרטי אין סיבה משכנעת לבחור דווקא במכשיר האנדרואיד הזה.
המותג בלקברי של חברת RIM הקנדית היה עד לא מזמן חביבם של אנשי העסקים והארגונים, והצטיין בסמארטפונים יוקרתיים למראה, בנויים היטב ובעלי אוריינטציה עסקית מובהקת. מהפכת האייפון והאנדרואיד חיסלה כמעט כליל את המותג, הן בגלל שהמקלדות הפיזיות המצוינות של החברה התייתרו בעידן מסכי המגע, והן בשל החולשה של בלקברי בעולם האפליקציות.
אחרי כמה ניסיונות להחיות את המותג עם מערכת ההפעלה Blackberry10 (המוצלחת למדי, אבל לא מספיק), החליטה החברה על שינוי דרמטי ומעתה היא מייצרת מכשירים מבוססי מערכת ההפעלה אנדרואיד. Priv הוא הראשון מביניהם והוא מתיימר לשלב את היתרונות של ערכי המותג הוותיקים של החברה יחד עם הפופולאריות והגמישות של אנדרואיד.
מפרט המכשיר כולל מסך AMOLED ברזולוציית QHD ובגודל 5.4 אינטש עם שוליים קמורים, מעבד Snapdragon 808, זיכרון RAM בנפח 3GB, מצלמת 18 מגה פיקסל ומקלדת פיזית מלאה בתצורת סליידר. נפח האחסון המובנה הוא 32GB וניתן להרחיבו באמצעות כרטיס זיכרון.
בלקברי תמיד הצטיינה בסעיף הזה: השמע באפרכסת חזק, כמעט חזק יותר מדי (העדפנו להנמיך את העוצמה לסביבות 80%) ואיכותי מאוד. הספיקר נמצא בקדמת המכשיר בחלקו התחתון, ומעבר למיקום המוצלח שלו הוא מספק איכות גבוהה יחסית ועוצמה מרשימה.
עם זאת, כמו בכמה מכשירים סיניים שבדקנו לאחרונה, גם כאן יש תופעה מעצבנת שבה חלק מצלילי ההתראות הקצרים (למשל ליישום המייל או למסנג'ר של פייסבוק) מתחילים בווליום חלש מדי ונשמעים מקוטעים למחצה.
החיבור למערכת ה-Bluetooth ברכב פעל על מי-מנוחות ולא נתקלנו בתקלות חיבור או שמע כלשהם.
Blackberry Priv הוא סמארטפון מגודל למדי, בעובי של 9.4 מ"מ ובמשקל של 192 גרם. הוא גם רחב יחסית, 7.7 ס"מ. קשה שלא לראות אותו כמכשיר המכוון לקהל הגברי, הן במידות והן בעיצוב. בגלל תצורת הסליידר המכשיר בעצם מורכב משני חלקים - החלק האחורי שכולל את כל הרכיבים ואת המקלדת, והחלק הקדמי, שכאילו מונח עליו, שכולל את המסך. החיבור בין השניים טבעי וזורם, הרבה בזכות הקימורים העדינים של שולי המסך; שמחנו לגלות שהחומר הרך ונעים למגע שממנו עשוי החלק האחורי מסייע באחיזה, בעיקר בתמיכה של הזרת בתחתית המכשיר.
סט הלחצנים כולל שלושה כפתורים מימין - שני לחצני ווליום וביניהם לחצן מיותר שלא עושה דבר (בשיא הרצינות), וכפתור הפעלה וכיבוי משמאל. בגלל רחבו הנכבד של המכשיר ובגלל שכפתור ההפעלה ממוקם בדיוק מול כפתור הווליום משמאל, מצאנו שמאוד לא נוח להדליק או לכבות את המכשיר מבלי לבצע תמרון של האצבעות ומבלי ללחוץ בטעות על הכפתור המקביל. הלחצנים עצמם כמעט ולא בולטים אך הם מגיבים היטב ועשויים מתכת איכותית. שקע הטעינה (Micro-USB רגיל) ושקע האוזניות נמצאים בתחתית, ומגירות ה-SIM וכרטיס הזיכרון ממוקמים בראש.
בלקברי השתמשה תמיד במסכים מעולים במכשיריה, וגם ה-Priv נהנה ממסך מצוין. הוא נראה איכשהו גדול ורחב יותר מ-5.4 האינטשים שלו, אולי בזכות אפקט הקימור בצדדיו; הרזולוציה הגבוהה שלו הופכת אותו לחד כתער, הצבעים שלו מאוזנים והצפייה בו מענגת. למעשה, הוא לא רחוק באיכותו ממסכי ה-QHD של סמסונג במכשירי הדגל האחרונים שלה, אם כי הוא לא בהיר כמותם. השוליים הקמורים של המכשיר מוסיפים אפשרות להחליק מאזור מוגדר מאחד מהם ולקבל מידע על אנשי הקשר, יומן, משימות והמייל באופן מהיר. אי אפשר לערוך ולהוסיף גישה לתכנים נוספים, וחבל. בנוסף תוכלו לבחור להציג פס התקדמות של טעינת הסוללה על הצד הקמור של המסך.
את המסך הזה ניתן להסיט כלפי מעלה כדי לחשוף את המקלדת. ה"סנטר" בתחתית המכשיר, שמאכלס את הספיקר, מעט נמוך בגובהו מהמסך עצמו מה שנותן לכם נישה להכניס את קצה האצבע ולהדוף למעלה את המסך בקלות. והמקלדת? היא אמנם בתצורה הקלאסית של המקלדות מבית בלקברי, אבל המקשים שלה באופן טבעי שטוחים יותר ממה שהתרגלנו במכשירי העבר. הלחצנים מוארים בתאורה לבנה עדינה וההפרדה ביניהם יחסית טובה בזכות שיפועים על המקשים עצמם. באופן מדליק, המקלדת משמשת גם כמשטח מגע - החלקת האצבע עליה מבצעת גלילה כאילו החלקתם את האצבע על המסך עצמו, ברמת רגישות גבוהה. למרבה הצער, כיווני ההחלקה מנוגדים לאלה של המסך; בעוד שכדי לגלול כלפי מטה אתם מחליקים את האצבע על המסך כלפי מעלה, במקלדת תצטרכו להחליק דווקא כלפי מטה, וזה מאוד מבלבל.
ההקלדה על המקלדת הפיזית סבירה ומעלה. לא הצלחנו להתרגל אליה גם לאחר שבוע של שימוש, אולי כי במשך שנים הרגילו אותנו מקלדות וירטואליות להקלדה מהירה בנגיעות קלות בלבד, ללא צורך ללחוץ פיזית על לחצנים. בנוסף, פריסת המקלדת לא מספיק טובה לטעמנו; מקש הרווח לא ארוך מספיק, וחלק מהאותיות הסופיות בעברית לא קיבלו לחצן משלהן. המקלדת הוירטואלית לעומת זאת מוצלחת ביותר עם פריסת מקשים משובחת. מנגנון ההצעות להשלמה אוטומטית חכם מאוד, ומציע את ההצעות הרלוונטיות על המקלדת עצמה – סמוך למקש הבא שסביר שתרצו להקליד. צריך רק להחליק את האצבע כלפי מעלה על אותו מקש וההשלמה מתבצעת מיד. הבעיה הגדילה של שתי המקלדות היא שאין דרך קלה להחליף שפות; יש ללחוץ על כפתור וירטואלי בתחתית המסך שמקפיץ תפריט בחירה, ללחוץ על השפה המבוקשת ורק אז המקלדת מתחלפת (לעתים באטיות). הנקודה הזו מוציאה את הפואנטה משתי המקלדות גם יחד והופכת את תהליך ההקלדה למסורבל ומעצבן עד כדי כך שהעדפנו להוריד מחנות היישומים מקלדת חלופית.
מערכת ההפעלה היא אנדרואיד 5.1.1, שנראית ברובה כמו הגרסה הנקייה שלה. בלקברי הוסיפו כאן לא מעט פיצ'רים יעילים (כמו הדלקת המסך בנגיעה כפולה או בהרמת המכשיר), וכן את תוכנת ה-Hub המפורסמת שלה שמאחדת מסרים והודעות מכל היישומים הקיימים. אנחנו מצאנו את ה-Hub הזה כעמוס מדי ולא ממש מועיל, אבל למי שאוהב את זה – נחמד שיש. פיצ'ר אהוב נוסף הוא "ווידג'ט מוקפץ" – בהחלקה על אייקון של יישום כלפי מעלה נפתח מיד הווידג'ט שלו, כך שהוא לא תופס מקום על מסכי הבית אבל זמין בכל רגע לתצוגה.
והביצועים? עם מעבד Snapdragon 808 החדש יחסית וזיכרון 3GB ציפינו לביצועים חלקים, אבל לבלקברי יש עוד מה ללמוד בעולם האנדרואיד. המכשיר לא אטי אבל גם בהחלט לא מהיר במיוחד, ונתקלנו בלאגים והשהיות לעיתים לא רחוקות. החברה מוציאה עדכוני גרסה לאפליקציות המובנות בתדירות טובה למדי, ויש לקוות שעדכוני גרסה עתידיים למכשיר יפתרו לפחות חלק מהבעיות הללו.
אחת הנקודות שבלקברי שמה עליהן דגש היא האבטחה. אפליקציה של החברה מדווחת על מצב האבטחה במגוון אספקטים במכשיר וממליצה על תיקונים נדרשים; כך למשל ניתן לראות אילו הרשאות ניתנות לכל אפליקציה ומתי הן השתמשו בהרשאות, אבל לא ניתן לשלול הרשאות ספציפיות. אם אתם נוהגים לתקן את הסלולריים שלכם במעבדות פרטיות אולי כדאי שתחפשו מכשיר אחר, כיוון שלדברי אנשי החברה כמעט כל רכיב במכשיר מסומן, וכל החלפה שלו ברכיב לא מקורי תשבית את המכשיר מסיבות אבטחה. באופן משונה, במכשיר כה מאובטח אין קורא טביעות אצבע או פתרון ביומטרי אחר.
בלקברי השקיעה רבות המצלמה של ה-Priv: יש לו חיישן ברזולוציית 18 מגה פיקסל, עדשת Schneider עם צמצם f/2.2 ומייצב אופטי, מיקוד מבוסס פאזות לפלאש לד כפול. המצלמה גם תומכת בוידיאו ב-4K וכן ב-1080 בקצב של 60 פריימים לשנייה.
ממשק המצלמה טוב למדי, אם כי כמו במקלדת – תצטרכו לעבור יותר מדי שלבים כדי לעבור בין צילום סטילס לוידיאו, וזאת כאשר אצל המתחרים יש פשוט שני כפתורים זמינים לצילום סטילס או וידיאו. מהירות הצילום בינונית; המיקוד האוטומטי מהיר מאוד אבל מיקוד מחדש באופן ידני אטי וגם נוטה לשגות ולהתמקד במקום הלא נכון, במיוחד בצילומי תקריב. בזמן הצילום עצמו יש Shutter lag מורגש, כלומר השהייה בין הלחיצה לבין הצילום בפועל.
תוצאות הצילום דווקא מרשימות, במיוחד באור יום. המצלמה לוכדת פרטים זעירים ומשחזרת במדויק את הצבעים והתאורה בסצנה. בלי מאמץ רב הצלחנו לצלם כמה וכמה תמונות נפלאות בטיול שעשינו בשבת (צפו בתמונות הגודל המלא), ונהנינו לראות את התוצאות. במבט בעומק התמונה אפשר לזהות מעט חידוד יתר וגם קצת גרעיניות מוגברת מהרצוי, אבל לא באופן שפוגע בתמונות בצפייה או אפילו בהדפסה בגודל רגיל. צילום בתוך הבית לעומת זאת הרבה פחות מרשים; הרעש הדיגיטלי גובר מאוד וקשיי המיקוד גורמים ללא מעט תמונות לא חדות.
צילום הוידיאו מצטיין בחדות מדהימה ובתמונה ריאליסטית ואיכותית ביותר, במיוחד ברזולוציית 4K. אם תבחרו ברזולוציית 1080p ובקצב 60fps תקבלו סרטונים בעלי תנועה חלקה במיוחד שגם הם נראים מצוין. החיסרון היחיד הוא דחיסה קצת אגרסיבית של התמונה, שגורמת להופעת "קוביות" מפוקסלות גדולות במשטחי צבע חלקים (כמו בשמיים למשל), בעוד שהאזורים המפורטים יותר נראים מצוין.
Blackberry Priv תומך באופן טבעי ברשתות דור 4 השונות ובגלישה אלחוטית מהירה, ועושה את עבודתו מצוין בהקשר הזה. גם ה-GPS עבד כמצופה וניווט אותנו בבטחה ליעדינו. תוכנת המייל, שהייתה פעם גולת הכותרת של מכשירי החברה, טובה אבל לא מדהימה או מרשימה כיום. בחנות של גוגל תמצאו שלל אלטרנטיבות טובות יותר.
בלקברי Priv מצויד בסוללה בלתי-נשלפת בקיבולת של 3410mAh. חיי הסוללה סטנדרטיים לכל היותר; בשימוש מתון הגענו לסוף היום עם כ-20% סוללה נותרים, ובשימוש מסיבי שכולל ניווט וצילום נאלצנו לחפש מטען כבר בשעה 19:00 בערב.
המכשיר אמור לתמוך בטעינה מהירה בתקן Quick Charge 2.0 ולהטעין עד 60 אחוז בתוך 30 דקות; בפועל לא הצלחנו לקבל זמן טעינה כזה עם המטען שהיה כלול בערכה, והטעינה הייתה בקצב ממוצע בלבד.
כצפוי ממכשיר של המותג הקנדי, איכות ההרכבה והחומרים שמהם בנוי ה-Priv מעולים. מנגנון הסליידר של המקלדת נראה איתן וכזה שיעמוד בשימוש ממושך; המסך הקמור בשוליו מוגן בזכוכית גורילה מדור 4, והעדשה בגבו של המכשיר בולטת רק מעט החוצה. גימור המט של גב המכשיר אינו סופח טביעות אצבע ושריטות בקלות יתרה.
כדאי לקחת בחשבון שתיקון של המכשיר עשוי להיות סיפור יקר מאוד, גם בגלל המסך הייחודי עם השוליים הקמורים וגם בגלל מאפייני ההבטחה שתיארנו לעיל, שעשויים להשבית את המכשיר במקרה שהוכנס לתוכו חלק-חילוף לא מקורי.