סקירת wisebuy - טלפון סלולרי Lenovo Zuk Z1
- חיי סוללה מעולים, טעינה מהירה
- ביצועים מהירים וחלקים
- מצלמת סטילס מוצלחת
- מסך איכותי, בהירות טובה
- ממשק נקי, נוח ועתיר תכונות
- קורא טביעות אצבע מהיר
- חיבור USB-C 3.0 מהיר ודו-כיווני
- עיצוב גנרי, מעט מגושם
- צילום וידיאו מאכזב
- מנוע רטט רועש
- איכות הרמקול בינונית
עם פשרות מעטות מצד אחד, ותשומת לב לפרטים מצד שני, ה-Zuk Z1 של לנובו מצליח לעמוד בציפיות. יש בו מגוון תכונות שמצופות מסמארטפון עדכני כמו קורא טביעות אצבע וחיבור USB-C. הוא מסוגל לספק ביצועים גבוהים חרף החומרה המיושנת והבחירה ב-CyanogenMod כמערכת ההפעלה שלו מבטיחה מדיניות עדכונים טובה וסט פיצ'רים מתקדם. תוסיפו על זה מצלמה ראויה וסוללה אימתנית, וקיבלתם אלטרנטיבה טובה ומשתלמת בעולם הסמארטפונים העכשווי.
הזוק יקרוץ בעיקר לחובבי ממשק אנדרואיד הנקי, שעד כה נאלצו להסתפק בסדרת נקסוס או במכשירים כמו OnePlus, אבל גם למי שמחפש מכשיר מהיר ואיכותי במחיר סביר – זוק Z1 יכול להתאים.
לצד סדרות הסמארטפונים הוותיקות של המותגים הגדולים, כמו Galaxy של סמסונג, G של LG ו-Xperia של סוני, מבליחים מפעם לפעם "כוכבים" – סמארטפונים של מותגים אלמוניים יחסית שמציעים מכשיר עתיר יכולות ובעל מפרט מרשים במחיר אטרקטיבי. כזה היה ה-OnePlus One, וכזה הוא גם Zuk, המותג החדש של לנובו שהושק בשלהי השנה שעברה.
המפרט של ה-Zuk Z1 מזכיר את זה של OnePlus One מהשנה שעברה: מסך 5.5 אינטש ברזולוציית Full HD, פלטפורמת העיבוד Snapdragon 801 עם 3GB זיכרון, מצלמת 13 מגה פיקסל וזיכרון אחסון של 64GB ללא אפשרות הרחבה, כאשר מערכת ההפעלה היא CyanogenMod הפופולארית. אבל אנחנו בכל זאת ב-2016, ולכן ה-Z1 מצויד גם בקורא טביעת אצבע, במנגנון OIS (ייצוב תמונה למצלמה), בשקע טעינה USB-C ובסוללה אימתנית בקיבולת של 4100mAh עם תמיכה בטעינה מהירה. כל זאת במחיר מפתה של כ-300$ בלבד בעולם, וכ-1600 שקלים בישראל.
המכשיר זמין בצבעים לבן ואפור, והוא נמכר ברשת Bug, שמסרה לנו את המכשיר לבדיקה.
בביצוע שיחות דרך האפרכסת איכות השמע טובה ושמענו את בן שיחנו בעוצמה גבוהה. הספיקר ממוקם בתחתית המכשיר (מאחורי גריל שמזכיר מאוד את זה של מכשירי האייפון), והוא מספק עוצמה סבירה לשיחות. בהשמעת מוזיקה הוא לא מרשים – הצליל מוגבל וחסר נפח, אבל העוצמה גבוהה יחסית. עם זאת, יש בעיה שנתקלנו בה בלא מעט מכשירים סיניים: כשהמסך כבוי, צלילי ההתראה לא מושמעים בווליום המוגדר אלא מתחילים נמוך ומתחזקים תוך כדי. אך כשמדובר בצלילי התראה שמטבעם קצרים, הם כמעט ואינם נשמעים. כשהמכשיר פתוח הצלילים נשמעים בצורה תקינה.
איכות השמע באוזניות טובה, בעיקר בזכות האיקולייזר המובנה והנוח להפליא שניתן להפעיל ולשלוט עליו מווילון ההתראות, אם כי הווליום המרבי אינו גבוה במיוחד. המכשיר מגיע ללא אוזניות כלשהן בערכה.
Zuk Z1 מאכלס מסך בגודל 5.5 אינטש – גודל סטנדרטי של סמארטפונים היום. עם זאת, הוא מעט מגושם ביחס למקובל; משקלו 175 גרם ורוחבו 7.73 ס"מ (לשם השוואה, רוחבו של ה-Huawei Mate S שלו מסך בגודל דומה הוא 7.53 ס"מ). יחד עם הגב החלקלק, המכשיר מתגלה כמאתגר מעט לאחיזה בכף היד. העיצוב פשוט בסך הכל, עם מסגרת אלומיניום סביב המכשיר אך גב מפלסטיק מבריק ונטול אלמנטים עיצוביים כלשהם, לפחות בגרסה הלבנה.
סט הלחצנים נוח ומסודר בתבונה. מימין נמצאים לחצן הפעלה במרכז ומעליו לחצן הווליום הכפול, שניהם מתכתיים, בולטים במידה הנכונה ומגיבים כראוי. לחצן הבית הפיזי לא גדול אבל גם הוא מגיב היטב, ומצדדיו זוג לחצני מגע המוארים בנקודות בלבד (מימין – חזור, משמאל – יישומים אחרונים). תוכלו לבחור לוותר על מערך הלחצנים הפיזי ולהשתמש בבר ניווט על גבי המסך עצמו. במצב כזה תזכו בפונקציונליות משופרת: לחיצה ארוכה על לחצן "יישומים אחרונים" תוביל אתכם בזריזות ליישום האחרון שהשתמשתם בו. עם זאת, לא ניתן לבחור את צדדי המקשים הווירטואליים, ואם אתם מעדיפים כמונו את לחצן החזור מימין ולא משמאל – לא תוכלו לשנות זאת.
מקש הבית משמש גם כקורא טביעות אצבע, בדומה למכשירים רבים אחרים כמו iPhone 6s או Galaxy S6. למרות גדלו הפיזי הקטן יחסית, הוא מתפקד היטב וקורא את טביעת האצבע בזריזות וכמעט בלי פספוסים. עם זאת, לעיתים הדלקת המסך בתגובה ללחיצה על הכפתור לוקחת יותר זמן מהרצוי, מה שמעכב את התהליך כולו.
שקע האוזניות ממוקם בראש המכשיר, ושקע הטעינה בתחתית. מדובר בחיבור USB Type C החדש, שמאפשר לחבר את הכבל באופן דו-כיווני ולחסוך זמן מיותר בחיפוש אחר הצד הנכון. בנוסף החיבור מאפשר העברת נתונים מהירה בתקן USB 3.0. המגירה שמסוגלת לאכלס שני כרטיסי Nano-SIM ממוקמת בצלע השמאלית של המכשיר.
המסך, מסוג IPS וברזולוציית Full HD, מצטיין בבהירות גבוהה ובצבעים נעימים לעין. התצוגה מדויקת, חדה ועשירה, ומתמודדת עם מגוון תכנים באיכות גבוהה וללא פשרות כלשהן. מערכת ההפעלה מעניקה לכם אפשרות לשלוט על טמפרטורת הצבע (לא שיש צורך), וגם יכולה לעבור אוטומטית לגוונים חמים יותר בשעות הערב כדי להקל על עייפות העיניים, שזה נהדר. בנוסף המסך מסוגל להגביר את הבהירות והניגודיות תחת שמש ישירה.
מערכת ההפעלה CyanogenMod בגרסה 12.1 מבוססת על אנדרואיד 5.1.1, אך עדכון לגרסת 6.0 צפוי בקרוב. אתם מכירים אותה כבר מה-OnePlus One, וגם כאן היא עושה עבודה נהדרת. היא קרובה מאוד למראה אנדרואיד הנקי כמו מכשירי נקסוס, אך לכך מתווספות מגוון תכונות לשיפור נוחות השימוש. בין היתר ניתן להדליק את המסך בנגיעה כפולה, להחליף ערכות נושא שמשנות לחלוטין את מראה המכשיר (בצילומי המסך להלן זו ערכת הנושא Zuk שמגיעה עם המכשיר), לנהל את הרשאות ההתראות עבור כל אפליקציה ואפילו להגדיר את צבע נורית ההתראות ואת קצב ההבהוב שלה.
לצד יישומי גוגל הרגילים, תמצאו כאן כמה יישומים שקיימים ב-CyanogenMod שמראים את רצונם של מפתחיה להתנתק מהתלות בגוגל. למשל, יישום הדואר המוצלח Boxer שמגיע כאן בגרסה מלאה, כולל תמיכה בחשבונות Exchange, וכן דפדפן שמנוע החיפוש שלו בברירת המחדל הוא Bing.
Zuk Z1 אמנם פועל על פלטפורמת עיבוד מהשנה שעברה, סנאפדרגון 801, אבל עם זיכרון RAM בנפח 3GB ועם מערכת הפעלה חכמה וחסכונית הוא מספק ביצועים נפלאים. התגובתיות של המכשיר למגע ולמחוות מעולה, כל נגיעה מפעילה בזריזות את היישום המבוקש ואין כמעט גמגומים ושיהוקים, למעט אולי אנימציית המעבר ממצב אופקי לאנכי שמקרטעת לעיתים. המכשיר גם לא מתחמם כלל, ובסך הכל הרגשנו שהוא מעניק חוויית ביצועים של מכשיר דגל עדכני. לגיימרים, לעומת זאת, החומרה הוותיקה עשויה להוות חיסרון והמכשיר יתקשה לספק קצב פריימים גבוה בהשוואה למכשירים חדשים.
ולסיום, נתייחס למנוע הרטט של הזוק שהוא מהסוג הגס והרועש, אך הפחות אפקטיבי. אנו מעדיפים בהרבה את הרטט ההחלטי והממוקד של מכשירי גלקסי למשל על פני הרטט במכשיר הזה.
Lenovo Zuk Z1 מצויד במצלמת 13 מגה פיקסל עם צמצם f/2.2, מייצב תמונה אופטי ופלאש LED כפול. יישום המצלמה נוח לתפעול, וניתן לצלם תמונות ברצף במהירות טובה, אך המיקוד עצמו אטי יחסית למקובל היום. בנוסף, המצלמה מתקשה למדי עם צילומי תקריב (מקרו).
על אף ספקנותנו הטבעית, המצלמה של הזוק מתגלה כמוצלחת מאוד לרמת המחיר של המכשיר הזה. התמונות מצטיינות בצבעים טבעיים וחיים, בחשיפות מדויקות ובטווח דינמי טוב. מבט בעומק התמונות מגלה תופעה של חידוד יתר והפירוט אינו מושלם, אבל עדיין ברמה גבוהה משציפינו. צילום בתוך הבית ובתאורה חלשה חושף רעש דיגיטלי רב יחסית, אך התמונות ברובן שמישות. לשם השוואה, כל התמונות נראו טובות לאין-ערוך, בכל הפרמטרים, מאשר אלו של ה-Asus Zenfone 2 שנמכר בטווח מחירים דומה.
לעומת צילום הסטילס המוצלח בסך הכל, צילום הווידיאו הצליח לאכזב אותנו. ה-Zuk Z1 מסוגל אמנם לצלם בקצב של 60fps ברזולוציית 1080p כדי להפיק תנועה חלקה, אבל הווידיאו סובל מחידוד יתר בולט ומריצוד ניכר, מה שפוגם באיכותו הכללית. גם מייצב ה-OIS מתגלה כלא יעיל, וסרטונים שצילמנו בעת הליכה סבלו מהקפיצות האופייניות לסרטונים כאלה.
זוק Z1 תומך בתדרי דור 4 הקיימים בארץ, ומספק חווית גלישה מצוינת ומהירה. גם בחיבור ה-Wi-Fi יש תמיכה בתקן ac העדכני. ה-GPS פעל כהלכה עם תוכנת Waze, למעט נסיעה אחת בה הבחנו שישנם ניתוקים של 2-3 שניות בהן לא הייתה התקדמות על המפה, ושהסתדרו מאליהם מיד לאחר מכן מבלי לפגום בחוויית הניווט. תופעה זו קרתה אצלנו אמנם פעם אחת בלבד, אבל חשוב לנו לציין אותה.
לא מזמן בדקנו את ה-Meizu Pro 5, וקבענו שהוא אחד המכשירים המוצלחים ביותר בתחום הסוללה שפגשנו בשנה האחרונה. שמחנו אם כן לגלות שגם ה-Zuk מצטיין במיוחד באותו נושא בדיוק.
עם סוללה בקיבולת נדיבה של 4100mAh, מסך Full HD "בלבד" ופלטפורמת עיבוד מהשנה שעברה, לזוק יש נתוני פתיחה טובים מאוד – ומתברר שהוא מצליח לעמוד בציפיות בכבוד. הצלחנו לקבל ממנו ימי שימוש מלאים באופן עקבי, עם בהירות מסך של 80% לפחות ועם שימוש כבד יחסית. כשניסינו לאתגר אותו ולא טענו את הסוללה בלילה, הסוללה החזיקה מעמד עד השעה 18:30 בערב שלמחרת – כלומר כמעט יומיים של שימוש ללא טעינה. ביומיים האלה ניווטנו, צילמנו תמונות רבות ובאופן כללי לא חסכנו בשימוש.
לצד ביצועי הסוללה המרשימים, המכשיר תומך גם בטעינה מהירה באמצעות המטען המצורף (2 אמפר), והוא נטען במלואו בתוך שעתיים וחצי. בנוסף המכשיר מנצל את הסוללה הגדולה שלו ויכול לטעון מכשירים אחרים באמצעות כבל OTG מתאים. החיסרון היחיד הוא שהסוללה אינה נשלפת, אבל לאור היתרונות שציינו אין לכך משמעות רבה.
מצד אחד, ה-Zuk Z1 נראה בנוי ומורכב היטב, והדבר ניכר בלחצנים ובשקעים השונים. כמו כן המסגרת מסביב עשויה מתכת שנחשבת לעמידה. מצד שני, אין אזכור לכך שהמסך מוגן בזכוכית מחוסמת כלשהי, הפלסטיק מאחור נראה פשוט ביותר (בגרסה הלבנה המבריקה), ובעיקר הופתענו לגלות שתי נקודות-אור זעירות משני צדי המסך, שמרמזות על איטום לא מושלם סביבו או על ליקוי אחר בהרכבה. יש לקוות שמדובר בתופעה נקודתית במכשיר שבדקנו ושאין הדבר מעיד על בקרת האיכות של המכשיר באופן כללי.
המכשיר נמסר לבדיקה באדיבות Bug