סקירת wisebuy - משחק מחשב משחק מחשב Football Manager 2017
- חווית ניהול מלאה ומורכבת
- סגנון משחק ריאליסטי
- נתונים טכניים מפורטים לעילא
- גרפיקה וסאונד איומים
- עקומת למידה חדה ואיטית
- נתונים אפרוריים שמשעממים במהרה
המשחק Football Manager 2017 נופל בהגדרה המושלמת של קורבן להצלחה שלו. מדובר במשחק ניהול כדורגל המורכב והאיכותי ביותר שנתקלנו בו, אלא שמגוון המשתנים שיש להתחשב בהם במשחק, יחד עם אינסוף האפשרויות שהוא מציע, לוודאי ירחיק את רוב השחקנים שאינם גרעין האוהדים הכבד של הסגנון הייחודי. אם אתם נמנים על חובבי הז'אנר – מחכה לכם חוויה שלא תמצאו בשום משחק אחר, לכל השאר נציע להתרחק.
סימולטור הניהול Football Manager 2017 הושק בנובמבר 2016 על ידי SEGA ופותח על ידי חברת המשחקים Sports Interactive. המשחק במודל 2017 ממשיך את סגנון המשחק המוכר – ניהול קבוצת כדורגל מ-א' עד ת', בה השחקן נדרש לנהל את כל אגפי הקבוצה, הן בפן הכלכלי/ניהולי והן בפן הספורטיבי. הכותר יצא ל-Linux, OS X ול- Microsoft Windows, שגרסתו נבדקה בסקירה זו.
עלילה של ממש לא קיימת במשחק, אם כי יותר הצלחה עסקית במובן האישי. כבר בתחילת המשחק מוטלת על השחקן מלאכת בניית דמות המאמן מאפס: מצבע עיניים, דרך גובה ועד לבחירת בגדי מאמן רשמיים, כולל האופציה החביבה להעלות תמונה משלכם ולהלביש אותה על דמות המאמן. המשימה הרשמית היא כמובן להביא את הקבוצה להצלחה הישגית וכלכלית, תוך שמירה על התקדמות המאמן אותה אנו מלווים, מהצד המקצועי והכלכלי.
גם סיפור אין כאן מן הסתם, ובטח שלא תמצאו שיחות מרתקות שיגרמו לשחקנים חובבי סיפורים מפותלים לבחור במשחק מלכתחילה. מצד שני, קיימת התייחסות לא מעטה לאירועי ספורט מוכרים וסיטואציות שהתרחשו בעולם, ממש באופן שבו הן משפיעות על המשחק. כך למשל מצוין בשלב מסוים במשחק את אירועי ה"ברקזיט" המפורסם, הכינוי שקיבל משאל העם הבריטי על עזיבת האיחוד האירופי ביוני 2016. במקרה זה, ההשפעה בעיקר מורגשת על הליגה האנגלית, אך ההתייחסות למקרים שהתרחשו במציאות מעניקים ממד ריאליסטי שבהחלט מזכה את הכותר בכמה נקודות זכות על יוזמה וחדשנות.
בפן האסתטי, המשחק רחוק שנות אור ממשחקי 2016, שכובשים שיאים אותנטיים של פירוט עם כל משחק חדש יוצא. נכון, מדובר במשחק ניהול שלא מתיימר להציג את המילה האחרונה בתחום הוויז'ואל אבל אפילו בבחינת סטנדרטים נמוכים מאוד, Football Manager 2017 מתקשה לספק את הסחורה. העניין מורגש כבר במשחק הראשון, עם תנועות רובוטיות להחריד מצד שחקני הכדורגל והמשיך עם אנימציות תבניתיות בקהל שנראה כאילו הורכבו ממודל של שלושה אנשים.
גם עיצוב הממשק מציג אמנם את הנתונים היבשים שיספקו כל מעריץ כבד, אבל עלול להיות טכני או נוקשה מדי עבור שחקנים הפוגשים חוויית ניהול קבוצת כדורגל לראשונה. לצד הערות אלה חשוב להדגיש – עדיין מדובר בשיפור גדול לעומת המשחקים הקודמים בסדרה ולא יהיה הוגן להתעלם מהעובדה שהמפתחת Sports Interactive משפרת את התפריטים ומנגישה אותם מדי שנה. מתוקף הגרפיקה הבסיסית, זמני הטעינה מצוינים וכוללים כמה שניות בודדות לפני שהמשרוקית נשרקת ועוד משחק יוצא לדרך.
בכל הנוגע לסאונד, אין מה להכביר במילים: הוא כמעט ולא קיים במשחק וכשהוא כן מופיע, זכינו לשמוע אפקטים זולים שכביכול מדמים משחק כדורגל. אווירת המגרש לא מועברת ומרגיש כי יוצרי המשחק לא שאפו ליצור אחת כזאת מלכתחילה.
מערכת הנתונים והאפשרויות העומדים לרשות המאמן באמת לא נגמרות. במטרה להרכיב את קבוצת החלומות שתניף את הגביע, לרשות השחקן עומד מגוון פעולות בלתי נתפס: ניתן לבצע רכישות בחלון העברות, לאתר שחקנים נחשקים, להתמקח על השכר, להתחנף ליו"ר, לזלזל במועדון במסיבת עיתונאים – וזה עוד לפני שדרכה רגלנו במגרש. הממשק לא הכי אינטואיטיבי ומכיל בעיקר תפריטים ירוקים ואינסופיים שנראים כמו חלום לאנליסטים וכאב ראש למי שלא מורגל לעבוד מול טבלאות משעממות ותתי תפריטים אינסופיים. כמובן, כמו כל עניין של הרגל, לאחר כמה שעות משחק הצלחנו להתגבר על עקומת הלמידה החדה והתרגלנו למערכת.
כשנכנסים למגרש התפריטים הופכים לטקטיים וכמו כל שדה קרב מורכב, לרשותנו עמד היצע עצום של פעולות. הורינו בצעקות על התקפה מהירה, בחנו את השחיקה המדרדרת של שחקנים בעייתיים, שינינו מערך כשזוהו פרצות בהגנה ולקראת הסוף ביצענו חילוף של חלוץ שהתעייף בשחקן רענן, שלשמחתנו הבקיע גול חשוב - ואין שום תפריטים נטולי נשמה באף משחק שמצליחים לספק תחושת הישגיות כזו.
היכולת לשלוט על כל פרמטר דינמי במהלך המשחק שוב מוכיחה עד כמה סדרת המשחקים נחשבת לראויה ביותר עבור "חולי כדורגל" אמיתיים, אלו שמסתפקים בנתונים היבשים, גם אם הנשמה של המשחק נשאר לפעמים מחוץ למגרש.
כשחוזרים למסך הניהול, לא נותר אלא להסיק מסקנות לקראת המשחק הבא ולבצע פעולות משוב שיגדילו את סיכויי ההצלחה של הקבוצה בעימות המתקרב. אחת מהדרכים האלה היא שימוש בתצפיתנים שלנו, הסקאוטים, שגם תומכים בהחלטות המאמן ומסוגלים לדלות לא מעט פרטים חשובים על שחקן ששמנו עליו עין. דיווח מפורט מצד המתבוננים במגרש מספק נתונים קריטיים כמו ציון ממוצע לשחקן, זמן משחק, אחוז בעיטות למסגרת, אחוזי הצלחה של מסירות, דירוג שליטה בכדור ויתרונות/חסרונות בולטים כמו האם הוא שחקן קבוצתי, האם הוא מועד לפציעות, פוטנציאל ההתקדמות שלו ושאר נתונים אנליטיים שעזרו לנו להכריע האם כדי לנו לצרף אותו לקבוצה. החיזור לא עוצר שם ובמהלך חלון ההעברות נוכל לתגמל שחקן בלא מעט הצעות אטרקטיביות, ביניהן להבטיח זמן משחק, שריון תפקיד במשחקי גביע ועוד.
במשחק משולב גם קיר ציבורי, מעין רשת חברתית מקומית המציגה את העדכונים האחרונים מבית האינטליגנציה המלאכותית, שם מצאנו דיווחים חדשותיים, הכרזות, תלונות וסקרים של אוהדי הקבוצה, שמועות על העברות שכדאי לפקוח עליהן עין ועוד. למרות התכונה החביבה, שאמורה להעניק זווית יותר אישית על הלך הרוח השורר בליגה, מאוד מהר התרגלנו לתוכן הודעות ולמבנה שלהן וזנחנו את הפיד בשלב די מוקדם במשחק, בעיקר כי שום ערך ממשי לא קיבלנו ממנו.
המשחק מאפשר לבחון את יכולות הניהול שלנו מול שחקנים מרחבי העולם, אלא שגילינו די מהר כי מדובר בחוויה אקסקלוסיבית למדי. אחרי שכשלנו למצוא משחק פנוי במשך יותר מ-20 דקות, בדקנו באינטרנט האם מדובר בתופעה מוכרת ולמרבה ההפתעה, גילינו שקיימת קהילה לא רעה בכלל של שחקני Manager 2017. הבעיה? היא מסוגרת ורבים ממשחקי הרשת מתרחשים בעיקר בקרב מעריצים סדרתיים, המתאמים ביניהם מועדים מדויקים. הדבר אומר שאם אתם שחקנים "משוטטים", כמעט בלתי אפשרי לאתר ברשת משחק רנדומלי ובכך נמנענו כליל מחוויה רחבה שמציע המשחק.