סקירת wisebuy - סיר בישול וטיגון Philips AirFryer HD9650 פיליפס
- קל מאוד לניקוי
- תפעול פשוט ומהיר
- מצויין להכנת בשרים ותוספות
- מספק תחושה של טיגון אמיתי
- תופס לא מעט מקום על השיש
- אביזרים נלווים יקרים ואינם זמינים בישראל
- אינו מאפשר בישול למספר רב של אנשים יחד
במהלך השנים האחרונות החלה להעלות באופן משמעותי המודעות לאורח חיים בריא, בדגש על פעילות גופנית ותזונה נכונה. כראוי לכך, צצו להם מוצרים טכנולוגיה וחשמל שונים וחדשים שמטרתם לסייע למשתמש להשיג את מטרות אלו. מצד אחד של הזירה נמצא מוצרי כושר, מוצרי מחשוב לביש וכדומה, ואילו מצידה השני של הזירה נמצא את שוק קטן למדי של סירי בישול חשמליים המכונים סירי טיגון ללא שמן", ומטרתם לאפשר את הפחתת השומן המוסף במוצרי המזון השונים אותם אנו מבשלים.
בפועל, כמובן, לא ניתן לבצע טיגון ללא שמן, שכן כל המשמעות של המילה טיגון היא בישול באמצעות שמן. מכשירי הטיגון ללא שמן הינם למעשה סירים בהם מתבצע חימום ובישול של המזון באמצעות גופי חימום מסוגים שונים. אחת היצרניות הבולטות בשוק זה הינה פיליפס, שמציעה את מוצרי סדרת Air Fryer המסוגלים לבצע את המכונה "טיגון ללא שמן" באמצעות אוויר חם בלבד.
בין הדגמים השונים בסדרת אייר-פרייר של החברה בולט לו דגם שוק-גבוה שעונה לשם Air Fryer XXL HD9650. הוא מציע את היכולות המתקדמות ביותר מבין מוצרי הסדרה, וכך גם מחירו, שעומד בשוק הישראלי סביב 2,000 שקלים. לקחנו אותו לסקירה בת שבועיים וחזרנו מרוצים (ושבעים).
ה-AirFryer HD9650 של פיליפס מגיע בעיצוב ייחודי שאינו מסגיר את עצם העובדה שמדובר בסיר בישול חשמלי. מבחוץ הוא מציע גימור פלסטיק שחור, כאשר בחזית ניתן לראות מסך לד קטנטן, חמישה כפתורים פיזיים וגלגלת שישמשו אותנו לצורך מעבר בין תוכניות הבישול השונות. מעט מתחת לכך נמצא את הידית הראשית, באמצעותה אנו שולפים החוצה את תא המזון אותו ניתן גם להוציא ממקומו לצורך העברת המזון למגש או צלחת.
השימוש ב-AirFryer XXL (או HD9650) היה פשוט, נוח, מהיר ויעיל הרבה יותר משציפינו. תא המזון בנוי ממספר חלקים המתחברים במהירות, כאשר החלק העליון יהיה הרשת עליה אנו מניחים את המזון. הרשת גבוהה למדי, מה שלמעשה מאפשר לאוויר החם שיוצא בלחץ רב ממנוע הטורבו של הסיר לבשל את האוכל מכל כיוון ללא צורך בהפיכתו. טכנולוגיית החימום של הסיר מכונה על ידי פיליפס בשם Twin Turbo System.
לאחר שהוספנו את המזון לתא, שבנוי על מסילה נשלפת, ניתן לסגור אותו ולבחור בתוכנית הבישול. תא המזון מגיע עם נפח גדול למדי שהספיק, עבורנו, לבישול של כ-4 מנות בו זמנית. עם זאת, הדבר תלוי באופן ישיר בסוג המזון. תוספות (צ'יפס, תפוחי אדמה, ירקות וכד') הצלחנו לבשל בכמויות גבוהות של כקילו וחצי. מנגד, בישול של שניצלים, חזה עוף או כל סוג מזון אחר שלא ניתן לשים אותו בערימה אנכית, אינו אפשרי בכמויות גדולות שימלאו את נפח התא.
באופן מובנה, מציע ה-HD9650 מספר תוכניות בישול מוגדרות מראש בהתאם לסוג המזון: צ'יפס/מוצרי עוף קפואים (כמו שניצלונים, לדוגמה), עוף, בשר, דג ומאפים (כן כן, ניתן אף לאפות עם הסיר החשמלי). בהתאם לאלו, הבישול עצמו היה קליל במיוחד ודרש מאיתנו להכניס את המזון לתא, לבחור בתוכנית הבישול הרלוונטית/בפרק הזמן שנרצה לבשל וזה הכל. בסיום זמן הבישול מצפצף המכשיר ומתריע אתכם כי יש להוציא את המזון מן התא.
מצבי הבישול הנ"ל שונים אחד מן השני בעיקר בטמפרטורה, כאשר בספרון הקטנטן אותו משלבת היבואנית באריזה ניתן לצפות בזמני הבישול המומלצים על פי סוגי המזונות השונים. נוסף על כך, ישנו מצב ידני המאפשר לנו לקבוע הן את טמפרטורת הבישול והן את משך הבישול. המעבר בין המצבים השונים מתבצע בקלות על ידי סיבוב הגלגלת ולחיצה עליה לבחירה. תפעול הסיר ותהליך הבישול פשוטים, כאשר אלו מתבצעים באמצעות מספר מקשים מצומצם המשולב בחזית. כלל הוראות הבישול בהתאם לסוג המזון וכן הוראות השימוש במקשים השונים זמינים דרך ספר ההדרכה שמשולב באריזת הסיר, וניתנים להבנה בזריזות.
את ה-AirFryer XXL HD9650 סביר שתמקמו על השיש, והוא תופס לא מעט מקום: כ-32 ס"מ לגובה, ר30 ס"מ רוחב ועומק של 35 ס"מ (יש צורך להשאיר מעט מקום בחלקו האחורי על מנת לאפשר זרימת אוויר ראויה). עם זאת, אנו מצאנו אותו כיעיל במיוחד לבישול ארוחות מכל סוג, כך שהשטח שהוא תפס נוצל היטב ולא טרחנו להחזיר אותו לאריזה/לארון בסיום כל שימוש.
בניגוד לתנור או לדגמים אחרים של סירי טיגון ללא שמן, עם ה-AirFryer HD9650 לא נדרשנו להמתין יותר מדי זמן לחימום. תוך זמן קצר מרגע ההפעלה המזון כבר החל להתחמם, וניחוחות הבישול תקפו את האוויר. יש שיעדיפו לחמם את הסיר דקה או 2 לפני הכנסת המזון לתא, אך אנו הכנסנו אותו ישירות במרבית המקרים. אחד מן המבחנים הראשונים שביצענו נגע כמובן למטוגן האולטימטיבי: צ'יפס. שפכנו אל תא המזון צ'יפס קפוא ומוכן במשקל של קצת יותר מקילו, ובחרנו במצב בישול המוצרים הקפואים (180 מעלות) והפעלנו את הסיר לזמן המוגדר, כ-20 דקות.
במהלך טיגון הצ'יפס ממליצה פיליפס לנער את התא על מנת שהבישול יהיה אחיד, כך שאחת למספר דקות נדרשנו לערבב את תא המזון. לאחר הטיגון, שהיה דווקא קצר יותר מהמלצת פיליפס, התוצאות היו מרשימות במיוחד. הצ'יפס היה מדוייק להפליא - פריך וקריספי מבחוץ, נימוח וחם מבפנים. אך זו לא חוכמה - הצ'יפס הקפוא שניתן לרכוש בחנויות מטוגן למחצה במפעל, כך שחימומו מחדש מרתיח את השמן שנותר בו ולכן זה הופך לקריספי במהירות ללא צורך בשמן מוסף.
אך כיצד יתמודד ה-AIrFryer XXL בהכנת צ'יפס ביתי או בישול פלחי תפוחי אדמה? ובכן, במקרה זה הכנו את פלחי תפוחי האדמה בתערובת שכללה כף וחצי שמן בלבד, והתוצאה הייתה מרשימה במיוחד: הבישול היה אחיד, ותפוחי האדמה היו קריספיים מבחוץ ומבושלים היטב מבפנים. את הבישול ביצענו פחות או יותר בהתאם להמלצת פיליפס: בטמפרטורה של 180 מעלות למשך כ-25 דקות עבור משקל של כ-800 גרם. במהלך הבישול דאגנו לנער את תא המזון אחת למספר דקות על מנת לאפשר בישול אחיד.
מבחן נוסף אותו ביצענו לסיר הטיגון ללא השמן היה בישול כנפיים. הכנו תערובת כנפיים שכללה גם היא כף שמן בלבד עבור 500 גרם כנפיים. במקרה זה הכנסנו את המוצרים לתא המזון ב-180 מעלות לכעשרים דקות, והתוצרים המשיכו להרשים. הכנפיים נותרו עסיסיות מבפנים, כשמבחוץ נוצר מעטה זהוב ופריך, בדיוק כמו בבישול הכנפיים בגריל.
אחד מן המבחנים המשמעותיים ביותר בו העמדנו את סיר הטיגון של פיליפס, להערכתנו, הוא טיגון שניצל מצופה בפירורי לחם. האופי של הכנת שניצל דורש כמעט בכל מקרה את טיגונו, אך סירי הטיגון ללא שמן מבטיחים פעם אחר פעם כי ניתן לבצע זאת גם ללא שמן. בחנו את נושא זה והכנו שניצל עטוף בפירורי לחם, כאשר משחנו אותו במעט שמן על מנת לאפשר את בישולו כראוי. למרבה ההפתעה, לאחר מספר דקות של בישול נראה היה זה זהוב באופן דומה מאוד לשניצל מטוגן. גם במבחן הטעם הוא לא נכשל, ואף על פי שחזה עוף נוטה להתייבש - השניצל נותר קראנצ'י מבחוץ ועסיסי וטעים מבפנים. כמובן שזהו לא אותו הדבר כמו טיגון אמיתי בשמן עמוק, אך מבחינתנו זה המכשיר עשה את שלו ומעבר לכך.
בפיליפס מבטיחים שהסיר מתאים גם לאפייה, אז אף על פי שזה לא היה התכנון הראשוני שלנו - החלטנו לבדוק זאת לעומק עם הכנת מאפינס שוקולד. יצקנו את מלית המאפינס לתבניות סיליקון קטנטנות, והכנסנו את אלו לתא המזון תוך הגדרת מצב אפייה (180 מעלות) למשך 15 דקות. בסיום הבישול נאפו המאפינס בצורה די טובה, ואף על פי שהם לא היו הטובים ביותר שאכלנו (זה כבר באשמתי), האפייה עצמה בוצעה באופן לא רע. בסופו של יום, הצליח ה-Philips AirFryer XXL HD9650 לבצע עבודתו בצורה מצויינת, ובהחלט טוב שכך - שכן תג המחיר עימו הוא מגיע לא מאפשר לו להציג ביצועים מאכזבים.
סיר הטיגון ללא שמן, AirFryer HD9650 היה נוח מאוד לא רק לתפעול ובישול, אלא גם לאחר מכן. ניקיון הסיר מתבצע ללא כל בעיה: תא המזון ניתן לשליפה בקלילות, והוא מתפרק למספר רכיבים אותם נדרש לשטוף בנפרד כל אחד. שטיפת רכיבי הסיר החשמלי מתאפשרת הן באופן ידני והן על ידי מדיח כלים. בחלקו התחתון של תא המזון נמצא משטח לניקוזו איסוף שמן, אליו מתנקזים כל הנוזלים שמגירים המוצרים השונים המבושלים במכשיר. גם זה ניתן לשליפה וניקוי ללא בעיה.
באריזת ה-HD9650 ניתן למצוא מספר חוברות הדרכה באנגלית, ובראשם ספר מתכוניםם באורך של כ-50 עמודים שם מתארת פיליפיס מגוון מתכונים אותם ניתן לעשות עם סיר הטיגון ללא שמן. בין המתכונים נמצא מאפים, סוגי בשר שונים, דגים, תוספות ועוד. עבור הקהל הישראלי, עם זאת, נמצא חוברת קטנטנה שמכילה את הוראות ההפעלה, הוראות בישול לפי סוגי מזון, הוראות הניקוי והאזהרות השונות של היצרנית.