סקירת wisebuy - מחשב נייד Asus ZenBook Pro UX580GE-E2003T אסוס
- איכות אודיו טובה
- צג משני שמתברר שימושי
- מגוון נרחב של מחברים וכניסות
- מסך בעל שוליים עבים
- משקל כבד ומימדים גדולים
- חיי סוללה מאכזבים במיוחד
במהלך השנה שעברה הכריזה אסוס, אחת מיצרניות המחשבים הגדולות בשוק הבינלאומי, על מחשב ה-ZenBook Pro 15 UX580. אחד מן הפיצ'רים הבולטים ביותר עימם מגיע המחשב, זהו מסך ה-ScreenPad המשני שחבוי במשטח הנגיעה. עם המסך המשני מבטיחה אסוס לספק חווית משתמש משופרת עם שלל אפליקציות תומכות ומגוון פונקציות שימושיות.
לצד המסך המשני שמבטיח לחדש, המחשב מצוייד במפרט שלא מבייש כל לפטופ עוצמתי - עד ל-Core-i9 מהדור השמיני (ביחידה שבדקנו היה זה מעבד Core-i7), זיכרון RAM בסך של 16GB, אודיו מבית Harman Kardon ועוד. לקחנו את המחשב המבטיח לסקירה ובדקנו האם הוא אכן עומד מאחורי הצהרותיה של היצרנית. הנה מה שחשבנו.
מחשב הזנבוק פרו 15 של אסוס, בגרסה שלקחנו למבחן, הגיע עם מסך 15.6 אינץ' ברזולוציית 4K, מעבד מסוג Intel Core-i7 מהדור השמיני (דגם 8750H), הכולל 6 ליבות עיבוד ותדר בסיס של 2.2GHz ולצידו 16GB של זיכרון RAM מסוג DDR4 בשילוב עם 512GB של זיכרון אחסון פנימי מסוג SSD. בזירת הגרפיקה באסוס לא מסתפקים בכרטיס המסך המובנה, ומבצעים שימוש בכרטיס מסך (GPU) מסוג NVIDIA GeForce 1050Ti עם 4GB של זיכרון GDDR5.
על הנייר, מדובר במחשב עם מפרט טוב במיוחד, שאפילו מספיק למעט גיימינג. ואילו בפועל, גילינו חוסר עקביות משמעותי בכל הנוגע לביצועי ה-ZenBook Pro 15. השימוש שלנו היה בעיקרו שימוש משרדי אינטנסיבי למדי, עם גלישה מרובה באינטרנט דרך דפדפן Chrome, עריכת תמונות צנועה, צפייה בקטעי וידאו ברזולוציה גבוהה ביוטיוב או נטפליקס ועריכת מסמכים. גם בביצועים אלו - עימם אמור המחשב להתמודד בקלילות יתרה, נתקלנו בלאגים ואיטיות לה כלל לא ציפינו.
במבחני הביצועים השונים שהעברנו את המחשב, זכה הזנבוק פרו 15 לתוצאות לא רעות - וזאת כמובן נוכח מפרטו הטכני המרשים. במבחן PC Mark 10, הנועד לבחון את יכולות העבודה המשרדית של המחשב, זוכה ה-ZenBook Pro 15 לציון של 4,598 נקודות.
מבחן TimeSpy של 3D Mark, שמטרתו לבחון את יכולות הגיימינג של המחשב, קיבלנו ציון של 2,352 נקודות - ציון לא רע בכלל, שמגיע בין היתר נוכח שילובו של כרטיס המסך החיצוני. אמנם לא מדובר בחיית ביצועים עבור גיימינג אינטנסיבי, אך גיימינג קל בהחלט אפשרי. מבחן הביצועים GeekBench 4 הביא למחשב ניקוד של 4331 במבחן החד ליבתי ו-17092 במבחן הרב-ליבתי.
לעיתים גם בפעולות בסיסיות כמו גלילה או סימון מספר קבצים בשולחן העבודה, ניתן היה להבחין באיטיות ותקיעות שלא אמורים להופיע עם מפרט שכזה. חשוב לציין כי הדבר התרחש לעיתים ולא באופן קבוע, וכאשר לא נתקלנו בכך תפקד המחשב בצורה טובה, בזריזות וביעילות. ייתכן כי מדובר בבעיה שמקורה ספציפית בדגם אותו קיבלנו לסקירה. אם נשים לרגע בצד את הגמגומים בהם נתקלנו לעיתים, הזנבוק פרו 15 בהחלט גם יכול לשמש עבור שימושי גיימינג צנועים למדי, אם כי עדיין לא מדובר במחשב המיועד לגיימינג. כמו כן, חשוב לציין כי נתקלנו ברעשי אוורור לא נעימים במיוחד גם בשימוש צנוע.
בזירת האודיו נמצא זוג רמקולים סטריאופוניים מבית Harman Kardon עם תמיכה בטכנולוגיית SonicMaster מבית אסוס לאודיו בסראונד. זוג הרמקולים ממוקמים בתחתית המחשב, מה שהופך את הסאונד שהם מפיקים למעט עמום לטעמנו - שכן הוא לא משודר ישירות אלינו אלא עובר דרך המשטח עליו יושב על המחשב, נחסם בחלקו ומשם מגיע אל האוזן.
אף על פי כן, הסאונד שמצליח הזנבוק פרו 15 להפיק איכותי למדי - הבאסים מספקים, עוצמת הווליום המקסימלית טובה וגם כשהגברנו את עוצמת הווליום לקצה, לא נפגע הסאונד או הפך לצורם. בסך הכל, חווית האודיו די טובה, אך שילוב הרמקולים בחלקו התחתון של המחשב פוגע בחוויה ללא ספק.
ה-Asus ZenBook Pro 15 כולל בחלקו הקדמי מסך LED בגודל 15.6 אינץ', ביחס 16:9 סטנדרטי וברזולוציית צפייה של 4K UHD (או: 3840X2160 פיקסלים). מדובר במסך מגע תומך מולטי-טאסקינג, כשבחברה טוענים לזוויות צפייה של 178 מעלות ולהפחתת האור הכחול בעד ל-30 אחוזים.
מדובר בפאנל תצוגה חד, שמצליח לספק חווית צפייה די טובה, אך לא מצויינת. הרזולוציה הגבוהה מורגשת היטב וכל תוכן שזרקנו על המסך הוצג בצורה חדה מאוד, מה שהפך את הצפייה בסרטים וסרטונים דרך נטפליקס וכן בקריאת טקסטים לדי מהנות. את טמפרטורת המסך ניתן לקבוע ולהתאים בהתאם להעדפותיכם (הן באופן ידני והן דרך מספר אפשרויות הקבועות מראש (Vivid, מצב נורמלי ו-EyeCare שנועד להפחית את רמת הצבע הכחול).
רמת הבהירות של המסך הייתה טובה למדי והספיקה לעבודה משרדית ובחלק מהמקרים גם לעבודה מחוץ למשרד, אך נראה שציפוי התצוגה אינו מסוגל להתמודד עם השתקפויות בצורה הטובה ביותר. כך, אור ישיר על גבי המסך - בין אם תאורת פנים במשרד ובין אם תאורת שמש חיצוני, הפריעו לשימוש והציגו השתקפויות בולטות.
מסך המגע הרגיש לנו מעט לא מדויק ובחלק מהמקרים נתקלנו גם בלאגים ואיטיות בולטת. בסך הכל מסך המחשב תפקד לא רע בכלל, אך הצבעים לא היו מדויקים במיוחד ורמת השחור בהחלט יכולה להשתפר, כך שאנו לא יכולים להגיד שהחוויה היא מהטובות שראינו בשוק המחשבים הניידים בטווח המחירים בו נמכר ה-ZenBook Pro 15.
ה-ZenBook Pro 15 של אסוס מגיע לשוק כשהוא מציע קווי עיצוב שהפכו לסטנדרט בשוק הנוטבוקים לשנת 2019: הוא מיוצר מבנה מתכת מלא, וכאשר נפתח את המכסה שלו נוכל להבחין ברצועת מתכת מוברשת בצבע זהב שעוטפת את המחשב ומספקת לו מראה מעט יותר מעניין. ישנה טקסטורה על גבי מבנה המתכת של המחשב שתורמת גם היא למראה שלו, אם כי מבנה המתכת עצמו נשרט די בקלות ומעט רגיש לטביעות אצבע.
בסך הכל, איכות הבניה כאן די טובה, אך לא יוצאת מן הכלל. מקשי המקלדת מרגישים גם הם לא רע, ומספקים פידבק טוב למדי בהקשה. בהקלדות של תוכן טקסט ארוך, כמו סקירה זו שהוקלדה דרך המחשב הנבדק, הצלחנו ליהנות מנוחות הקלדה ברמה גבוהה למדי.
עם זאת, מצידה השני של הסקאלה, מדובר במחשב עם מסך בגודל 15.6 אינץ' שטרם התפקד לטרנד השוליים הדקים, כך שמימדיו אינם צנועים במיוחד: 365 מ"מ רוחב, 241 מ"מ אורך, 18.9 מ"מ עובי ומשקל של 1.88 קילו-גרם. לא מדובר במימדים גדולים במיוחד בהשוואה למתחרים, אך מה שנראה כמו חלוקת משקל גרועה למדי הופכת את ה-ZenBook Pro 15 להיות פשוט לא נוח, כבד ומגושם.
הזנבוק פרו 15 הכביד על התיק כשהיינו בדרכים, והמטען המגושם והעצום שלו עליו נפרט בהמשך גם כן לא הועיל כלל. בעידן בו המחשבים הניידים הולכים ומצמצמים את מימדיהם נוכח צמצום השוליים סביב המסך, עוד מאכזב לראות דגמים חדשים למדי עם מימדים כה גדולים. ראוי לציין שדווקא דגם ה-ZenBook Pro 14, הגרסה המעט יותר קטנה של המחשב, מגיע עם שוליים דקים יותר ומימדים שצפויים להיו נוחים יותר לנשיאה.
דבר נוסף שהיה לבעייתי למדי בתקופת השימוש במחשב, זהו חוסר האמינות של קורא טביעות האצבע. לעיתים הוא פותח את הנעילה בפעם הראשונה, לעיתים אחרי מספר פעמים ובחלק מן המקרים אף דורש מאיתנו את קוד הפתיחה לעיתים דורש מאיתנו את קוד הפתיחה.
בזירת המחברים ניכר מספר רחב למדי של חיבורים. החל מכניסת HDMI מלאה, שתי כניסות USB Type-C, שתי כניסות USB-A מלאות, שקע 3.5 מ"מ לחיבור אוזניות ועד לכניסת MicroSD לכרטיס זיכרון. בהחלט היה יכול להיות מצויין אם היינו רואים כאן קורא כרטיסי SD בגודל מלא (שכן גם כך מימדי המחשב לא בדיוק צנועים.
ScreenPad
בזמן שמרבית המחשבים כיום בשוק מצויידים במשטח נגיעה סטנדרטי - כזה שמאפשר ניווט עם העכבר לאורכו ורוחבו של הממשק, הקשה על כפתור ימני/שמאלי וכן ניווט באמצעות מחוות, באסוס החליטו לעשות את הדברים קצת אחרת. משטח המגע של הזנבוק פרו 15 מכונה בשם ScreenPad וכמשתמע משמו, מדובר הלכה למעשה במסך מגע צבעוני בגודל 5.5 אינץ' שמשחק תפקיד כפול.
בראש ובראשונה הוא מתפקד כטראק-פד סטנדרטי לחלוטין ומאפשר ניווט וגלישה באמצעות העכבר בממשק המשתמש, בדיוק כמו כל משטח מגע אחר. מלבד התפקיד המובן של משטח מגע, ה-ScreenPad מציע ממשק משתמש ייעודי הפועל על גבי מסך בגודל 5.5 אינץ' וברזולוציית Full HD, עם זוויות צפייה של 178 מעלות וציפוי זכוכית שנועד למנוע, לדברי החברה, כתמי טביעות אצבע בולטים.
ממשק ה-ScreenPad משמש לטובת מספר פונקציות שונות. ראשית, ישנה חנות אפליקציות עם אפליקציות תואמות וייעודיות לעבודה עימו (כדוגמת ספוטיפיי), ולאורך זמן ניתן להניח שמפתחים נוספים יתאימו את פיתוחיהם למשטח הייחודי. ברשימת האפליקציות המובנות נמצא לוח שנה (שמסתנכרן מול לוח השנה של Outlook), נגן מוסיקה, מחשבון ומקלדת ספרות (Numpad).
כל אלו יפתחו במסך הקטנטן, ויאפשרו מולטי-טאסקינג ישירות ממשטח המגע - ללא צורך בפתיחת האפליקציות במסך הראשי. בשימוש שלנו מצאנו בכך חוויה מהנה למדי, בייחוד באפליקציות המחשבון ולוח השנה, שמנעו מאיתנו את הצורך לגשת לאפליקציות המלאות ואיפשרו לנו להגיע למידע שחיפשנו בזריזות. כמו כן, ישנה אפשרות להגדיר קיצורי דרך לפתיחת אפליקציות שונות במחשב עצמו
עם זאת, בהחלט ניחן שמדובר במוצר שעוד אינו בשל במיוחד. ממשק המשתמש אינו פועל בצורה הטובה ביותר, ונתקלנו בלא מעט לאגים ותקלות שלעיתים לא נפתרו עד לביצוע הפעלה מחדש למחשב (או לתהליך שאחראי להפעלת ה-ScreenPad). כמו כן, מסך המגע מתפקד בצורה די מקרטעת ולא כזו שמזכירה את מסכי הסמארטפון כיום.
כמו כן, אסוס פיתחה תוסף ייעודי שמאפשר ל-ScreenPad לשמש כמסך משני עבור אפליקציות תומכות, כדוגמת אפליקציות Microsoft Office. בעת כניסה לאחת מאפליקציות אלו, יופיעו על המסך המשני מספר פקדים לפונקציות שונות - קביעת גודל הטקסט, גישה מהירה ל-NumPad, קביעת צבע הטקסט ועוד. תוסף נוסף זמין בכרום ומאפשר לשלוט על סרטוני יוטיוב גם כן ישירות דרך המסך המשני.
מלבד מצב השימוש הסטנדרטי ב-ScreenPad, מאפשרת אסוס להפוך את מסך ה-5.5 אינץ' למסך חיצוני של המחשב, כך שזה יציג שולחן עבודה נוסף. לטעמנו מדובר בפיצ'ר לא בדיוק שימושי - שכן ביצוע כל פעולה על מסך ה-5.5 אינץ' הייתה בלתי נוחה בעליל. בסך הכל, ה-ScreenPad הוא מחצית פיצ'ר מחצית גימיק, וכך או כך לא מצאנו בו כשימושי במיוחד או כפיצ'ר שהיה גורם לנו להעדיף את ה-ZenBook Pro 15 על פני אחרים.
מחשב ה-ZenBook Pro 15 מבית אסוס משלב מתחת לפני השטח סוללת 8 תאים בהספק של 71 וואט-שעה. באסוס מבטיחים עד ל-9.5 שעות עבודה, אך בפועל המחשב רחוק מלספק זאת. אנו בדקנו את דגם ה-UX580 עם מסך 4K - ולכל אורך תקופת השימוש שלנו היה המסך על בהירות של 75%, מסך ה-Screen Pad המשני הופעל ללא תמונת רקע ועל בהירות של 50%, ורזולוציית המסך פעלה במלוא תפארתה (4K UHD).
כשנתונים אלו ברקע, הצלחנו להפיק מהמחשב לא יותר מכ-4 שעות שימוש רצופות - וזה היה מאכזב במיוחד. מדובר במחשב נייד שמטרתו בסופו של יום לאפשר יום עבודה רציף, מתחילתו ועד סופו, ללא כל צורך בחיבור לשקע החשמל. חשוב לציין כי השימוש שלנו היה בסיסי ביותר וברובו שילב עבודה משרדית: גלישה מרובה באינטרנט דרך דפדפן Chrome, צפייה בסרטוני וידאו בהזרמה (בכמות נמוכה) וכן עריכת מסמכים.
ממילא חיי הסוללה לא היו מצוינים, אך לפחות המטען נוח וקל לנשיאה? ובכן, רחוק מכך. שנאי הטעינה של המחשב עצום, ולא רק שהוא לא קטן - הוא גם שוקל לא מעט, והופך את הנשיאה לו בתיק המחשב למעיקה במיוחד. את הטעינה באמצעות שנאי ה-150 וואט מבצע המחשב דרך שקע ייעודי ולא דרך אחד משקעי ה-USB Type-C שזמינים לו - עובדה מאכזבת גם היא בפני עצמה.
בעידן שבו מטעני המחשבים הניידים הופכים קטנים יותר ויותר ומתקרבים למטעני הסמארטפונים, חבל לראות שישנם מחשבים שעוד מציעים שנאי כה גדול וגס. טעינת המחשב עצמה הייתה מהירה למדי. בכל הנוגע למשך הטעינה, ה-ZenBook Pro 15 נטען מ-0 ל-78 אחוזים תוך כשעה (תוך כדי שימוש שכולל גלישה בלבד). ל-100 אחוזים לקח לנו להגיע קצת פחות משעתיים, גם כן תוך כדי שימוש.
ה-ZenBook Pro 15 מגיע עם מבנה מתכת מלא - כזה שעוטף לא רק את חלקו החיצוני אלא סביב המקלדת ומשטח המגע. מעטפת המחשב מגיעה עם פס בצבע נחושת שעוטף את המחשב כולו ומספק מראה מעט יותר יוקרתי. אחרי תקופת הסקירה הקצרה למדי כבר הספקנו להבחין במספר שריטות לאורך מבנה המתכת החיצוני של המחשב.
בזירת האבטחה, הוא משלב קורא טביעות אצבע שמגיע מילימטרים ספורים מתחת למקלדת. הקורא הביומטרי עושה עבודה סבירה ופחות מכך, כאשר במרבית המקרים נדרשנו להקיש עליו עם האצבע מספר פעמים ובחוזקה. אנטי-וירוס המותקן מראש על המחשב הוא McAfee, שיקפיד להתריע לכם פעם אחר פעם אם תבחרו שלא לרכוש רישיון לאחר תקופת הניסיון.